La colțu' străzii

La prima strigare, la 5 votez cu Atănăsoaei și PDL

25 comentarii

Astăzi a început oficial campania electorală pentru alegerile locale 2012. Scrutinul va avea loc pe 10 iunie. Eu, care sunt cetățean cu drept de vot în sectorul 5, care este, voi avea de pus cinci patru ștampile, care vor fi: primar sector, consiliul local sector, primar general, consiliul general. Am o imagine destul de bună despre opțiunile de vot, pentru că în general am urmărit dezbaterea politică. Prin urmare, am și o opinie la începutul campaniei electorale, pe care o voi nota aici. Să vedem dacă îmi va fi schimbată de prestația competitorilor.

Dar înainte de orice să dăm o notă cât se poate de proastă organizatorilor alegerilor, deopotrivă Biroul Electoral și partidele politice. Astăzi, în prima zi de campanie, pagina de Candidați a site-ului Biroului Electoral Central este goală. Pentru București și orașele mari mai afli despre candidații la primărie de pe site-urile partidelor. Dar niciunul dintre partidele parlamentare nu a publicat listele cu candidați la consiliile locale. Votăm deci în orb listele partidelor, fără să știm mare lucru despre viitorii noștri reprezentanți. Acestea fiind spuse, să ne întoarcem la candidații de la sectorul 5.

Pentru primăria sector 5 s-au înscris nu mai puțin de 20 de candidați: Marian Daniel Vanghelie (USL), Mihai Atănăsoaei (PDL), Daniel Schmid (PP-DD), Corin Romanescu (UNPR), Ioan Dinu (Partidul Social Democrat al Muncitorilor), Marin Răzvan Catană (PSR), Luminiţa Erghid (Partidul Verde), Ioan Chiru (Partidul Poporului), Mihai Hrinciuc (PAS), Ilie Grămescu (Partidul Uniunea Ecologistă din România), Adrian Edu (Partidul României Europene), Laurenţiu Iordache Sile (Partidul „Totul pentru Ţară”), Ioana Rusu (PP-PS), Florin Rusu (Partidul Naţional Democrat Creştin), Baniay Attila Alexandru (UDMR), Nicuşor Gigârtu (PRM), Sorina Ştefania Constantin (Partidul Forţa Civică), Aurel Stochiţă şi Mugur Mihăescu, candidaţi independenţi.

Majoritatea dintre aceștia nu au șanse reale, în primul rând din vina lor. Mi se pare cu totul neserios să nu faci nimic timp de patru ani, măcar un proiect mic, comunitar, măcar o vorbă cu cetățenii, orice, și apoi să te trezești că vrei să fii candidat la Primărie. Cine știe, poate unii dintre oamenii ăștia chiar or avea ceva idei, dar dacă trebuie să caut intens pe Google să aflu ceva de ei și sunt susținuți de niște partide fantomă, vizibile doar la alegeri, atunci chiar nu le dau atenție.

După ce eliminăm ceata anonimilor, rămân patru candidați ceva mai cunoscuți, adică cei care au făcut eforturi să comunice despre ei.

Marian Vanghelie, candidat USL, actualul primar, vine după trei mandate în cel mai prost administrat sector din București. Nu știu cum reușește să fie un primar atât de slab la toate capitolele. Mă uit la celelalte sectoare, văd primari cel puțin la fel de corupți ca Vanghelie, dar măcar pe acolo lucrurile progresează ceva mai alert. La noi la 5, micile îmbunătățiri pe care le face primarul sunt aproape exclusiv datorate perioadelor de campanie electorală. Organizarea și funcționarea primăriei sector 5 sunt dezastruoase. Presupun că pur și simplu nu e în stare să își aducă oameni de calitate și în același timp nu îi pasă, pentru că are deja schema lui câștigătoare, țindând captivi cetățenii cu resurse puține. În același timp, nu știu cum a reușit că de niciodată alte partide nu i-au adus candidați puternici; mă rog, bănuiesc cum a reușit, el oricum se are bine cu toți.

