La colțu' străzii

Cvorumul la referendum și dreptul de vot

53 comentarii

Discuția despre validarea Referendumului se învârte în jurul articolului 5, alineatul (2) din Legea Referendumului, care spune că:

Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Numărul respectiv este de 18.292.514 persoane, așa cum ne arată Biroul Electoral Central. Folosind strict litera legii, Curtea nu poate decât să constate că s-au prezentat la urne mai puțini alegători și să invalideze Referendumul.

Totuși, USL (sau măcar partea ei liberalo-conservatoare) dorește să convingă Curtea că termenul de referință – listele electorale permanente – trebuie înlocuit cu un altul, o estimare a numărului de votanți pe baza datelor de recensământ corelate cu alte date ale Ministerului de Interne.  La acest punct Curtea ar trebui să spună simplu stop! Intrați pe teritoriul drepturilor fundamentale și nu avem ce discuta. USL dorește ca dintr-o trăsătură de condei să retragă arbitrar dreptul de vot unor cetățeni, fără a avea vreo dovadă că aceștia ar fi decedați sau decăzuți din drepturi. Haideți să urmărim logica alcătuirii listelor electorale permanente. 

La fiecare scrutin (alegeri sau referendum), listele electorale permanente sunt extrase, de către Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Administrației și Internelor, din Registrul Național pentru Evidența Persoanelor și comunicate Biroului Electoral Central și primăriilor.

Sursa datelor este deci Registrul Național pentru Evidența Persoanelor. Cetățenii români sunt introduși sau radiați din Registru după reguli foarte stricte. Intrarea în baza de date se face la naștere sau la dobândirea cetățeniei, iar ieșirea la deces, la renunțare sau la pierderea cetățeniei. Numărul celor ce dobândesc cetățenia pe parcursul vieții este nesemnificativ raportat la numărul total de cetățeni. Pentru cei ce au dobândit cetățenia prin naștere, singurele căi de ieșire din Registrul Național sunt decesul sau renunțarea benevolă la cetățenie, conform articolului 5, alineatului (2) din Constituție:

Cetăţenia română nu poate fi retrasă aceluia care a dobândit-o prin naştere.

Aceste situații (deces, renunțare) sunt dovedite prin documente juridice (certificat de deces, declarație de renunțare) în absența cărora nimeni nu poate fi scos din Registrul Național.

Acum să ne uităm cine are drept de vot, lucru pe care îl lămurește articolul 36 din Constituție:

(1) Cetăţenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv.

(2) Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.

Situațiile de la punctul (2) sunt și ele dovedite prin înscrisurile legale corespunzătoare. Cu alte cuvinte, Direcția pentru Evidența Persoanelor face o operațiune simplă, definită de parametri foarte riguroși: din lista tuturor cetățenilor români (Registrul Național), îi extrage pe cei în vârstă de peste 18 ani și care nu sunt în situație de pierdere a drepturilor electorale. Astfel aflăm dimensiunea și componența corpului electoral.

USL aduce în discuție o altă bază de date, cea a Institutului Național de Statistică (INS), rezultată în urma recensământului. Însă INS aplică o altă metodă, care nu ține cont de documente legale justificative, ci de declarațiile cetățenilor. Mai mult de atât, INS nu numără cetățenii, ci populația stabilă, care sunt două concepte diferite. Un cetățean plecat de mai mult de un an în străinătate nu mai este înregistrat în populația stabilă, dar este în continuare cetățean, conform art. 5 din Constituție, și are toate drepturile, inclusiv cel de vot. Nimeni nu îi poate retrage arbitrar cetățenia și drepturile.

USL susține că prin aplicarea acestei metode un număr de cetățeni, care nu se regăsesc în baza de date a INS ar trebui radiați și din listele electorale permanente. Dar există o legătură biunivocă între listele electorale și Registrul Național pentru Evidența Persoanelor și prin urmare radierea din listele înseamnă radierea din Registru.

Stop! Radierea din Registru taie accesul persoanei la drepturile sale, îi anulează calitatea de cetățean. Nu ne jucăm cu așa ceva. Aici nu mai vorbim de numere, de situații generale, de statistici. Vorbim de indivizi și de drepturile lor. Radierea din Registru se face numai și numai individual, nu colectiv, și numai și numai în baza unor documente legale justificative. Altfel, se săvârșește un abuz grav împotriva drepturilor fundamentale ale persoanei, cea mai gravă încălcare a Constituției, anularea arbitrară a calității de cetățean.

