La colțu' străzii

Previzibila înfrângere a lui Traian Băsescu

102 comentarii

Traian Băsescu mai are o săptămână de campanie electorală. Este în formă, se mișcă și vorbește chiar mai bine decât în 2009; arată că și acum, la final de carieră, este probabil cel mai bun politician român, perfect adaptat la contextul social în care performează. Efortul președintelui nu va schimba însă previzibilul deznodământ: prima și singura înfrângere a lui Traian Băsescu. Problema de fond a președintelui este că a făcut prea multe greșeli în ultimii trei și nu mai are timp să repare într-o săptămână. Sau, altfel formulat, nu poate USL să facă atâtea prostii încât să schimbe fundamental curentul anti-Băsescu ce domină opinia publică. Se poate spune că criza i-a venit de hac președintelui, dar în același timp nu putem să nu observăm că tocmai în criză se vede cu adevărat cine e mai bun. Iată că cel mai bun politician pe care îl avem s-a arătat mediocru în timp de criză; a fost suficient de bun să câștige o bătălie (2009), dar nu și pentru a se menține până la capăt.

Problema referendumului nu este deci una de convingere, ci una de mobilizare. Cel puțin o parte dinte suporterii președintelui speră într-o victorie norocoasă prin nevalidarea referendumului. Ba unii din ei chiar vorbesc deschis de neprezentare, de boicot. Este o tactică legitimă, până la urmă dreptul la vot și-l folosește fiecare după cum consideră de cuviință. Iar susținătorilor USL ce se grăbesc să blameze neprezentarea trebuie să li se aducă aminte de „greva parlamentară” a preferaților lor, o tactică similară. Însă nu cred că e o tactică ce poate aduce victoria. Să aruncăm o privire pe harta României după alegerile locale (autorul ei este Claudiu):

Roșul acela care domină România este culoarea USL, arată unde sunt primarii alianței majoritare. Aceștia vor fi actorii cheie la Referendum. Pe 29 iulie, pe la ora 20, echipa USL va afla estimările privind prezența la vot la ora 19, atât din surse oficiale cât și din monitorizarea prorpie. Atunci va fi momentul când primari vor primi semnalul de a ieși în stradă și de a aduce oamenii la vot. Va crește participarea și probabil că pentru prima dată în istorie în ultimele ore ale votării vor veni mai ales cetățeni din mediul rural. Și aceasta este o tactică legitimă, să nu uităm că rațiunea de a exista a activiștilor locali este tocmai mobilizarea electoratului. Sigur că se poate lesne trece peste limita legii prin mită electorală sau voturi fictive (e suficient să fie introduse voturi albe în urnă, să crească participarea), dar pentru asta există monitorizarea PDL.

Acest deznodământ așteptat va crește, din nefericire pentru noi toți, importanța în USL a sforarilor și a baronilor locali, de la Hrebenciuc și Dragnea la Fenechiu și Voiculescu. Dar asta e altă poveste, pentru după referendum.

Să presupunem, pentru a completa tabloul, că USL va eșua cu mobilizarea și mai puțin de jumătate dintre cetățenii aflați pe listele electorale se vor prezenta la vot. Paradoxal, Traian Băsescu pierde și în acest caz. Se va întoarce la Cotroceni, poate chiar va rămâne pentru doi ani, dar cu piatra de moară a 85-90% din voturile valide cerând demisia sa. Este previzibilă reacția USL, cu demonstrații de stradă în toată țara, sprijinite mediatic și politic de la București. Cu Parlamentul, Guvernul și publicul ostile, Băsescu va fi un președinte trist și izolat, ce își va trage în jos partidul la alegerile parlamentare. Ar putea să demisioneze sau ar putea să își termine cariera ca un pierzător ce se ține de scaun, un fel de Geoană, doar ceva mai norocos. Ambele variante sunt, de fapt, înfrângeri.

Instinctul lui Băsescu i-a spus acest lucru, și atunci a respins de la început varianta boicotului. A ales singura cale onorabilă: să piardă cu fruntea sus, în stradă, în băi de mulțime, luptând până în ultima clipă. Este previzibilă înfrângerea lui Traian Băsescu, ceea ce nu îl va împiedica să rămână cel mai bun politician pe care l-am avut în douăzeci de ani de democrație recentă.

102 gânduri despre „Previzibila înfrângere a lui Traian Băsescu

 1. Sunt de acord, și voi merge să votez, pentru a-i permite ieșirea cu fruntea sus. Singurul motiv pentru care nu m-aș prezenta la vot este promisiunea lui Antonescu de a se retrage dacă referendumul este invalidat prin prezența insuficientă la vot.

 2. Eu aveam de gând să boicotez. Prietena mea susține la fel ca Radu.

 3. Eu încă nu m-am hotărât ce fac.

  • Dacă nu călcau totul în picioare n-aș fi fost atât de îngrijorată.
   A căzut ea Roma, îmi zic de fiecare dată dar de data simt că este mai mult decât lupta dintre partide politice și doctrine politice. E vorba de democrație.
   Sunt confuză, încă nu știu sigur ce voi face la referendum.

 4. O sa merg in ultima clipa daca se va anunta o prezenta peste 50%

 5. lasati prostiile cu onoarea si stati acasa. asta nu este un vot constitutional ci o lovitura de stat.

 6. « previzibilă »

  Ovidiu, cu cât mediul este mai instabil, cu atât previzibilitatea a ceea ce urmează este mai mică.
  în cazul acesta, este apropiată de zero, fiindcă instabilitatea este imensă.
  gândește-te la previzibilitatea fiecăruia dintre evenimentele din ultimele 3 săptămâni.
  chiar și din săptămâna asta.
  ce se va întâmpla în următoarele zile?
  eu n-aș paria o sumă prea mare nici pe faptul că referendumul se va ține.
  ori că Băsescu, Antonescu și Ponta vor fi toți trei vii și în libertate în 29 iulie.
  necum că rezultatul votului va fi unul sau altul.
  să nu uităm că în 2004 și 2009, în medii incomparabil mai stabile, în zilele de dinaintea votului se prevedea că Băsescu pierde.
  nu, rezultatul nu este deloc previzibil.

  referitor la faptul că la sate ar putea fi chemată lumea după ora 19, de către activiștii locali:
  activiștii locali oricum își fac treaba până în acea zi, deci lumea va fi fiind mobilizată deja cât se poate de mult.
  și ăsta e specificul rural, că omul merge și votează înainte de a se bucura de odihna duminicală.
  în mod normal, activiștii îi vor fi mobilizat pe săteni până duminică, așa că sătenii vor merge la vot imediat după slujba religioasă.
  e destul de puțin probabil ca cine nu votează atunci să mai poate fi mobilizat seara.

 7. @de-a dura lex: în acest mediu instabil, avem o constantă: lipsa de popularitate a lui Băsescu. Acesta este măsurabilă, deja are vechime, este hrănită mediatic, și ca orice fenomen de masă nu se schimbă într-o săptămână. De aceea rezultatul e previzibil.

  La referendum, În prima parte a zilei vor fi mobilizați cei ce sunt convinși într-un fel sau altul. Apoi, spre seară, indecișii ce așteaptă un stimulent: simpla vizită a primarului, o promisiune, un cadou, sau mai mult.

 8. Eu m-am hotarat ca o sa ma hotarasc pe 29 mai pe seara. BEC va trebui sa comunice in jur de 18,30 prezenta la vot la ora 17. La locale la ora 17 votasera 39%. La 21 au fost in jur de 56%. Deci, daca la 18,30 se comunica participare mica stau frumusel acasa. Daca mi-e clar ca va fi cvorum, ma duc, sa mai scad din alea 85-90%.

 9. @ Ovidiu
  cât timp îi ia unui primar să convingă o familie să meargă la vot?
  eu zic că foarte mult, avânt în vedere că dacă familia era ușor de convins, era convinsă deja și vota la prânz.
  cu tot cu deplasarea la casa respectivă și cu alți timpi de acest gen, având în vedere și faptul că unele încercări de convingere vor eșua, probabil că în medie este nevoie de peste o jumătate de oră să convingă o familie.
  înseamnă că între 19 și 22 poate convinge 6 familii în cel mai bun caz (având în vedere că a șaptea, convinsă la ora 22, nu mai are timp să meargă să voteze).
  și acesta este, repet, cel mai fericit caz.

  promisiunile/cadourile nu le iau în considerare, fiindcă ele vor fi fost făcute/oferite până atunci, nu seara.

 10. Ma gandesc sa nu merg,ptca,vreau ca,Basescu sa castige prin cvorum, eu personal sunt mai multumit si ma simt mai”safe” cu un om responsabil la Cotroceni decat cu unul ,care nu se poate stapani si care nu se reprezinta pe el,ci pe altii…Sigur ca ma gandesc cum s-a ajuns aici,cite reguli si pasaje din constitutie au fost incalcate….

 11. @Ovidiu, sunt curios ce criterii ai luat in calcul cand ai spus ca Traian Basescu a fost cel mai bun politician al ultimilor 20 de ani. A fost bun pentru ca si-a dus la capat proiectele politice pe baza carora a fost ales (tzepele din Piata Victoriei, sa traiti bine, stat minimal, reformarea si modernizarea statului etc)? A fost bun pentru ca si-a indeplinit rolul ce ii revenea ca presedinte conform Constitutiei? A fost bun ca a castigat 4 alegeri? A fost bun in comparatie cu ceilalti?

  Mi-e foarte greu sa inteleg cum de TB a fost un bun politician cand dupa opt ani de mandat ne aflam in situatia de acum.

 12. Neprezentarea creste sansele fraudarii.

 13. Ultima parte a comentariului nu se bazeaza pe absolut nimic! Sau credeti ca TB este suspendabil on monthly basis?! Cu sau fara suport popular TB este un Presedinte jucator redutabil. Eu as fi multumit ca justitia nu incapa pe miini „murdare”.
  PDL era inainte de referendum la minim; ei nu mai pot decat sa creasca.
  Cat despre rezultatele referendumului, eu as mai astepta oleaca! Multe se mai pot intampla in urmatoarele zile …

 14. Pe 29 stam acasa indiferent ce spune BEC. Astia sunt in stare sa umfle cifrele de participare pentru a ne face sa le realizam cvorumul

 15. @Niki: îmi pare tactica cea mai bună pentru cine este contra suspendării. Și eu meditez la ea.

