La colțu' străzii

Ghid despre ceea ce inseamna un bun cetatean al unei tari

25 comentarii

Motto: I refuse to live in a country like this, and I am not leaving ! – Michael Moore (Refuz sa traiesc intr-o astfel de tara, si nu plec!)

Suntem atatia care suntem nemultumiti de starea tarii noastre. Toata lumea pare a fi de acord ca asa nu se mai poate, si ca trebuie ca cineva sa faca ceva. Ei bine, nu trebuie sa faca cineva ceva. Fiecare dintre noi trebuie sa faca ceva in aceasta directie. Vaietul acesta mioritic continuu de plangere de mila nu ajuta nimanui.

In cercul meu de prieteni suntem cativa care incercam, ne luptam pentru o Romanie mai buna. Din pacate, de fiecare data cand reactionam suntem priviti ca niste nebuni, chiar de cei care ar trebui sa ne sprijine, pentru ca si pentru mai binele lor luptam. Nu lupta epuizeaza, cat fraternizarea victimei (cetateanului) cu calaul (statul, administratia locala, furnizorul de servicii proaste, etc) este mai mult decat dezarmanta.Avem nevoie de mai mult sprijin. Asa ca sa va prezint regulile de baza a ceea ce aplicam noi zi de zi.

Schimbarea incepe de la tine: inainte de a cere celorlalti sa respecte legile si normele de bun simt, fi tu primul care o face. Nu arunca gunoi pe jos, respecta legile, regulile de circulatie, normele de bun simt, nu da spaga, etc. Nu poti cere altuia sa le respecte daca tu nu faci acest lucru.

Nu fi pasiv, reactioneaza: este un proverb care spune ca „cel mai inteligent cedeaza” dar in acelasi timp altcineva a propus si o continuare „si asa incepe domnia prostiei”. Daca va simtiti confortabil in a o face,  nu va puneti integritatea fizica in pericol, intr-un mod civilizat, calm, respectand legile si normele mai sus amintite, reactionati. Daca cineva, intr-un loc public, atrage atentia unui functionar, sofer de autobus, vanzator, samd cand a avut un comportament nelalocul lui, sprijiniti-l pe reclamant.

Pune presiune asupra autoritatilor statului sa isi faca datoria: fiind un platitor de taxe, de fapt platesti niste oameni sa faca ceea ce tu nu ai timp/chemare/pregatire sa faci. Asa cum un angajator isi pune angajatii la treaba si ii verifica sa isi faca treaba, pana cand isi intra in ritm, apoi face verificari periodice, tu, cetateanul, angajatorul statului, trebuie sa il verifici periodic, mai des decat numai prin vot. Daca un furnizor de servicii ofera servicii proaste, aveti OPC-ul, directia sanitar veterinara, etc. Daca este vorba de o multinationala, contactati si filiala mama, mai ales daca este dintr-o tara vestica. Daca un functionar al statului nu isi face treaba, cere spaga, reclamati-l sefului direct, cereti numar de inregistrare la sesizare si raspuns scris pentru masurile luate. Mergeti mai sus pe scara ierarhica, primarie, prefectura, minister, dupa caz. Postati cazul pe un blog site, incercati sa atrageti atentia presei (o sa suferiti o dezamagire daca subiectul nu are acoperire, nu sunt multe persoane implicate si televiziunile il refuza) dar merita incercat.

O poza/un film fac mai mult decat o mie de cuvinte: Traim intr-un secol al tehnologiei. Orice telefon mai de doamne-ajuta are o camera foto sau chiar video. Surprindeti faptul nelalocul lui, folositi-l ca proba, faceti-l public pe internet si in presa.