Altfel spus, dacă USL dorește să reducă dimensiunea corpului electoral, atunci pentru fiecare individ în parte pe care îl dorește eliminat din listele electorale trebuie să aducă documente cu valoare juridică prin care să dovedească fie decesul, fie renunțarea benevolă la cetățenie a individului respectiv. Este singura cale constituțională prin care unei persoane i se poate retrage calitatea de cetățean.

Atenție, nu spun că Registrul Național este adus la zi. Este foarte posibil să existe erori și întârzieri nepermise în actualizarea datelor. Este necesar și binevenit un efort de îmbunătățire a întregului sistem de evidență a populației, care să țină cont și de rata ridicată a migrației. De asemenea este necesar și un registru electoral construit separat. Însă aceste activități trebuie făcute așezat, în timp, cu mare grijă pentru a nu fi lezate drepturile nimănui.

53 de gânduri despre „Cvorumul la referendum și dreptul de vot

 1. Ovidiu, dă-mi voie te rog să mă adresez astfel, ai scris o analiză foarte pertinentă.
  Dar nu sunt convinsă că vreun argument de bun simț îi va opri pe liberali-conservatori, cum îi numești tu, puciști, cum îi consider eu

 2. @dictaturajustitiei: este vorba de stabilirea fermă a unor limite.

  USL deja are la activ încălcări grave ale drepturilor: ordonanța de urgență împotriva unor instituții fundamentale (CCR, Referendum), schimbarea abuzivă a Avocatului Poporului și a președinților celor două camere, procedura de suspendare viciată pe fond. Acum dă semne că ar dori să intervină brutatl în cel mai rău mod cu putință, anularea arbitrară a calității de cetățean și drepturilor aferente. Așa ceva nu trebuie lăsat să se întâmple. Despre asta vorbim, nu despre Băsescu sau Antonescu.

 3. Ovidiu, cum iti explici atunci diferenta dintre numarul dat de tine (18.292.514) si numarul care apare in comunicatele BEC la „numarul persoanelor inscrise in lista pentru referendum” (care este 17.984.621 si in functie de care BEC stabileste prezenta la vot de 46.23%?

 4. @dromichaetes: Vezi că tu ai luat numărul din comunicatul de la ora 10, când se număraseră doar 97.52% din secții. La ora 14 deja a crescut numărul (18.288.757), iar în final ar trebui să ajungă la cifra dată la început.

 5. Nu e mai simplu de aflat următoarele:
  1. De la evidenţa populaţiei – Numărul cetăţenilor români cu drept de vot? Indiferent că sunt sau în ţară?

  2. După un cross-checking (pe baza CNP-ului) între cei de pe lista permanentă şi cei de pe listele suplimentare – numărul voturilor multiple.

  Apoi, scăzut din cele exprimate cele multiple şi raportat la primul număr? Aşa am vedea mult mai corect respectivul cvorum.

 6. @ George A. bingo, spui chiar tu de ce nu se va intampla niciodata: „După un cross-checking (pe baza CNP-ului) între cei de pe lista permanentă şi cei de pe listele suplimentare – numărul voturilor multiple.”

 7. @George A: Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) face exact ce spui tu la punctul 2. Doar că sistemul nu este informatizat (pentru că niciun Guvern nu a alocat bani pentru așa ceva), așa încât e un proces migălos. Trebuie angajată o firmă care să scaneze și să introducă într-o bază de date toate listele electorale completate la secții, să curețe baza de date (listele sunt scrise de mână, cu diverse scriituri, nu iese totul automat la scanare), și să verifice duplicatele. Spre exemplu, la alegerile prezidențiale a durat vreo opt luni (dintre care cinci procesul de achiziție, cu tot cu contestații) și s-au găsit câteva sute de voturi duble. Numele persoanelor respective au fost transmise Parchetului, care încă mai investighează.

  • @Ovidiu, dacă autoritățile vor schimba oficial, legal sau ilegal, numărul cetățenilor cu drept de vot vor fi nevoiți în continuare să accepte :
   1. numărul de parlamentari trebuie diminuat
   2.numărul de europarlamentari trebuie diminuat
   Crezi că vor ?

