La colțu' străzii

Lista celor cu obrazul pătat

25 comentarii

Deja știm tot ce trebuie să știm despre plagiatul lui Victor Ponta. Două comisii formate din oameni „cu nume” în lumea științifică românească au decis că Victor Ponta a plagiat. O a treia, formată din oameni a căror operă științifică poate fi pusă la îndoială, a decis, fără a analiza materialele ci doar pe baza unei decizii primite în plic, că Victor Ponta nu a plagiat.

Desigur, Victor Ponta susține că doar această comisie din urmă are un verdict corect, celelalte două verdicte fiind politice. Iar doamna ministru Ecaterina Andronescu îl susține.

Pentru a nu uita cine sunt cei care susțin că Victor Ponta nu a plagiat, care susțin că a copia cuvânt cu cuvânt 115 pagini din alți autori este corect și legal, iată lista celor opt membri ai Comisiei Naționale de Etică a Ministerului Educației (acestora li se adaugă doamna ministru care îi susține):

 1. Virgil Muraru – Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Maşini şi Instalaţii Destinate Agriculturii şi Industriei Alimentare – vmuraru@inma.ro 
 2. Doru Vladimir Puşcaşu – CEPROCIM – doru.puscasu@ceprocim.ro
 3. Nicolae Burnete – Universitatea Tehnică Cluj – nicolae.burnete@auto.utcluj.ro
 4. Petru Andea – Universitatea Politehnica din Timişoara – petru.andea@et.upt.ro
 5. Victor Stoica – Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti – nu am găsit adresa de e-mail
 6. Horia Iovu – Universitatea Politehnica din Bucureşti – iovu@tsocm.pub.ro
 7. Florin Ionescu – Steinbeis University Berlin – ionescu@htwg-konstanz.de
 8. Paul Dobrescu – Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative –  paul.dobrescu@comunicare.ro
 9. Ecaterina Andronescu – Ministerul Educației – ecaterina.andronescu@upb.ro, ecaterina.andronescu@senat.ro, ec_andronesc@yahoo.com

Dacă aveți timp și sunteți interesați de plagiatul lui Ponta, nu ezitați să folosiți adresele de e-mail de mai sus (mulțumesc Radu și Ovidiu) pentru a cere lămuriri de la cei nouă privind modul în care au ajuns la concluzia că a copia 115 pagini din alți autori este acceptabil. Eu le voi tot scrie până îmi vor răspunde.

25 de gânduri despre „Lista celor cu obrazul pătat

 1. Și eu le scriu tuturor, chiar acum.

  Am adăugat adresele de email ale Ecaterinei Andronescu.

  Profit să amintesc că putem găsi contactele parlamentarilor aici (mulțumită eforturilor APTI și ale altor voluntari)

 2. Mie mi se pare haios că argumentul cu „plagiatul nu-l pot judeca niște oameni care nu au studii juridice” nu mai e utilizat de USLiști. Deși comisia asta n-are nicio treabă cu Dreptul

 3. poate puneti si un model de scrisoare… ma gindeam la cei really lazy:) pe care sa o preluam cu ghilimelele de rigoare

 4. Eu as vrea sa stiu mai ales parerea celui de la „Steinbeis University Berlin”. Ca si parerea conducerii acelei universitati.

 5. Se pare că o nouă sesizare de plagiat la adresa lui Ponta a fost depusă la CNE:

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12861652-noua-sesizare-plagiat-numele-lui-victor-ponta-fost-depusa-consiliul-national-etica.htm

  Membrii Consiliului au motive bune să se gândească la email-urile primite…

 6. Oamenii astia provin dintr-o generatie care nu foloseste email-ul. Sunt acei profi care au notele de curs ingalbenite lasate mostenire de la sefii de catedra (uneori parintii lor). Mai eficienta ar fi o campanie catre facultatile din Vest sa nu mai colaboreze cu doctori made in Romania. Sufera si cei care si-au luat doctoratul in mod cinstit? Asta este, data viitoare sa-si apere drepturile mai bine.

 7. Sau o alta idee: profii astia nu au studenti? Chiar asa, unde sunt studentii?

 8. Nu uitati sa-i aduceti aminte dlui Horia Iovu halucinanta declaratie pe care a dat-o el insusi:

  „Dacă această teză era la inginerie, ar fi fost considerată plagiat, fără nicio îndoială.” (din ziarul Gandul)

  Pai dl Horia Iovu pentru ce mama naibii crede a fost numit in comisie, nu pentru experienta sa de inginer la Universitatea Politehnica din Bucureşti, nu pentru a judeca prin prisma experientei si a activitatii sale profesionale in inginerie? Cum este cu putinta ca dumnealui sa nu-si foloseasca experienta proprie si sa semneze ca primarul un verdict dat de subcomisia de drept? Pai asta o putea face orice amarastean de pe strada, nu mai aveam nevoie de ditamai profesorii.

