La colțu' străzii

Note despre proteste

25 comentarii

„Protestele sunt organizate de USL”. Fals – cel puțin pentru București. Există o nemulțumire generalizată în România față de actuala guvernare, care conduce inclusiv la astfel de manifestări. Ideea este lansată de activiști PDL și comentatori apropriați acestora. Foarte probabil că în unele orașe activiștii USL au forțat organizarea unor manifestații, dar nu se poate generaliza. Că veni vorba, în cel puțin câteva dintre cele zece zile de proteste am văzut derapaje majore ale Hotnews.ro în sensul discreditării protestelor ca fiind organizate de opoziție sau excesiv de violente; au fost vânate momentele în care au apărut politicieni sau oameni apropiați USL și au fost supralicitate momentele de violență. 

„Sloganul PDL=USL=Mizerie a fost inventat de PDL pentru a salva ce se mai poate salva”. La fel de fals. Protestele sunt în mod sincer direcționate către întreaga clasă politică. Desigur că se strigă preponderent „Jos Băsescu”, că e la putere, ar fi hilar să se ceară demisia opoziției. Dar asta nu înseamnă că USL stă mai bine în percepția protestatarilor. Le rămâne consolarea că vor câștiga indirect din căderea PDL.

„Piața nu are un numitor comun”. Doar parțial adevărat. Nu mă refer aici doar la sloganul „Jos Băsescu” amintit mai sus, care în lipsă de altceva a unit diversele grupuri la început. Cei care încă mai protestează au o platformă comună nescrisă, dar destul de transparentă: democrație și libertate. Nu este un protest generat atât de sărăcie cât mai ales de metodele nedemocratice de guvernare: absența consultării publice, nerespectarea sau interpretara absurdă a legii, abuzul de forme excepționale de legiferare, comunicarea proastă. Este un punct foarte slab al PDL și al lui Traian Băsescu și este ceea ce în tenis se numește greșeală neforțată: și-au făcut-o singuri.

„Protestarii sunt de stânga”. În mare parte adevărat. Protestele au o linie ideologică – mă refer la nucleu, cei care merg în fiecare seară – destul de clară: contra capitalism, contra privatizare, pro stat al bunăstării, pro solidaritate socială, dar și cu o infuzie de ecologism, anti-globalizare, în general valori post-moderne. Este o stângă modernă, în mare parte social-democrație și o bună doză de „verzi”. Nu e de mirare că protestatarii nu se regăsesc în niciun partid, PSD este anchilozat într-un socialism desuet, de pe vremea lui Iliescu, cu accente naționaliste, iar PNL și-a pierdut cu totul ideologia liberală topindu-se în PSD. De asemenea nu e de mirare că unul dintre animatorii protestatarilor este Claudiu Crăciun, co-președintele Mișcării Verzilor, este ideologia din programul acestui partid (că în practică acțiunea MV se limitează la a-i face publicitate lui Remus Cernea prin orice mijloace, inclusiv alianța ciudată cu USL).

„Violențele sunt orchestrate de una din părți cu un scop ascuns” (să decredebilizeze protestele, spune opoziția, respectiv să aibă vizibilitate, zice puterea). Fals. „Suporteri”, „Ultrasi”, cum vreți să-i numiți, sunt o problemă socială separată de disputa politică. Va continua să se manifeste cu orice ocazie, până ce este adresată corespunzător. Asta nu înseamnă doar aplicarea fermă a legii, ci mai ales rezolvarea cauzelor pentru care toți acești tineri au ajuns să se identifice și să se exprime prin violență.

„Piața nu are soluții”. Adevărat, din nefericire. Dincolo de jos puterea actuală nu se întrevede niciun program concret. O viziune ar fi, am vorbit de ideologie și de programul comun. Rămâne însă o utopie fără un program care să o pună în realitate. După plecarea PDL de la putere – puțin probabil acum, mai degrabă în noiembrie – România nu va deveni dintr-o dată o utopie de stânga, iar USL nu va aplica o guvernare deschisă și transparentă. Nu doar piața ci noi, ca societate, nu avem deocamdată soluții politice, pentru că nu avem tăria să le generăm. O perioadă vom merge mai departe cu cârpeli, ca și până acum.

N-am fost niciodată la proteste. Opinia mea am spus-o într-un articol anterior, susțin guvernul. Am notat cele de mai sus din relatările online (la televizor nu prea mă uit). Poate greșesc, dacă e așa vă rog să îmi spuneți.

25 de gânduri despre „Note despre proteste

 1. a venit momentul sa cer cuiva asta – explica pe larg si daca se poate cu foarte multe citate urmatoarele afirmatii (macar si pt ca am ceva incredere ca tu ai ceva argumente fata de altii care nu-s decat propagandisti)
  1. PNL și-a pierdut cu totul ideologia liberală topindu-se în PSD
  2. USL nu va aplica o guvernare deschisă și transparentă

  o completare: absolut amuzant, in furia strazii, Craciun i-a cerut lui Cernea sa isi dea demisia sau ceva de genul asta, pt ca s-a dus la mitingul USL :)) doi lideri autentici, ce sa-i faci.