 8. Cretinii astia de la USL si A3 au uitat ca au indemnat populatia sa nu-i primeasca pe recenzori la Recensamant?

 9. E o simpla actiune de imagine. Ei stiu foarte bine ca nu au nici o sansa, tot ce doresc este sa obtina pretext pentru discursul politic de tipul „am fost furati”. Cum a spus Basescu, e dreptul lor sa sesizeze orice. Ai dreptate sa critici sesizarea insa cand spui ca „ar dori să intervină brutal în cel mai rău mod cu putință, anularea arbitrară a calității de cetățean și drepturilor aferente” intri in acelasi tip de discurs cu al celor se spun ca „Basescu vrea sa isi bage la puscarie adversarii politici” dupa ce a declarat ca institutiile statului trebuie sa investigheze lovitura de stat. Personal cred ca daca AR PUTEA, Voiculescu & Co ar modifica listele electorale si retroactiv pentru referedum, pentru a reveni apoi la cele vechi pentru parlamentare, iar Basescu nu s-ar supara deloc daca l-ar vedea pe Ponta la puscarie. Din fericire se pare ca societatea romaneasca a avansat totusi pana la punctul in care asemenea lucruri nu mai sunt posibile. Dar sunt inca dezirabile pentru o mare majoritate a populatiei, asa ca politicienii le rostesc in continuare, si o vor face atat timp cat conceptiile majoritare vor ramane aceleasi.

 10. @joness: Te contrazici în doar patru rânduri. Mai întâi spui că eu greșesc când zic că USL „ar dori să”, apoi spui și tu că dacă ar putea, chiar ar face-o. Cu alte cuvinte, ar dori, dar nu poate. Și nu poate pentru că ne împotrivim.

  Până acum o lună aș fi zis și eu că am trecut de punctul în care mai e posibil să restrângi drepturile Curții Constituționale prin ordonanță de urgență sau să schimbi peste noapte comisia care îți analizează plagiatul. Uite că e posibil. De la actualul guvern mă aștept la orice, așa încât e bine să fim prevăzători.

 11. Nimic din ce ai scris nu are valoare pur si simplu pentru ca tu implici faptul ca listele sunt asa cum sunt si chiar daca-s vechi de 10 ani, sa se numere si mortii.

  Daca permiti ca o SINGURA asemenea greseala sa aibe loc, inseamna ca in mod clar refuzi sa vezi REALITATEA si te tocmesti pe lege.

  TOATE legile trebuie respectate, nu numai un paragraf din legea referendumului.

  Asa cum un individ nu are voie sa voteze de mai multe ori, tot asa UN MORT nu poate fi numarat.

  D-apoi milioane de morti!

 12. @Cetateanul Implicat: Eu sunt de acord că morții trebuie scoși din listele electorale, însă pentru asta trebuie dovezi că sunt morți. De unde știi că sunt „milioane de morți”? Cum i-ai numărat? Ai milioane de certificate de deces ca să arăți asta?

 13. @Cetateanu Implicat: @Cetateanu Implicat: Si cei care dupa 2001 au implinit 18 ani si au drept de vot apar in listele acelea electorale? Sau te pomenesti ca tocmai ei fac turism electoral prin judetele PSD-iste …

 14. Impresia mea este ca ptr. opinia publica interesata, lideri politici semnificativi de UE si NATO, media internationala, semnificativ este raportul de cca. 7 la 1, si boicotarea mai mult decat activa produsa de subiectul referendumului. Presupun, intemeiat si pe multe alte observati acumulate ca legitimitatea in spiritul moralei simple, va fi acceptata pe plan extern. Nici noi romani, si nici strainatatea interesata in stabilitate, sunt aproape sigur ca nu dam note de trecere la capitolul democratie reala lui Ponta/Basescu/Antonescu/ samd. Se va avea in vedere in adoptarea pozitiilor neoficiale, (acestea sunt mult mai clare, fara ambiguitatile limbajui diplomatic) ca revenirea la Cotroceni, va deschide un capitol nou, si probabil lung, in razboiul politic. Trebuie constatat, detasat de subiectivism, ca Basescu sistematic si voluntar (se poate citi, inconstient) a lucrat la erodarea propiei imagini. Europa, SUA, are probleme de mare gravitate, si nu fac trimiteri numai in zona economica si financiara ca sa continue sa asiste ca spectatori intre doua PSEUDO miscari, centru/dreapta si centru/stanga.