  @de-a dura lex: Să conchidem pentru moment că nu suntem de acord. Și să așteptăm ziua referendumului să ne lămurim.

  @polihimnio: M-am gândit strict la rezultate electorale. Dar nu vreau să intru într-o polemică cu tine pe tema asta, știu deja că îl urăști sincer pe Băsescu, deci nu ar avea sens să căutăm argumente raționale.

  @Mirela: mai mult, neprezentarea poate crește nevoia fraudării.

 16. Eu voi merge la referendum ca sa il pun pe Traian Basescu acolo unde ii este locul (i.e. ceea ce Trotki numea ‘cosul de gunoi al istoriei’).

 17. Daniele, tare mi-e că de fapt pe România ai s-o trimiţi la coşul de gunoi al istoriei pentru măcar 4-5 generaţii.

 18. Sincer, nu mi s-a parut ca Basescu a facut o campanie buna. A inceput bine, dar a continuat prost, cu tot felul de derapaje („clica de tradatori”, anticomunism, imnul golanilor, referiri la mineriade). Cred ca multora dintre cei care nu sunt pur si simplu fani Basescu, dar care voiau sa voteze impotriva USL, aceste derapaje le vor face ca propriul vot sa le pice mult mai greu.

  E adevarat ca USL nu a facut nici pe departe o campanie buna, insa ei nici n-aveau nevoie. Treaba fusese deja facuta (in atatia ani, cu greselile lui Basescu si cu dezinformarile Antenelor). Imi e clar ca nici Basescu nu mai e ce-a fost.

  Sincer, cred ca singurul scenariu care sa duca la un bine cat de cat cuantificabil ar fi un referendum valid cu un scor bun al lui Basescu (40-45% sa zicem). Ceea ce ar diminua, poate, sansele ca USL sa rupa tot in toamna. Altfel, referendum invalid inseamna un blocaj total (se poate si mai rau decat ce-am avut in ultimele saptamani, sa nu ne amagim!), iar alt scenariu nu intrevad.

  Si inca o chestie: Antonescu a repetat deja de vreo 3 ori ca inclusiv in cazul in care referendumul e invalidat se retrage din politica. Cumva, asta imi da de inteles ca referendumul va fi validat (si Ponta a declarat ca-si va da demisia daca „acea” Comisie il gaseste vinovat de plagiat…si „acea” Comisie nu l-a gasit).

 19. Ovidiu: faci o greseala si anume ca subestimezi USL-ul si anume ca nu vor face mari greseli. Vor face. Ponta este un incasator mai bun decat Geoana, insa face si mai multe prostii pe metru patrat. Campania lui Basescu a durat doar doua saptamani unde Ponta a incasat lovituri grele. Nu s-au miscat inca cei prea manipulati de tembeliziuni, insa acestia nu reprezinta decat 15% din totalul alegatorilor.

  Intreaba-ti prietenii care sunt directori de marketing si au facut analize de genul asta: cam 15% este procentul celor frustrati care nu se mai pot razgandi indiferent ce, sunt in mare parte vechii sustinatori ai PRM-ului plus alti frustrati. Asta este nucleul dur anti-Basescu. Sunt, deci, vreo 3 milioane. Acuma, cei care ar fi mers la vot la inceputul campaniei si ar fi votat pentru suspendare sunt probabil vreo 7 milioane (voturi USL, UNPR, parte Nicusor Dan, etc). Deci este un potential de 4 milioane de voturi unde se mai poate lucra o saptamana si asta este tinta lui Basescu, lor li se adreseaza sa mearga la vot, adica „daca vreti dezastru national si mergeti la vot, votati NU”, s-ar putea ca fix parte din acesti 4 milioane sa fie scarbiti si de Baseascu dar acum si de Ponta si sa nu se mai prezinte la vot.

  Vor merge la vot si cei care il sustin pe Basescu pentru ca nu stiu ca e mecanismul cvorumului, nu stiu cat.

  Acuma, optiunile sunt doua: daca este pentru suspendare, e simplu: mergi la vot si votezi DA. Daca esti impotriva suspendarii, considerand datele de mai sus, cel mai bine e sa stai acasa.

 20. eu votez cu Emil Stoica 🙂

 21. E vreo problema cu comentariile? Ati schimbat ceva?

 22. Si eu votez cu Emil Stoica din considerentele expuse de el plus faptul ca mi se pare ilogic sa ma cheme USL-ul la vot de cate ori are chef sa-l legitimeze pe Basescu. Vor sa-l dea jos? Ok, atunci sa o faca daca pot, dar nu cu ajutorul meu. Daca vor sa demonstreze ca merita sa fie dat jos pentru ca poporul nu-l vrea, atunci e de datoria lor sa demonstreze ca poporul nu-l vrea si nu e datoria noastra sa demonstram contrariul. E un fel de sarcina a probei, ca sa zic asa.
  Oricum, frauda are si ea o limita la care nu e sesizabila. De la un procent incolo devine prea periculos. Cu cat absenteismul este mai mare cu atat au de fraudat mai mult.

 23. Aveti o marota:voturile impotriva presedintelui suspendat 85-90%!!!!Incercati cel putin d-voastra sa va respectati emitand argumente plauzibile.

 24. eu cred ca aveam o constitutie si pana in 1989, nimeni nu s-a mai cramponat de ea dupa luna lui decembrie. uneori lucrurile nu se schimba tocmai pasnic, s-a vazut. comparatia e fortata, stiu, insa nimic nu e vesnic pe lume, prefer sa se schimbe cu circ la parlament decat cu sange pe strazi.e de sperat ca nu se va mai intampla, desi la ura aruncata din ambele parti nu cred sa mai fie multi pasi pana sa ne mancam unii pe altii. ne etichetam deja pe bloguri drept cretini si gloata inepta doar pentru delictul de a nu fi de acord.
  ca ne place sau nu exista o anumita sustinere populara pentru miscarile din parlament( ca argumente: votul de la locale, lipsa protestelor de masa desi initiatori exista), e nevoie sa ne luptam in strada sa vedem care castiga? nu e mai decent un referendum? asta ca sa terminam odata cu divizarea asta intre ai lor si ai nostri. sursa conflictului mi se pare ca este exact la basescu, in natura lui conflictuala, carismatica dar incapabila de un compromis absolut necesar ca sa ramanem o natie. lipsa de cvorum o sa fie vesnic tema de faultare intre parti, o isterie de inca doi ani, fiecare parte cu dreptatea si procentul ei.
  in unele momente chiar vreau sa vad statul de drept care va fi cu basescu reintors cu 10% pro dar fara cvorum. si cum o sa scada el cursul euro si cum o sa vina investitorii sa stea pe butoiul cu pulbere, e drept, o sa fugim cu buletinul peste granita pentru ceva liniste si normalitate, asta da.
  plus ca am un dubiu mare ca avem si acum stat de drept, daca la limita legii se poate intoarce tot cu fundul in sus in doua zile, cred mai degraba ca trebuie sa abrogam tot si sa facem de la capat. se pare ca e mai greu sa schimbi administratorul de scara decat primii trei oameni in stat. acum, ca exista si jurisprudenta, o sa se tot faca, pun pariu
  argumentul privind independenta justitiei numai si numai cu basescu mi se pare chiar pueril, omul mai are mandat numai pana in 2014, ce naiba mai face justitia atunci? sau il tinem impaiat pana la sfarsitul veacurilor? daca mai sunt multi corupti in sistem dupa atatia ani si cu pdl la numaratoare de voturi in parlament, chiar ma convinge si mai mult ca e incapabil sa faca ceva, de atatia ani tot reformeaza si nu e inca nimic stabil?
  ce facem daca maine face un atac de vreun fel, nu-i doresc dar e perfect uman, se duce statul la dracu cu carti? o sa ne smulgem hainele precum coreenii din nord?
  pe mine isteria asta pro basescu- chuck norris chiar m-a convins sa votez , cu convingerea ferma ca nu declansez astfel sfarsitul lumii.

 25. Observatii la comentariul Emmei Banu
  1) Comparatia cu inainte de 89 nu este fortata, este falsa. Acum RO era uns tat de drept, ce s-a intamplat este o lovitura de stat cu nimic justificata. Nu este circ vs sange, ci incalcarea legii vs. respectarea ei. Asta daca n-o dam pe metafore si poezele. Dreptul de nu fi de acord nu se refera la infractiuni. CIne este de acord cu o infractiune este numai in cel mai fericit caz inept.
  2) Basescu nu are o natura conflictuala (asta e retorica antenelor, plictisitoare in afara publicului ei), Basescu a avut un conflict unic si anume cu viesparul mafiot din categoria ”daca-mi dai itnernele, in 3 luni ai reteaua gata”. Daca nu stiti cine este autorul, n-avem baza de discutie. Cum el era vizibil si reteaua lucra pe dedesubt, a ramas el conflictual in ochii publicului de antena. Ce compromisuri sa faca?
  3) goana dupa liniste este specifica iliescienilor, nu aveti unde fugi daca va doriti o liniste fara simt civic.
  4) cand s-au mai decapitat toate institutiile si conducerea statului? Ori va deranjeaza, ori vreti sa nu ne cramponam de legi?! Este vorba d eo lovitura de stat, tocmai votand cream precedentul.
  5) Pana in 2014 exista o sansa ca independenta justitiei sa se consolideze, ideea fiind ca ea sa functioneze indiferent cine este presedinte, cu exceptia cazurilor psihiatrice de instabili si dezaxati.
  6) daca moare Basescu nu-i neovie sa ne rupem hainele, argumentele astea cu comparatii sunt infantile, pseudo-argumente. Daca moare, procedam conform legii. Deocamdata, chiar viu fiind, dumneavoastra nu apreti inclinata sa respectati legea, ci doar sa votati asa, de un pamplezir, sa trageti de cuiul grenadei, sa vedeti daca se declanseaza sfarsitul lumii sau doar al dvs. Nici una, niic alta. Veti trai mult, dar mult mai prost, cu satisfactia ca ia uite, domle, ce chestie, exista viata si dupa Basescu! Dar asta vi-o putea spune orice prost.

