La colțu' străzii

Un preot de țară – versiunea mercantilă

27 comentarii

În satul C. a venit un preot nou, tânăr. De ceva vreme biserica din C. nu mai avea paroh, mai ales din cauza unor interese ale preotului din B., satul-centru de comună. Până la urmă noul preot a reușit să obțină numirea. Gurile rele spun că a fost o șpagă la mijloc, dar să nu vorbim de cele sfinte. Cert e că tânărul preot pare a fi hotărât să urmeze modelul mercantil al prea-fericitului Daniel, recent ales CEO al BOR. 

Mai întâi a fost casa parohială. Mai exact, la început n-a fost, că lipsea aproape cu totul. Ultimul preot avea gospodărie în sat, a lăsat casa parohială în ruină. Așa că noul preot a organizat cu hotărâre comunitatea. O campanie decisă din poartă-în-poartă a stimulat donațiile în bani și muncă, inclusiv cu o contribuție de la primărie (întâmplător, primarul era certat cu preotul din B.). În mai puțin de un an s-a ridicat casa. Probabil a fost primul proiect cu adevărat comunitar din C. Și ultimul.

Pasul al doilea este dat de sarabanda taxelor. La început, taxele erau la fel în C. și în B. Noul preot le-a actualizat. Contribuția anuală: 38 de lei în B., 150 în C. Liturghia: 10 lei în B., 50 de lei în C. Cui nu plătește i se bate obrazul, pe stradă, în cimitir, în biserică. Până plătește sau nu mai vine la biserică. Pomenirea, 10-20 de lei în B. În C. e mai complicat: 50 de lei sâmbăta, dar în săptămâna după parastas credinciosul cu durerea trebuie să mai aducă o colivă și să mai plătească 50 de lei. Zice noul preot că așa e bine. Chitanță nu dă niciodată, asta nu intră la bine.

Sfeștania, altă daravelă. Nu toată lumea e dornică să-și sfințească gospodăria, cu atât mai puțin periodic. Nu-i problemă, campania din poartă-în-poartă se poartă și aici. Omul la țară nu zice că nu vrea, e păcat. Dar nu e gata, nu e curat, nu e îngrijit. Nu-i nimic, zice preotul, vin mâine, săptămâna viitoare, când ești pregătit – și vine! N-am bani, își inima în dinți câte un bătrân. Nu-i nimic, zice preotul, alții dau și 50 de lei, dar nu cer nimic, important e să se facă. La sfârșit, creștinul are rușine, se caută de bani, tot dă ceva. La fel cu botezul, ori de câte ori trebuie.

Lumânări, durerea săptămânală. Sunt interzise lumânările din afara bisericii, preoteasa sau chiar preotul vând la intrare. În B., 40 de bani lumânarea, furnizată de Patriarhie. În C., 1 leu bucata, același furnizor. Minim 10 la o slujbă, că trebuie să pui și la morți, și la vii, și la icoane, duci și la cimitir. Că veni vorba de cimitir, de la preotul din B. a învățat despre „taxa de construcție” – se aplică la orice, cruce, postament, gărduleț, alee, în curând o să ceară și pentru felinar, se plâng oamenii.

Pomenirile, problemă mare. E o zonă în care se obișnuiește a face „vase”: un număr de farfurii încărcate cu mâncare, o cană cu vin, lumânare, colac. Costă toate: farfuria, cana, mâncarea, lumânarea și colacul; vinul de obicei e producție proprie. Înainte fiecare făcea după puteri. Noul preot are reguli: câte vase la zi, la trei zile, la săptâmână, la lună, la trei, la șase luni, la an. Numărul crește de la o pomană la alta, la an ajunge la 24 de vase. Știți cât costă 24 de farfurii?

Satul e sărac, mulți pensionari. Sunt nemulțumiți, dar ce să facă? E preot, nu se face să te pui rău cu divinitatea, nici măcar cu cei ce pretind că o reprezintă.

27 de gânduri despre „Un preot de țară – versiunea mercantilă

 1. Ovidiu devine un excelent si nu de putine ori subtil cunoscator si al ruralui ro. Fara persiflare, 5 vaci & preot de tara, sint o excelenta osatura ptr. o reala platforma politica a celor 50% din locuitori ro. Aceasta platforma poate fi revendicata de excroci si demagogi, scursurile, de dreapta, centru si stanga, chipurile ideologica. Toate cele de bine, cornel.