 2. cristi: voi de ce nu faceti sondaj din care sa aflati ca „Protestele sunt în mod sincer direcționate….” ? 🙂 😦

 3. Parvan: Sa stii ca tocmai acu vreo doua zile mi-am dat seama ca e cam pauza la capitolul sondaje „de criza”. Apoi ma intreabam daca macar acolo undeva, in inima mintii lor, si-au facut cele doua „blocuri” politice niste evaluari. Ca, deh, daca vrei sa gestionezi o criza tre sa o si intelegi (ma refer si la putere si la opozitie) … dar dupa aia mi-am dat seama ca pentru a face evaluari trebuie sa aiba niste ipoteze despre criza. Si asta e si mai greu 🙂
  – desi am inteles ca era o gluma/ironie nu am prea inteles ce legatura avea cu mine/noi 🙂

 4. 1. Mi-e indiferent daca cineva crede cu adevarat ca nu sprijina un partid politic atunci cand ii ataca adversarul. Pentru cei 150-200 (cred ca sunt mai putini) aiuriti din piata care chiar cred acest lucru nu am decat mila pt ignoranta lor. Intrebati stanga dreapta cine sunt cei cu pancarte de langa tine, cautati pe net numele respectiv „pauza” „liberal” si o sa aveti surprize. Asta in caz ca este cineva cu adevarat atat de naiv.

  2. In momentul cand intr-o democratie ataci partidele politice ca neavand solutii pentru tine si singura solutie este sa te revolti (aia 150 de mai sus cati sunt in realitate) fara sa vii cu nici o solutie alternativa esti un singur lucru: O PERSOANA ANTIDEMOCRATICA. Poti sa te numesti cum doresti, eu te vad asa cum esti: anarhist, extrema stanga/dreapta, complet neadaptat, incult, periculos pentru mine. Democratia are ca baza partidele (nu republica, nu monarhie) si dreptul de a alege cine te conduce. Asta e baza, cu asta ne-am ales dupa 1989 si pentru pastrarea acestor lucruri pot sa fac si eu o revolutie in caz ca aceasta miscare este intr-adevar reala (nu cred ca este) si are succes.

  3. Nu-mi imaginez o tara condusa de oameni care nu sunt in stare ca dupa 10 zile sa scrie 10 cereri de bun simt pe o foaie si sprijiniti de o gloata fara creier de „suporteri” care nu doreste decat violenta si traieste din asta. Din nou, ii stiu pe oamenii astia, ii vad la meciuri, stiu ce le poate pielea. Nu sunt intr-adevar manipulati, profita efectiv de faptul ca anumite partide ii protejeaza prin suportul massmedia magnific si omniprezent.

  4. Din fericire nu cred in mos Craciun, cred sincer ca blogul asta si altele in care aveam incredere sunt parte a simpatizantilor PNL si asta imi da speranta. NU sustin PNL in nici un fel si nici nu i-am votat vreodata, dar stiu ca matematic nu au nici o sansa sa ajunga la putere in urmatorii 2 ani fara PSD care deja au realizat ca nu nevoie de ei. E o joaca intre partide, unul dintre ele a decis sa incerce ceva nedemocratic printr-o miscare massmedia-internet, dar realitatea iese la suprafata intodeauna. Pur si simplu nu exista atata prostie in Romania ca sa realizati ceva. Desi sunt socat totusi cati tineri cer „libertate” in „dictatura” asta…

  5. Frica: deja imi este frica sa mai semnez un comentariu cu numele real, adresa email reala etc de teama represallilor care pot urma in cazul venirii la putere a „democratiei” asteia a voastre. Stai un minut si minunativa. Cam asa era si in revolutia culturala a lui Mao, tot cam asa a inceput. Pt cei mai tineri si cu multe pancarte pe gat, asta era in China.

 5. Cristi: eram doar complexat ca n-am metodologia de a afla „sinceritatea” protestelor ce aparent striga altceva 😀
  Cu tine/voi am vechea problema a albei ca zapada care acum (dupa campania agresiva de identificare a „intregii clase politice” cu un cetatean) pare sa aiba o noua platforma… dar aia n-o vom putea dezbate la punctajul asta.

 6. E drept că protestele sunt direcţionate către întreaga clasă politică şi că se aude des sloganul PDL şi USL aceeaşi mizerie, dar asta nu înseamnă că: 1) PDL-iştilor nu le convine ideea (vezi declaraţia Elenei Udrea) şi 2) că nu şi-au trimis oameni să o scoată în faţă. Ciudat cum cei care joi aruncau cu garduri în jandarmi mai aveau răbdare să ţină un banner mare cu „PDL şi USL, aceeaşi mafie”. Ai văzut înregistrarea? http://youtu.be/8m9Ex2f4KIs.