 26. @Adina
  1. e falsa comparatia in masura in care atunci conflictul era cu sistemul, acum e intre sustinatorii taberelor, la fel de indarjit imi pare. Ineptii nu prea au subtilitati parlamentaristice, nici metafore, nici poezii. categorisirea celuilat drept inept nu lasa nici o cale de dialog, poate propuneti sa ne facem fiecare tara, pe categorii de inepti. ineptii nu se dueleaza in legi, din pacate. s-a schimbat cu timpul si codul penal, s-au dezincriminat fapte, nu s-a darmat statul. un exemplu simplu de inteles, fara subtilitati,e homosexualitatea, pana ieri infractiune, azi brusc e cumva cool. cand era ineptia? si daca se valideaza totusi lovitura, ce se fac ne-ineptii printre o majoritate de inepti?
  2.Basescu a avut un conflict doar cu hotii celorlalti. Eu nu pot sa cred ca la PDL e toata lumea curata lacrima. Si nu l-am auzit macar odata sa spuna de macar unul din jurul sau, sa fi jucat cu toata lumea la fel. Retelele sunt tot acolo, lucreaza pentru altcineva. Conflictualitatea sta, dupa inepta mea parere, in declaratia lui initiala, ca va fi un presedinte jucator. Eu consider ca s-a jucat pana prea departe. Exista inregistrari cu basescu enuntand idei fundamental diferite – despre teme mari, ca referendumul, curtea constitutionala.- la diferenta de un an-doi. Ca o fi lipsa memoriei, sau modificari de esenta ale principiilor, sau poate mai simplu interesul de moment, omul ajunge in conflict cu el insusi. Si e fascinant de urmarit, nu e deloc plictisitor.
  3. simtul civic nu e sinonim cu zbaterea pana la isterie. e implicare, fiecare cat poate si se pricepe si cat vrea. in nici o tara care se vrea civilizata simtul civic nu se manifesta cu jigniri- din toate partile, foarte adevarat, cu categorisirea cetatenilor drept inepti si dusmani ai statului de drept, din varful pixului
  4. cel mai recent in 1989. nu am avut ocazia sa votam decat prin 1990. si s-au desfiintat de-a dreptul, nu doar ca s-au decapitat.apoi s-a numit revolutie. si sarbatorim anual. ma rog, unii poate regreta.
  5. cine ne opreste sa alegem un alt presedinte stabil si axat? refuz sa cred ca basescu e singurul om stabil psihic din tara. in cazul asta poate nu ne reprezinta. si daca in 2014 ne spune basescu ca in continuare e justitia in pericol? prelungim si mandatul lui? prin delegare, ca in cazul procurorilor?
  6. continuind infantilitatea, ma rog sa nu i se intample ceva iarna, ca la canicula asta ar fi un bun pretext sa ne despuiem in public. altfel, legea, biata de ea, iata cat e de laxa. trag toti de ea, o schimba de cateva ori pe mandat, ca nu era buna. poate nici asta nu e buna, alte interese, alte legi. Votez si eu asa, de dragul dreptului la vot, democratia e o dictatura a majoritatii, cat de inepta si ilegalista ar fi ea, si mai ales votez cu dreptul de a-mi vedea binele si altfel decat imi prescrie cineva. Cat voi trai de bine, sper ca nu tine in mod special de Basescu.

 27. E un noi care apare obsedant şi la preşedinte, şi la intelectualii din jur. Noi care modernizăm, europenizăm. M-am simţit un “ei”. Persoana întîi plural a fost încununată tot de Băsescu, referindu-se la popor: “dacă nu-s pregătiţi de democraţie, mai aşteptăm”. Noi.

  Nu-i de la mine, doar am plagiat. 😛

 28. excelent @Adina 🙂
  excelent comentariu.
  Autorul mai greseste intr-o abordare.Orice alta actiune politica suplimentara impotriva presedintelui(asa cum sunt prezentate,in vadita opozitie cu constitutia/sau in deplin dispret fata de lege) va restrange si mai mult bazinul electoral al usl,nu mai vorbesc de cei indecisi.
  Vor mai ramane doar cei super talibani,massa dura usl.Atat.Si perspectiva asta ptr.parlamentare le da fiori reci.Nu pot avea si borcanul cu miere si justitia in acelasi timp.
  Capacitatea de basculare a atitudinii electorului roman(in termeni statistici) este a naibii de mare cand il atingi unde-l doare mai tare(bani si confortul relativ cu care s-a obisnuit) si odata precedentul creat,in conditiile unei ierni grele din toate pct. de vedere va transforma siguranta actuala a usl(prin culoarea care a impanzit tara) intr-o frica imensa.Niciun primar sau sef cj nu-si va avea mandatul asigurat. Bumerangul desavarsit sau cum sa-ti dai cu grebla-n dinti.Baronii locali vazandu-si periclitate afacerile( legate de UE) nu vor pregeta sa le faca vant,ca oricum suntem pe marginea prapastiei.
  Din personajul negativ asa cum e prezentat de usl si media aservita,Basescu va dobandi aura unei victime perfecte si presiunea adaugata astfel, pe langa multe celelalte(UE,prognoza economica,cursul valutar,nivelul de trai etc) poate impinge spre revolte scapate de sub control din cauza disperarii oamenilor si lipsei de bani(imprumuturi foarte scumpe din cauza izolarii din pacate deja in curs dar deplin justificate din cauza iresponsabilitatii astora)
  Boicotarea referendumului ii va obliga pe pucisti in frunte cu cei doi pacalici sa-si joace ultimele carti,urland pe toate ecranele ca presedintele nu mai are nicio legitimitate.Fals,legitimitatea trebuie cautata in randul sustinatorilor pucistilor nu in alta parte.
  Mesajul presedintelui nu este adresat sustinatorilor sai ci sustinatorilor usl,caci daca ar fi adresat tuturor nu ar vrea decat o retragere cat mai demna dand un start lansat unor formatiuni politice noi de dreapta,la care se adauga pdl.Dar asta ar insemna ca tocmai justitia nu prea il mai intereseaza,cat despre prezidentialele anticipate sortii ar fi clari,nu e timp de niciun contracanditat.

 29. @Emma Banu 🙂
  „Votez si eu asa, de dragul dreptului la vot, democratia e o dictatura a majoritatii, cat de inepta si ilegalista ar fi ea, si mai ales votez cu dreptul de a-mi vedea binele si altfel decat imi prescrie cineva. Cat voi trai de bine, sper ca nu tine in mod special de Basescu.”
  ..
  e fascinant ce scrii.
  cred ultima ta propozitie,chiar nu mai tine de basescu.

 30. Daca PDL nu este in stare sa controleze cit de cit fraudele chiar si acolo unde nu are primaria in mina atunci sintem terminati si la alegerile generale din Noiembrie (si la toate alegerile ulterioare). In cazul asta cu ce mama naibii se ocupa activistii lor ?

 31. Oameni buni, stati acasa.
  Oricat se vor strofoca, oricat vor fura, USL-istii nu vor putea obtine mai mult de 6.000.000 voturi.
  La locale, cand erau pe varf de popularitate, au luat numai 4.500.000 boturi. De atunci au facut tampenie dupa tampenie si, in plus, intervine demobilizarea electoratului USL dintre locale si generale/referendum (vedeti particparile la vot din ultimii ani. Pe vot corect au scazut sub 4.000.000 voturi si, chiar daca fura 2.000.000 voturi (cam SF) nu vor sari de 6.000.000 voturi.
  Cat de idioti trebuie sa fim sa mergem si sa mai bagam 3 milioane de voturi NU, ca sa-i ajutam sa indeplineasca referendumul?
  Doar nu-si imagineaza cineva ca va mai atinge Basescu 5 milioane de voturi, ca-n 2009.

  Nu exista nicio problema de legitimitate daca se intoarce la Cotroceni dupa un referendum invalidat. Legitimitatea sa este data de votul din 2009 cand l-am trimis la Cotroceni pentru 5 ani. Acum e vorba doar de popularitate dar nu poti sa faci referendum ori de cate ori popularitatea presedintelui scade sub un anumit nivel.

  Ce va spune Europa despre noi ? Ca am refuzat sa legitimam, prin referendum, o lovitura de stat.
  Daca va spune altceva e problema ei.
  Pe mine ma intereseaza sa nu ramana Antonescu la Cotroceni si sa nu puna USL mana pe justitie. In rest, totul poate fi reparat, chiar daca ne vor trebui cativa ani sa dregem ce-au stricat idiotii astia acum.
  Pe scurt, stam acasa !

 32. @Emma Banu
  Primarul din Valcea, Sorin Apostu sau primarul din Craiova sunt exemple care arata ca justitia a pescuit din ambele parti.

 33. Boicotul la referendum (adică absența pentru avantajul uneia dintre opțiuni) este un gest anarhic.

  Într-o societate civilizată absentezi pentru că nu te interesează nici una dintre opțiuni sau pentru că nu te consideri competent să decizi. Dacă nu îți convine decizia Parlamentului de suspendare a Președintelui, votezi NU demiterii.

  Un referendum cu o prezență sub 50 % nu este dorit nicium de Occident. CCR îl va invalida fără probleme,,. Europenii se vor spăla pe mâini punând presiune pe Băsescu să demisioneze, dacă votul va fi majoritar DA demiterii. S-ar putea ca Băseascu să primească un nou telefon de la Merkel, de astă dată privat, în care să i se ceară să declare public că demisionează dacă va avea vot majoritar DA demiterii și referendumul va fi invalidat.

  Pentru europeni prezența la vot este mult, mult mai importantă decât Traian Băsescu.

 34. Cum adica e Basescu cel mai bun politician pe care l-a avut Romania? Care e argumentul pentru asta? El nu a facut prea multe din ce face un politician, a excelat in a imparti orice – populatie, parlament – in doua grupuri ireconciliabile. A facut extraordinar de mult rau. Politica nu este sa il injuri pe altul ci sa lucrezi impreuna.

 35. Asta cu telefonul de la Merkel dupa un referendum invalidat e doar in visele lui Ponta, Antonescu si (mai ales) Voiculescu!
  Cata incredere mai avea populatia in Bush Jr. sau in Sarkozy cu 1-2 ani inainte de finalul mandatelor? Au fost sunati sa demisioneze sau li s-a asteptat sorocul natural?
  Parlamentul e de ani de zile e la coada increderii populatiei in institutii. Le spune cineva sa demisioneze in bloc (mai putin in scenariile pentru unificarea presupuselor alegeri parlamentare cu cele prezidentiale) si sa ceara din nou mandat de la popor?
  Cata vreme n-a incalcat Constitutia grav asa cum cer reglementarile sa stea linistit acolo unde e. Sincer si eu mi l-as dori ca sef al statului pe Regele Mihai (insa la un vot pentru transformarea in monarhie, gandidu-ma la Duda, nu stiu cum as vota) insa deocamdata defilam cu cine a castigat intr-o batalie dreapta. Nu in fantasmagoriile lui Voiculescu.