 9. emil, chiar in acest moment sunt intr-un stagiu de cercetare intr-o universitate din vest in calitate de bursier postdoctoral (cu doctorat luat in tara). asa ca acel „asta e” nu doar ca ma jigneste, ci ma afecteaza direct. si nu am nicio vina in chestia asta.

  ps. am auzit ca viorel barbu, directorul filialei iasi a academiei, membru in vestita comisie vizitata de sindicalistul de la saligny, a demisionat din functie. atacurile la adresa sa devenisera nesuportabil de gretoase…

 10. Si va rog sa nu-l uitam pe dl Teodor Petrescu, decanul de la Electronica Bucuresti care ar fi trebuit sa fie presendintele comisiei dar care a demisionat din aceasta functie.
  teodor.petrescu@munde.pub.ro – un mail ca sa-i transmiteti multumiri ca nu a luat parte la acest circ.
  Stiu ca mai era cineva care si-a dat demisia. Din pacate nu-mi amintesc cine.

 11. berenguer1: mersi de raspuns. Inteleg de ce la nivel personal te afecteaza sau chiar te jigneste. Insa esti parte interesata in conversatie, nu? Sa ne uitam la justitie care inca este sub MCV, ceea ce inseamna ca ce se judeca in Romania nu are valoare in restul UE. Asta inseamna ca toti judecatorii sunt corupti? Nu cumva ii afecteaza sau chiar jigneste pe judecatorii cinstiti? Cu siguranta ca da. In opinia mea avem de-a face cu o criza de credibilitate a titlurilor de doctor – si nu neaparat din cauza Mang si Ponta. Impingand lucrurile mai departe, avem o problema cu calitatea invatamantului superior. Intrebarea mea pentru tine este: ca doctor si ca persoana implicata in invatamantul superior romanesc, ce faci tu personal sa maresti credibilitatea si calitatea invatamantului de la noi?

  Uite, iti dau exemplu din meseria mea: in urma cu 10 ani s-a dovedit o frauda la ENRON si s-a dovedit ca auditori independenti care au semnat situatiile financiare au aruncat pe foc anumite documente. A fost vorba de 5 persoane care au facut acel act intr-o firma cu 100.000 de angajati in 150 de tari. Pentru aceste 5 persoane, firma a intrat in faliment iar in SUA a aparut o legislatie extrem de dura care este aplicata si azi.

  Eu zic ca este pacat sa nu folosim situatia de azi si sa imbunatatim scoala romaneasca, indiferent cate sacrificii la nivel personal trebuie sa facem. Era doar o idee, poate ca proasta. Daca tu ai altele mai bune, sunt binevenite.

 12. Iată că am aflat și cine sunt cei trei „experți” care au studiat teza lui Ponta. Alături de avocatul din „Trofeul Calității” (legătură cu Năstase) și „Tender” (coleg cu Ponta), mai este o doamnă co-autoare de carte cu Năstase și un domn co-autor de carte cu Viorel Ciobanu, membru în comisia care i-a dat titlul de doctor lui Ponta. Acuzațiile de plagiat se răsfrâng, indirect, asupra lui Năstase, coordonatorul tezei, și a lui Ciobanu, membru în Comisie, pentru că nu și-au făcut treaba.

  http://www.adevarul.ro/actualitate/Exclusivitate-_Cine_sunt_cei_trei_experti_care_au_spus_ca_teza_de_doctorat_a_lui_lui_Victor_Ponta_nu_este_plagiat_0_742125951.html

  Eu am o curiozitate pe care Google nu mi-o lămurește. Acel domn Florian Coman, co-autor al cărții din 2004 alături de D. Popescu și A. Năstase, o avea vreo legătură cu Daniela Coman, co-autoare a cărții din 2010 alături de V. Ponta?

 13. Oricâte email-uri ar primi ipochimenii şi oricât de inconfortabile – li se fâlfâie, credeţi-mă ! De aceea mi se pare cu picioarele pe pământ ceea ce spune (şi propune !) Emil Stoica. Subscriu fără rezerve, Emil.

