La colțu' străzii

Lecţia lui Gigi despre politică

16 comentarii

Am urmărit pe jumătate amuzat, pe jumătate încruntat, noua epopee becaliană în ţinutul vrâncean. La indundaţii, să ne amintim, a fost „cu băieţii lui” să construiască nişte case pentru sinistraţi. Acum s-a dus să dezăpezească alţi năpăstuiţi. Dincolo de vădita nevoie de recunoaştere socială a lui Becali, care duce dincolo de interesul electoral, ceea ce ar trebui să ne doară este golul de implicare cetăţenească pe care îl umple „civismul” primitiv al celui mai cunoscut oier din România. Lecţia lui Gigi e că nu e suficient să faci minimul – să plăteşti taxe, să votezi etc. – dacă nu ne implicăm mai mult, nu ieşim la liman.

Povestea începe ca orice basm modern: Gigi se uită la televizor şi vede că au venit nămeţii peste zone întinse din Buzău şi Focşani. Decide că trebuie să facă ceva – nu ne interesează psihologia personajului, motivaţiile lui interne. Aşa că pune mâna şi cumpără 200 de lopeţi, bocanci, căciuli şi mănuşi, pregătit să organizeze o amplă acţiune de dezăpezire manuală. Sună la Buzău, unde avea parteneri de afaceri (parcă avea şi echipă de fotbal pe acolo) că el vine cu instrumentarul. Prima dezamăgire: de la Buzău i se spune că nu e cazul, nu e nevoie, să nu vină.

Vede Gigi la televizor că în Vrancea e rău, preşedintele CJ cere stare de urgenţă. Nu mai pierde timpul să sune, se duce direct la Focşani. Anunţă desigur televiziunile, care abia aşteptau aşa subiect, cerând „suporterilor” să iasă la muncă. Cu această ocazie emite obiectivul care a făcut ştirea serii: „eu nici o oaie nu las înzăpezită!” A doua dezamăgire: într-un Focşani înzăpezit, doar vreo 20-30 de oameni au răspuns apelului becalian şi s-au prezentat la dezăpezire.

Nu-i nimic, Gigi schimbă tactica. Ăştia de la oraş sunt leneşi, să mergem la ţară. Mai exact, la Dumitreşti, Vrancea, unde casele sunt acoperite de troiene de patru metri, nevoia e evidentă. De data asta e mai bine organizat, băieţii lui merg înainte şi adună oamenii, că vine Gigi. S-au strâns cei aproape 200 de voluntari, care primesc echipamentul şi se pun pe treabă. A treia dezamăgire: se plictisesc repede, că nu se dă nimic altceva, aşa că pleacă pe rând acasă, luând cu ei lopeţile lui Gigi. Final trist de epopee, Gigi se retrage învins.

Totuşi, Becali a încercat ceva. A avut motivaţia greşită, a ales metode ineficiente, dar una peste alta a vrut să facă ceva. S-a uitat la televizor, a văzut că e o problemă, a ieşit din casă să contribuie cu ce l-a dus mintea. Nu a încurcat, dar a eşuat. Iar eşecul este pentru că cei mai mulţi dintre noi doar ne-am uitat la televizor sau am citit pe Internet, am zis aoleu, ce naşpa e afară, şi am aşteptat să vină primarii şi prefecţii să facă ceva, că doar am plătit taxe. Ceea ce e adevărat până la un punct: nu e suficient să plăteşti taxe.

Nu e suficient să plăteşti taxe şi apoi ca prin minune să funcţioneze un mecanism invizibil care să convertească banii în bunuri publice. Aşa cum nu e suficient să votezi o dată la patru ani şi apoi un alt mecanism invizibil să convertească voturile în bună guvernare. Aşa cum nu e suficient să duci copilul dimineaţa la şcoală şi să-l iei seara şi o altă maşinărie să-l facă un profesionist bun şi un cetăţean responsabil. Niciunul dintre aceste lucruri nu se întâmplă dacă nu suntem acolo să monitorizăm, să participăm, să îmbuătăţim, să contribuim cu timpul şi priceperea noastră ca lucrurile să meargă. Asta este lecţia lui Gigi despre politică şi până când nu o învăţăm nu putem să spunem că am înţeles cum funcţionează democraţia.

16 gânduri despre „Lecţia lui Gigi despre politică

 1. „Nu e suficient să plăteşti taxe şi apoi ca prin minune să funcţioneze un mecanism invizibil care să convertească banii în bunuri publice.”

  Dupa mai mult de un si jumatate petrecuti deja la Viena, permite-mi sa te contrazic. Ba da, e suficient sa platesti taxe (cam in acelasi procent ca in Romania) si acestea se convertesc in bunuri publice!