 36. Decizia Parlalmentul a fost vădit neconstituțională.

  CCR a validat-o spre stupefacția occidentalilor.

  Atitudinea Occidentului în ce privește referendumul este aceasta: participați cât mai multi și hotărâți-vă. Nu am vorbit încă cu Angela Merkel, da’ o sun la birou, mâine dimineață…

 37. Evident subminarea cvorumului nu este anarhică în orice situație . Pentru că nu înseamnă întotdeauna respingerea deciziilor Parlamentului și ale CCR, arogarea unor atribuții ale acestora.

  După cum spuneam Parlamentul și CCR au uimit Occidentul. Totuși Occidentul știe că e mai rău fără un astfel de rău. Puneți-l la loc pe Trăienel și spuneți: „el e și Parlament unicameral de 300 parlamentari, el este și Curte Constituțională. El este Dumnezeu și Dumnezeu este la el.”

 38. @Ovidiu
  Are cumva Claudiu si o harta a modului in care erau colorati primarii din Romania in 2007? Stiu c au fost si unele migrari de la PSD catre PNL sau PD insa cred ca rosul (si galbenul) nu erau intr-o proportie mai mica decat acum.
  Stii articolul acela pe care l-am publicat in Sfera Politicii despre turul 2 al alegerilor prezidentiale din 2009. Am aratat acolo ca mobilizarea primarilor PNL pentru Geoana a fost la o mai mica intesitate decat a primarilor PSD. De data asta probabil ca mobilizarea va fi mai mare. Cu toate ca, cel putin in PNL, sunt mai multe tabere si cred ca exista o aripa care l-ar vrea vazut pe Crin cu gatul (politic) rupt.
  Dupa cum sunt convins ca si in PSD exista personaje care stau la cotitura si-l doresc pe Ponta inlocuit (au acum si un motiv: plagiatul).

 39. Chiar dacă Băsescu revine după 29 la Cotroceni, mai stă acolo doar doi ani. Doi ani în care parlamentul va fi controlat de USL, care va pune un prim ministru care nu va mai face sluj în fața lui Băsescu. Atunci, răul maxim pe care îl poate face Băsescu este să întârzie procesul de legiferare, prin trimitere legilor înapoi la Parlament. La procentul pe care l-ar fi luat USL la parlamentare dacă nu s-ar fi legat la cap cu demiterea, Băsescu nu ar mai fi putut să pună PM de la alt partid.

  Toată lupta asta cu demiterea lui Băsescu este una dintre cele mai mari tâmpenii pe care le-am văzut. Fie așa, fie USL are acces la niște informații secrete care demonstrează că dacă Băsescu mai stă la Cotroceni doi ani de zile România se dezintegrează spontan.

  Asta e … PSD-ul s-a tot uitat la siglă până a văzut numai roșu în fața ochilor.

 40. @Ovidiu, Emil Stoica, Adina, EroulBula si altii
  In principiu va dau dreptate. In primul rand pentru ca neprezentandu-ma la referendum taxez modul in care s-a ajuns aici. Nu stiu daca sa o categorisesc chiar lovitura de stat, dar in mod clar s-au facut abuzuri, inclusiv cosntitutionale, foarte mari. Eu de fapt nu recunosc acest referendum.
  Dar analizand mai adanc, lucrurile capata alte nuante.
  Vlad Zografi a avut pe Contributors o analiza care mi s-a parut extrem de interesanta si acoperitoare. Comentariul a venit si peste o serie de teme si intrebari pe care mi le-am pus chiar eu.
  1. Cu ocazia referendumului pentru UE o ruda a fost sef de comisie. La finalul votarii au avut 112% prezenta si 111,(9)% voturi pentru. Plini de elan au semnat pentru absenti, au adaugat buletine la calup si s-au calcat in picioare pentru indeplinirea normei. Sa ne aducem aminte ca acel referendum a fost organizat tot de PSD, cu presiuni la INS si cate cele.
  Teama mea este ca atata timp cat Basescu are un singur om al PDL-ului in comisie, fara independeti, voluntari si observatori, chiar si in eventuala prezenta a camerelor de supraveghere, posibilitatile de fraudare raman mari. Sa nu uitam ca precedentul referendum pt demitere a fost organizat de Tariceanu care este un om si un politician decent (in sensul propriu al cuvantului) in timp ce astia de acuma sunt disperati, isterici, nesimtiti si flamanzi.
  Concluzie:
  Eu pun fraudarea in fata si absenta mea nu garanteaza invalidarea referendumului; vor fi in stare sa adauge cate buletine este nevoie (chiar anulabile) si sa falsifice liste ca sa aiba cvorum si referendumul va fi validat cu un procent covarsitor (90% la 10%) pro demitere.
  Sa nu uitam: Curtea se pronunta imediat, pe baza raportarilor si nu este interval pentru contestatii.
  2. (ca rezultat la 1) Un astfel de procent va marca enorm urmatoarele alegeri (si partidele si alegatorii) iar USL ne va conduce cel putin inca 4 ani cu o majoritate extrem de confortabila, cu Antonescu presedinte si vom trai cu speranta ca se vor rupe si manca intre ei. Desi, exceptand cateva figuri din PNL mai putin vizibile, marea majoritatea a celor care ies in fata mi se par din clasa Voicu; si acestia sunt oamenii cu bani, care sustin partidul.
  3. Nu va fi cvorum dar procentul pro demitere va fi extrem de mare (peste 80%). Basescu nu va avea viata usoara la Cotroceni si in plus nu va mai avea nici legitimitate. Exista speranta ca va putea interveni in numirea celor doi procurori, dar ma indoiesc ca va avea marja de negociere.
  4. (in ipoteza 3) Sa nu uitam eventualitatea in care a doua zi il suspenda din nou pentru inalta tradare. Cred ca merita citit comentariul de vineri pe blogul lui Dan Andronic si revazuta declaratia lui Eugen Nicolaescu cand a anuntat inaintarea plangerii in justitie (ultimele fraze, cele cu „sa vedem acuma independenta justitiei lui Basescu” mi-au dat fiori mult mai inghetati decat declaratia lui Voiculescu de ocupare a justitiei). Despre acea declaratie ca si despre actiunea in justitie se pot scrie rauri de comentarii si cred ca prea usor ii categorisim pe acesti oameni drept papagali (sau alte imagini semanatoare); ca grup sunt extrem de motivati si puternici.
  In acesata situatie cred ca ne vom afunda si mai tare in criza si in isterie. Sa vezi atunci leu pe topogan.
  5. Chiar daca Basescu este demis, dar cu un procent rezonabil (60 pro la 40 contra), tot ce inseamna alternanta la USL va avea alta incredere pentru viitoarele alegeri si alegatorii lor vor avea alt elan de vot. Chiar daca USL va avea majoritate, nu va fi una confortabila iar fotoliul de presedinte ramane in joc (si acestea vor fi primele alegeri). Foarte multi dintre cei care sunt pentru demitere sunt de fapt chiar anti-Basescu (sa recunoastem, nu este un personaj confortabil) si nu neaparat pro USL. Exista sanse mari ca el fiind iesit din joc sa se calmeze si sa judece altfel. Si multi politicieni USL, in absenta euforiei unei victorii prin KO, se vor replia chiar daca nu vor parasi barca.
  Fiul meu, tanar psiholog, a facut zilele trecute o metafora care mi s-a parut extrem de adevarata si interesanta: unii oameni merg prin viata conducand ditamai vaporul (nu se referea la Basescu 🙂 ), altii merg pe bicicleta. Iar intre ei sunt cei care conduc masina. Prima categorie e formata in primul rand din cei in varsta, care au adunat o experienta mare si nu mai au permeabilitate la valori noi; si din cauza asta capacitatea de adaptare si de intelegere a momentului le scade. Li se adauga cei mai putin educati si care se agata in „principii” (sa cititi articolul lui Plesu, e adorabil). Pe bicicleta umbla in primul rand tinerii; ei isi construiesc sistemul de valori, carmesc usor in trafic dar, e adevarat, sunt si mai expusi. In masina sunt cei de la 30-35 de ani pana la 50-55, cu exceptii notabile care au reusit sa isi pastreze spiritul tanar chiar si la varste inaintate. Unii se misca cu Mini Cooper, altii au cargouri pe 4 roti. Pe mine ma suit in Mini :).
  Si tot zilele trecute am avut o discutie cu mama mea. I-am citit articolul lui Mihai Damian de pe Contributors („E normal ce ni se intampla?”) si am rugat-o sa se gandeasca la ce doreste nepotul ei, la viitorul lui si, in cosecinta, sa nu se duca la referendum; nu puteam sa ii cer sa voteze impotriva optiunii. A avut o reactie instantanee si ingrozitoare. A tipat la mine, mi-a aruncat cuvinte extrem de grele si, lucrul care m-a indurerat cel mai tare, a categorisit drept defecte capitale lucrurile pe care eu le consider cele mai valoroase dat-uri pe care le am: educatia („la ce a fost bun doctoratul ala”), dorinta continua de a invata, citi, de a ma informa si faptul ca nu ma raliez nici unui grup – in perspectiva ei sunt inconsecventa. Vreo doua ore am fost bulversata (parintii tot parinti raman). Pana la urma am inteles ca in ea este un conflict interior extrem de puternic: logica ii spune una (a raspuns la articolul lui Mihai Damian) dar efectul manipularilor anteniste (o veritabila raschetare a creierului) a intrat in subconstient; se uita foarte mult la stiri (cred ca o sinte ca o forma de conectare la viata), citeste foarte putin (nu mai vede), filme care sa o atraga nu prea mai sunt la televizor (de la „Run Lola, run” a plecat dupa 20 min) si in plus conduce un petrolier de mare tonaj.