 2. Mulțumesc, cornel. Din păcate, poveștile sunt cât se poate de reale. Nu sunt „ale mele”, eu doar le repovestesc, așa cum le-am aflat de la alții.

 3. Pe mine m-a umplut de nervi povestea fiindca o recunosc din alte parti „de la tara”. Da, asta inseamna ca e bine scrisa.

 4. Mda, mai stiu eu un sat in care a venit mai acum 2 ani un preot cu luare de mana 🙂

 5. Cred ca ai putea sa scrii si despre noua manelizare a Romaniei, slujba de Paste citita musai la microfon, scoasa prin boxe de putere atit de mare incit sa fie auzita de toti necredinciosii din parohie care nu s-au invrednicit sa vina la biserica.

 6. Nu mai e de mirare că mulți preoți au o mică reținere în a critica necinstea și lăcomia. Dacă nu ei, atunci au niște colegi… http://mihvoi.blogspot.com/2012/03/biserica-si-morala.html

 7. Astia ar trebui executati in fata familiei, daca nu impreuna cu ea.

 8. Asta nu-i NIMIC! Exista asa zisi „slujitori ai Domnului” care, pentru o suma „modica” au incoronat un tigan la Catedrala Regala din Curtea de Arges si nimeni nu a fost scandalizat. Nici macar Intaiul Statator la BOR (alta secatura!). Realitatea este ca BOR este corupta, putreda si cancerizata complet fiind oglinda fidela a societatii noastre post-securiste. Sindromul dezintegrarii si mercantilizarii BOR este veci, dateaza de pe vremea comunismului (unde o parohie „mai de neam” costa cel putin 50,000 de lei!!!=primul meu salariu pe…2 ani!). Nimic nou sub Soare!

 9. Cititi Richard Dawkins fie in romaneste:
  http://www.curteaveche.ro/Himera_credintei_in_Dumnezeu-3-576
  Fie in engleza:
  http://en.wikipedia.org/wiki/The_God_Delusion

  Problema nu sunt preotii sau biserica. Problema e ca noi ii acceptam. Si ar trebui sa fie asa de usor sa-i ignoram 🙂

 10. Ceea ce mă întristează cu adevarat este că povestea se repetă şi în alte părţi. Taxele sunt chiar şi mai mari … că doar şi preotului îi trebuie maşină, nu-i aşa ? Mai ales că locuieşte la oraş şi face naveta la ţară, deşi are posibilitate de a locui în sat. Plus că trebuie s-o schimbe la câţiva ani, pentru că, nu-i aşa, dacă iese din garanţie încep cheltuieli şi probleme.
  Finalul poveştii nu-mi place însă, deşi este la fel de real peste tot: „E preot, nu se face să te pui rău cu divinitatea, nici măcar cu cei ce pretind că o reprezintă.” Pai, amarastenii aceia din sat, dacă ar fi citit Biblia ar fi aflat că Hristos n-a procedat niciodată aşa cum a procedat acel preot şi evident, din ce în ce mai mulţi alţii ca el. Dar până la urmă fiecare îşi merită soarta. Uite-aşa …

  Hristos a înviat ! Dă Doamne mintea românului cea de pe urmă … ! Înainte de a fi prea târziu …

 11. Totul pleaca de la lacomia clerului care nu se mai satura de bogatii si influenta. Apoi, daca imi aduc aminte Isus Christos mergea in piciorele goale si nu era plin de aur si metale pretioase cum se imbraca inaltii prelatii acum. Unde este smerenia clerului ?. Au facut din Biserica un SRL si nu se mai satura de adunat, cu toate ca au destule: pamant si paduri. De ce s-e permis introducerea religiei in scoala ?. Asa se indobitoceste tineretul iar preotimea capata puteri pe care nu ar trebui sa le aibe. Clasa politica ar trebui sa o lasa mai moale cu pomenile adresate bisericilor. Asa s-a ajuns, gresit si cu intentie, la 18500 de biserici si numai 4500 de scoli. Este bine acest lucru ?.

