La colțu' străzii

Dinel Staicu sau absurdul justiţiei

6 comentarii

Prin 1999-2000 domnul Dinel Staicu, doctor în economie, cu cercetări în economia subterană (serios!) a făcut nişte matrapazlâcuri financiare, devalizând fosta Bancă Internaţională a Religiilor. Un an mai târziu a început urmărirea penală împotriva lui, iar prin 2006 procurorii DNA (la vremea aceea PNA) au finalizat dosarul şi a început judecata. A durat cinci ani, a trecut pe la trei instanteţe, care l-au găsit toate vinovat pe Staicu. În cele din urmă, în aprilie 2011, Curtea de Apel Bucureşti a dat sentinţa definitivă şi irevocabilă de condamnare a lui Staicu la şapte ani de închisoare. Cu câteva zile înainte de anunţarea sentinţei, Staicu îşi schimbase numele şi plecase în Ungaria, unde a fost ulterior prins.

Astăzi, aceeaşi Curte de Apel Bucureşti (CAB) a dat o nouă sentinţă definitivă şi irevocabilă care anulează vechea sentinţă definitivă şi irevocabilă, punându-l în libertate pe Staicu. CAB a acceptat o sesizare a avocaţilor, care arătau că la un moment dat în trecut Curtea de Apel Craiova ar fi confirmat, printr-o decizie definitivă şi irevocabilă, o decizie de neîncepere a urmăririi penale împotriva lui Staicu. Un adevărat conflict al deciziilor definitive şi irevocabile! Dar absurdul merge mai departe: se pare că dosarul lui Staicu a fost şi instrumentat şi judecat în paralel şi la Craiova şi la Bucureşti.

Această cale de apărare a lui Staicu a fost atent pregătită de avocata sa, Maria Văsîi. Aceasta a pregătit şi un site al unei pretinse reviste de specialitate, erorijudiciare.ro, în care singurul caz prezentat este – coincidenţă! – cel al lui Staicu. Povestea cazului, aşa cum e spusă de avocat este din domeniul absurdului.

C0nform schemei prezentate în pagina a doua a cazului, dosarul ar fi fost de la bun început instrumentat atât la Craiova cât şi la Bucureşti, de departamente diferite ale procuraturii. Deciziile au fost radical diferite: procurorii craioveni au dat NUP, decizie consfiinţită de Curtea de Apel locală; cei bucureşteni l-au dus în instanţă, cu rezultatul amintit în primul paragraf. Acum avocata lui Staicu a obţinut anularea deciziei de la Bucureşti în baza deciziei de la Craiova.

Privind toate informaţiile de pe site-ul respectiv, povestea pare adevărată. Dar chiar de n-ar fi, este inacceptabil ca în era înaltelor tehnologii două instanţe din România să judece aceeaşi speţă fără să ştie una de alta. Mă întrebam acum ceva vreme dacă justiţia română merge într-o direcţie bună sau o direcţie greşită. Pus în faţa unei asemenea absurdităţi, răspunsul parcă vine de la sine.

6 gânduri despre „Dinel Staicu sau absurdul justiţiei

  1. Mda. La o asemenea rusine m-as astepta ca unii sa fie exclusi din breasla, sau chiar trimisi la puscarie. Insa avand in vedere ca in justitie se judeca ei pe ei, ar fi o realizare daca ar primi o mustrare. Am asa o banuiala ca CSM-ul o sa spuna ca de vina sunt procurorii, iar DNA-ul ca decizia judecatorilor este aberanta. Cred ca ar fi timpul sa ne gandim serios la jurati precum in SUA.

  2. Ce frumusete de speta. Si unii se bat cu pumnul in piept cum ca justitia ar fi functionala in Romania. In Dex ar mai trebui adaugate niste definitii la adjectivele „definitiva” si „irevocabila”. 😀

  3. Pingback: Urechea şi timpanul | Sareinochi's Blog

  4. cel mai grav este ca nu am vazut nici o reactie al CSM, Min Justitiei

  5. dinel-nutu-staicu.ro gasesti toate dosarele

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.