 41. @klahert
  1. primarul de la cluj e doar cercetat, nu condamnat, deci raman doi, dintre care unul, Solomon, e traseist de profesie, nu stiu daca il trecem la ai nostri sau la ai lor, cred ca nici el nu mai stie. altfel dna Anastase numara corect, Blejnar abia da declaratii, de restul nu se atinge nimeni nici cu o floare.
  2.populatia are incredere in armata si biserica, sa facem deci o dictatura militara cu patriarhul sef de stat.
  nu de incredere e vorba, cred eu, ci de un proiect clar esuat. demisia ar fi fost un act de onoare. in cazul exemplelor propuse nu exista prevazuta suspendarea in constitutie, la noi este. de ce este prevazuta, daca e normal asa, asta e alta discutie este la fel de discutabila prevederea ca si aceea care da dreptul presedintelui de a numi un prim ministru dupa plac, discutiile cu partidele fiind consultative
  3.pentru incalcari grave de tot exista punerea sub acuzare si judecarea de catre ICCJ. in fapt constitutia noastra e si ea atat de vag formulata ca o intoarce fiecare cum vrea ( chiar si la numarul de mandate, unde parea limbede cristal, dar uite ca nu a fost, vezi cazul lui Iliescu), am validat-o tot noi, asa cum e. ce e suficient de grav ca sa fie grav, constitutia nu mai spune, nici macar cu titlu de exemplu, trimite la parlament si apoi la referendum ca sa se decida. lacunele astea lasate voit, incepand de la constitutie si terminand probabil cu ultima lege, nu vrea sa le acopere nimeni, fiecare profita de ele cand ii e convenabil si cand e pe cai mari electorali.

 42. @Emma Banu
  1. Apostu e in puscarie deja de cata vreme? (Mai mult de 6 luni.) Chiar daca inca nu e condamnat definitiv PDL n-a facut zid in jurul lui cum a facut PSD in jurul lui Bivolaru sau Nicolescu.
  2. Basescu a zis ca demisioneaza insa a pus parca 2 conditii. Voiculescu & Co l-au trimis la plimbare.
  3. Pentru chestia pe care a anuntat-o (subtil) Nicolaescu trebuie o majoritate de 2 treimi in parlament pe care USL & Co n-o au. Si (foarte corecta observatia lui Claudiu putin mai sus) nici n-or s-o aiba la parlamentare daca nu il vad pe Basescu plecat de la Cotroceni pe 29.

 43. Nu inteleg care ar fi problema daca in lipsa de cvorum Băsescu va fi un președinte infrant, trist și izolat, ce își va trage în jos partidul. Este exact ce imi doresc. Sau mai vrea cineva sa-l vada pe cai mari, razand la un pahar cu presedinta BEC sau trimitandu-si analfabeta in PE?

  Cui nu i-ar place acest scenariu:
  – Basescu ramane presedinte, dar e infrant, fara bai de multime, fara hohote si renghiuri, ramane doar ca sa-si faca treaba si ca sa supravegheze USLul, el insusi fiind supravegheat.
  – USL primeste o palma. Mi se pare o lovitura mai mare pentru USL imposibilitatea de a strange 50% din alegatori decat procentul pro/contra. Ar fi contra propagandei lor principale cu poporul rasculat pana la unul impotriva dictaturii basiste. Iaca poporul nu da doi lei pe revolutia lor antenista si anul victoriei impotriva asupritorului fascist.
  – razboiul Basescu – USL continua, cu dezvaluiri despre alti corupti, afaceri murdare, plagiate de ambele parti. Sincer, cine isi doreste o unanimitate linistita gen 2000-2004?

  Din punctul meu de vedere, lipsa cvorumului la referendum ar fi cazul ideal. Asa ca pentru mine e clar. Pe 29 iulie sunt la gratar!

 44. Doua observatii la comentariile de mai sus.

  1. Nu putem fi deloc siguri ca la 18:30 BEC va da rezultate credibile. Ma astept ca pe parcursul zilei sa fie plin de relatari contradictorii (fiecare factiune a fiecarei tabere cu analistii si exit-poll-urile ei). Apoi, pe la 17:00 una sau alta dintre tabere ar putea decide ca nu ii convine sa se stie prezenta la vot, si va inunda sectiile cu contestatii astfel incat BEC sa nu poata datele sau acestea sa nu fie credibile. Daca e asa multi dintre „votantii rationali” vor trebui sa decida in functie de alte criterii.

  2. Problema „proiectul Basescu” (ce a mai ramas) este raportul 2:1 impotriva lui in societate, care, iata, se mentine constant indiferent de prezenta la vot sau de ce face USL. Iar cei 2 din acest raport sunt ostili nu doar rezervati. „Centrul” a fost de mult mancat intre cele doua parti ale societatii. Eu, daca nu m-as teme de instabilitate pe termen scurt, aproape ca m-as dezinteresa de soarta presedintelui suspendat. Lupta pentru „mintea si sufletul” romanilor s-a dat, procentele sunt relativ fixe.

  La referendum nu se joaca doar onoarea lui Basescu (de care mi se falfaie) ci si a sustinatorilor sai. Daca acestia intra in dialog cu societatea (vot=transmitere de informatie=dialog) atunci au o sansa ceva mai mare ca restul societatii sa intre in dialog cu ei. Daca, fiind suparati pe stat (Guvern), vor refuza sa se joace cu votantii anti-Basescu lucrul acesta va conta si va fi tinut minte (Adica USL va avaea grija sa nu fie uitat). Aici am sentimentea ambigue. Daca as sti ca poate rasari o alta opozitie, as fi cu totul de acord ca PDL si mare parte din sustinatori sa fie discreditati complet. Doar ca … nu stiu.

  Altfel, foarte interesant articol (as zice excelent, dar sunt partinitor politic)

  • @ Andrei Tiut

   la ora 18:30 nu se dau exit-poll-uri (estimări), ci valori realizate concret privind participarea la vot.
   exit-poll-urile privesc nu participarea la vot, ci rezultatul votului, iar acestea nu se pot publica decât după terminarea votării.

 45. @de-a dura lex
  Prezenta la vot este estimata de catre BEC (via INS) tot pe baza unui esantion de sectii de votare. Insa pana acum de fiecare data au avut cifre extrem de corecte.

  • scuze, atunci, credeam că se publică prezența reală.
   oricum, chiar dacă e o estimare din perspectiva mulțimii de secții, la nivel de secție nu sunt estimări, ci date efective.
   asta voiam să zic, că nu se vor putea truca aceste date precum în cazul exit-poll-urilor.

 46. Atât PSD cât și PDL au mecanisme interne de pentru numărarea paralelă, aproape în timp real (remember Videanu vs Hrebenciuc în 2009). Vor folosi datele BEC doar pentru verificare, nu ca sursă principală.

 47. @Mihai: Am găsit în spam două mesaje de-ale tale, cu același conținut ca cel postat. Nu știu să spun ce are wordpress cu tine, dar nu e de la noi, e de la ei 🙂

  @Emil Stoica: Datele de sondaj pe care le-am văzut eu (și mă refer aici chiar la baze de date, nu la cifrele date cu zgârcenie către presă) arată altfel decât analiza ta. Nu vreau să zic mai mult, că am promis că doar mă uit la date, nu comentez pe marginea lor. Eu îmi mențin evaluarea la „previzibilă înfrângere”. Despre observația din finalul articolului tău, eu sunt contra suspendării. Cel mai probabil voi merge la vot și voi spune nu. După logica ta înseamnă că nu înțeleg mecanismul sau ce?

 48. Pentru sustinatorii lui TB care indeamna la boicot, o analogie militara: armata care nu e in stare sa urmeze ordinele conducatorului deja a pierdut batalia.

  Sau si mai dur: nerespectarea ordinelor si contestarea lor in public se considera revolta (engleza: mutiny) si in alte vremuri se pedepsea cu spinzuratoarea (a se vedea filmul Cromwell, 1970).

  Daca cei 300 de a Termopile ar fi zis: „Are you F..in’ nuts?! I’m outta here”…, nu se stie care ar fi fost rezultatul. Cei care au ramas si au luptat (si deci au urmat ordinele) au primit o statue si sint si acum comemorati, dupa 2500 de ani. N-am auzit de vreun muritor sa primeasca o statuie pentru ca a stat in fotoliu, acasa.

 49. jeack, parca aia de la Termopile au murit cu totii si persii au intrat in Atena.
  nu cred ca aici e vorba de armata, ci e vorba de niste cetateni cu drept de vot.

 50. era vorba de o parabola, nu te face ca nu intelegi.
  sau… e treaba ta ce intelegi. e democratie.

 51. ioi, am inteles, parabola este sa te prezinti la vot si sa pierzi eroic batalia iar apoi dusmanul sa intre in Atena, adica Antonescu sa ajunga presedinte.

 52. insisti sa rastalmacesti ce am zis. ok.

 53. Ovidiu: daca esti contra suspendarii, atunci ai mai multe sanse sa castigi daca stai acasa. Vor fi 7 milioane de voturi DA, tu crezi ca e mai usor sa strangi 7 milioane de voturi NU decat sa convingi 1 milion sa stea acasa?

 54. Trebuie mers la vot si votat NU.
  Singura solutie este validarea,cu majoritate la vot si cu un numar mare de voturi NU. Numai asa ajutam democratia, tara, revenirea la o viata europeana, dar si pe presedintele nostru care este un luptator pentru noi toti.Doamne-ajuta, sa inteleaga cat mai multi asta!

