La colțu' străzii

Huă! Ungurii ne-au vândut Ardealul!

9 comentarii

Va fi scuza perfectă. Vor fi ţinta ideală pentru toată ura ce va urma. Ungurii sunt cei mai buni vinovaţi. Păi ce, nu un ungur a fost Ministrul Culturii care a dat avizul pentru topirea în cianură a muntelui Cârnic? Păi nu tot un ungur a fost Ministrul Mediului care a dat avizul de mediu pentru proiect? Vorbim în viitor, ministrul mediului n-a dat avizul de mediu, încă.

Acum două zile, câţiva activişti Greenpeace au ocupat biroul ministrului mediului László Borbély încercând să se facă auziţi. Într-un gest de eleganţă, ministrul n-a apelat la forţă ca să-i evacueze, ci le-a oferit ceai şi cafea apoi şi-a continuat ziua de lucru cu ei în birou.

Însă dincolo de gesturile de curtoazie, linia UDMR e evident pro-exploatare. Asta în pofida criticilor din Ungaria şi a criticilor interne ale lui László Tokes. Desigur aici nu e vorba de argumente ecologice sau grija pentru Ardeal. Apropo, numele regiunii vine de la ungurescul Erdély. Nu le pasă lor de „Erdely” ci sunt mai mult preocupaţi să stoarcă tot ce se poate de la corporaţia canadiană. Maghiarii sunt negociatori redutabili, nu degeaba au cea mai lungă participare la guvernare dintre toate partidele din România, politicienii maghiari s-au adaptat perfect la politica de Dâmboviţa.

Aşadar huuăă! Maghiarii ne-au vândut Ardealul!

Nu mai contează că un maghiar, Eckstein Kovacs a avut demnitatea să-şi dea demisia din funcţia de consilier prezidenţial exact din cauza divergenţei de opinii cu preşedintele Traian Băsescu în privinţa proiectului Roşia Montana.

Nu mai contează că peste aceşti miniştri maghiari de la mediu şi cultură, avem un prim-ministru ardelean get-beget. No, amu’ chiar, unde sunt ardelenii în toată povestea asta? Nu-i momentul să fie molcomi şi înceţi în reacţii. Ardelenii ar trebui să protesteze primii, nu „miticii” îngheţaţi în Piaţa Universităţii.

Nu mai contează că toată clasa politică, fără excepţie a fost cumpărată ca să susţină  exploatarea de la Roşia Montana, uneori cu răzgândiri tragicomice.

Nu mai contează mineriada presei românești faţă de subiectul Roşia Montana.

Nu mai contează, ungurii sunt vinovaţi. Ei ne-au vândut Ardealul!

Uite-aşa ne-am găsit ţapii ispăşitori pentru conştiinţa noastră imaculată de români neaoşi. Va trebui totuşi să schimbăm niţel  cântecul patriotic „Treceţi batalioane române Carpaţii”. Trecem, dar eventual în înot prin ape acide. Şi care Carpaţi, că patru munţi din Apuseni vor dispărea topiţi în lacul de cianură propus pentru Roşia Montana.

Pentru că asta se propune. O nouă formă de relief în inima Ardealului. Un deşert otrăvit în mijlocul căruia vom avea cel mai mare lac de cianuri din Europa. Al cincilea ca mărime dintre lacurile de munte din România. Moştenirea toxică a unui preşedinte obsedat să lase ceva în urma sa. Geografii îl vor clasa drept Lacul de cianuri Traian Băsescu.

***

Update: Fostul ministru al justiției, Monica Macovei susține într-o postare de azi că a expirat licența de exploatare de la Roșia Montana. Asta e o știre pe care mineriada mass-media nu o va prelua.

9 gânduri despre „Huă! Ungurii ne-au vândut Ardealul!

 1. Am un singur cuvant: Referendum. Cine vrea sa vorbeasca, sa voteze, daca nu, forever hold his peace. NU se mai poate continua asa: oamenilor de acolo trebuie sa li se spuna care va fi soarta lor. Fac minerit, fac turirsm, dar ceva trebuie sa faca.

 2. doua curiozitati totusi, cine ce vinde cui? Adica, e un parteneriat public-privat, in timp ce cam toate exploatarile miniere din tari care nu au economia planificata central sunt exploatari pur private. Parteneriat in care noi nu trebuie sa bagam niciun leu dar bagam peste jumatate din profituri in bugetul de stat. Iar cei din Rosia Montana nu sunt ardeleni? Nu de alta, dar ei se pronunta de ani de zile pentru inceperea exploatarii, au si facut un protest in weekend.

