La colțu' străzii

PDL face un lifting cu iz intelectual și accente conservatoare

26 comentarii

PDL pare din altă piesă decât cea ce se derulează pe scena politică din România. Partidul este practic neschimbat de când Traian Băsescu a preluat conducerea și a cârmit peste noapte din Internaționala Socialistă în Partidul Popular European. Structura, organizarea, centrii de putere, confuzia ideologică, absența unei viziuni, toate sunt la locul lor. Au venit și nu au lăsat cine știe ce urme infuzia de -L adusă de facțiunea Stoica-Stolojan în 2007 sau încercarea de a atrage intelectuali și activiști cunoscuți în 2009. Au venit și au plecat, lăsând pe ici pe colo pete, valurile de migratori politici, cei ce schimbă partidele precum șosetele, în funcție de cine are pâinea și cuțitul.

Este anunțată pentru astăzi lansarea Platformei de Centru-Dreapta (sau cum îi va fi numele), în care PDL vrea să se cosmetizeze cu moaștele PNȚCD, ambițiile deșarte ale Noii Republici, o dubioasă derivă naționalist-ortodoxă a Fundației Creștin-Democrate și, singura achiziție pozitivă, MRU cu capitalul său de simpatie și grupul de susținători.

În șase din ultimii opt ani PDL a fost la guvernare și a avut ghinionul să prindă o criză economică globală, lucruri ce au lăsat urme importante. Cele 7.2 milioane de voturi pentru demiterea lui Traian Băsescu sunt în egală măsură voturi împotriva partidului său. PDL are în sondaje 15-20% din preferințe, ceea ce probabil că în alegeri i-ar aduce până la 25% din voturi. E mult pentru partidul preluat de Băsescu de la Roman, dar e puțin pentru ambițiile de astăzi. Și tocmai aici se rupe filmul: PDL vrea mai mult, dar nu e în stare să se urnească pentru a obține ceea ce vrea. Tot ce reușește să facă e un lifting.

Dacă în conducerea colectivă a USL este pe post de muțunache Daniel Constantin, PDL plusează cu un cuplu, Pavelescu-Neamțu. PNȚ condus de Aurelian Pavelescu și o gașcă similară este o glumă proastă. Are de vândut un nume, o istorie și câteva vise ale Seniorului, pentru care va obține câteva locuri cu potențial pe listele viitoarei alianțe. Noua Republică nici măcar la nivel de glumă nu a ajuns. S-a lansat cu ambiții nemăsurate, de a treia cale, cu un discurs în egală măsură contra USL și PDL, cu vorbe mari și planuri mărețe. Aproape un an mai târziu nu are structuri funcționale, nu are notorietate, nu are oameni vizibili, nu are discurs; așa că se întoarce cu coada între picioare la PDL, că doar nu era să rămână tânărul de viitor Neamțu fără coledgi, mă-nțelegi, ar fi trebuit doamne-ferește să se apuce de muncă.

Fundația Creștin-Democrată vine în spațiul public cu o nouă încercare de a îmbina religia cu politica. În general, proiectele de acest fel au degenerat în direcții radicale, căci este al naibii de greu să conciliezi pluralismul cu dogma. Prin atragerea formală a FCD în alianță – căci fondatorul Baconschi oricum este membru de partid – PDL renunță tot mai mult la curentul liberal în favoarea celui conservator. Dacă adăugăm istoria lui Neamțu, putem spune că încercarea de imprima o tentă liberală ideologiei principalului partid de dreapta se  cam termină aici.

Paradoxal, MRU, celălalt co-lider al noii platforme, se consideră liberal, ba chiar a fost membru (suspendat) al partidului cu acest nume până de curând. Sunt unul dintre cel ce îl privește cu simpatie pe fostul prim-ministru, măcar pentru că este un om care a făcut ceva în viață prin forțe proprii (mă refer la activitatea de cercetare și în diplomație) înainte de a intra în politică, dar și pentru discurs, prezență publică și bun simț. Am fost dezamăgit atunci când în loc de partid și-a făcut ONG, sunt din nou dezamăgit acum că și-a ales așa o tovărășie. Dar în continuare cred că are posibilitatea să joace un rol important și pozitiv în politica românească.