 12. Eu anul acesta nu am mai primit popa in casa (casa distrusa de mania Domnului si a apelor in 2005, desi e in centrul unui oras mare). Am sfintit-o eu, facand doi ani munca de la inginer pana la necalificat si de Paste si de Craciun si in toate zilele (sarbatoare sau nu) cand nu eram la serviciu sau cu copiii la antrenament. Dupa ce am vazut icoana nu stiu carui sfant purtata in Mercedes negru (tiganesc) si cu procesiunea de incoronati (era sa scriu…incornurati) ce se inchinau spre fundatiile unei constructii megalomane (Catedrala Mantuirii preotilor fara de… parohie) am inteles ca in locul castei militarilor de dinainte de 1989, s-a intrupat alta la fel de lacoma si la fel de constienta de puterea pe care o are. Nu cred ca la procesiunea respectiva era si preotul Tanase din Valea Plopului, un OM al lui Dumnezeu demn de stima romanilor.

 13. Si trebuie sa tineti cont ca preotii au si salariu, apoi si pensie, platite de statul roman din buzunarul tuturor cetatenilor, indiferent de religie sau ne-religie. Mie nu-mi convine sa-mi platesc un popa si apoi sa mai platesc si pe altul din impozitele mele…
  Americanii nu-si platesc popii! Ii platesc enoriasii prin diferite metode. Dar la ei e o separatie reala intre stat si biserica, nu ca la noi (si in Europa la fel…). De ce nu s-ar face si la noi asa, sa-si aleaga enoriasii popa (eventual biserica) pe care sa-l sponsorizeze, benevol, evident?!!

 14. Imagine elocventa si proaspata. Epica, cum s-ar zice.

 15. Aoleu, numai popa e de vina!!! Haida de, mai, ca nu-i chiar asa. Are si popa o mare parte din vina (in primul rand), dar fiind vorba de o parohie ortodoxa vina e de fapt colectiva a consiliului parohial (in al doilea rand), care e ales de adunarea parohiala (adica toata parohia, in al treilea rand). Si fiind vorba de o parohie la tara, nu poti sa spui ca numai popa e de vina, pentru ca vorbimm totusi de o comunitate relativ mica, in care din cate am inteles se cam merge la biserica. Deci comunitatea respectiva ISI IMPUNE SINGURA niste tarife (direct sau prin consiliul parohial), si mai apoi se plange de ele. Parohiile ortodoxe au destul de multe mijloace de a se administra singure si de a frana dictatura preotului, trebuie numai sa se implice. E foarte usor sa dai vina pe biserica si pe preot cand nu stii modul de functionare si administrare al unei parohii, cand te uiti numai la „preturi” si vii la biserica numai „sa iei Lumina”.
  P.S. sunt membru intr-un consiliu parohial, nu vorbesc din auzite sau numai ca sa ma aflu in treaba.

 16. eu stiu un popa(o fi tot asta sau fra-su) care a refuzat ultima impartasanie unui muribund…familia cam nevoiasa(si daca erau alcoolici… ce?) s-a dus acasa la el sa-l roage sa-i dea ultima impartasanie celui ce murea de cancer la plamani(si daca a fost fumator…ce?)…popa s-a uitat intai pe registrele lui…n-ati mai platit contributia la biserica de atatia ani a suspinat el…apoi s-a sucit…azi i-ati dat ceva sa manance?…cateva picaturi de apa pe limba ca nu mai inghite de o saptamana…deci i-ati dat…EU NU POT SA_MI ASUM ACEST PACAT…SA_I DAU IMPARTASANIE PE MANCATE…au fost cuvintele lui…
  si uite asa prea pacatosul betivan si alcoolic(a fost si curvar in tinerete) s-a dus in iad pt ca prea sfantul popa nu i-a dat ultima impartasanie ca de…familia nu avea bani sa-i dea…
  cum era parabola aia cu vamesul si pacatosul?dar cu fariseii?BOR-itilor

 17. Niciodata n-am inteles de ce cred romanii ca doctorii si preotii tre sa munceasca pe gratis?! Daca esti inginer sau manager..eee asta-i altceva, poti avea 1000 de euro salariu… dar daca esti popa sau doctor tre s-o faci PE GRATIS! DE CE ? E tinar, omu, are si el familie banuiesc, ca altfel nu-i dadeau parohie, unde sa stea cu nevasta si plozii lui? Normal ca si-a facut casa parohiala…Iar in ceea ce priveste „satul sarac” , ar trebui sa ia exemplul popii , si daca luminarea e mai ieftina in satul vecin, sa-si faca pomana si sfestania in satul vecin!