 15. @Ovidiu: USL „nu doreste” pentru ca stie ca „nu poate”. Nu sunt (chiar) tampiti. Insa au nevoie de miscarea asta pentru a avea subiect de trancaneala la antene si pentru a isi multumi partea radicala a electoratului, una destul de insemnata. Altfel, s-ar putea sa fie considerati drept „blegi” sau chiar „tradatori” si sa piarda din nepretuitele lor procente, asa cum s-a mai intamplat dupa multitudinea de motiuni ratate din toamna lui 2010 sau dupa ce demonstratiile din iarna acestui an n-au adus decat schimbarea lui Boc cu MRU. Cei mai multi dintre romani vor sa vada lideri „rai”, care „musca din adversar”, nu care respecta reguli. De fapt acum e doar damage control, ca n-au cum sa impiedice toate pierderile.

  Cat despre „noi care suntem prevazatori”, genul asta de discurs, din ce in ce mai frecvent, incepe sa imi ridice parul in cap. O spune mai misto unul mult mai talentat decat mine: http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/persoana-intii-plural-mostra-ciupita-din-miezul-europenismului-romanesc-81817.html

  ..si nu vreau sa reiau toate momentele din istoria recenta in care „noi” astia n-au mai fost deloc asa vigilenti, ba poate chiar au aplaudat diverse shortcuturi efective (nu doar declaratii belicoase) atunci cand erau pentru „cauza cea buna.” De acord ca este o sesizare absurda si ce trebuie criticata, dar please, fara pericole, rusi si lovituri de stat… 😦

 16. „S-au scos toate cutitele, topoarele si flintele pe masa” spunea ieri dragos popa, intr-un articol gazduit de emilstoica.ro.

  despre ce vorbiti voi aici? strategii de save face? in nici un caz nu e vorba de asa ceva. e vorba doar de niste pasi logici in gindirea lor si extrem de usor de anticipat, pentru cine a stiut cu cine are de a face. Probabil ca apogeul va fi atins miine, cu ocazia sau imediat dupa decizia CCR.

  tineti-va bine.

 17. La ultimele alegeri prezidentiale a fost aplicat un sistem de verificare informatizata a votantilor pe liste suplimentare; Cred ca a fost aplicat si la ultimele parlamentare, dar nu sunt sigura. Daca va mai amintiti, cei aflati in tranzit nu puteau vota decat in anumite sectii supravegheate video (intrarea si comisia); la cateva ore, listele erau scanate si erau trimise spre biroul electoral unde era facuta verificarea CNP-urilor. De data asta nu s-a mai folosit. Un motiv pentru care ceilalti au fost ceva mai buni.
  Completare la ce a scis Ovidiu:
  Cetatenii romani aflati in strainatate pot fi in doua situatii
  1) si-au declarat resedinta permanenta in strainatate, au primit un nou tip de pasaport (mai precis un pasaport cu o viza speciala) si au disparut din listele comune de evidenta a populatiei; asta nu inseamna ca si-au pierdut cetatenia sau dreptul de vot
  2) locuiesc in strainatate, dar au pastrat domiciliul permanent in Romania; acesti oameni apar in continuare in evidenta populatiei cu ultimul domiciliu; in situatia aceasta sunt majoritatea romanilor la muncesc sau studiaza in Europa si reprezinta peste 2 mil
  Stiu ca e putina pedanterie, dar am fost implicata intr-o disputa extrem de violenta pe tema: „vecinii mei sunt de 5 ani in Italia si nu au disparut de pe listele electorale asa ca recensamantu e cel bun”
  @Barengott: nu mai eram sigura ca A3 chemat la „boicotarea” recensamantului; doar in memoria profunda era o farama de amintire 🙂
  Referitor la Regisrtrul electoral: si eu sunt pentru el, dar ma intreb daca nu e nevoie de mai multa cultura in general si cultura civica in special pentru un astfel de sistem. Dar despre votul prin posta (americanii il folosesc de peste 200 de ani, si altii de peste 100). Sau votul electronic (nu prin Internet), cu scanarea buletinului?

 18. Si inca ceva: chiar daca populatia totala a Romaniei (inclusiv cei aflati in strainatate) a scazut mult, corpul elector nu a scazut in aceeasi proportie.
  Pentru ca scaderea e cauzata de faptul ca se nasc tot mai putini copii sau copiii celor plecati in strainatate nu mai apar ca cetateni romani. Pe de alta parte, durata medie de viata a crescut. Scaderea populatiei se va vedea evident la alegeri peste 10-15 ani.

 19. Păi dacă noi habar nu avem câți oameni sunt de fapt în viață și cu drept de vot, ce logică mai are un prag minim de prezența la vot ?

 20. @joness: După cum bine știi, generalizarea pripită e cea mai scurtă cale spre jignire.