În fine, alături de toți aceștia găsim PDL neschimbat, după cum spuneam. Este condus de fostul vameș Blaga, un individ fără scrupule și fără carismă, produs mediocru al unei clase politice mediocre. Chiar dacă sunt mai puțini vizibili, au rămas la locurile lor toți cei ce au avut guvernarea în această perioadă și și-au arătat lăcomia și prostia. Sigur că sunt acolo și destule figuri onorabile, unii în poziții de vârf, dar în esență schimbarea nu s-a produs. Acest PDL, același PDL, își face un nou lifting cu iz intelectual, de data aceasta fără pretenții liberale, ci cu nuanțe conservatoare, se pregătește să înfrunte în alegeri un bloc de centru-stânga cu un major capital electoral și dispus să facă orice ca să câștige. Rezultatul mi se pare previzibil.

 

 

 

26 de gânduri despre „PDL face un lifting cu iz intelectual și accente conservatoare

 1. De acord cu tine, in PDL nu se schimba nimic, aceiasi oameni. Pana nu zboara mai multi din structurile de conducere si din viata publica, nu au sanse.

  Insa care ar fi solutia fortelor de „centru-dreapta”, orice ar insemna asta in politica noastra si oricare ar fi acele partide (pana acum cele 4 care se coalizeaza acum pareau a face parte din acest curent), sa lupte in alegeri cu tavalugul USL.

 2. PDL a intins coarda prea tare si este inca surprins ca l-a plesnit elasticul peste fata. Cata neadecvare! Au mintit atat de mult incat au ajuns sa-si creda chiar ei propriile minciuni. Plezneala elasticului i-a trezit din visul lor frumos, dar s-au trezit prea tarziu, nu prea mai sunt multe de facut, ca nu prea mai e timp pana la alegeri. Basescu – partid, ca orice partid-om are mare problema cu cadrele, problema pe care si-a dezvoltat-o din vointa proprie, ca a fost mai usor sa coaguleze si controleze un partid „yes, my president”, si sa ii recompensezi pe partea ailalta cu bani si functii.

 3. Oricat m-ar fi enervat cei de la USL in ultimele 2 luni, alternanta la guvernare trebuie sa se faca, asa ca 4 ani in opozitie nu ar avea ce sa le strice celor din PD-L(-Ț-CD ?). Important este ca majoritatea de orice fel ar fi ea, sa fie cu putin peste 51%, altfel vom mai vedea abuzuri. Un USL cu mai putin de 50% la alegeri va trebui sa faca niste aliante cu cineva, avand mai putina putere (pronostichez un maxim 45% daca nu-si mai dau prea mult cu stangul in dreptul). Puterea corupe, cu cat ai mai putina, cu atat esti mai putin corupt.

 4. 1. Nu cadeti in capcana propagandei cu 7,2 sau 7,5 milioane de voturi. Posibil sa fi fost vreo 5 reale, restul e furt masiv si fara mila (atitea localitati cu prezente de peste 100%, atitia care au votat pe liste speciale de parca toata Romania era plecata de acasa, plus chestia cu procesele verbale). Chestia asta cu voturile contra Basescu imi aduce in minte o poezioara de cind invatam sa joc table: Cind ai doua, n-ai nici una,/ Cind ai trei abia ai una. Deci daca la urne n-au fost cele 9, 2 milioane de electori totul este zadarnic. Incercarea de a transforma o infringere in nu stiu ce victorie rasunatoare o gasesc puerila.
  2. Acum in preajma de alegeri apar tot soiul de „ciudati” ce vor sa fie parlamentari si fiindca nu vor atinge pragul de 5% cauta sa se alieze cu cei mai puternici. Si cum PNTCD a patit-o in 2000 si a facut alianta, neatingind cei 8% impusi a disparut. Acum nu se mai fac aliante ci absorbtii. Nimeni nu se va da de buna voie la o parte. In plus partid nou sau vechi sunt copii ale aceluiasi partid unic comunist. Nimic nou, pe frontul acesta. Singura deosebire este ca nu mai avem organizatii de baza in intreprinderi/ companii. Cit despre „gargara” de la NR, nu ajuta nici cea mai mica durere de git.
  3. Legea electorala are o „hiba” ce poate duce la o schimbare. Daca un candidat obtine mai mult de jumatate din voturi, autoritatea electorala este obligata sa-i atribuie mandatul. Este sansa unor independenti. Exista in fiecare colegiu un numar de persoane ce pot fi promovate parlamentari. Acum ei nu se gindesc la asta. Trebuie convinsi sa o faca. Sigur oamenii vor da citiva lei pentru a stringe cele 5 salarii necesare. Sigur oamenii vor vota pentru cineva de acolo din comunitate. Asta cred eu ca este sansa Romaniei. Nu noul partid al lui MRU sau NR a lui Neamtu.
  Domnii legiuitori au avut grija sa se favorizeze. Chiar pragul de 5% este ocolit prin sintagma „sau candidat pe primul loc in 6 colegii”. In schimb o campanie strinsa, punctuala, poate aduce in macar 20 de colegii tot atitia independenti cu peste 50%. Poate parea putin, dar in realitate e mult si poate fi inceputul schimbarii in bine. Trebuie sa incetam sa privim politica ca pe ceva rau. Este necesara si trebuie convinsi oameni de valoare sa se implice. Altfel vom avea aceeasi Crini, Ponti, Ridzi, Ghisi…