 55. Nu cred ca prezenta lui Traian Basescu la Cotroceni si in sistemul de putere al Romaniei, ne impiedica ca societate sa facem ceva in directia potrivita. Problema este ca o parte a societatii crede ca ne merge prost din cauza lui Traian Basescu. Nu ca Basescu exista. IN PRIMUL RAND, vreau sa remarc (si am mai afirmat asta) ca nu am inteles niciodata de ce Traian Basescu a fost tot timpul stapinul agendei publice, pe diverse teme. Modificarea Constitutiei, demografie si schimbari sociale, condamnarea comunismului, justitia si lupta anticoruptie. De ce ? Pentru ca orice partid din Romania, alianta, ar fi putut lansa aceste teme despre schimbarea Romaniei. Stim ca lucrurile merg prost in educatie ? De ce nu s-au gasit partide sa lanseze tema reformei in educatie si l-au lasat sa faca asta pe Traian Basescu. Nu spun ca el a facut bine sau rau. Ci ca a fost lasat de clasa politica sa lanseze mereu mingi in teren. Viteza cu care a aruncat mingi in teren a fost cu mult mai mare decat reactia clasei politice de a reusi sa reia in stapinire agenda, temele, si propunerea unei alternative. Aproap tot timpul s-a discuta despre ce a spus Traian Basescu despre educatie, sanatate, emigrare, cadere demografica, etc. Un cor national asurzitor a crosetat pro sa contra lui Basescu. Nu vi se pare infantil ? Trebuiau sa ii ia temele si sa le duca in directia dorita. Cum anume ? Pai sa fi propus inaintea lui TB, USL-ul, cum vede rezolvata problema reorganizarii administrative, a tintelor pentru Europa 2020, a educatie, a reformei in sanatate. Nu au facut-o. IN AL DOILEA RIND, nu schimbarea lui Traian Basescu va schimba inapetenta clasei politice pentru schimbarea Romaniei. Nu ni se spune ce se va intampla dupa ce TB va fi dat jos, daca va fi dat jos. Va curge lapte si miere ? Are USL-ul sau PD-L-ul sau o alta coalitie un proiect pentru Romania pina in 2020 (in prezent se discuta despre programarea pentru fonduri structurale in ciclul urmator) ? Pina in 2030 ? Care sunt marile orientari ale Romaniei ? Nici una. Marile coaltii politice ale Romaniei vor doar sa controleze butonul 3 al telefonului STS. Eu cred ca oamenii acestia sunt niste infantili rautaciosi. Romania este scaldata in coruptie, relatii cu cine trebuie, conflicte de interese, o societate cancerizata, purulenta, egoista, individualista dar fara cap, necrestina, o societate lipsita de competitivitate, fara originalitate, fara nici o contributie semnificativa la ceea ce inseamna Europa azi. Si conteaza cine este la Cotroceni ? Conteaza ce se intampla dupa, in urmatorii 20-30 de ani. Restul este o gluma sinistra. Apropo, de ce era nevoie de mitinguri aviatice ? Ca sa cascam gura la PR-ul armatei ? Banii aia nu stateau mai bine in bugetul national ? Sau v-ati intrebat de ce irosim bani publici, construind mini-mall-uri in Bucuresti (vezi piata Basarabia in sectorul 2) ? Este treaba unei primarii sa ia banii nostri ca sa construiasca spatii comerciale, cind asta ar fi treaba agentilor economici privati ? Oamenii acestia, politicienii se lupta pentru acces la resursele publice de bani si de putere. Ni se poate oferi un referendum sa ii trimitem pe toti in Congo ?

 56. ma duc sa votez nu
  chestie de igiena – fie ea si morala
  daca iese – iese , daca nu – nu
  Au prilejul USL +antibasistii sa se bucure/sa fie satisfacuti ca l-au dat jos pe Basescu
  Pt. scurt timp .
  Dupa care vor incepe belelele
  Daca USL va continua sa „guverneze” – si nu am nici un motiv sa cred ca isi vor schimba stilul/conceptia cu 180 grade (da , e nevoie de fix 180) dupa referendum -atunci vor avea o mare problema
  marea mea problema e ca va trebui sa platesc eu oalele sparte .Aici sunt de acord cu Claudiu : „La procentul pe care l-ar fi luat USL la parlamentare dacă nu s-ar fi legat la cap cu demiterea, Băsescu nu ar mai fi putut să pună PM de la alt partid.Toată lupta asta cu demiterea lui Băsescu este una dintre cele mai mari tâmpenii pe care le-am văzut ”
  Am vazut studii independente serioase care fac trimiteri/analogii la situatia de dupa 13-15 iunie 90 in ceea ce priveste greutatea recastigarii credibilitatii ca democratie functionala , orcine ar fi la putere
  Credibilitate necesara pt.obt. de fonduri europene – necesare pt infrastructura pt care noi nu avem suficienti bani – suntem mai saracutzi (ce descoperire !-poate amintim asta si purtatorilor de pancarte/mesaje gen „Merkel , Barroso shut up ! Acum vorbeste Referendumul !)
  ganduri bune

 57. Ce cred eu.

  – Basescu va trece din nou printr-un scrutin decis la limita, la o diferenta sub 100.000 de voturi. E vorba de voturile care vor decide validarea referendumului, nu de diferenta intre DA si NU. Raportul DA/NU va fi in cel mai bun caz 1,5 :1 (60% – 40%)

  – Miza votului nu sunt procentele lui Basescu, ci daca ramane sau nu la Cotroceni.

  – USL merge pe mobilizare masiva, conditii in care singura varianta a lui Basescu de a ramane la Cotroceni.este invalidarea

  – Fiecare vot NU este un vot pentru validarea referendumului, deci pentru demiterea lui Basescu

  – Fiecare act de boicot contribuie la invalidarea referendumului, deci la ramanerea lui Basescu la Cotroceni

  – Repet, fiecare vot / act de boicot va conta, rezultatul se va decide in ordinul de marine a zecilor de mii (validarea / invalidarea)

  Consecinte:
  – Basescu ramane -> numeste procurorii sefi, desemneaza prim-ministrul dupa alegerile parlamentare
  – Basescu pleaca -> in cel mult 6 luni e in puscarie; USL numeste procurorii generali; Antonescu numeste prim-ministrul

  Alegerea mea clara, principiala, rationala si strategica e una singura: BOICOT

 58. – 35% prezență: USL trebuie să fure 135 voturi pe secție (65 000 voturi pe județ)
  – 45% prezență: USL trebuie să fure 45 voturi pe secție (20 000 voturi pe județ)
  – 47% prezență: USL trebuie să fure 25 de voturi pe secție (12 000 voturi pe județ)
  – 49% prezență: USL trebuie să fure 10 voturi pe secție (5 000 voturi pe județ)
  – 50% prezență: USL trebuie să fure un vot într-o secție (un vot într-un județ)

 59. in conditiile in care nu s-ar frauda masiv votul , cea mai buna tactica ar fi boicotul : „nu acceptam sa validam prin votul nostru o actiune neconstitutionala, nedemocratica” . asta din doua motive :
  1) teoretic : pur si simplu pentru ca actiunea ESTE neconstitutionala, nedemocratica. de ce sa giram prin votul nostru asa ceva ?
  2) pragmatic : electoratul „NU” nu numai ca e (dupa toate masuratorile) mai mic decat electoratul „DA” …dar mai e si scindat in 2 (a merge sau nu la vot ?)…deci raspunsul „NU” n-are NICIO sansa sa se impuna in lupta „dreapta”. vorba lu lapusneanu : prosti da’ multi.

  din cauza ne-acceptarii solutiei boicotului , in cazul nevalidarii referendumului, Basescu cam trebuie sa se retraga, prin demisie, pentru ca el si-a indemnat sustinatorii sa mearga la vot, o tactica GRESITA …. daca mergea pe linia boicotului ar fi putut zice : votantii mei au stat acasa pentru ca le-am zis eu sa stea acasa si sa nu gireze lovitura voastra de stat . poate nu e tarziu sa iasa totusi cu acest mesaj.

  dar din pacate mai e o chestie aici. USL-ul are multe mijloace nelegale sa treaca de pragul minim : cica listele suplimentare n-ar mai fi monitorizate separat si nici macar n-ar mai fi specificat in PV numarul celor care au votat pe acele liste (ceea ce deschide calea unui vot multiplu masiv, imposibil de urmarit, imposibil de pedepsit) . plus alte soparle care au fost strecurate in ultimele acte normative (vezi http://www.evz.ro/detalii/stiri/ce-pune-la-cale-usl-voturile-pe-listele-speciale-nu-se-mai-numara-separat-993051.html ; asta daca ce scrie evz e adevarat, recunosc ca n-am citit ordonanta si legea, nici macar nu stiu exact ce se va aplica la referendum…dar cine stie exact ?).

  eu personal cred ca stau acasa din motivele 1 + 2. poate doar o prezenta pana in 35% sau peste 55% la ora 21 m-ar putea hotari sa ma duc sa votez NU.

 60. @Adina: în ce an sunteți născută? Ați împlinit 20 de ani? Mă gândesc că dacă nu cumva erați la grădiniță în 1997, când Băsescu a făcut praf guvernul CDR (din care făcea parte), aceea fiind prima manifestare de instabilitate psihică a personajului în relațiile cu partenerii cu care, teoretic, ar trebui să colaboreze, nu ați mai fi putut enunța colosala enormitate de la pct. 2.

 61. @Alex Valahul
  informatia aia din evz s-ar putea sa fie falsa. eu am citit legea cu anexele ei in varianta 2003, 2007 si legea in ultima ei varianta 2012 dupa OUG 41 si nu gasit diferentele alea la anexe de care se vorbeste in toata presa. daca cineva gaseste acele diferente intre anexele legii, sa imi spuna si mie.

 62. @polihimnio

  Exista OUG 103/2009 care intr-adevar specifica forma proceselor verbale incluzand numarul alegatorilor care au folosit urna mobila etc, lucruri care nu se mai regasesc in noua OUG 41/2012. Pare a fi ultima varianta inainte de modificarile USL

  Link (vezi anexe): http://www.dreptonline.ro/legislatie/oug_modificarea_legii_referendumului_103_2009.php

  sau compendiu cu toate modificarile:

  Dă clic pentru a accesa legea3-2000.pdf

 63. Daca vreti lupte de strada si manifestatii in toata tara atunci nu va duceti la referendum si lasati-l pe Basescu sa castige prin neprezentare cu o minoritate de voturi.

 64. @Mocanu Cristian
  Puneti-l voi pe Crin Antonescu la Cotroceni si sa vedeti atunci lupte de strada! Basescu si votantii de dreapta vor deschide portile iadului si vor da foc parlamentului!

  Ti-a placut?

 65. Salut, eu cred ca Ponta isi va depune mandatul in saptamina urmatoare duminicii referendum-ului. Va fi o salvare pentru el, pentru USL, o incercare de stopare a erodarii increderii, o talpa pusa presiunii politicienilor din USL care sunt hamesiti. Este un joc al accesului la putere si la resursele publice. De fapt tsunami-ul crizei din 2008, acum se sparge, in 2012. Cei de la USL vor incerca sa aduca un pic mai aproape alegerile generale, cu orice pret. Care pret este cel al prabusirii leului. Pentru USL pastrarea pragului de incredere la care se afla si ne-scaderea lui, sunt mai importante, in perspectiva scrutinului pentru parlament. Asa ca nici nu mai conteaza pentru USL ce se va intampla, se stie ca Basescu se va intoarce la Cotroceni, cu validarea pe regulile CCR, dar fara prezenta majoritatii din listele electorale.