 3. Referendum simultan cu alegerile parlamentare, pe modelul Basescu. Asta ar fi distractiv. 😆 Se poate reutiliza si sloganul „De ce le e frica nu scapa”.

 4. Fara sa ma educ prea mult pe tema Rosiei Montane si mai mult din surse secundare, pot spune ca intreaga poveste a prins dimensiuni extreme pentru o groapa in pamant plina cu otrava. Bine, tu ai sintetizat mult mai bine problema, in special in sensul campaniilor de presa. Din punctul meu de vedere, problema se reduce la faptul ca groapa e in Romania. Avem si centrale nucleare tinute de romani si n-am facut inca BOOM, deci e posibil ca nici cianura sa nu se verse-n Dunare si Delta. Dar din nou intru-n detalii inutile… pe scurt, ce voiam sa spun este ca daca s-ar pune la fel de multa pasiune din partea boborului pe ceea ce este in esenta o groapa in pamant, guvernul asta ar fi cazut de mult.

 5. O observatie,daca-mi permiteti:s-ar putea ca sensul (astazi peiorativ,sau poate…usor admirativ al)expresiei„miticii”(inghetati din Piata Universitatii) sa se schimbe candva,avand in vedere faptul ca accentul se poate transfera de pe cea de a doua silaba a acestei expresii,pe prima,dar nu numai prin acest artificiu de forma,ci chiar prin fondul demersului lor.Va multumesc.

 6. @Calin: Scriptul Akismet ti-a bagat automat comentariul in Spam. Iar Akismet stie foarte bine IP-urile de unde se face spam. Dar am ales sa-ti public comentariul fiindca scrii de pe RDS, nu de pe vreun proxy obscur. Asta mi te face credibil, chiar daca nu suntem de aceeasi parere. 🙂

  @mihnea: Dupa ce-am citit si-am ascultat toate opiniile, eu unul consider ca dezavantajele sunt mult peste orice avantaj oferit de exploatare.

  La intamplare de pe net, poftim un filmulet (mixat rudimentar din alte cateva documentare) despre corporatia canadiana specializata in cianuri/cyanide si ce-au facut pe unde-au mai fost prin lume:

  Ca sa stim ce primim, nu de alta.

 7. S-a scris mult aici, La colțul străzii, despre cât de neprofitabilă pentru stat e întreaga afacere Roșia Montana și că seamănă mai degraba a jaf decât a investiție. UDMR-ul nu cred că va fi deranjat foarte tare dacă dă avizul de mediu pentru că e foarte puțin probabil ca din cauza aceasta să își piardă electoratul fidel de 20 de ani deja. Or, pentru ei scopul e să rămână în Parlament, nimic mai mult din câte se pare. Și nici PDL nu prea are ce să mai piardă. Având în vedere cenzura mediatică, majoritatea populației nu știe mai nimic despre Roșia Montană. Poate dacă o să ne trezim și cu un dezastru ecologic mai mare decât cel din urmă cu 10 ani de la Baia Mare, pe lână dezastrul investițional, de-abia atunci vor afla românii despre ce e vorba.

  Fie și numai pentru evitarea primirii acestor avize de către cei de la RMGC, aș susține alegerile anticipate. Acum, nu peste 4 luni.

 8. Pe blogul doamnei Monica Macovei e publicata o parere cu multa „greutate” privind Rosia Montana si dedesupturile „afacerii”.
  Seara buna . 🙂

 9. @Raluca: cum discutia bazata pe argumente e demult consumata si cum propaganda RMGC-Naumovici (de altfel un tip ce parea simpatic) se bazeaza pe emotional gen „vai saracii oamenii uite-i cum mor de foame si implora un loc de munca”, m-am gandit sa rescriu postarile anterioare de data asta in cheie emotionala. A fost mai inainte „Lacul de cianuri Traian Basescu”, azi „Hua! Ungurii ne-au furat Ardealul” si urmeaza si altele functie de timp/chef si nervii provocati.

  @Stefan A: Postarea de azi a Monicai Macovei e aur curat. E vorba de opinia tehnica a unui jurist, fost Ministrul al Justitiei. Nu se poate ignora. Are peste o suta de comentarii si sute de preluari pe Facebook. E stire dupa orice manual de jurnalism. Insa nu e pe nicaieri prin presa. A aparut fugitiv pe siteul Realitatea. Si atat. Mi se pare grotesc.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.