 5. @Stelian : Si eu sunt de parerea ca niste independenti de calitate pot aduce o schimbare in bine. Numai ca, o data ajunsi in parlament, daca nu devin un grup coerent si organizat, o sa se disipe.

 6. @ stelian – o completare la final: …Basesti, Boci, Toaderi, Udre, Blagi, Anastase, Olteni, Videni, Boureni, Igasi, Berceni, Paule, Botisi, Ialomitieni, Canachei, Calieni, Prigoni, Visani, Stavrosite, Spani, Popovici, Zegreni, Gheorghi, Pasati, Bran(z)ji….

 7. @Stelian: Nu cred că frauda electorală a fost atât de mare. Mai mult de câteva zeci de mii de voturi nu au de unde să aducă în plus. Tot îmi rămân 7 milioane de voturi contra lui Băsescu și ăsta e un fapt. Spun asta din poziția celui care a stat acasă ca să nu se valideze referendumul, deci nici pe departe simpatizant USL

  @db: Spre deosebire de tine, Stelian a citat din ambele tabere. Tu spui nume doar dintr-una, ba chiar adaugi tot felul de aproape-anonimi, să pară mai mult, de parcă ceilalți ar fi toți frumoși și curați. Îmi pare rău pentru preferații tăi, dar în continuare în tabăra PDL găsesc mult mai ușor oameni decenți decât în cea a USL.

 8. @lloopp
  Daca sunt de calitate sigur vor sti ce sa faca: organizeze, voteze, vorbeasca, declare, comporte…
  @db
  A vedea raul numai de o parte nu e corect/ obiectiv.
  D-aia am pus puncte de suspensie. Numai ca a-i scoate pe toti odata este imposibil. Trebuie vazut realist. Chiar 20 mi se pare o lupta tare grea. Pentru ca nu e de ajuns sa fie pe primul loc. Numai peste jumatate din voturi luate da certitudinea obtinerii colegiului. (Ceea ce inseamna evident incercarea de a avea oameni in sectiile de votare, unde furtul si manipularea sunt la ele acasa. Nu am incredere in aceste comisii electorale.) Altfel se intimpla ca si cu independentul de la capitala, care neluind 5% n-a intrat, desi pentru cei cu partid norma a fost mult mai mica. D-aia Neamtu si altii ca el nu au curajul luptei electorale ca partid nou sau ca independent.