  @Mirela: La punctul 1, cetățenii respectivi nu sunt radiați din Registru. Ei nu mai apar la nivelele local și județean, ci doar la cel central.

 21. Ce frumoasa e teoria! In practica insa… doar la mine in bloculet- unde mai stam doar 18 oameni , doamna Ioan, domnul Klein, domnul Kohn si doamna Maria si familia Mitoseriu ,morti de mult, sint inca pe listele electorale de la scoala. Familia Nedelcu s-a mutat din iarna ( 3 persoane) si s-a inscris pe listele de la noua adresa… ce sa vezi! Duminica i-am vazut si pe ei trecuti pe listele de la noi , si asta in chiar centrul Bucurestului . Pai daca socotesc – sintem 17 cu drept de vot in realitate si 23 in liste!!!
  Na- o uitasem pe bunica-mea- si ea e inca pe liste desi a murit de 12 ani!!! Deci 17 „reali” si 24 „scriptic”.

 22. Ovidiu, iar am un mesaj captiv…Nu stiu ce se intampla, e singurul loc in care am probleme.

 23. Dă clic pentru a accesa Situatie.pdf

  Cum pot vota 2.592.209 cetateni romani cu drept de vot daca nu au CI? Cu mentiunea ca ei au stat acasa si nu au sustinut lovitura de stat!

 24. @bucuresteanul: După cum spuneam, Registrul Național trebuie actualizat. Și ce face Ministerul de Interne? Nimic.

  @Mihai: l-am eliberat. Askimet nu te place.

  @kotyso: m-am întrebat și eu la locale același lucru. Răspunsul pe care l-am primit este că sunt persoanele cu buletine de identitate (din cele pe hârtie) fără dată de expirare, deci nu au primit și nu vor primi cărți de identitate plastifiate.

 25. Cine ti-a dat acest raspuns? Se poate vota cu buletin vechi? … ca alfel impartirea pe caprarii nu-si are rostul …

 26. M-ați exasperat cu ultima găselniță a roș-galbenilor: morții de pe liste. Ca să nu mai spun că imediat au apărut cititori care au dovada la prima mână. Pe scurt:

  1. Eu când mă duc să votez intru în secție, las CI, semnez lista, iau buletinul de vot, intru în cabină, votez, pun buletinul de vot în urnă, iau CI și plec. Se pare că nu e bine așa. Nu. Oamenii când votează se duc la secția de vot și frunzăresc listele de vot să vadă cine s-a mai mutat în cartier, cum a mai votat Popeasca de la trei și așa mai departe. Ca să nu mai spun că există oameni care îți pot scrie biografiile romanțate ale tuturor celor care au locuit în blocul lor din 1977 încoace, asta în timp ce compară cu microcipul din dotare lista locatarilor cu lista de vot. Mă lăsați?

  2. Ovidiu tocmai a explicat, foarte clar, să înțeleagă și de-alde Șova și asociații, cum se fac intrările și ieșirile de pe listele de vot. Era un cititor pe-aici care se plângea că avea o bunică moartă din 2003 care se lăfăia pe liste. De ce nu a fost scoasă de pe listă de PSD în perioada 2003-2004, când conducea ministerul de interne? De ce nu a fost scoasă de pe liste de alianța informală PNL-PSD de pe vremea lui Tăriceanu? Toate partidele au beneficiat de pe urma acestor liste de o calitate îndoielnică și au avut toate interesele să nu rezolve problemele acestea. Dar asta înseamnă și că acum nu are niciun partid dreptul să vină și să acuze.

  3. AEP tocmai a cumpărat softul de detectare a votului multiplu. Mă bucur să aflu că a dat 2 milioane de lei pe un soft care face cam tot atât cât poate face un elev de liceu în excel în două minute dacă are la dispoziție lista CNP-urilor care au votat în format csv. Oare când e ziua porților deschise la softul ăsta și în ce piscină își vor mai spăla bătăturile babele revoluționare ale anului de grație 2012?

 27. 4. (mai târziu, că acum mi-am adus aminte). Mă bucur să aflu că guvernul român a reușit, în sfârșit, să modernizeze măcar o parte din birocrație. Din câte am înțeles, în ziua referendumului 17.000 de CI au fost eliberate pe loc. Deci de acum înainte când avem nevoie să ne schimbăm actele nu vom mai aștepta 3-10 zile pentru noul act. Felicitări.