 66. In ce priveste titlul, nu vad despre ce infrangere este vorba. Omu este vesel, nu este nervos. Pleaca Traian Basescu mai repede de la Cotroceni ? Doar daca vrea el si daca combinatia de actiuni politice de dupa, ii vor permite asta. Eu cred ca el va promite din nou pe 29 seara ca o schimbare a Constitutiei la 300 de parlamentari, poate aduce demisia sa si alegeri la pachet in toamna. Ca si calcul politic, asta are sens: PDL a crescut in sondaje, o relansare a competitiei si pentru Cotroceni, are sens deoarece USL nu are un candidat. Dl. Antonescu a dat masura distantei dintre vorbe si fapte. A promis si a incalcat in minutul au ziua urmatoare. Asta este fara de tagada. I se vor pune pe doua coloane promisiunile si apoi incalcarile, fara a clipi ale acestora. Deci, in toamna vom avea alegeri la pachet pentru generale plus presedinte. In plus dl. Ponta a declarat ca cateva ori ca el nu poate coabita cu Basescu, iar acest a afirmat acelasi lucru. Si de data asta ii cred.

 67. Pingback: Culoarea și politica | Inca.ro

 68. Na ca s-a schimbat instinctul celui mai bun politician roman din ultimii 20 de ani. Nu mai vrea pe calea onorabila, sa piarda cu fruntea sus, in strada, in bai de multime, luptand pana in ultima clipa. Citez: „eu sa cer PDL sa nu fie macar reprezentat in sectiile de votare. Exista si acest risc: sa nu-si trimita oameni si sa boicoteze total referendumul, ca nefiind organizat in conditii de securitate. Este foarte posibil ca nici eu sa nu ma prezint la referendum.”
  http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-radio_tv-12865553-traian-basescu-b1-multi-spun-basescu-impartit-societatea-spun-trusturile-presa-impartit-societatea.htm

  Incredibila schimbare, uluitoare de-a dreptul! Nici prin cap nu imi trecea ca mult prea onorabilul Traian Basescu s-ar putea suci cu cateva zile inainte de referendum, dupa ce in prima parte ne-a aratat ca este un erou gata sa isi gaseasca sfarsitul demn infruntand voturile pucistilor cu pieptul gol. Ca doar nu s-a mai sucit niciodata in carierea lui pana acum!
  Inseamna ca e vorba despre ceva foarte grav, lovitura de stat, sfarsitul statului de drept, iesirea Romaniei de pe traseul european, puci, revolutia borfasilor, fraudarea referendumului, valeleu!

  Sau pur si simplu ramane ceea ce a fost intotdeauna: un mitocan smecher pentru care onoarea e doar o vulnerabilitate, iar tot ceea ce vrea este sa isi recapete cu orice pret butonul 3 ce il face sa se simta stapanul lumii?

 69. Cred că a luat decizia greșită.

 70. Ce inseamna democratia: exprimarea libera a optiunii fiecarui cetatean, prin vot.

  PDL si Basescu si-au dat seama ca nu au alta sansa sa castige decat daca referendumul este invalidat. Si nu poate fi invalidat decat daca nu vor merge 50% plus 1 din votanti la vot.

  Ce plan si-au facut: declara ca boicoteaza referendumul si atunci vor submina votul negativ pe care il vor avea oricum sub pretextul ca ei au boicotat. Si ca sustinatorii lor au boicotat.

  Acelasi lucru au facut PDL in Parlament in toata sesiunea parlamentara: au boicotat. Nu au votat amendamente si propuneri ale opozitiei ca sa fis siguri ca numerele ies cum vor ei.

  Si striga ca sunt principalii aparatori ai democratiei in Romania.

 71. Puterea este mai presus decat onoarea. Si frica e mai puternica decat orice alt sentiment.

 72. @Mihai
  Din raspunsul tau mi-e teama ca indiferent de rezultatul referendumului, romanii sunt impartiti iremediabil in doua tabere aprig inversunate una contra celeilalte.

 73. @ Mocanu Cristian Ti-ai dat seama de asta din raspunsul meu sau din afirmatia ta initiala?

 74. @!Simona,
  Dar de boicotul parlamentar al USL care a blocat Parlamentul Romaniei atatea luni ce parere ai avut?
  Dar despre boicotul parlamentar al lui Crin Antonescu care nu a participat la nici un vot final si a avut prezenta de 2% in Parlament, de asta ce parere ai?

 75. @Mihai – Eu spun ca daca unii fac rau asta nu e un motiv pentru perpetuarea raului. Si ca spunand ca raul facut de altii e un argument pentru orice opinie gresesti.

 76. Simona, reciteste-ti postarea: nu spui deloc asta!

  Concret: USL a boicotat lucrarile Parlamentului, in plina sesiune parlamentara. Crin Antonescu a boicotat intreg parlamentul in ultimii 4 ani, dupa ce a ajuns acolo de pe locul 2.

  PDL boicoteaza un referendum produs de USL, impotriva tuturor reactiilor internationale, pentru propriul folos, care n-are nici o legatura cu nevoile tarii. Un referendum pe care-l platim tot noi, atat direct cat si prin prabusirea cursului valutar. O sa mai platesti si tu la rahatul asta de referendum inca multi ani de acum incolo. Sper sa ai si rate in Euro, ca sa-l simti si mai bine. Eu stiu ca il simt deja, si inca dureros.
  Asa ca hai sa discutam despre democratie, despre bine in general si despre perpetuarea raului.

 77. Scuzati virgulele uitate pe aiurea…

 78. Mihai: cu sau fără parlamentarii USL în parlament, susții că parlamentul ar fi avut o altă activitate? Câtă vreme Anastase Alma Roberta oricum număra voturile după cum i se fâfâia fusta, boicotul parlamentar a fost singura opțiune valabilă pentru opoziție. Boicotul parlamentar face parte din lupta parlamentară încă din cele mai vechi timpuri. În Senatul Romei, deci acum 2000 de ani, se practica la greu filibasterul. Terminați cu atitudinea asta de mimoze nevrozate.
  Boicotul personal al lui Crin Antonescu este într-adevăr ceva ce ar trebui explicat, dar Crin Antonescu nu a oferit până acum nici o explicație satisfăcătoare. De fapt, nici una.
  Harta prezentată de Ovidiu este excelentă pentru că dă un indiciu clar de ce prezența la vot va depăși 50%. România administrativă e prea „roșie” ca să nu se iasă la vot. Pe la ora 19.00 eu estimez că secțiile de votare vor fi pline de băsiști disperați, după ce PDL-ul își va schimba strategia la un moment dat în cursul zilei și va anunța acest lucru pe toate canalele posibile și aflate în limita legii (din gură în gură, pe internet, posibil și pe canalele tv).

 79. Eu nu am comentat cat e de bun referendumul, etc.
  Si nu argumentez cu „cum sunt de buni USL”, nu sunt absolut de acord cu ce face USL.
  Am observat cat de mult castiga Basescu cand deviaza discutia de la prestatia lui personala la prestatia lamentabila a USL. Dar ar trebui ca aici sa vorbim despre Basescu, ca e vorba de suspendarea lui, nu de USL. Si nu, nu se leaga.

  Eu vorbesc aici despre Basescu si boicotarea referendumului. Democratie inseamna puterea poporului pe care „poporul” si-o exprima prin vot. Daca un lider spune „nu votati” inseamna ca spune poporului lui sa nu isi exercite puterea. Lucru care in Romania e foarte bine primit pentru ca „poporul” habar nu are si e convins foarte usor de tot felul de aiureli. Dar e foarte periculos pentru noi toti, singurul lucru normal intr-o democratie este sustinerea mersului la vot nu „joaca” cu asta conjuntural, ca asa le convine lor mai mult acum.

  In conditiile in care PDL si Basescu sustin ca ei sunt singurii aparatori ai „democratiei” in Romania. Pacalind o gramada de oameni cu asta!

 80. Mihai, nu cred ca ai inteles de loc afirmatia mea initiala. Nu sunt sustinator USL. Dar singurul mod prin care Basescu ar putea sa castige cu adevarat este cel in care referendumul este validat. Restul variantelor nu sunt favorabile nici pentru el si nici pentru stabilitate.
  Judecand la rece, Basescu nu a facut nimic pentru apararea statului de drept cat timp era inca presedinte si Ponta era prim ministru. Preseditia era calcata in picioare, i se luau institutii din subordine, Ponta se ducea la Bruxelles batjocorind legea si presedintia, ba chiar la un moment dat Crin Antonescu il santaja pe Basescu spunand ca daca nu semneaza o numire propusa de guvern il suspenda, iar Basescu s-a conformat fara probleme. Deci ma indoiesc ca Basescu este in stare sa faca ceva, pana la urma chiar el l-a numit pe Ponta prim ministru si sa nu imi spuna ca nu intuia ce o sa urmeze.

 81. Lucian, nu am spus ca boicotul parlamentar a fost ilegal. Nici boicotarea referendumului nu este ilegala. Voi sustineti ca era normal ca USL sa boicoteze Parlamentul pentru ca PDL isi facea de cap acolo si nu tinea cont de opozitie. Acum, PDL sustine ca e ok sa boicotezi un referendum initiat de putere pentru demiterea presedintelui, un referendum la care s-a ajuns atat prin incalcarea legii si fortarea Constitutiei, cat si prin ignorarea reactiilor internationale si a opozitiei. Unde e diferenta? Cine face pe mimoza?
  Nici nu are sens sa mai adaug ca USL-istii au boicotat 2 referendumuri si le-au si contestat semnificatia cu toate ca au fost validate (prezenta peste 50%) in ciuda boicotului lor. Again, cine face pe mimoza?

  Zici ca va fi prezenta peste 50% in ciuda boicotului. Asa o fi, nu contest. Inseamna ca ne meritam atat tara cat si conducatorii. Totusi nu pricep disperarea USL-lui in cazul asta. Au sanse sa obtina 99,99% scor electoral in sprijinul initiativei lor, ca-n alte tari democratice prietene, asa ca nu vad motiv de vaietat

 82. @Mihai PDL a lipsit la vot in Parlament la toate amendamentele propuse de opozitie. Ca sa „dovedeasca” „a cata oara” ca opozitia nu poate schimba nimic – am citat din purtatorul de cuvant al PDL Sever Voinescu. PDL a boicotat in Parlament – nu USL. Dar asta e alta discutie, eu nu sunt nici pe departe „aparatorii democratiei” cum se declara.