Nu știm ce program are Vanghelie, el nu are site de campanie și în general e complet opac față de opinia publică. Și primăria sector 5 e exact la fel, nu știe și nu vrea să comunice. Dacă e întrebat de cineva, răspunde că o să facă bine și scoate din joben câteva cuvinte la modă.  Fără îndoială, Vanghelie are prima șansă, mai ales că alegerile sunt într-un singur tur.

Mihai Atănăsoaei, candidat PDL, este fostul prefect al Capitalei. Vine cu tinicheaua politică de coadă, saltul brusc din postura de înalt funcționar public apolitic în cea de candidat al partidului de guvernare (la acel moment), după ce anterior trecuse din consilier local PDL în prefect. Ca prefect nu a făcut prostii, ci a fost loial guvernării; desigur că asta înseamnă că își asumă guvernarea, plus coabitarea mai degrabă binevoitoare cu toți primarii și clienții lor politici. La lucruri pozitive, notez că este inițiatorul proiectului de lege privind câinii fără stăpân, unul foarte bun. S-a luptat să treacă proiectul de Parlament, dar legea a fost apoi amputată de o decizie ridicolă a Curții Constituționale.

Atănăsoaei a fost notar și secretarul Uniunii Notarilor, ceea ce spune totul despre etica omului. Nu poți să fii în gașca asta de mafioți dacă ai principii înalte. A fost și vreo patru ani prin America, ceea ce este un lucru pozitiv, este o experiență care îți schimbă fundamental percepția despre cum se fac lucruri. Are un program bine articulat, la care îmi place că a sesizat corect nemulțumirile legate de activitatea lui Vanghelie. Nu prea știe să comunice.

Corin Romanescu, candidatul UNPR, vine din poziția de director de patrimoniu în primăria sector 2. Adică omul lui Onțanu la afaceri cu bani publici. L-am luat în calcul pentru că are o campanie intensă, începută cu câteva luni în urmă. Dar după ce am spus cu ce se ocupă, nici nu cred că mai trebuie să spun altceva. Îi stă bine la UNPR, este exact tipul de mafiot la costum pe care îl promovează partidul generalilor. Are program, dar să fim serioși, agenda lui e alta. Probabil ar fi un primar pe modelul de succes Onțanu/Piedone.

Mugur Mihăescu, candidat independent, comediant, cunoscut pentru umor vulgar și de gust îndoielnic, dar cu succes la public. Notorietatea mă face să îl iau în calcul, îi poate aduce voturi. În rest, nu are program, nu are site de campanie, nu spune nimic concret. Într-o vreme era chemat pe la televiziuni pe post de analist, probabil că asta l-a făcut să creadă că se pricepe. Când e întrebat, spune că va face bine și face două-trei glumițe despre Vanghelie. În fond, e un Vanghelie ceva mai citit și mai mucalit.

Acestea fiind spuse, cred că votul meu e destul de clar: Atănăsoaei. Nu că ar fi bun, dar uitați-vă la concurență. Dacă aveți alte sugestii, vă rog să îmi spuneți, sunt deschis la discuție. Voi cu cine ați vota dintre ăștia?

Cum spunea, candidații la Consiliul Local nu îi cunoaștem. În fine, presupun că dacă m-aș duce pe la fiecare partid în parte și aș cere o listă, aș primi. Însă nu sunt deloc un cetățean atât de conștiincios. Nici nu cred că e normală situația. Partidele și BEC au obligația să ne dea această minimă informație, cine naiba candidează.

În absența listelor, votăm partidul. Și dintre partide, votez la consiliul local 5 cu PDL, din două motive:

 1. Sper să scadă influența lui Vanghelie în Consiliu. Situația e deja foarte proastă, iar cel mai bun exemplu este că nici în ziua de azi nu avem un buget local pe 2012, motiv pentru care a fost Primăria amendată de trei ori până acum. E cu atât mai ciudat cu cât Vanghelie are majoritate confortabilă în consiliu, cu sprijinul PSD și PNL. Aici e incompetență clară și opoziția e prea fragilă pentru a încerca ceva.
 2. Sunt consecvent cu votul pentru Primar. În cazul fericit că Vanghelie e scos din joc, nu vreau să rămână cu influența asupra Consiliului, că n-am făcut nimic.