 2. *un an si jumatate

 3. Daca l-ar fi dus capul un pic mai mult.. era suficient sa cumpere un snow blower mai serios de 100-150k euro si sa faca parada pe el

 4. Si civismul nu se naste dintr-odata, din cenusa. Poti sa urli la popor cat vrei. De fapt exista doua mesaje care se bat cap in cap atunci cand sunt puse in acelasi context cu civismul. Unul este ca „romanii sunt lenesi” si al doilea e ca „in capitalism neocon (care e idealul teoretic al actualei puteri) fiecare se descurca pe cont propriu, salvarea e individuala”. Cum fiecare crede ca prima se refera doar la ceilalti si a doua la el ca model de succes, civismul nu are nicio sansa, ca doar nu poti fi solidar cu puturosii, nu? De ce sa iesi din casa, in cazul asta ? Sau as putea sa merg si mai departe. De sa platesti impozite ? De ce sa nu eludezi cat poti legea ? De ce sa te intereseze comunitatea ?
  Daca vrei sa ai vreo sansa in a construi comunitati si solidaritate, doar scoala mai ofera sansa asta acum. Doar niste generatii viitoare care sa fie educate in spiritul asta, care sa fie invatate cum se reactioneaza in caz de dezastru, care sa fie invatate cum se lucreaza in comunitate, grupuri etc.
  Singurul lucru bun din perioada asta a fost ideea de a explica codurile. Putin cam tarziu venita, dar macar atat. De ce nu si niste instructiuni in caz de inundatii, ca tot sunt foarte posibile la topirea zapezii ?

 5. @KingSnake: În Austria, ca în majoritatea democraţiilor stabile, mecanismele de control cetăţenesc sunt mai puţin vizibile, dar funcţionează şi mai ales au modelat fundamental funcţionarea statului. Nu suntem acolo. Poate vom ajunge cândva.

  @pehash: Gigi e grandoman, dar zgârcit. Nu ar da el atâţia bani, lopeţile au fost mult mai ieftine.

 6. Ideea e ca nu poti incasa taxe cat pentru un stat functional si sa existe si o doza suficienta de voluntariat, civism etc. Poate o idee buna ar fi sa existe o reducere a taxelor in contrapartida, de ex. Dar aici revenim la mecanismele de control, pentru ca si asta ar fi supusa incercarii de evaziune, coruptie etc. Sau de ce nu sa existe un intreg mecanism de „voluntariat” care sa ii includa pe cei care incaseaza ajutoare sociale si au capacitate de munca ? Dar iar revenim la mecanismele de control. Eu zic ca civismul nu poate compensa sau inlocui mecanismele astea, pentru ca intr-un fel sau altul se loveste tot de ele (in special de functionarea defectuoasa a lor).

  P.S. Apropos de povestea cu Gigi, voluntariat fara un plan de actiune bine pus la punct e un fel de pisat impotriva vantului. Si daca iesi tot satul la dat zapada, daca si-o arunca unul in curtea celuilalt sau toti pe drum, tot acolo se ajunge.

 7. mi se pare urmarea fireasca a ideii ca statul nu e responsabil pt fiecare cetatean al sau si ca fiecare trebuie sa se descurce singur.

 8. Prea multe vorbe negative, nu ma refer neaparat la acest articol care are un final pozitiv, la adresa unui om care a facut si face ceva. Atat cat il duce mintea, dar misca ceva. Nu inteleg care e infrangera lui Gigi, ca i-au furat unii lopetile ? De aia este Becali simpatizat,votat, adulat chiar, nu numai pentru ca se implica in rezolvarea unor situatii grele ci mai ales datorita atacurilor „sub centura” care i se aplica de media si cand merita si cand nu. Lumea vede, citeste, nu agreeaza loviturile murdare si se aseaza de partea celui care mai si da ceva. Nu-mi place individul si daca n-am chef sa-l laud,si n-am, mai bine tac.

 9. @KingSnake: Eu nu spun că nu se poate, în principiu, ci că nu se poate acum, în România. Statul român nu poate să funcţioneze aşa cum vrem dacă nu suntem acolo să-l împingem de la spate, cel puţin până învaţă. Iar după ce învaţă, să ştie că suntem acolo şi de câte ori o ia pe drumul greşit intervenim. Exemplul cu zăpada e unul practic, poate nu cel mai bun, însă problema e generală.

 10. „Nu e suficient să plăteşti taxe şi apoi ca prin minune să funcţioneze un mecanism invizibil care să convertească banii în bunuri publice.”