 9. @Ovidiu
  Stiu ca Basescu e vazut ca cel care a taiat pensiile si pentru asta „merita” pedepsit.
  Nu pot dovedi cu nimic amploare fraudei. Afirmatia mea e legata de contextul modificarii legii (in procesele verbale nemaifiind defalcate listele normale si cele speciale), de afirmatiile anterioare „ei au furat mai mult”, de acuzatiile anterioare de „turism electoral”, de rezultatele extraordinare obtinute de unii primari de o parte a baricadei de peste 100% prezenta la vot, de amplasarea de sectii de votare prin hoteluri si pe unde nu te astepti.
  Sigur, ramine faptul acelor milioane de voturi pentru demitere. Dar si politica e un „sport”. Si rezultatul final conteaza. S-a demonstrat ca au existat sportivi ce au pierdut meciuri de tenis, desi pe ansamblu au cistigat mai multe puncte (6-0; 6-0; 6-7;6-7; 5-7).
  Admitind afirmatia ca „numai 10000 au fost furt”, daca, repet, DACA rezulta ca s-au prezentat la urne jumatate plus 5000, referendumul era valid, CCR declara valid si presedintele era demis.
  Pentru ca CCR a validat organizarea si corectitudinea, date de BEC. Deci era un referendum validat pe un furt… „Numai” 1 vot furat si este suficient.
  Traisc intr-o tara unde s-au cistigat mandate de parlamentar cu un plus de 15 voturi… Si cel care a pierdut n-a reprosat nimanui nimic si n-a strigat furt.
  In 2000 un presedinte american a fost ales cu citeva mii de voturi in plus in Florida (si un proces in justitie, dar la un moment dat, democratul a cedat si a spus ajunge, ne oprim, Bush a cistigat si gata)… Deci asupra procesului electoral nu trebuie sa planeze nici o suspiciune.

 10. Sper ca infuzia conservatoare sa fie la fel de pronuntata ca infuzia liberala de pe vremea PLD-ului (adica deloc).
  Si mie mi-e simpatic MRU, dar, vai, cat de dezmagit am fost de mitingul lui de la Timisoara de acu vreo 2 luni.Discurs populist, slab si cliseistic/bombastic. Numai bun pentru batutii in cap care te-ar vota pentru a galeata si te-ar parasi pentru o lopata.

 11. @Stelian si Ovidiu sau vitavercea: Or fi mai decenti unii din PDL, sincer, eu nu vad asta; din ambele tabere inseamna Ridzi? deci de la PDL, singurul nume flagrant este Ridzi? dupa mine, toti cei citati de mine sunt flagranti, si sincer, am stat si am ales cu atentie, lipsesc multe nume vizibile pe care eu ii consider OK sau n-am inca o parere limpede exact cat de flagranti sunt: de ex. Macovei sau Pre(d)zii in ultimul caz – si cu siguranta Paleologu in primul caz – si lipsesc toti notorii si anonimii care n-au scos capul pe la televiziuni sa se faca de bacanie repetand autist si cu degetele in urechi acelasi text aiurea primit pe hartie, aia care au fost macar nuantati in discurs, deci exact aia care n-au intins elasticul peste masura, tinand-o langa ca albu-i negru si negru-i alb. Eu as fi scos-o pe Ridzi de pe lista – cu toate ca pana la condamnare ramane PDL, nu-i asa? si cu siguranta l-as fi scos pe Ghise din povestea asta.

 12. partea cu codul de etica si integritate ii va face sau ii va desface.

 13. @db
  Acum ceva multi ani, prin 2004 cred, intr-un cotidian (Curentul, Cronica Romana sau poate altul de genul asta) am citit un articol ce-l consider emblematic pentru scena politica romaneasca. Se numea PCR de la 1 la infinit. Tare l-as mai reciti. Ideea era ca TOATE partidele de pe scena politica romaneasca se trag din PCR. Fie prin ideologie, fie prin membri. Eu adaug acum ca si prin modalitatea de organizare si functionare (organizatii locale, judetene, cu sedii si angajati, cu congrese cu delegati pe srpinceana si plenare cu comitete centrale si birouri politice ale CC- luati fiecare la analiza si gasiti analogiile).
  Ghise este un personaj diabolic. Dovedit securist (ma rog informator, dar tot aia e) a intrat intr-un soi se explicatii sofistice ca albul e negru. Cu imprumut in banca pentru a ajunge deputat… Cu explicatii la fel de absurde cum ca presedintele este demis…
  Trebuie sa intelegeti un lucru. Daca Crin Antonescu era presedinte ales si PDL facea ce au facut ei (schimbare de sefi de camere si suspendare de presedinte) comunitatea internationala ar fi reactionat la fel, punind presiune pe PDL sa treaca in legalitate cit mai repede.
  Oamenii din Romania vor sa se schimbe clasa politica. Pai s-a schimbat intr-un fel. Iliescu a plecat. Vacaroiu, Birladeanu, Martian, Iorgovan (unii decedati, altii retrasi) Ei bine, in locul lor au aparut altii. Neimplicindu-se nimeni cit de cit de valoare locul gol a fost luat de nonvalori. Peste tot, la toate partidele. Politica se face cu oameni, iar politicienii sunt oameni. Sunt printre ei oameni de valoare si nulitati. Daca oamenii de valoare aleg sa nu se implice balanta este de partea nulitatilor.
  Ponta cum a aparut? Ca un pupil al lui Nastase. Si o data cu el au mai intrat ba Gusa, ba Corlatean, ba Daciana… PSD are o organizatie de tineret solida si de unde scoate la fiecare ciclu electoral ceva. Daca nulitati se inroleaza, nulitati se afirma.
  Si stai linistit, in Romania tot mai vorbesc unii si altii din partide. Pe la altii numai liderul si cele citeva persoane desemnate ca viitori ministri.
  Ne place sa idealizam o perioada sau alta din istoria recenta. Nimic mai fals. Totdeauna au existat insulte, acuzatii de mita, furt, incompetenta, lasitate.