Acum să înceapă campania. Sincer, nu mă aștept să îmi schimb opinia. Cine m-ar putea impresiona atât de tare încât să conteze? Revin în zilele următoare cu un articol despre votul la primăria generală.

25 de gânduri despre „La prima strigare, la 5 votez cu Atănăsoaei și PDL

 1. „Nu știm ce program are Vanghelie, el nu are site de campanie și în general e complet opac față de opinia publică”

  Apropo de asta. Inca de pe la jumatatea lunii aprilie incepusem sa observ tot felul de actiuni de precampanie semi sau complet ilegale. Cele mai multe veneau dinspre Chiliman si USL, vreo doua dinspre Paleologu si PDL. Dupa motiunea de cenzura totul s-a oprit brusc. Deocamdata n-am vazut nici un semn electoral prin sector (chiar ieri m-am plimbat destul de mult), doar niste bannere misterioase cu un numar 12mii si ceva, verde pe fond alb. Nu stiam ca astazi incepe oficial campania. Sunt curios daca se va schimba ceva.

  Deocamdata am o senzatie de non-combat. Avand in vedere situatia politica si sistemul de vot e posibil ca mai toti competitorii sa considere ca este o cheltuiala inutila.

  La prima vedere si dupa ce am citit ce ai scris, in locul tau eu pur si simplu n-as vota pe nimeni, nici la primar nici la consiliul de sector.

  Atanasoaiei a fost principalul initiator al legii privind cainii fara stapan, sau a semnat si el acolo pe o lista de partid?

 2. Atănăsoaei este chiar cel care a propus legea, s-a ocupat de scrierea ei. Formal, inițiatorii sunt parlamentari PDL, pentru că prefectul nu are drept de inițiativă legislativă în Parlament.

 3. PDL-istule (:-))

 4. Atănăsoaei inainte de a-si da demisia ca sa candideze a modificat-o legea cainilor 360 de grade, http://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-11972947-prefectul-capitalei-propus-scoaterea-eutanasierii-din-legea-cainilor-fara-stapan.htm

  „Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atanasoaei, a propus scoaterea din Legea cainilor fara stapan a articolului care prevedea eutanasierea in masa a patrupedelor. Potrivit amendamentului depus, marti, la Senat, administratiile locale au obligatia de a strange maidanezii de pe strada si de a-i tine in adaposturi. Vor putea fi omorati doar cainii bolnavi si agresivi. Acest amendament inlocuieste articolul declarat neconstitutional, la inceputul anului, de Curtea Constitutionala. Atanasoaei a facut aceasta propunere desi recunoaste ca primariile nu vor putea aplica legea deoarece nu au adaposturi suficiente si va mai dura mult pana sa le construiasca. Si chiar daca aceste adaposturi ar fi construite, numai in Bucuresti, la un numar de 40.000 de caini, costurile pastrarii animalelor ajung in jurul cifrei de 42 milioane de euro, potrivit calculelor facute de prefect”

  Si atunci propunerea initiala nu a folosit la mare lucru.

 5. Atănăsoaei inainte de a-si da demisia ca sa candideze a modificat legea cainilor la 360 de grade. Dupa ce inainte era singurul sustinator al eutanasiei acum a scos-o din propunere si ne scaldam in aceleasi ape tulburi.

 6. @Simona: propunerea a venit pentru a pune în acord legea cu decizia Curții Constituționale, nu pentru că așa a vrut Atănăsoaei. Din nefericire, nu avem loc de întors pe lângă decizia Curții.

