La colțu' străzii

În care se arată că Guvernul nu cunoaște legea

19 comentarii

Guvernul României a publicat astăzi un comunicat de presă despre listele electorale. În acesta face referire la Capitolul 4 al Legii nr. 35/2008, spunând că:

Există o altă zonă legală care se referă la cetăţenii români, cu drept de vot, dar care au domiciliul în afara ţării. Reglementările legate de listele electorale permanente şi de cetăţenii români cu domiciliul în afara ţării se regăsesc în Capitolul 4 al Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului.
o Toţi cetăţenii români cu drept de vot, indiferent că sunt în ţară sau în afara ţării sunt, sau ar trebui înscrişi în Registrul electoral.
o Art. 22, alin. 3 al legii spune că Autoritatea Electorală Permanentă întocmeşte, păstrează şi actualizează în permanenţă, până la data de 31 martie a fiecarui an, Registrul electoral.
o Acest Registru electoral nu a fost realizat de fosta guvernare, acest lucru fiind una din cauzele pentru care s-a creat actuala confuzie.

Ei bine, Guvernul a omis să citească până la capăt legea la care face referire. Pentru că art. 73 al aceleiași legi spune că:

(1) Prevederile prezentului titlu referitoare la Registrul electoral naţional se aplică începând cu alegerile parlamentare din 2012.
(2) Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative selectează şi prelucrează datele privind cetăţenii cu drept de vot cuprinse în Registrul naţional de evidenţă a persoanelor, tipăreşte şi pune la dispoziţia primarilor listele electorale permanente, în două exemplare. Actualizarea listelor electorale permanente se realizează de către primarul unităţii administrativ-teritoriale împreună cu serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor. Termenul de punere la dispoziţia primarilor a listelor electorale permanente de către Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor este de 45 de zile de la data stabilirii zilei alegerilor.

Adică articolele de lege la care face referire Guvernul intră în vigoare… ceva mai încolo. Cu alte cuvinte, este sarcina Ministerului Administrației și Internelor să actualizeze listele electorale. Iar Guvernul, în comunicate oficiale, arată că nu cunoaște legea.

(nb. este adevărat că guvernul anterior nu și-a îndeplinit sarcina de a aloca fondurile necesare pentru realizarea la timp a registrului electoral. Asta însă nu schimbă situația guvernului actual, care nu știe să citească o lege până la capăt. Pentru detalii tehnnice, vă invit să citiți câteva precizări despre listele electorale)

19 gânduri despre „În care se arată că Guvernul nu cunoaște legea

 1. Ce vor sa spuna cu asta?
  „Cine nu se află pe listele electorale nu înseamnă ca nu are drept de vot. Clarificarea acestei situaţii este necesară pentru a răspunde solicitărilor primite din partea Curţii Constituţionale din România. Din punctul de vedere al Guvernului României, în conformitate cu legea, toţi cetăţenii români au drept de vot şi trebuie incluşi în calculele privind cvorumul, alături de cei din listele electorale permanente, Curtea Constituţională fiind cea care va decide cu privire la acest lucru.”

 2. adica, daca legea se aplica la parlamentare, intre locale si parlamentare ce lege se aplica si unde scrie asta?

 3. si daca ar fi cum zic ei, atunci doar listele electorale ar fi irelevante pt CC. Eventual CC ar fi putut cere listele + registrul. Orice alteceva e aberant.

 4. Sa nu fim naivi si sa credem ca Guvernul nu stie legea. Comunicatele de genul asta sunt pentru proprii clienti care, oricum, nu obisnuiesc sa citeasca sau, chiar daca citesc, nu inteleg nimic. Cum sa le explici altfel ca ai cheltuit 20 milioane de euro pentru un referendum de care se va alege praful? O sa le fie mai usor sa dea vina pe guvernarea anterioara si, apoi, pe CCR.

 5. Si o demonstratie a faptului ca Guvernul „nu a inteles” nici cererile CCR pe Contributors

 6. Listele electorale permanente trebuia să existe din martie 2012, deci se aplică referendumului.

  Cei cu domiciliul în străinătate trebuie să facă cerere ca să fie pe aceste liste.

  Dacă băsiștii citeau legea când au cerut cvorumul de la Baroso, acum Băsescu era la Cotroceni.

  Copiii mei care au împlinit recent 18 ani au boicotat prima oră în viața lor și au luat plasă, că acuma ar trebui șterși de pe liste. Tot blocul știe că au domiciliul în Franța.