Acum bomboana de pe coliva, cireasa de pe tort: politicienii sunt tot angajatii cetateanului, nu stapanii cetateanului. I-am angajat (=votat) in urma interviului (=campanie electorala) si le platim salariul (=taxe si impozite).  Pe baza unei retete folosite de Ovidiu aici,  (presupun ca in urma sugestiei mele) pe site-ul celor care lupta impotriva cianurilor de la Rosia Montana gasiti modalitatea de a cere deputatului din colegiul in care va aflati sa voteze pentru sau impotriva unei legi aici. Mecanismul este similar pentru a contacta senatorul. Primarii se pot contacta mai usor, ca majoritatea stiu unde este primaria. Ministerele au de asemenea registraturi, unde vi se dau numere de ordine si sunt obligate sa va raspunda la cerere in termen de X zile. Se cunosc foarte bine cazurile in care parlamentarii voteaza impotriva unor propuneri numai pentru ca e „de-a alorlalti” desi cetatenii din colegiu doresc aplicarea acelei legi.  In America presiunea asta asupra politicienilor se cheama lobby, noi suntem foarte la inceput. Ideea este ca trebuie sa le amintim politicienilor ca existam, si ca sunt acolo in slujba cetateanului. Protestele la adresa intregii clase politice nu-s foarte eficiente. Asa, daca iti alegi senatorii/deputatii din colegiul in care te afli, primarul localitatii/sectorului,  si ii urmaresti activitatea, il tragi de maneca atunci cand o ia pe aratura, va fi mai usor. Acesta este rostul uninominalului, nu se vor mai putea ascunde in spatele unei liste, sau unui partid, fiecare om, trebuie judecat individual pentru ceea ce face. Asa se alege graul de neghina.

Nu uita, ca trebuie sa te ajuti singur, nu ii cere statului sa iti mature curtea. Statul democratic este creat pentru a iti oferi servicii : siguranta persoanei si proprietatii (politie, procuratura, justitie, jandarmerie, armata) servicii de urgenta (pompieri, SMURD) eventual infrastructura, servicii medicale, educatie (desi sunt de parere ca astea 3 trebuiesc privatizate, partial sau integral) si protectie fata de abuzuri(OPC, ansvsa, samd). Curatenia in propria ograda, procurarea de bunuri de stricta (casa si masa) sau larga (concedii, masina, swarowski) necesitate este treaba ta sa o faci. Statul nu iti pune mancare pe masa, nu-ti schimba scutecele copiiilor.

Ajutoarele sociale sunt un gest de bunavointa, nu un drept care ti se cuvine. Unul dintre cititori mi-a povestit ce s-a intamplat intr-o localitate din Bucovina. Primarul, nou ales, a observat ca ajutoarele sociale atarna greu in bugetul localitatii, si nu mai avea fonduri pentru alte necesitati. Si s-a gandit ca dintre cei care primeau ajutoare sociale, care erau valizi si in putere, sa dea o mana de ajutor, part-time, la chestiuni cum ar fi curatenia localitatii, varuirea pomilor si gardurilor, deszapezire, ca tot suntem la capitolul acesta, etc. Rezultatul a fost ca cererile de ajutor social au scazut la un sfert, iar localitatea chiar era mai curata, bine intretinuta, etc. Asa ca daca beneficiezi de ajutor social vreodata, arata recunostinta celor din ale caror impozite si taxe le primesti (valabil si pentru politicieni).

Lista este deschisa, astept sugestii de la voi, si mai ales, actiune ! Majoritatea lucrurilor din lista de mai sus le-am aplicat sau le-am vazut aplicate, functioneaza. Poate nu perfect, poate nu cum ne-am dorit, dar este un pas pentru imbunatatire. Inactivitatea si plangerea de mila mioritica nu sunt eficiente, hai sa incercam altceva.

25 de gânduri despre „Ghid despre ceea ce inseamna un bun cetatean al unei tari

 1. la aliniatul cu ajutorul social si munca in folosul colectivitatii: in Dorohoi, unul din primari (mare om, pacat ca l-au mancat ceilalti de a ajuns sa regrete functia si nu a mai canditat) a pus aceeasi conditie: vrei ajutor social: munca in folosul colectivitatii, aproximativ 10 ore pe luna. Orasul luna, mai mare mandria, numarul de asigurati a scazut la 1/3. Ceilalti evident nu au vrut / munceau deja in alte localitati.