 14. Lasati, dle @ Stelian, pot sa gandesc singur, nu-mi mai explicati, asa sfatos si rituos, cum stau lucrurile. Pe bune, n-am votat niciodata cu Iliescu – votez din anii ’80 – am obiceiul ganditului de mult, nu e cazul sa fiti ingrijorat ca idealizez ceva… cat despre informatori, sunt (prea) multi in toate demnitatile tarii, la toate nivelurile si nu numai, sunt peste tot. Pai, unde erau sa se duca, sa moara de inima rea ca a cazut Ceasca? N-aveau cum, erau oricum stofa de oameni razabatatori si „secta secreta ” din care au provenit i-a ajutat sa se infiltreze peste tot. Am si in familie – gradul 2 – d-astia care au mai apucat sa fie desconspirati, persoane foarte stimabile civilizate si competente, dar care si-au facut calculul ca mai bine sa, ca sunt avantaje mai mari. Nu judec pe nimeni, eu n-am facut-o. Pacat, totusi zic eu, ca demersul de a fi verificati s-a fasait undeva in ultimii ani. Ma intreb de ce…Vad ca sunteti bine informat despre Ghise: da’ p-asta cu Traian Basescu securist o stiti?
  Oricum, multe non-valori au intrat in politica fiindca au obrazul gros, sunt arivisti si nu le pasa de nimeni inafara lor si a familiilor lor. Mai sunt si o gramada de non-valori care se misca atat de bine incat isi inchipuie lumea ca sunt valori; am votat si eu pe unii de-a lungul timpului ( vedeti mai sus), sperand ca va fi altceva. Maiestria e insa ca zic ca fac usa si fac alta.
  Cat despre Ponta, nu a aparut chiar ca pupila lui Nastase, iesise la vedere prin conventia democrata cam ca MRU si cam in acelasi timp. Poate veti de acord ca e alta stofa decat Elena Udrea. Vedeti dvs., eu stiu ca in politica intamplarile nu sunt intamplatoare, si numirea Udrei la conducerea PDL Bucuresti era facuta tot cu scopul de a o (mai) ridica putin, de a-i mai mari puterea intr-un partid docil care se subordoneaza frumusel celui care i-a adus cele mai multe voturi. Vad ca „mai aveti iluzii” cu privire la PDL. Ce sa zic, e voie. E si voie sa incercati sa ma manipulati un pic. Iluzii despre politica sa stiti ca n-o sa ma apuc de acum incolo sa am, ca nu e sanatos.