  Cum mama dracului nu ești în stare să scoți 50%+1, din orice bază, când ai avut totul, dar totul pe mână. Demonstrezi că ești prost și apoi vii și demonstrezi că ești și mai prost, plândându-te de fraudă. Patetic. Credeam că PSD-ul e partid serios, care știe cum funcționează manetele și butoanele.

 28. Exista, cred, o problema ceva mai spinoasa. Cetatenii romani din diaspora pot vota, fara sa fie in niciun registru national si in nicio evidenta. Ei voteaza in baza actului de identitate care probeaza ca sunt cetateni romani. Prin urmare, intr-un caz pur ipotetic, e posibil ca la un tur de alegeri sa avem un cvorum de vreo 140%, daca s-ar prezenta la vot toti cei 4-5-6 milioane de romani din diaspora (nu ma refer aici numai la Spania-Italia 2002, ci si la Canada 1991, la SUA 1970, la Israel, la orice alte tari care cuprind cetateni romani).

  Prin urmare, cvorumul il raportam la cifra noastra de acasa (18,3 milioane, momentan), dar de venit la vot pot veni mai mult de 18,3 milioane de alegatori (pentru ca sunt unii care, desi nu-s pe lista, sunt cetateni si au dreptul sa voteze). Amuzant, nu?

  Strict pe lege, referendumul n-are cum sa nu fie invalidat. Dar asta e exact ca atunci cand castigi un proces „pe procedura”, desi pe fond n-aveai dreptate.

 29. Da Ovidiu, cei care au implinit 18 ani si au buletin pentru asa ceva POT vota. Sunt trecuti pe lista chiar in sectia de votare arondata domiciliului lor sau se duc si voteaza la o sectie speciala.

  Pe MORT NIMENI nu-l verifica. Il numara ca sa dea convenabil la referendum si se face ca nu vede.

  NU e datoria mea sa-ti aduc tie milioane de certificate de deces ci datoria AUTORITATILOR conduse de 8 ani de traian basescu.

  Cei care vin si voteaza, vin cu dovada in mana; adica buletinul.

  Cei care au decedat nu au cum sa-si ceara dreptul de a NU-L sustine din mormant pe basescu.

  Inca o chestie pe care basistii se fac ca n-o vad: in rationamentul ca cei care au murit au fost inlocuiti de persoane care au implinit 18 ani uita sa mentioneze tendinta profund descrescatoare a NATALITATII in Romania.

  In ultimii 20 ani natalitatea a scazut dramaticla noi in tara si cei care imlinesc 18 ani sunt considerabil mai putin ca cei care trec pe lumea cealalta.

  DACA, doar daca nu esti „basist sub acoperire” vei fi obiectiv si vei recunoste ca e absolut necesar ca listele electorale sa fie verificate INAINTE ca 7,4 milioane de cetateni sa fie batjocoriti intr-o asa-zisa democratie.

  TOATE legile trebuie respectate nu numai paragraful care cere prezenta de 50% + 1 la vot.

  Daca tu te tocmesti si anumite legi le vrei aplicate si pe altele ignorate, inseamna ca n-ai nici o treaba cu obiectivitatea sau democratia.

  Nu e de neinchipuit sa fure unii la vot .. s-a-ntamplat 1 deceniu cu sacosele rosii si 5 ani cu sacosele portocalii, dar e de neconceput sa-ti bati joc de cei care nu mai sunt si sa pretinzi ca te-au sustinut din mormant.

 30. @cetateanul implicat: 8 ani de Basescu presedinte, adevarat. Dar aducerea la zi a listelor ține de guvern, nu de președinte. Și, din ce țin minte, pe-acolo au fost și PNL și PSD (indirect) în ultimii opt ani. Așa că dacă vrei să înjuri pe cineva, înjură guvernul.

  Dacă USL dorea referendum corect putea să rezolve mai întâi numărul alegătorilor și apoi să organizeze referendumul. Dacă au acceptat referendum cu X alegători, nu pot veni acum să spună că se calculează pe Y alegători. Nu e chiar așa de greu de înțeles dacă te calmezi un pic și vezi și altceva decât roșu în fața ochilor. Nimeni nu a obligat USL să facă referendumul acum. Dar cum USL a vrut și-n căruță și-n teleguță, iată că nu i-a mers și acum a dat cu fundul de pământ.

 31. @kotyso: sigur merge cu buletinul de tip vechi. Ambii mei parinti voteaza asa fara nici o problema.