  Poveste din Judetul Tulcea, azi. In Comuna Cataloi (e pe drumul national), inzapezit, izolat, curent cazut, primar lenes. Oamenii au iesit cu tractoare, cu lopeti, cu ce au putut si dezapezesc drumurile.

  adresa email: bucuresti@opc.ro . Folositi-o cu mare drag.

  Un alt sfat: lucrati la negru. Diferenta de taxe in 2-3 ani aveti pensia asigurata. Nu beti diferenta de bani, faceti o investitie 🙂

 2. @Arakelian : Fata, aia cu lucratul la negru nu intra in categoria de bun cetatean, reneg astfel de practici. Prefer sa emigrez, ca tine :P.

 3. As adauga: Si nu uita: voteaza! Incearca sa alegi un om si nu o sigla de partid, o reputatie nepatata si nu niste promisiuni bombastice.

 4. Articolul mi se pare minunat ci o singura exceptie: ajutoarele sociale SUNT un drept, nu caritate, platesc taxe pentru aceste ajutoare si azi platesc pentru alti dar maine nu se stie.
  Ca si aceste ajutoare sociale se dau aiurea si ajung unde nu trebuie sau sumele sunt prea mari/mici, prost administrate etc este altceva.

 5. @miki
  ajutorul de somaj e un drept (si asta doar daca ai cotizat pt el). ajutoarele sociale sunt caritate, cel putin pt cei care nu au platit impozite in ultimii „x” ani.

 6. Gresiti in privinta ajutoarelor sociale. Acei oameni cre le primesc nu trebuie pusi la munca. Ajutoare sociale trebuie acordate numai celor bolnavi. Celorlalti statul ar trebui sa le asigure posibilitatea de a gasi un serviciu. Daca au ramas fara serviciu, trebuie sa primeasca ajutor de somaj. Daca acesta se termina dupa o anumita perioada, si cel in cauza intra pe ajutor social, nu este neaparat vina lui ca nu a gasit serviciu. aca in sta (tara) este debandada, din cauza proastei conduceri, cetateanul nu este cel vinovat, ci conducatorii. Daca primarul vrea munca, trebuie sa o plateasca cu salariul minim pe economie.

 7. Ajutoarele sociale sunt un act de caritate pt ca sunt AJUTOARE. Nu sunt un drept pt ca printre drepturile omului nu exista dreptul la ajutor social ci dreptul la munca platita, deci salariul este un drept. In alta ordine de idei statul nu trebuie sa le gaseasca de lucru oamenilor pt ca traim in capitalism si nu in comunism unde statul stabile cine si pe ce post e bun. Nu poti sa asiguri posibilitatea…pt ca e o contradictie in termeni…e ca si cum ai zice” Sunt sigur ca ceva e posibil sa se intample”…Daca omul sarac vrea ca statul sa ii dea bani trebuie sa munceasca pt ei…bani pe degeaba nu trebuie sa existe intr-o tara normala. Ajutoarele pt handicapati sunt cutotul altceva si nu ajutoare sociale…alea sunt pensii.

 8. @Alex Valahu: am platit ajutor de somaj timp de peste 12 ani, calculat la salariul real, ce uneori a fost destul de mare. Dupa care am ales sa mai ma si odihnesc si am incheiat ultimul contract de munca prin acordul partilor. Am plecat cu un teanc de recomandari. N-am dreptul la ajutor de somaj.

  Bine ca are ala care a muncit 1 an si a fost dat afara la prima restructurare pentru ardea gazul de pomana la serviciu.

  Asa ca nu dau doi bani (asta e edit dupa ce initial scrisesem o injuratura) pe ajutorul lor de somaj.

  Cu toate acestea nu sustin in nici un fel munca la negru. Asta nu inseamna decat o replica simetrica: „ne fura ei, hai sa ii furam si noi pe ei”. Nu mai ai dreptul de a te plange daca gandesti asa, totul se reduce la cine e mai priceput si reuseste sa fure mai mult si mai bine. Cred ca atitudinea civica reala ar fi sa incercam sa determinam schimbarea legii. Insa atat timp cat o lege este in vigoare ea trebuie respectata, indiferent de opinia noastra despre ea. Altfel nu mai avem dreptul de ii acuza pe cei ce nu respecta legea pentru ca lor li se pare incorecta.