 18. 1.pt ca popii considera ca ce fac ei nu e meserie ci e MISIUNE…iar mesajul lui Cristos este vinde tot ce ai si-mi urmeaza…daca nu pot …sa se faca ingineri…sau sa nu se casatoreasca…asa ca popii catolici care nu tre sa-si tina preotesele in Q7
  2nu poti in satele romanesti sa cumperi din cel vecin…adu-ti aminte cum „fiara” Ganea (cel care a batut arbitrii si jucatori) a fost efectiv calcat in picioare intr-o biserica din Brasov(deci nu la tara) pt ca a indraznit sa vina cu lumanari cumparate de aiurea

 19. Doamna ( Domnisoara ) Oana, comentariul dumneavoastra seamna cu numele pe care il aveti:a…a. Se vede ca sunteti sotie de popa !. Ei nu primesc oare salariu de la stat ? Apoi mergerti si pupati in continaure icoanele ca de aceea avem atata inculti si ignoranti. Cine ii pune si de ce, sa intre in mocirla preotimii ?. Va spun eu de ce: Pentru ca exista prostime care crede in continuare in basme si o viata mai buna, DAR, PE LUMEA CEALALTA !. S-a intors oare cineva de acolo sa spuna cum este ?. Din cauza unor ignoranti si fanatizati, o societate nu se poate dezvolta si canaliza toate eforturile pentru calatorii spatiale. Peste 50 ani pe Pamant va fi un mediu infernal din cauza schimbarilor climatice. Pentru asta trebuie sa ne mobilizam eforturile si NU pentru procesiuni imbecile cu icoane si prapuri specifice secolului X – XV. Treziti-va !

  Domnului Szeppty: Aveti mare dreptate, stimate domn !

 20. Popii nu primesc salariu de la stat. Se primeste o indemnizatie fixa. Aia nu acopera salariile. Restul se completeaza din fonduri proprii, basca faptul ca se platesc din fonduri proprii CAS-uri, impozite si alte alea. Interesati-va. Eu m-am interesat si am aflat. Nu m-am luat dupa diversi postaci fie de la secte fie de la atei.

 21. panda, mobilizeaza-te tu ca oricum 50 de ani e mult. eu zic vreo 25. Pana una alta stiinta atee ne ingroapa. Stiinta adevarata, nu cea de propaganda este data la o parte de interesele economice ale unor corporatii care ne livreaza stiinta asa cum vor ei.

 22. szeppty, frate maghiar,
  daca esti protestant lasa-i pe popii ortodocsi in seama alor lor ca sa nu existe prezumtia de subiectivism

 23. ovidiu,
  foarte bine ca dai exemple daca le dai spre indreptare. din pacate unii gasesc aici prilejul sa spuna unele minciuni. una e cu salariile de la stat

 24. conco…nu sunt nici protestant ,nici ungur(si daca as fi cu ce ar schimba problema?)…sunt insa tata de copii…statul roman imi da pt un copil 42 de lei pe luna…popa ortodox mi-a cerut la botez 700 lei(7 milioane vechi)…plus lista de cumparaturi(ulei de masline,lumanare de ceara cumparata doar dintr-un anumit loc,icoana cumparata doar de acolo…etc…)…de asta sunteti niste banditi voi popii ortodocsi…iar acum ca ne indreptam cu pasi grabiti catre moscova,protectoarea voastra,ve-ti smulge si pielea de pe bietii romani asa cum faceati pana la Cuza

 25. De ce judecam preotii fara sa fim siguri ca ceea ce afirmam e adevarat?Oare biserica sau preotii nu ne lasa sa fim oameni integri?Daca nu au un comportament corespunzator ii judeca Dumnezeu ca El chiar exista si le vede pe toate.Daca unii nu cred in putereaLui e problema lor. mai bine sa-si vada fiecare propriul comportament fata de ceilalti si apoi sa judece biserica,preotii si religia in general.Toate gandurile rele se vor intoarce impotriva lor cand se vor astepta mai putin. Stiti cum se spune: Dumnezeu nu bate cu batul,dar palma Lui e mare.

 26. Pingback: La Parastasul Culturii Naționale | La colţu' străzii

 27. Pingback: La Parastasul Culturii Naționale | La colțu' străzii

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.