 7. stati asa, ca cica nu-i chiar asa. zicea hotnews ca legea 35 a fost ulterior modificata de tariceanu tot in 2008 , prin ordonanta de urgenta
  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-12947611-cum-scos-guvernul-tariceanu-guvernul-boc-listele-electorale-permanente-cetatenii-romani-domiciliul-strainatate.htm

 8. Bineînțeles că dacă un cetățean se adresează autorităților române cu declarație și dovezi ale stabilirii în strănătate asta se consideră și înscrirere în listele electorale permanenet pentru străinătate.

  Deci dacă vor să ridice pragul cvorumul cei cu domiciliul în strîinătate trebui să depună cerere la autoritățile române. Dacă băsiștii ne-o cereau noi depuneam această cerere pentru persoane. Acuma ne vor tăia de pe aceste liste în țară, dacă primarul nu vrea să-l caute DNA-ul ca pe precedentul.

 9. Aliniatul 6 din acelasi articol 73: „Prevederile art. 26 se aplică în mod corespunzător. Prevederile art. 26 alin. (1), (4) şi (5) se aplică începând cu alegerile din anul 2012.” Art 5 al textulului actualizat al legii 3/2000 face trimitere la „listele electorale permenente”, aceste liste „permenente” apar doar odata cu legea citata. Despre ce liste „permanente” vorbim atunci? Si, oricum in 2012 au fost deja alegeri conform alinitului 6, inaintea referendumului

 10. Primarul din Piteşti, Tudor Pendiuc susţine că a primit de la Biroul Electoral Central, cu o săptămână înainte de referedum, un document prin care i s-a interzis să actualizeze listele electorale.

  Edilul spune că informări similare s-au trimis către toate primariile din ţară.

  „Noi am primit listele electorale permanente şi am început să facem corecţii cu decedaţii până în 5 iulie. De exemplu, la Piteşti avem 61. Prin acest ordin, acei 61 de oameni nu au mai fost luaţi în considerare la calcul. Au apărat pe listele electorale şi au fost luaţi în calcul ca alegători, conform acestui ordin”, a declarat Tudor Pendiuc.

  http://www.luju.ro/dezvaluiri/anchete/usl-cu-ochii-pe-judecatoarea-bogasiu-presedinta-bec-gabriela-bogasiu-de-la-inalta-curte-va-fi-atent-monitorizata-de-observatori-la-alegerile-de-duminica-pentru-demiterea-lui-basescu-in-urma-dezvaluirilor-din-lumeajustitiei-ro

  http://www.jurnalul.ro/observator/autoritatea-electorala-permanenta-ana-maria-patru-620095.htm

 11. ce treaba are registrul electoral cu listele permanente? niciuna, e doar o poveste basista, asa, ca sa astupam mirosul de rahat cu miros de gunoi.

 12. Confucius a fost intrebat ce reforma ar promova mai intai daca ar fi conducatorul unei tari;
  – As imbunatati limbajul!
  – Asta nu are nici-o legatura cu intrebarea! – au replicat cei prezenti;
  Confucius a explicat:
  -Daca limbajul nu este evoluat, este confuz si ceeace s-a intentionat sa se transmita.

  Un citat care explica cea mai grava situatie din Romania, din aceasta „vara neagra” pentru tara (cum a definit-o Cristian Campeanu de la RL). Ambiguitatea voita a informatiilor este cea care a dus la aceasta stare de colaps emotional in intreaga tara, colaps de care profita din plin guvernul USL.

 13. Multumim, dle Ovidiu, pentru analiza remarcabila de mai sus!
  Sunt intristat ca, in ciuda pertinentei ei, avem in continuare postari sub ea, care denota ca, chiar si in fata unui text complet limpede, se incearca in continuare deformarea lui si a adevarului (de ex. comentariul cuiva care spune „au fost domn’le deja alegeri anu’ asta, e valabila legea deja!”).
  E incredibil cum oamenii si-au pierdut uzul ratiunii, decand l-au vazut pe Ponta ministru, intaiasi oara si pentru ultima data. Mi-e greu sa cred ca sunt oameni cu „misiune” (de a destabiliza cele mai clare discursuri din societatea civila), insa cred mai degraba ca sunt oameni care isi distorisoneaza singuri ratiunea, pentru a nu recunoaste ca sunt, din eroare, de partea gresita a baricadei (de partea minciunii).
  Singura cale de a obtine legitimarea minciunii si a nedreptatii pe cai democratice, e de a manipula electoratul, pentru ca el sa valideze minciuna si nedreptatea. Acest lucru l-au inteles cei de la USL, si au inceput sa se pregateasca pentru domnia minciunii de mai multi ani (de cand s-au fondat Antenele, practic!). Dupa o munca si investitii masive, de cativa ani, au reusit acum sa-si atinga (cel putin momentan) telul. Avem astazi un guvern al nedreptatii, care este sustinut majoritar de popor. E o situatie fara precedent. La alegerile din 1946, a fost nevoie de falsificare. In 2012 poporul sustine deschis si convins pe cei care atunci au avut nevoie de fals.