  @Claudiu: cred ca esti influentat de legendele privind fraudele anterioare. Nu cred ca exista vreo organizatie politica in Romania capabila sa fraudeze 1 milion de voturi. Fraude exista, dar nici pe departe de asemenea dimensiuni. Poate SRI-ul ar fi in stare daca ar dori, dar nu vreun partid sau alianta.

 32. dictaturajustitiei: chiar crezi ca mai conteaza?

 33. Listele electorale permanente se referă la cetățenii care domiciliază în aria unei secții de votare. De văzut: dublurile de la o secție la alta, morții (care au renunțat la cetățenie etc.), cei care au emigrat. Emigranții figurează după lege, numai la cererea lor expresă, în liste pentru secțiile din străinătate, nu în liste ale secțiilor de pe teritoriul național de fals-domicliu. Legiutoriul și executivul român s-a dovedit incapabil să rezolve problema celor care au domiciliu în străinătate.

  CCR poate să constate haosul din listele electorale permanente pe baza recensământului și din prezentarea unor liste concrete, iar nu să ceară calcul de cvorum după acest recensământ. Adică poate să constate că nu se poate stabili cvorumul. Ar fi realmente atitudinea cinstită. Pur și simplu referirea la listele electorale aiuritoare este o aberație. Habar nu am dacă neaplicarea art.5 din Legea 3/2000 duce la validarea sau invalidarea referendumului. Eu aș lua-o ca și cum acest articol nu există, deci referendumul ar fi valid. Se poate considera și că oricâți votanți ar fi fost, referendumul nu poate fi validat pentru că nu se poate stabili cvorumul. Ar fi fost tare de tot să fi fost prezența 56 % după actualele liste electorale permanente și susținătorii lui Băsescu să fi contestat, pe bună dreptate, calculul cvorumului pe baza unor liste defectuoase.

  Chestia cu cvorumul în absența unui registru electoral corect, este o măgărie tipic românească.
  .

  • Cred ca este singura pozitie, de necombatut rational. Dar, personal presupun ca ccr si partidele politice, insumate nu au suficienti neuroni, sa priceapa evidenta.

 34. Eu nu înțeleg un lucru.
  La vot au ieșit 8,5 milioane persoane. Ăștia ar reprezenta 46 și ceva la sută de pe listele electorale.
  Bun. Acum, Băse și ai lui, victorioșii neamului, au declarat ritos că restul de 9,7 milioane au stat acasă pentru a-l vota prin absență pe el.
  Carevasăzică ăștia 9,7 milioane, într-un fel, au votat și ei, dar întrucât erau pentru Băse nu s-au mai obosit să bage un NU BĂSE NU PLECA în urnă, preferând să stea acasă.
  Păi stai așa, că nu iese la calcule.
  Dacă Ponta + Antonescu zic că au votat 8,5 milioane – ăia care au mers pe căldură la vot – și Băse zice că pentru el au votat și restul de 9,7 milioane din confortul de acasă… ăăăăăă… cum adică nu s-a atins cvorumul?!
  8,5 + 9,7 = 18,2 milioane, exact câți sunt pe liste.
  Eu zic că în problema asta a cvorumului CCR ar trebui să-l cheme pe Băsescu și să-l ia la întrebări.
  Din două, una: ori Băsescu acceptă că din cei 9,7 milioane doar (cel mult) 1,1 milioane ar fi votat cu el, drept pentru care trebuie să accepte și faptul că a fost bătut măr, deci să nu mai clameze isteric o victorie rizibilă și să aibă o atitudine mai … ponderată, ca să zic așa; ori CCR să ia act de pretențiile lui Băsescu și să accepte ideea că la referendum s-a atins cvorumul chiar în proporție de 100%, drept pentru care să valideze referendumul.
  Păi nu?! :))))

 35. Erată: stați așa, e vorba de maxim 600.000 de „votanți tăcuți” pro-Băse, nu 1,1 milioane.

 36. Din păcate, nici prezenţe la vot de 126% (in jud. Olt, de. exemplu) nu sunt văzute ca fraude. In schimb, cei care au pierdut un vot contra Băsescu (al câtelea oare?) se simt umiliţi, cu demnitatea furată etc. Cum s-o numi asta în psihologie? Că în politică ştim cum se cheamă: manipulare comunistă (psd-istă).

 37. @Lucian: Nu era mai simplu pentru USL să clarifice mai întâi legislația și apoi să se arunce în aventura cu suspendarea? Dacă făceau treaba așezat, în două luni, fără abuzuri și trecând totul prin Parlament, scăpau de Băsescu fără probleme.