  PS: Distinsul domn Andrei Pleşu scrie superb, ca totdeauna, dar m-a contrariat un pic – adică nu se aştepta ca doamna cu pricina să fie, cum zice, „părtaşă la această nefastă dezonoare” ?! Păi „distinsa” e de 12 ani părtaşă la tot ce-a fost nefast, ba chiar şi la vreo dezonoare mai… fastă (sorry, :D, domnule Pleşu) dacă o fi fost pe undeva şi aşa ceva ! Scuze, băieţi, pentru acest PS aici la voi, dar n-am putut comenta la scrisoarea deschisă a dlui Pleşu, nu ştiu de ce dracu n-au funcţionat acolo butoanele la comentarii.

 14. eu mi-s mai modest: intr-o lume in care aroganta si suficienta intelectuala sunt mai degraba reguli, eu nu am pretentia ca stiinta sau cercetarea romaneasca incepe si se sfarseste cu mine. chiar si asa, ce incerc sa fac? pe de o parte, incerc sa-mi fac treaba cat mai bine, pe de alta parte, sa denunt si sa sanctionez, de fiecare data, ca cetatean,orice deraiere. altfel spus, eu nu am nicio jena, prin universitatile vestice, sa clamez ca sunt phd roman, si prin prezenta mea umila, cei care ma cunosc isi vor da seama ca sistemul academic romanesc nu e reprezentat de ponta, ci de mine. bineinteles, raul facut de el e imens, si eu nu pot contracara decat local acest rau facut de ponta. totusi, nu-s singur…

  cazul enron nu a fost atat de simplu cum il prezinti tu. vinovatia a fost mult mai extinsa…

 15. Salut, am gasi un link catre lista postat pe blogary. Eu i-am scris profesorului Ionescu pentru ca mi s-a parut ca intr-o prima faza el este singurul care are ceva de pierdut,ca tde cat. I-am gasit insa cu totul alta adresa, la Univ Steinbeis, deci cu totul alta decat Hochschule asta din Konstanz. SU1484@stw.de.
  I-am scris vineri, n-a raspuns pana azi. Am sa-i scriu la Konstanz si va propun sa scrieti si voi la Steinbeis.
  Pentru mine, pasii sunt urmatorii. Pornind de la ideea ca oamenii astia nu prea au ce pierde in tara, eventual vor primi o decoratie Serviciu credincios, m-am gandit sa le iau CV-urile la puricat, sa vad cu ce universitati au legaturi si sa le semnaez acelora ultimul articol din Nature (Conflicting verdicts on…) + atasez materialul pdf facut de Univ Buc., vad eu ce traduc, daca mai e necesar.
  Si sa-i intreb pe colaboratorii aia ce si cum. Minim doi profi colaboratori de afara, sa stie unul de altul. Pe astia ii pun in copie. Poate ii afecteaza la interese, au si ei de trimis studenti in Erasmus etc.

 16. Good point, Yebao, excelent ! Felicitări !

 17. @ eugen chirovici ,
  dl Plesu nu se cadea sa scrie tot ceea ce gindeste. Este un intelectual rasat si un fost diplomat.
  Si totusi, scrisoarea sa catre Abramburica e devastatoare.

 18. Yeba0 : Foarte bine, sa-i facem de comanda si prin strainataturi. Nu ca ar fi mari somitati prin afara, dar sa e radem si cea mai mica posibilitate de a se putea amesteca printre oamenii cinstiti.

 19. @Ovidiu
  CV Daniela Coman: http://www.spiruharet.ro/facultati/drept-buc/cadre/97bfa22b8c9e0e4f48cfe85e9918758a.pdf (de remarcat ca in perioada doctoratului lui Ponta ii era subalterna la Corpul de Control al Guvernului)

  CV Florian Coman:

  Dă clic pentru a accesa cv_coman_florian.pdf

  In 2007, Daniela Coman si-a dat doctoratul in drept, la Academia de Politie la care Florian Coman este profesor de drept. Ar putea fi tata-fiica sau nepoata, dar nu am gasit nimic clar.

 20. Mulțam, Mihai. Ia să vedem dacă găsim pe undeva pe net doctoratul Danielei Coman, pariez că e scris „în stil juridic”, adică e copiat din belșug.

 21. @Claudiu, sincerele mele felicitări !
  De asemenea, vă felicit pe toți cei care prin comentariile pe care le faceți îmi demonstrați, pentru că eram tare nefericită văzând cum colegii mei profesori se arătau nedumeriți de reacțiile stârnite împotriva plagiatului, că nu toți cetățenii acestei țări au copiat.
  Numai o persoană intgră nu poate accepta un plagiat.
  Vă mulțumesc cu mult respect !

 22. Pingback: Consiliul Naționale de Etică merge mai departe, cu Paul Dobrescu. Avocatul Mateuț taie și chitanță. | La colţu' străzii

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.