 9. Nu-i chiar simetrica, joness, e mai mult un „ne fura ei, ia sa nu le mai dam prilejul sa ne fure”. Cit despre respectat legile cit sint in vigoare, desigur atitudinea civica de urmat e cea expusa de tine. De exemplu, aia civicii au contestat in instanta taxa de prima inmatriculare si au cistigat urmind a-si vedea banii inapoi la sfintu’ asteapta dupa multi nervi consumati pe la diverse autoritati. Ailalti si-au inmatriulat masinile in Bulgaria.

 10. „Nu fi pasiv, reactioneaza” : eu as impinge sugestia putin peste: nu fi pasiv , fi proactiv !

 11. Sa inmatriculezi masinile in Bulgaria mi se pare absolut ok, in afara cazului in care exista vreo lege ce interzice asta (nu ma pricep la subiect). Daca nu iti place un stat il poti pedepsi optand pentru altul.

 12. Desigur, doar ca vorbeam doar despre cit de bine e sa respecti legile indiferent cit de bune sau proaste sint doar pentru faptul ca-s in vigoare. Ce vreau sa spun e ca sint legi care sint in vigoare doar ca sa profite unii si nu sa faca viata societatii mai buna si fiecare trece pe lista asta ce vrea el. De exemplu, tu, cu salariul ala mare (:P) beneficiezi de acelasi contract de asigurare de sanatate ca si cel cu salariul minim pe economie desi tu platesti mai mult. Prin urmare, corect pentru tine ar fi un contract pe salariul minim si restul la negru din care sa-ti platesti o asigurare privata de sanatate de valoarea sumei pe care ti-o ia statul acum ca diferenta. Asta nu-i „hai sa-i furam si noi pe ei” pentru ca nu poti sa furi niste bani care ar trebui sa fie ai tai dar nu sint doar pentru ca este o lege (strimba) in vigoare.

 13. Intr-o societate moderna, civilizata si cu oameni care vor sa traiasca mai bine si nu „cum poate fiecare”, cine e nemultumit de o lege nu alege sa nu o respecte ci alege sa o schimbe. Practic cetatenii nemultumiti de taxa auto puteau sa conteste taxa la curtea constitutionala sau la CEDO pe principiul discriminarii sau la UE astfel incat legea respectiva sa fie schimbata, ei au ales sa dea statul in judecata (si au castigat), dar legea a ramas valabila creind probleme altor oameni ce si-au luat masini dupa ei. Sigur, sistemul de sanatate este prost vis-a-vis de contributii pentru ca e un sistem social in care toti primesc la fel insa nu e ok sa accepti salariul minim si restul la negru pentru ca ai de pierdut, de ex in caz de accident rutier ai prefera sa te ia o Ambulanta ultra-dotata si sa te duca la un spital de urgenta clasa I…astea nu se pot cumpara cu contributiile din salariile minime a toata populatia…intr-adevar platesti pt altii care contribuie mai putin, dar iti revine si tie ceva daca contribui mai mult…in plus te poti gandi la mama, tata, bunica, etc care sunt pensionari si care se trateaza din contributia ta de director de multinationala in varsta de 35-40 de ani…Cum spuneam mai sus, alegerea sa primesti la negru banii intra la ocolirea si nerespectarea unei legi care nu iti convine, insa ca un bun cetatean al tarii (asa cum zice si titlul) trebuie sa iesi in strada, nu sa strigi ca nu ai bani de mancare sau glumite si sa afisezi caricaturi sau mai stiu eu ce pt ca nu te va hrani nimeni, ci sa iesi in strada si sa ceri reforma sistemului de sanatate, intrarea pe piata a privatilor si sa nu ramana monopol de stat in sanatate si sa se permita deschiderea a mai multe case de pensii si asigurari de sanatate astfel incat sa existe concurenta.Peste tot in lume impozitele sunt procente din venituri, ba chiar in unele tari din occident cu cat esti mai bogat cu atat procentul de impozite creste si toti merg pe aceleasi sosele si se trateaza in aceleasi spitale si isi duc copiii in aceleasi scoli.