 38. Pentru toti cei care cititi blogul si pentru titularul acestuia in primul rand va propun umatorul link: http://www.studentie.ro/campus/confesiunea_unui_boboc_da_voi_merge_la_vot_pe_29_iulie/c-73-a-147274

 39. Silviu, am citit și mi-am dat seama că sărmanul spunea ce a auzit la Antene.
  Legea Educației a fost scrisă în perioada 2003-2004 de către o echipă din MECT și niște specialiști din Marea Britanie.
  Știu pentru că la masterul în educație pe care l-am făcut la SNSPA am avut profesori care făceau parte din echipa respectivă.
  Năstase n-a avut curajul s-o aplice pentru că sindicatele s-au opus.
  La fel s-a întâmplat și în perioada lui Tăriceanu. Sindicatele s-au opus.
  Orgoliul nemăsurat a miniștrilor educației i-a făcut ca să facă mici modificări legii și să afirmă că le aparține.
  Pop ajuns la conducerea ministerului a făcut schimbările pe care sindicaliștii le voiau.
  Doamne, se vorbește despre simple percepții și sentimente fără a se analiza fapte și date concrete.

 40. @Claudiu: Ai vazut cum a crescut prezenta la vot in oltenia de la ora 20 la 23 ? Poate USL sa minta ca nu au fraudat acolo ca spartii? 🙂

 41. @OvidiuB:

  „Cetatenii romani din diaspora pot vota, fara sa fie in niciun registru national si in nicio evidenta. Ei voteaza in baza actului de identitate care probeaza ca sunt cetateni romani.”

  Cei domiciliaţi în străinătate nu au cărţi de identitate ci doar paşapoarte cu viză de domiciliu. Cetăţenia nu se reduce la posesia unei cărţi de identitate, ci este o problemă mult mai complexă. De exemplu mulţi maghiari din România au dublu cetăţenie, dar nu au carte de identitate ungurească, ci doar un certificat de naturalizare şi paşaport (dacă cer).

 42. Buna ziua
  @Ovidiu
  „USL aduce în discuție o altă bază de date, cea a Institutului Național de Statistică (INS), rezultată în urma referendumului”.
  Cred ca este o eroare in textul tau. Cred ca ai dorit sa scrii „in urma recensamantului” nu referendumului. Si mie mi se intampla des in ultima vreme, cand tot incerc sa explic unui numar neasteptat de mare de persoane diferenta intre recensamant si listele electorale. Nu credeam ca pot fi atatea persoane care sa nu inteleaga ca nu-i nici o legatura intre aceste doua chestii (poate doar faprul ca se refera tot la oameni).

 43. Alex, așa e, recensământ, mereu le încurc. Mulțumesc.

 44. Nu inteleg de ce se discuta toate problemele aste acum, dupa referendum.
  Toate procedurile se discuta inainte de referendum.
  Citeva idei pentru USL:
  1. ungurii nu sint romani si ar trebui scosi din liste.
  2. Daca nu ajunge, cetatenii blonzi au origine suedeza, eleiminati si astia
  3. Ardealul a fost mult timp provincie straina, scoatetii si pe astia.
  4. Daca tot nu se valideaza, au drept de vot numai cetatenii dovediti membri USL
  5. Daca tot nu se valideaza au drept de numai vot: Ponta, Iliescu, Antonescu, Basescu, iar majoritatea va decide.

 45. intre timp cat situatia este indecisa de incorectitudinea datelor, iar pragul electoral este impus de lege, cam cat de corect este sa anulam dorinta a X procente din populatie(cifra necunoscuta inca)? Cred ca daca faceai parte din cei care si-au spus cuvantul nu mai erai asa relaxat sa iti rada unu in nas cu date imprecise.
  Sunt destul de triste demersurile astea de a legitima o minciuna prin „argumente”. Daca aveai ceva de spus veneai la referendum si te faceai auzit, pana atunci joaca-ti pana la capat rolul de neparticipant, stai dezinteresat de situatie.

 46. Pingback: CUM pot fi verificate listele electorale? | La colţu' străzii

 47. Pingback: Câteva precizări necesare despre listele electorale | La colţu' străzii

 48. pot sa cer radierea mea de pe listele electorale? bineinteles, la pachet cu radierea mea ca cetatean roman din toate bazele de date ale primariei si administratiei financiare pentru a nu mai plati taxe si impozite 🙂 mare porcarie pregatesc uslamistii, oameni fara onoare!

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.