 7. @CE: după cum se vede, eu votez cu opoziția 😛

 8. simona – nu excelezi la capitolul inteligenta/cultura generala, nu-i asa?
  o intoarcere cu 360 de grade te aduce exact in punctul din care ai plecat – asa, pt informarea ta 😀

 9. @Ovidiu,
  La 5 inca ai noroc. Opozitia e relativ decenta, ma refer la Atanasoaiei si Mihaescu. Sa vezi la doi distractie, unde oricum ai vota, tot cu puterea votezi si tot puterea iese.
  Sau la 4 unde il votezi pe Piedone azi la putere si dupa trei zile e seful opozitiei. Si viceversa!

 10. „voi avea de pus cinci ștampile, care vor fi: primar sector, consiliul local sector, primar general, consiliul general.”
  Astea-s doar 4 🙂

  Dar la Primar General pe cine?

 11. @Ovidiu: Iti dau o veste trista, parafrazand o personalitate in viata, nu poti sa votezi tu cati mici pot sa dea ei 😉

 12. @donache: că bine zici, am numărat ca la primărie. Am corectat, mersi. La Primăria Generală am zis că în principiu votez cu Nicușor Dan, dar revin cu un articol.

  @Cristina: dar pot măcar să sper și să dau și eu ștampila!

 13. Pai, dle Ovidiu, sunteti consecvent. Si la celelalte alegeri tot cu PD-L si asociatii ati votat, de ce sa va ascundeti dupa alte argumente?

 14. Nu e chiar așa. La alegerile din 2008, candidatul PDL a fost unul Chiriță, fost la PNȚCD și fost primar înainte de Vanghelie, la fel de corupt și incompetent ca acesta. Vagnghelie însuși a fost independent și de la PSD a figura finu’ lu’ Marean. Iar de la PNL a fost un vameș reprofilat director de spital. Așa că am pus ștampila pe toți patru, ca tot românu’ imparțial.

 15. Corect, 360 de grade e intoarcerea completa, vroiam sa zic 180 de grade. O mica observatie: poti sa corectezi pe cineva si fara sa il faci prost. Asta e mai civilizat si chiar mai de bun simt.

  @Ovidiu: Asa e, Curtea Constitutionala a declarat ca legea nu e constitutionala si imi amintesc ca nu mi-a fost clara explicatia. Iar acum rezultatul e o lege care nu schimba nimic si care lasa totul in coada de peste. „Atanasoaei recunoaste ca aceasta lege nu va putea fi respectata, daca va fi adoptata: „Desigur, aceste masuri implica eforturi bugetare semnificative. La Bucuresti doar, la un numar de cca 40.000 de caini si la un cost de intretinere de 375 lei/caine/luna, bugetul va trebui sa aloce suma de 41.860.000 euro anual. Iata deci cum, ipocrizia unor ONG-uri dublata de cea a unor primari nu fac decat sa perpetueze aceasta stare de fapt cu o medie de 10.000 de oameni muscati anual in Capitala si alte posibile decese, intrucat nu cred ca vreun primar si nici Primarul General vor aloca aceasta suma, decat daca renunta la alte proiecte”. ”

  Deci Atănăsoaei nu a schimbat nimic de fapt. Dupa parerea mea ar fi trebuit sa propuna alta lege in care sa se considere eutanasia si explice mai bine cand, cum, unde se va face. Si iar dupa parerea mea ar fi avut sanse pentru ca cei din Curtea Constitutionala s-au balbait dupa prima declaratie de neconstitutionalitate, nu ar fi repetat balbaiala si a doua oara.

  Am o nelamurire. Exista vreun sondaj de opinie in randurile oamenilor despre cainii vagabonzi? Toti cunoscutii mei vor sa fie stransi de pe strada dar politicienii nu iau decizia asta sa ii stranga si sa rezolve problema. Pe ce se bazeaza?

  Eu mi-am propus sa aleg pe cel care propune o solutie viabila pentru problema asta. Inca mai caut..