 14. despre munca la negru: nu consider ca ma fura ei, si nici eu nu ii fur pe ei. Pur si simplu, consider ca fac o investitie mai sigura pt batranete si pensie. In conditiile in care platesc mai mult decat decat cel cu minim pe economie, dar primesc aproape acelasi tratament, si mai ales am puterea si cunostintele si decizia de a schimba ceva in mine, decid ca diferenta de bani sa o investesc. Din punctul meu de vedere, de ex. o investitie in agricultura (sau industie) e mai profitabila pt mine, imi asigura garantia pe termen lung, in plus profitul pe termen lung al Romaniei este mai mare decat daca as plati banii pe taxe.
  Cu alte cuvinte, sunt adepta relaxarii financiare la nivel personal 🙂 si directionarea banului direct catre un profit palpabil si o economie (chiar daca de subzistenta) dar credibila si stabila!
  In regula: ei ma fura, eu ii fur, as lua diferenta de bani si as bea-o cot la cot cu LLOOPP (si ne-am lua s cate un mobil din ala jmecher sa ne dam rotunzi pe facebook 🙂 ).

  Despre ajutoare sociale: exista ajutoare pt persoanele bolnave. Se numesc pensie de boala, de handicap, sau de intretinator pers. cu handicap etc. In plus, exista ajutor de somaj, care vine dupa somaj. Asta e dat de primarie, este mult mai mic, dar este, pe cei de pe listele astea ii puneau la munca in folosul comunitatii.

 15. Cea mea buna idee..aia cu lucratul la negru!!!!
  Da, daca nu plateam ca prostu contributiile si impozit statului…aveam un cont misto acum. Asa, datorita „carierei” ce o am intr-un domeniu unde NU se poate lucra la negru..am alimentat cu munca mea fro ceva penali politicieni (de ex pe Udrea) si fro ceva sute de magraoani tuciurii ce „maninca la gura lor ajutoare sociale”.
  In „decalogul” bunului cetatean ati uitat ceva esential > boicotarea si amendarea statului si a sistemului de cite ori iese pe aratura…si har domnului…a nostru sistem scump si drag de stat si partid nu prea a fost veci „pe drum”.
  Hai sictir, cetatenilor cumintei…ma duc sa fac contrabanda cu ceva, cu orice…ca cine-i prost si munceste si taxe plateste…degeaba munceste.

 16. @Alex…du-te si fa contrabanda si nu plati taxe dar nu uita ca dupa ce nu platesti taxe sa strigi ca nu ai drumuri, scoli, spitale, etc…stiu…si daca le-ai plati s-ar fura…s-ar fura probabil banii pt 50 de km de autostrada dar tot s-ar face 30…asa daca nu plateste nimeni nimic se face fix ZERO.

 17. Pingback: Ghid despre ceea ce înseamnă un bun cetățean al unei țări | Adrian Ghiorghiescu

 18. As adauga:
  Nu te multumi sa-i votezi pe cei care merita (pe cei care-ti displac cel mai putin). Incepe prin a-i ajuta pe cei despre chiar care consideri ca merita sa devina candidati. De exemplu, http://36000pentrunicusordan.wordpress.com/

 19. Pingback: Cateva vorbe despre democratie, sau scrisoare catre doi prieteni | La colţu' străzii

 20. Pingback: Propunere pentru sistem uninominal de vot | La colţu' străzii

 21. Pingback: Cum se incalca constant regulamentele de catre angajatii Metrorex | La colţu' străzii

 22. Pentru evitarea unor accidente neplacute in incinta statilor de metrou ar trebui ansamblate pe marginea peroanelor panouri antiaccident sau antisinucidere-(sugestie)

 23. Pingback: Cateva idei despre cum sa conduci o tara (in directia cea buna) | La colţu' străzii

 24. Pingback: Daca doriti sa revedeti Revolutia in direct … | La colţu' străzii

 25. Pingback: Despre educatie si perpetuarea traditiilor familiale | La colțu' străzii

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.