 14. Dezbaterea aprinsa din ultimele zile, referitoare la actualizarea listelor electorale, s-ar putea sa-si aiba originea intr-o fapta penala! Incredibil, dar, pare-se, adevarat: la CCR, secretariatul a comis falsificari ale deciziilor curtii, pe care Judecatorii le-au semnat de buna credinta!

  Cititi va rog articolul din RL: http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/la-curtea-constitutionala-se-falsifica-hotarari-n-folosul-usl-272647.html

  S-ar putea ca toata discutia noastra de mai sus si de la celalalt articol pe aceeassi tema, a dl. Ovidiu, sa fie de fapt inutila: CCR NU a cerut ACTUALIZARE listelor,asa cum corect explica si fizicianul Mihail Dionis, la
  http://www.contributors.ro/administratie/despre-stahanovismul-guvernului-ponta-propunere-de-discutie/?replytocom=90062#respond
  insa este intre timp evident ca CCR a trimis, FARA voia judecatorilor, doua variante DIFERITE de decizie, catre presa si catre USL. In cea catre USL; se cere ACTUALIZAREA listelor, in cea catre presa s-a pastrat textul corect al deciziei curtii.

  Ce pot eu specula: minciuna si metoda deformarii textelor, cu nerusinare, practricata de dl. Ponta la doctorat, pare sa fie o practica pe care dansul o propaga si la acolitii lui. Unul din ei (sper ca va fi condamnat curand) tocmai a practicat-o cu succes.

  Si in cazul deciziei CCR, pentru suspendarea presedintelui, dl. judecator Zegrean a remarcat in ultima clipa ca in textul pe care urma sa-l semneze CCR se strecurase o „greseala” esentiala:
  in fraza „presedintele (NU) a incalcat grav constitutia” lipsea, simplu si „eficient”, cuvantul „NU”.

  Gasca lui Ponta a descoperit ca poti schimba destinele tarii nu numai cu minciunile de la TV, cu limbajul duplicitar folosit intre spatiul public UE si spatiul public intern, romanesc, ci si cu minciuni practicate abil in acte!

 15. Inca un articol excelent, care explica si mai bine situatia:

  http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Softul_MAI_detoneaza_petarda_minireferendumului_0_750525279.html

  Relatia dintre Evidenta Persoanelor (de la MAI) si listele electorale!
  Dupa ce, cateva zile, am avut impresia ca Romania e in lumea a treia si Bucurestiul e Timbuku, in sfarsit a aflat si presa (a fost greu, dar a aflat…) ca Evidenta Persoanelor e un lucru automatizat, securizat, si se poate sti oricand, in timp real, ce se intampla si cati cetateni au drept de vot!

  Pai chiar asa? Guvernul chiar ne crede prosti pe toti? Adica si pe cei cu studii de drept, si pe jurnalistii de investigatie, si pe cei din opozitia politica? Au fost in stare sa sugereze cateva zile neputinta si zapaceala, de ca si cand listele alea ar fi tinute de niste nenea pe niste foi A4, asa, cumva… si ce greu e sa le actualizezi!

 16. Comédia nu s-a terminat! Acum a venit iar lunaticul Sova, care, ca rasplata pentru abulismele care le-a debitat imediat dupa referendum, a fost pus ministru.
  Insa ce spune e ori grav, ori dus cu pluta:

  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-12967713-dan-sova-cea-doua-adresa-ccr-catre-guvern-nu-modifica-nimic-solicitarea-initiala-daca-ccr-dorea-listele-electorale-referendum-cerea-aep-nu-guvernului.htm

 17. Păi are logică ce spune Șova. Listele sunt la AEP, dacă CC le vroia pe alea le cerea la AEP. Dar acum naiba mai știe. Nu e exclus ca mâine să mai descopere vreun paragraf uitat care de fapt înseamnă vreo cerere la UE să ne zică câți nu sunt in Romania.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.