 15. @db
  Scuzati-ma. N-am vrut nic sa jignesc, nici sa sfatuiesc pe nimeni. Sunt convins ca sunteti capabil sa judecati singur si sa luati deciziile dorite. Mi-am exprimat un punct de vedere.
  Stiti cum e, hotul neprins e negustor cinstit. Deci Basescu nu e dovedit secu. Ce cred eu in sinea mea este alta poveste.
  Ponta si Elena Udrea sunt aceeasi stofa proasta, din pacate. Unul cu masterate inexistente si doctorate plagiate, celalalt cu parvenitism…
  Iluzii cu PDL? Nu mai am de muuuuuuuuuult. De pe cind actualul presedinte facea sa cada guvernul Ciorbea.
  Si de fapt nu mai am iluzii cu nimeni.
  Cu „secta secreta” perfect de acord. Si cu non-valorile din politica si obrazul gros…
  Sunt convins ca si la PSD si la PNL exista oameni decenti si de valoare. Am mai spus, in Romania nu e nimeni nici de dreapta nici de stinga, ci toti sunt „de ciolan”.
  Nu vreau sa manipulez pe nimeni. Cu atit mai mult cu cit eu am luat decizia pentru mine.
  Putem cadea de acord ca putem fi adversari „politici”, dar nu dusmani. Putem cadea de acord ca in anumite puncte nu suntem de acord.
  Si in plus, noi ne „duelam” pe forumuri tu esti basist, iar tu USL-ist,, sau mai rau chiar, ne certam in familie, in timp ce ei, usl-isti si basisti de frunte isi dau mina inapoia vorbelor si se imbogatesc an de an.

 16. Buna seara tuturor
  Bun articol. Felicitari autorului. Mi-a mers la inima. Aveti mare dreptate dar din pacate pe astia ii avem si cu ei defilam. Abia astept sa am cu adevarat ce alege din oferta partidelor si sa nu mai fiu nevoit mereu sa aleg raul mai mic. Din pacate cred ca mai am de asteptat cam multisor. Oricum pentru mine PSD-ul are interdictie la stampila de vot de pe vremea lui Iliescu si Nastase, iar PNL-ul tocmai ce si-a revendicat si el aceasta interdictie (probabil la ei in alianta totul se imparte frateste – inclusiv suturile) dupa modul penibil in care s-au comportat in ultima perioada. Pentru mine a fost prima data dupa ’90 cand nu m-am prezentat la vot si asta m-a durut, dar n-am putut sa merg sa legitimez cretinismele debitate de Ponta, Antonescu & Co. Din pacate nici PDL-ul nu ma face fericit (nu prea imi place sa inghit broaste decat daca sunt servite la restaurant sub forma de pui de balta) si uite cum ne intoarcem la raul cel mai mic. Oooooofff…….
  Noapte buna

 17. a zis si tapalaga azi: pina nu se naste un pui de partid pe facebook… mai va. adica tot cu acceasi politicieni raminem.

 18. @Ovidiu…articolul e destul de superficial. Ti-a scapat un lucru, poate cel mai important: Pt a putea elimina de pe listele pt alegerile din Noiembrie niste indezirabili cu imagine proasta sau dosare era nevoie de o astfel de constructie. Acum nu poate ajunge un candidat PDL cu pete pe lista daca MRU sau Noua Republica se vor opune. Blaga le va spune amicilor politici PDl-isti ca el ii vrea dar se opun astia noi.

 19. @Stelian, independentii in parlament sunt cea mai prosta solutie posibila. Nu au sprijin sa isi treaca nicio initiativa, nu au grup parlamentar si alte mici sau mari avantaje care ii vor face sa se afilieze. Cine voteaza independenti pt Parlament e un naiv.

 20. @Stelian – Ce sa zic, eu nu am dusmani am doar prieteni! Nu m-am certat cu ei nici cand, in rasparul multora, explicam de ce eu votez cu Ratiu pentru presedinte si cu PNL-ul pentru parlament, n-o sa ma cert acum, cand un securist dovedit cu probe dar neasumat incearca sa dezbine ca sa conduca mai bine. Nu mor caii cand vor cainii. Eu cred insa ca in politica sunt destui cei care chiar cred in doctrina pe care o reprezinta. Dar sunt si destui cei care urmeaza doctrina – pupa-i in bot si papa-le tot. Eu vreau sa sanctionam orice derapaj mic-mare de la democratie si stat de drept pe care o sesizam – ca niste cetateni responsabili ce suntem. Sa iesim din amorteala, din inactiune. Asa ca sunt de acord cu orice demers democratic veti face cand va simtiti neindreptatit de cei de care nu sunteti legat politic. Voi face si eu la fel, la momentul meu. Suntem de fapt intr-un parteneriat, noi doi si asa ar trebui sa reactioneze toata lumea.

