La colțu' străzii

Statistici inutile despre viitorii primari

3 comentarii

Conform datelor disponibile pe pagina BEC dedicată alegerilor locale din 2012 (www.beclocale2012.ro), în România se pun la bătaie pe 10 iunie 3187 de scaune de primar. Pentru aceste poziții candidează un număr de 14.144 persoane. Concurența pentru a obține un astfel de scaun variază în funcție de tipul primăriei:

 • 4,2 candidați/scaun în comune
 • 5,4 candidați/scaun în orașe
 • 7,5 candidați/scaun în municipii
 • 18 candidați/scaun în sectoarele Bucureștiului

La BEC sunt înscriși în competiție candidați provenind de la nu mai puțin de 96 de partide, alianțe sau coaliții, cărora li se adaugă și candidații independenți. Pentru a obține o imagine mai clară a distribuției candidaților în funcție de partidul din care provin, am grupat cele 96 de partide în următoarele categorii: USL (include PSD, PNL, PC și orice alte combinații de alianțe în care există cel puțin unul dintre aceste partide), PDL (include orice combinații de alianțe în care există PDL), PRM, UNPR, PPDD, partide maghiare (categoria include orice combinații de alianțe în care există un partid maghiar), alte partide și alianțe (cele care nu includ nici unul dintre partidele cuprinse în categoriile anterioare) și alte minorități.

Partid

Număr candidați

Procent candidați

USL

4185

29,6%

PDL

2850

20,2%

PPDD

2458

17,4%

PRM

1138

8,1%

UNPR

1068

7,6%

Partide maghiare

508

3,6%

Alte partide

1232

8,7%

Alte minorități

77

0,5%

Candidați independenți

615

4,4%

Total

14131

100.0%

Analizând distribuția candidaților în funcție de partidul sau alianța din care aceștia provin se pot constata două situații interesante.

În primul rând, USL are mult mai mulți candidați decât ar trebui să aibă (4185 candidați pentru 3187 posturi de primar). Explicația este dată de faptul că alianța nu funcționează perfect în teritoriu, astfel încât în unele comune există doi sau chiar trei candidați ai partidelor pe care le-am grupat sub sigla USL. Câteva exemple: în județul Bistrița există mai multe comune (Ciceu-Giurgești, Prundu Bârgăului, Sânmihaiu de Câmpie etc.) în care USL nu există, astfel încât PSD, PNL și PC au fiecare câte un candidat; o situație similară se întâlnește și în Predeal și Râșnov, în județul Brașov, sau în Cernavodă și Hârșova, în județul Constanța. Pentru ca USL să câștige numărul maxim de curse ar fi fost preferabil ca astfel de situații să nu existe. Orgoliile locale și impunerea unei alianțe nu tocmai „naturale” de la centru au făcut, însă, ca situația ideală să nu poată fi atinsă.

Mult mai interesantă decât situația USL-ului este cea a PPDD. Acest partid a reușit să găsească candidați pentru 2458 de primării, mai mult decât PRM și UNPR împreună. Performanța PPDD este remarcabilă dacă ținem seamă de faptul că PPDD e un partid relativ nou (atât de nou, încât pe pagina oficială a partidului secțiunea dedicată istoricului partidului este în lucru http://ppdd.ro/content/partidul-poporului), un partid dus în spate de imaginea lui Dan Diaconescu. Dat fiind modul de alegere a primarilor, PPDD are potențialul de a furniza la aceste alegeri locale o surpriză mult mai mare decât ne-am putea aștepta pornind de la rezultatele sondajelor de opinie.

Raportat la candidați, baza de date disponibilă de la BEC nu include decât două variabile ce pot fi analizate: sexul candidaților și data de naștere a acestora. În ambele cazuri informația nu este completă, ceea ce mă face să îmi pun anumite întrebări atât despre calitatea candidaților (care nu au fost în stare să completeze corect un simplu formular), cât și despre calitatea funcționarilor care ar trebui să verifice aceste formulare în momentul depunerii.

Vârsta candidaților nu diferențiază prea mult între partide. Deși există diferențe semnificative statistic (PRM și USL au cei mai bătrâni candidați în timp ce partidele maghiare au cei mai tineri candidați), aceste diferențe nu sunt foarte importante: exceptând minoritățile, care au candidați cu o medie de vârstă de 46 de ani, toate celelalte partide au candidați a căror vârstă medie este cuprinsă în intervalul 48 – 51 de ani. Cei mai tineri candidați au 23 de ani (15 cazuri), dar există și șapte candidați în vârstă de cel puțin 80 de ani (cel mai vârstnic candidat are 87 de ani). Județul cu cei mai tineri candidați este Covasna (46,6 ani), în timp ce județul cu cei mai vârstnici candidați este Doljul (51,4 ani).

Subreprezentarea femeilor în categoria politicienilor din România se menține și în cazul candidaților pentru funcția de primar. Procentul candidaților de sex feminin variază, în funcție de partid, astfel:

 • Partide maghiare: 4,7%
 • USL: 5,1%
 • Alte minorități: 6,5%
 • PDL: 6,8%
 • PRM: 6,9%
 • UNPR: 7,9%
 • Alte partide: 8,1%
 • Independenți: 8,6%
 • PPDD: 9,0%

La nivel de județ, procentul candidaților de sex feminin variază între 2,4% (Bistrița) și 14,7% (Tulcea), în timp ce la nivel național media este de 6,9%. Trebuie remarcat că partidele „mari” sunt sub media la nivel național. Mai multe despre acest subiect, însă, puteți găsi pe blog-ul Medusei.

Și o ultimă statistică inutilă: din cei 14.144 candidați, unul singur este candidat comunitar. Cel mai probabil din greșeală, căci numele său este Iordăchescu Ioan și candidează la primăria Râmnicu Vâlcea.

3 gânduri despre „Statistici inutile despre viitorii primari

 1. Interesant Ovidiu blogul ,,Meduzei,,. Va sugerez sa va preluati materiale pe baza de reciprocitate.

 2. Cornel, suntem parteneri cu Blogul Medusei pe Leacul Durerii, vezi widget-ul din dreapta. Iar Medusa însăși scrie și la colț de stradă, din când în când. Sigur că am vrea să scrie mai des, dar nu avem cum să o obligăm.

 3. Multumesc ptr. informatie. Ptr. mine a fost o placuta descoperire.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.