 83. @Mihai: între cele două acțiuni de boicot e în primul rând o diferență de substanță (unul e limitat la parlament, altul e extins la nivel de țară), de angajament (primul angajează strict voința politică a celor aprox. 200 de parlamentari, celălalt angajează voința politică a milioane de electori de dreapta care, conform Constituției, au dreptul să voteze) și, mai ales, de posibile riscuri și consecințe: cu un scor de 90% vs 10% și eventual, ca să fie tot tacâmul complet, și cu vreo 2 milioane de voturi furate de USL pentru a se atinge cvorumul, o întreagă opțiune electorală va fi măturată de pe harta deciziei politice. Și asta de ce? Pentru că Băsescu Traian și cu ai lui se cramponează de putere și în dispreț complet față de spiritul democrației își îndeamnă simpatizanții să abdice de la îndatoririle democrației.

  Așa ceva e nemaiîntâlnit într-o democrație. Alții se bat să obțină 3-4% și Băsescu își roagă simpatizanții să nu exprime o opțiune care, după toate probabilitățile bate undeva spre 30%. Pentru cine nu știe dedesubturile afacerii e de neînțeles.

 84. Simona, despre ce vorbesti? cum adica PDL a lipsit de la amendamentele propuse de opozitie? cine era in opozitie atunci? Sa inteleg ca nu-ti amintesti greva parlamentara a USL, aia care a blocat Parlamentul intre ianuarie si aprilie 2012? Ai fost plecata din tara in perioada aia sau cum?

  Ai asa o fraza standard aia cu PDListii care se pretind aparatorii democratiei incat deja gasesc lipsit de sens sa continui discutia.

 85. Lucian, in indatoririle democratiei nu scrie nicaieri ca trebuie sa mergem sa ne dam cu parearea despre presedinte ori de cate ori e indispus Ponta sau Antonescu (cu Antonescu e chiar nasol, ca e prost dispus si isteric tot timpul). De ce mergem noi acum la referendum? Pentru ca a scazut Basescu in sondaje? Serios, poti sa spui clar de ce e o indatorire democratica sa mergem la un referendum facut de USL pentru ca l-au prins pe Basescu intr-un moment electoral prost, dupa o criza economica mondiala?
  Nici n-are rost sa mai reiau exact ce pierdem noi si Romania ca urmare a acestei actiuni iresponsabile. Uita-te la reactiile internationale, crezi ca-s toti nebuni? I-a platit PDL-ul pe toti?
  Despre cursul valutar nu mai zic, ca ma enervez din nou.
  Daca maine ne cheama Voicu si Voiculescu la referendum sa ne dam cu parerea despre freza lui Crin, devine brusc o datorie civica sa avem o parere despre asta?

 86. @Mihai: Dacă mâine te chema la referendum Maica Tereza și situația era aceeași ca și acum juri cu mâna pe Biblie că veneai să votezi?
  Pur și simplu democrația e compromisă când un președinte e ales cu 5,2 milioane de voturi dar nu poate fi dat jos cu 7, poate chiar 8 milioane. Asta nu e democrație, e o rușine. În clipa aia nu doar votul majoritar, DA, nu va mai conta, dar nici votul minoritar. Noi, cei care vom vota majoritar, ne vom da seama că votul nostru nu contează chiar din dimineața zilei de 30 iulie. Voi, ceva mai târziu. Când va fi prea târziu.
  Să te abții de la vot, ca alegător, e normal, dar să boicotezi cu bună știință un scrutin electoral, ca partid, nu s-a mai văzut de pe timpul bolșevicilor. Și știi de ce? Pentru că în doctrina lor scrutinurile electorale oricum erau niște chestii mic-burgheze. Puterea se lua prin revoluție și conspirație, nu prin vot. Atitudinea actuală arată foarte clar ce poamă sunt politicienii PDL. Niște bolșevici de rit nou.
  Cursul valutar, am mai zis-o, e condamnat să zboare ca puiul din reclamă: zboară, puiule, zboară. Din clipa împrumutului FMI. În 2008-2009 s-a ratat șansa unei devalorizări sănătoase, pe baze organice, fiindcă trebuia reales Băsescu. Poate că până acum, în 2012, deja cursul și-ar fi revenit (cum s-a întâmplat cu zlotul polonez). Acum se va devaloriza cu forța pentru că trebuie dat înapoi împrumutul FMI și finanțiștii noștri au de ales: ori apără leul, ori plătesc datoria. Tertium non datur. Iar anumite reacții externe mă lasă rece. Le așteptam în 2009. Acum e prea târziu.

 87. Offtopic: Recunosc ca am gresit spunand ca USL a participat la toate voturile din parlament.

  Dar eu sustin ca si PDL au facut acelasi lucru, din cate imi amintesc nu au votat la nici o motiune de cenzura contra lor. Eu de fapt sustin ca PDL nu sunt mai buni.

  Nu in parlament cauti aparatori ai democratiei, in nici un partid. Dar ei se declara asa in gura mare, ca si Basescu acum.

 88. Leul s-a devalorizat foarte mult sarind pragul de 4.5 chiar in ziua in care Basescu a fost suspendat. Este o corelatie foarte clara. Nu are legatura cu imprumutul FMI. Din privinta asta BNR are rezerve cat sa acopere lejer datoria pe termen scurt a Romaniei.

 89. …și s-a devalorizat aproape la fel de mult când PDL a anunțat oficial că boicotează referendumul, deci ar fi șanse mari să urmeze încă 2 ani cu Băsescu. Corelație la fel de clară!
  Leul e condamnat să se devalorizeze iar instabilitatea nu face decât să grăbească lucrurile și mai mult.
  Nu uitați că s-a renunțat oficial și la obiectivul intrării în zona euro în 2014-2015, ceea ce face inutilă pe termen scurt, din perspectiva acestui obiectiv major, susținerea leului pentru păstrarea într-un anumit interval de devalorizare / apreciere.

 90. @Lucian: „să boicotezi cu bună știință un scrutin electoral, ca partid, nu s-a mai văzut de pe timpul bolșevicilor.” Parol? USL a boicotat referendumurile din 2009 pt. unicameral si scaderea nr. deparlamentari:
  Voturi PENTRU parlament unicameral: 6.740.213
  Voturi PENTRU reducerea nr. parlamentari: 7.765.573
  Nu numai ca tot ceea ce va oripileaza ca face acum PDL a facut USL, dar a si facut-o in trecutul apropiat.
  Si stiti de ce nu va mai amintiti lucrurile astea? Pentru ca nu a existat nimic echivalent cu propaganda pe care o face acum USL. Basescu le-a oferit demisia contra schimbarii constitutiei pentru a implementa cele 2 referendumuri. Ce au facut? Au pornit un nou referendum, cu toate cosecintele aferente pentru a-l demite pe Basescu cu orice pret economic si diplomatic. Si eu sunt acum chemat sa votez chestia asta…Cam cat de masochist sa fiu sa accept asta? Au sacrificat totul…si pentru ce? Spune-mi tu logic si rational, fara propaganda de partid, care ar putea fi motivul. Raspund la argumente, sa stii.

  @Cristian Mocanu: Leul a luat-o razna imediat dupa demiterea guvernului Ungureanu: la inceput mai rezervat, apoi din ce in ce mai abrupt.
  Si toate astea s-au intamplat in mai putin de 3 luni si cu frica alegerilor din toamna.

  @Simona, conversatia cu tine e absolut psihedelica: nu numai ca n-ai spus lucrurile despre care recunosti ca ai gresit spunandu-le dar nici eu nu te-am acuzat ca ai fi spus asa ceva. Ma declar invins de tipul asta de discutie.

 91. Pingback: Eu cu cine (nu) votez la Referendum? | La colţu' străzii

 92. @Mihai: nici vorbă. nu a existat la vremea aceea vreo decizie oficială de boicot din partea PSD sau PNL. Mai mult, referendumul acela s-a dovedit în timp exact ceea ce au zis vocile critice că e: un simplu truc menit să-i aducă simpatie și voturi unuia dintre candidați (nu e nevoie să spun care). După 6 decembrie PDL nu a avut nici un chef să bage în seamă „voința poporului” – cum, de altfel, se comportă și acum. Repet, boicotarea unui exercițiu democratic din partea unui partid e o rușine, eu sunt de părere că partidul acela s-a compromis singur și trebuie scos în ilegalitate pe modelul scoaterii PCdR din 1924. Că indivizii x sau y decid să nu voteze, e una, dar că un partid zice că un exercițiu la urne „nu e reprezentativ”, indiferent cine l-a inițiat (putea să-l inițieze și Nuțu Cămătaru) e un act de un bolșevism înfiorător.

 93. Oare Adrian Nastase va boicota referendumul?

 94. @Lucian Ce inseamna boicot oficial? Faptul ca Iliescu, Antonescu, si Geoana au spus ca trebuie boicotate nu se cheama boicot oficial?
  Da, PDL nu prea a avut nici el chef sa bage in seama vointa poporului din referendumuri – cu asta sunt de acord. Nu au avut niciodata majoritatea necesara pentru a le implementa, deci au si o scuza, dar principala problema a fost lipsa lor de vointa…

 95. @Lucian: Prea multe cuvinte mari. Până la urmă, e doar o declarație politică, o recomandare, nu mergeți la referendum. O opinie ca oricare alta. Cetățeanul decide ce face, nu-l obligă nimeni. Nu stau brigăzile PDL la colțul străzii să împiedice cetățenii să intre în secțiile de vot. De când este exprimarea unei opinii „un act de un bolșevism înfiorător”? Nu cumva negarea dreptului de a fi de altă părere e o acțiune cu mult mai gravă decât părerea respectivă?

 96. @Ovidiu: opinii și recomandări ai tu, pe blog. Aici, de vreme ce decizia a fost votată de Consiliul Director, e vorba de poziția oficială a unui partid politic, pretins democratic. Păi ce-ar fi să boicoteze toate partidele un exercițiu electoral ori de câte ori se prefigurează un rezultat care nu le convine? Nici măcar Vadim Tudor, care de fiecare dată urlă că e fraudat (a urlat și luna trecută, în plenul PE, după locale) nu și-a permis așa ceva.

 97. Chiar și dacă e poziția oficială a unui partid, tot la nivel de recomandare rămâne, nu mă obligă cu nimic pe mine, cetățeanul. Chiar dacă ar boicota toate partidele, tot recomandări ar fi, că nu partidele votează, ci cetățenii.

  Atenție, vorbim de boicotarea participării, nu de boicotarea rezultatului. Oricine are dreptul să nu participe, dar apoi să nu ceară să se anuleze rezultatul pentru că nu a participat.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.