  Ba sa avem pardon, dar pentru a plati acele taxe, io tre sa ajung la munca. La 9, daca se poate.
  Nu am pretentia sa vina primaria sa imi dea zapada din curte – asta e treaba mea, ma trezesc cu juma de ora mai devreme. Dar nici nu pot sa dau zapada de pe 500m de drum, cat am pina la cel judetean. Ca atunci imi iau liber, ma fac voluntar si nu mai am bani de platit taxe. Ba mai cer si ajutor social. (E o exagerare, dar ideea ramane: daca fiecare si-ar vedea de jobul lui, ar fi o treaba).

  In rest, ramane cum am stabilit: a fost un amestec de lene (a celor ce puteau, aveau timp si nu au facut), lipsa de umanitate (a celor ce si-au lasat vecinii batrani fara ajutor) si incompetenta a autoritatilor (e inadmisibil ca la 7 zile de la oprirea ninsorilor sa mai fie localitati izolate).

 11. La fel de interesante sunt si comentariile.

 12. Excelent scris. Si eu sunt de parere ca trebuie mai multa implicare din partea cetatenilor acolo unde statu e inca incompetent sau depasit. Eu am casa intr-un camp la 500 m de un drum „principal”. Pe acesti 500 m mai sunt 3 case, a mea fiind ultima. Cu totii am deszapezit str. noastra de 500 m la lopata atunci cand s-a putut si zapada era afanata. A 2-a oara cand era gheata, am asteptat 3-4 zile sa vina buldoexcavatorul de la primarie. Ne-am rezumat la a curata doar in fata portii.
  Concluzia? La anu ne luam snowblowere!

 13. Mi-am sunat bunicii din Buzau inainte de urgie sa le zic sa fie pregatiti. Oameni de 76, respectiv 79 de ani, aflasera deja ca vin ninsorile. Isi luasera in casa lemne pentru 3-4 zile, cateva galeti de apa, s-au asigurat ca au mancare pentru cateva zile, au dus la animale mai multa hrana si nu au uitat, bineinteles, nici cainele in lant ca sa moara sub nameti.
  Am ajuns cu greu la ei dupa cateva zile si i-am gasit pe batrani la lumina lumanarii, ca aveau si din astea in stoc 🙂 S-au bucurat mai mult ca ne-au vazut, noi ajungand destul de rar la ei, insa in afara uimirii ca nu au mai vazut asa zapezi, erau impacati ca asa a vrut Dumnezeu si-i multumeau, tot lui, ca le-a venit gandul bun sa se puna la adapost.
  Am ramas cat sa le facem carari in curte catre fantana, poarta si animale si am plecat multumiti ca, in tara asta, exista batrani intelepti pe care traiul la tara, in conditii destul de grele, i-a tinut cu mintea treaza.

 14. Nu stiam cum s-a terminat aventura lui Becali. Sincer m-am intristat cand am aflat. E genul de experienta ce iti taie tot entuziasmul de voluntariat. Chiar daca a avut motivatia gresita si a ales metode ineficiente, m-as fi asteptat sa apara cineva care sa incerce sa il ajute, sa il sfatuiasca si sa incerce sa ii valorifice entuziasmul. Inteleg ca n-au aparut decat gura-casca, televizati sau nu, si hoti de lopeti.

  Sunt de acord ca implicarea personala e necesara. Dar nu pot fi de acord cu „indemnuri” de genul celui rostit de proaspatul premier: e INADMISIBIL ca…”. Hei, voluntariatul nu e o obligatie! E ceva ce poate fi asteptat, poate fi dorit, poate fi stimulat prin crearea unor sentimente de solidaritate, de implicare umana, care sa ofere voluntarului macar satisfactia de a se simti un om mai bun. Cel mult poate fi cerut, in mod politicos. „Avand in vedere situatia dramatica, in numele autoritatilor rugam pe toti cei ce pot contribui voluntar sa ajute…” etc. In nici un caz nu poate fi solicitat imperativ, batand cu pumnul in masa, ca pe o obligatie. Insa pentru asta ar trebui sa avem politicieni, nu militieni deghizati in politicieni.

  Cred ca mai este si un alt aspect legat de mentalitate. Oamenii percep statul ca pe ceva ce le ia cu forta si „le da” din cand in cand. Nu ca pe un partener, nu ca pe ceva ce le apartine si lor. Ca pe un opresor ce uneori mai are si momente de slabiciune si mai scapa cate ceva. Macar cate o lopata uitata.

  As vrea sa spun ca oamenii gresesc, insa nu prea am argumente.

 15. Pingback: Tu cu cine ai vota? B-CD-25: Becali vs Udriște | La colţu' străzii

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.