 16. Oauu…ce usor se pun etichete…din punctul meu de vedere Corin Romanescu este singurul care are o sansa in fata lui Vanghelie si avand in vedere ca avem un singur tur atunci clar Corin Romanescu, Atanasoaiei nu are sanse, sondajele in care apare cu maxim 2% spun totul. Vreau sa scapam de analfabetul asta de Vanghelie asa ca trebuie sa iesim la vot si sa punem stampila pe cel care are mai multe sanse altfel javra de Vanghelie va face ca in fiecare an…fragmenteaza votul in favoarea lui.

 17. Simona,

  Nu sunt sigur, dar presupun ca Atanasoaei a lasat-o mai moale cu eutanasierea din mai multe motive:
  -sa obtina un compromis astfel incat legea sa treaca prin parlament;
  -sa nu existe niciun motiv pentru care legea sa fie declarata neconstitutionala din nou de Curtea Constitutionala;
  -sa se asigure ca legea este acceptata de marea masa a populatiei;
  Daca eutanasierea se aplica doar cainilor bolnavi, purtatori de paraziti sau agresivi atunci se va aplica pentru 90% dintre cainii vagabonzi… Restul de 10% pot sa fie adoptati sau intretinuti in adaposturi din fonduri private.

 18. @Simona
  N-au trecut 10 zile de cand am fost solicitat telefonic (nota bene: firma care opera acel CATI era din Cluj Napoca) sa raspund la un chestionar despre optiuni politice pentru alegerile locale din Bucuresti.
  Dupa cum erau formulate intrebarile e clar ca sondajul fusese comandat de Oprescu. Avea inclusiv cateva intrebari (responsabilitate, procedura de rezolvare) despre cainii vagabonzi.

 19. Eu aseara am gasit la cutia postala „Evz – supliment electoral”. In afara de „fondat de Ion Cristoiu” n-am gasit nici o mentiune despre autori.
  Era pur si simplu o brosura electorala a PDL. Pe prima pagina trona o fotografie mare cu un maidanez fioros, caruia ii curgeau bale din gura si cu intrebarea „Cine ii curata?”. Raspunsul era, evident…Prigoana!

  Tot zilele trecute am primit, tot gratis si tot la cutia postala, si RL Plus. Tot cu maidanez pe prima pagina, tot brosura electorala a PDL, plus vreo 2 pagini de divertisment.

  Asta asa, ca sa stim cum stam cu presa si cu analistii platiti din bani publici la TVR1.

  Mi s-a parut interesant ca in pagina dedicata sectorului 1 criticile la adresa lui Chiliman erau doar epitete fara vreo argumentatie, la fel si aprecierile la adresa lui Paleologu. N-am reusit sa gasesc nici macar o promisiune electorala concreta din partea ultimului, iar la adresa lui Chiliman singura acuzatie concreta era aceea ca plateste 1 milion de euro chirie pe an firmei unui amic al lui Dan Voiculescu pentru sediul provizoriu al primariei.

 20. joness: scaneaza-le (sau mai rapid fotografiaza-le) ca sa ramana rusinea lor pe net. Eventual updatam articolul cu gsp si gandul.

  In alta ordine, pentru mine Evz nu mai exista de cand si-au schimbat actionariatul. Echipa care a plecat atunci a facut foarte bine, o decizie inteleapta pentru reputatia fiecaruia.

  Eu le-am zis mai de mult Adio Evz!

 21. joness, îți copiezi tu comentariul într-un articol nou sau preferi să mă ocup eu?

 22. As vrea sa scriu un articol despre alegerile din sectorul 1, dar…:

  1. As vrea mai intai sa aflu ceva despre programul lui Paleologu, sa vad macar un banner, ceva cu el. In plus, in afara de Chiliman si Paleologu nici nu stiu cine mai candideaza;
  2. Nu stiu daca voi avea timp in urmatoarele zile, saptamani, etc…
  3. E posibil sa nu votez deloc, s-ar putea sa fiu plecat.

  Asadar…nu stiu.

 23. Pingback: Am votat: Nicușor Dan la PG/CG și Atănăsoaei/PDL la P5/CL5 | La colţu' străzii

 24. Pingback: Opțiunile politice ale vecinilor mei. Poate ar trebui să mă mut? | La colţu' străzii

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.