 21. @didi: Că listele vor arăta altfel este doar o presupunere, nu există nicăieri această afirmație. Toți cei patru parteneri de dialog sunt prea mici ca să poată să impună ceva (poate cu excepția lui MRU, care are capital electoral). Iar deocamdată președintele PDL este Blaga, ceea ce nu e deloc de bun augur. Eu rămân sceptic. Dar să vedem cum vor arăta listele.

 22. >Se numea PCR de la 1 la infinit. Tare l-as mai reciti. Ideea era ca TOATE partidele de pe scena politica romaneasca se trag din PCR. Fie prin ideologie, fie prin membri. Eu adaug acum ca si prin modalitatea de organizare si functionare (organizatii locale, judetene, cu sedii si angajati, cu congrese cu delegati pe srpinceana si plenare cu comitete centrale si birouri politice ale CC- luati fiecare la analiza si gasiti analogiile).

  Din această scurtă descriere articolul pare o idioţenie completă – dar una care mizează pe teoria cvasi-conspiraţionistă post-revoluţionară aşa că probabil de-aia a prins. 🙂

  În principiu la ora actuală nici un partid din România ( sau cel puţin vreunul semnificativ ) nu mai are nici o legătură cu PCR-ul anilor ’70-’80 exceptând eventualii foştii săi membrii care, oarecum normal ţinând cont de statistică şi demografie, ( încă ) pot fi găsiţi cam la toate partidele.

  Ca estimare personală lucrurile în PDL stau cam aşa ( şi schema nu e unică doar în cazul lor ) :
  1. „elita” centrală – adică oameni gen Blaga, Udrea, Videanu, Berceanu ş.a.m.d. Între aceştia şi Băsescu e foarte probabil să existe o relaţie aşa … de dragoste şi ură, alternativ. Probabil că mulţi din ei nu au realizat că atunci când l-au debarcat pe Petre Roman că era prea … lidero maximo l-au înlocuit pe dracu’ cu tac-su.
  2. „elita” locală – adică baroni gen Ghe. Ştefan, Falcă, Frunzăverde ( până acum câteva luni – că traseismul nu ocoleşte pe nimeni ). Relaţia e aici cam ca aia dintre seniorii feudali din vechime şi suzeran : plătesc tributul periodic, strâng plăieşii şi simbriaşii pentru răz … ăăăă, votări şi în schimb au susţinere şi protecţie centrală când e nevoie ( în justiţie de ex. ). Fără acest nivel … deocamdată Băsescu ( şi nici un alt lider de partid nu prea poate ) – dacă nu-i are şi nu şi-i conservă păţeşte ca … Vadim de ex.
  3. votanţii propriu-zişi ( în afară de cei strânşi cu arcanul de cei de la punctul antemenţionat ) – adică cei care merg constant la vot din convingere. Aici aş zice că e cam o problemă, pentru că Băsescu a avut luări de poziţie şi acţiuni atît de divergente şi inconstante în ultimii 10 ani să zicem încât nu prea cred să existe vreun „vot pozitiv” la adresa lui ( deşi na … probabil subestimez eu gradul de naivitate al multor oameni ) – şi mai degrabă se votează aşa … ca reacţie negativă la ăilalţi sau pe diverşi „pitici” ( gen Băsescu marele şi singurul luptător anti-Iliescu ).

  Ce cred personal că are loc acuma e fie un fel de răfuială cu cei din grupul 1 ( sau o parte a lor ) pentru a aduce alţii mai neexperimentaţi şi obedienţi în loc fie o mişcare strategică de a-i masca printr-un alt grup, cu imagine ceva mai bună.
  Evoluţiile ulterioare vor demonstra dacă intuiţia mea e corectă sau nu – şi dacă da, care variantă e cea corectă. 🙂

 23. Pingback: O țară veselă. UNPR este acum parte a USL | La colţu' străzii

 24. Pingback: Trecerea prin sondaje: USL favorită certă pentru alegeri | La colţu' străzii

 25. Pingback: O țară veselă, de la stânga la dreapta | La colţu' străzii

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.