La colțu' străzii

Umbra lui Felix la agricultură. Despre niște procese. Bonus: „Grădina valorilor românești”

3 comentarii

Singurul minister adjudecat din primele 30 secunde după trecerea moțiunii este cel al agriculturii: Daniel Constantin, președinte PC, partidul de buzunar al lui Dan ”Felix” Voiculescu. Este o împărțeală politică și PC a obținut ce a cerut. Față de mizele „grase” – interne, dezvoltare, economie – agricultura pare o cerere modestă. Pe Daniel Constantin nu îl recomandă mare lucru pentru portofoliu, dar să zicem că e un om politic. Nu e însă un secret că tânărul politician este de fapt controlat de către Dan Voiculescu. Iar acest din urmă are afaceri importante în agricultură, ba chiar este inculpat într-un proces în care partea vătămată este ministerul în cauză. Nu vorbim de un conflict de interese? 

Daniel Constantin este un politician șters. A fost scos din joben de Dan Voiculescu atunci când propriul dosar de colaborator al securității l-a forțat să facă un pas în spate. Asta nu îl împiedică pe Felix să arate de fiecare dată cine conduce cu adevărat partidul. Chiar și la negocierile de astăzi cu Ponta și Antonescu, Constantin s-a dus însoțit de patronul Antenelor. Pe Constantin l-ar recomanda pentru portofoliu studiile în zootehnie și traseul profesional, ce include o trecere pe la APIA și una prin minister. Dar Constantin însuși nu a făcut nimic pe picioarele lui, din punct de vedere profesional, în toată cariera. A fost tot timpul numit în funcție pe criterii politice. Cu alte cuvinte, un sinecurist veritabil. Site-ul său personal e amuzant. La activitate profesională găsim un discurs, informații despre deplasări în teritoriu și… poze. Este tipul de unealtă ce nu iese din cuvântul patronului. Cu alte cuvinte, de agricultură se ocupă Voiculescu.

Să ne amintim de ultima participare a lui Felix la guvernare, pe post de „soluție imorală”. Au rămas în urmă două dosare importante. Unul este dosarul privatizărilor strategice, al cărui pion principal este Codruț Șereș, predecesorul lui Constantin pe post de tânăr scos la înaintare de Voiculescu. Al doilea este dosarul loteria 1, protagonist George Copos, susținut de PC și prieten cu mogulul antenist. Ambele procese se judecă de ani de zile, îngropate în proceduri.

La agricultură Voiculescu începe direct cu dosarul făcut. În dosarul I.C.A., Felix însuși este inculpat, iar una din părțile vătămate exact ministerul agriculturii. Și acesta trenează de peste 1.000 de zile, ținut bine în frâu de avocați dibaci. Iar acum Voiculescu are acces direct la toate informațiile din interiorul ministerului, ba poate și să pună presiune pe funcționari, pe avocați, să dispară documente, să piardă termene. Sigur, speculăm. Dar cunoscând antecedentele, la ce să te aștepți?

Ieri seară apăruseră unele zvonuri că Ilie Sârbu, socrul lui Ponta, ar dori să revină la agricultură. Azi Voiculescu s-a deplasat personal la negocieri. Imediat Ponta a anunțat că singurul portofoliu deja atribuit este al tânărului Constantin. Interesul e evident.

Și pentru că vorbim de Felix, să notăm și tragi-comica Grădină a Valorilor Românești. Un colț al Parcului Tineretului a fost transformat de Primăria Sector 4 cu sprijinul Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltare în proiectul cu acest nume. Citez:

Amenajat sub forma unui complex statuar, format din 76 de busturi ale “romanilor esentiali”, acest colt de natura este nu doar un excelent loc de recreere, ci in special unul in care sunt organizate activitati culturale, destinate copiilor si tinerilor […] Parcul beneficiaza de un sistem audio cu muzica ambientala, unde trecatorii pot asculta lucrari ale marilor compozitori romani, precum George Enescu sau Ciprian Porumbescu. Pentru a incuraja cultura dezbaterii si oratoriei, in Gradina Valorilor Romanesti se gaseste amplasata si o “Tribuna a democratiei”, versiunea romaneasc? a “speaker’s cornerului” din Hyde Park.

Este cu siguranță benefică amenajarea parcului. Dar mesajul este unul strâmb, o extensie a istoriei rescrise de național-comuniști. Cei 76 de „români esențiali” încep cu… Burebista. Este o replică la scară mai mare a șirului de busturi de la Muzeul de Istorie a Armatei, seria de „șefi de stat” în care se visa înscris Ceaușescu. Iar așezarea strategică a anunțurilor despre „Fundația Dan Voiculescu” merge exact în această direcție.

Felix – autointitulat „domnul profesor” – se visează dintotdeauna un mare om. Deocamdată rămâne un mare ticălos. Cu dosare pe rol, că veni vorba.

sursa foto: revista22.ro

3 gânduri despre „Umbra lui Felix la agricultură. Despre niște procese. Bonus: „Grădina valorilor românești”

  1. Offtopic: Chiar mai merg astfel de obsesii atunci cand esti la butoane?

    http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/dan-voiculescu-daca-nu-si-da-demisia-in-30-de-zile-traian-basescu-va-fi-suspendat-vom-avea-alegeri-prezidentiale-o-data-cu-cele-parlamentare-262590.html

    Esti la putere, pui ministri, faci si desfaci. Si iar faci din Basescu o victima.

  2. Pingback: Cabinetul Ponta, perspectiva împărțirii prăzii | La colţu' străzii

  3. Pingback: Antena3 - canal politic sau canal de stiri? - Page 183

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.