  Am fost joi în piaţă şi am trăit pe propria piele sentimentul să trăiesc o diversiune de prost gust atunci când jandarmii în loc să-i izoleze pe tinerii puşi pe harţă (care apropo nu erau ultraşi), i-au lăsat să-şi facă de cap şi apoi au atacat toată mulţimea, s-a creat panică iar în 5 minute piaţa a fost evacuată. Am plecat (fugit) de acolo crezând că s-a întâmplat ceva grav. Acasă am văzut că nu era cine ştie ce, nişte tineri au dat foc la o pancartă, au aruncat nişte garduri, jandarmii au pornit atacul şi lumea s-a speriat şi a plecat. Sergiu Nicolaescu ar trebui să fie invidios.

 7. Crăciun şi-a dat demisia din Partidul Verde, din câte ştiu.

 8. @Cristi:

  1. Ăsta e un blog, îmi spun opinia, nu fac analize politice. Eu nu găsesc în programul USL ceea ce ar trebui să fie influența presupusului program liberal al PNL (că și aici avem probleme). De ce am eu (și nu numai eu) această percepție, dacă e important sau nu pentru obiectivele USL, dacă și cum trebuie să acționeze USL, astea sunt lucruri să le lămurească cei ce sunt plătiți pentru asta, doar n-o să le fac eu treaba.

  2. Asta e simplă, că nu poate fi dovedită, pentru că nu putem să prevedem viitorul. E vorba doar de încredere, sau mai exact de lipsa ei. Eu nu am încredere că USL va avea o guvernare transparentă și deschisă. Nu mă voi supăra deloc dacă voi fi surprins plăcut, dar așteptările mele sunt modeste.

  A propos, articolul e despre proteste, nu despre USL. Ce treabă are USL cu protestele?

 9. @Medusa: Probabil că pentru PDL e răul cel mai mic, deci le convine. Nu știu dacă și-au trimis oameni în piață, dar nu m-ar surprinde. Nici nu mi se pare chiar așa neașteptat, și cealaltă tabără încearcă să scoată maxim dintr-un eveniment independent. Iar cheia a ceea ce spun eu este independența: ideea nu a fost indusă de cineva, ci s-a născut natural în protest. Că unii sau alții vor să o folosească, asta e politica.

 10. punctul 2: “Protestarii sunt de stânga”. În mare parte adevărat.
  Este ca si cum ai spune „protestatarii sunt in mare parte barbati”. Adevarat, dar who gives a f…
  Protestul nu este deloc de stanga. Toti acei hardlineri care rezista noptilor reci au cel mult ocazia binevenita de a-si pozitiona temele ceva mai central in dezbatere. Aici, online-ul nu e potrivit pentru un diagnostic, eu zic ca e nevoie de prezenta fizica (sau TV, dar acolo depinde unde te uiti)

  ultimul punct: „Piata nu are solutii”
  Desi pe termen mediu protestul creste (speram) asteptarile de la clasa politica pe termen scurt el pune (prin anticipate) solutia tot in mana sistemului de partide. E aici o dilema: daca am propune noi reforme, scrise pe genunchi in 10 seri am fi acuzati de naivitate. Daca ne stim masura, suntem intrebati de ce nu facem mai mult.

  Sincer, sunt confortabil cu lipsa unui program. Nu suntem surogat de clasa politica si societate civila organizata. De aia baga statul, UE si fundatiile bani in intelighentsie ca sa faca asa ceva.

 11. @Cristi. Asta cu ipotezele este interesanta. Daca vorbesti cu orice protestatar articulat, iti va spune in detaliu ce cauta acolo, ca unul care s-a gandit indelung la asta. Eu cred ca partidele si-ar gasi destul de usor ipoteze de test daca ar asculta fara prejudecati.

  La naiba, piata este deja ca o carte cu poze si figurine 3D. Mult mai simplu de atata nu se poate.

 12. Ovidiu: tu ai vorbit si ai asociat USL in discutia despre proteste; probabil ti s-a parut important
  – si tu ai introdus 2 ipoteze esentiale despre incredere in USL nu eu

 13. Ovidiu eu cred ca lucrurile stau putin mai simplu de atat. Categoric piata e pestrita, asa cum se vedea ea: avem cativa ultrasi frustrati ca nu se mai pot bate cu jandarmii pe stadion, avem cativa agitatori politici care spera sa traga si ei foloasele si avem o masa de oameni nemultumita. Care nu e asa de mare dupa cum se vede. Din pacate cei cu adevarat nemultumiti nu au timp sau nu au energie de protestat. Ei sunt cei care sunt nevoiti sa traga 10-12 ore pentru un salariu pana-n zece milioane ca poate atunci cand mergeau lucrurile bine au facut greseala unui credit sau au vreo 2-3 copii pe acasa care trebuie sa manance.

  Apoi mai discutam despre o realitate. Astea-s vremurile, poate altcineva sa ofere altceva? Politica e o afacere. Nimeni nu baga bani fara sa spere sa-i inmulteasca. Se apuca cineva sa investeasca intr-o platforma politica milioane de euro doar ca sa le fie bine prostilor? Eu nu cred. Cine baga bani in politica se asteapta sa-i scoata cu dobanda.

  Si ultima chestie, ia uite ce se intampla la Budapesta un oras cu o populatie comparabila.

  http://www.dcnews.ro/2012/01/proteste-%C8%99i-la-budapesta-dar-pentru-sus%C8%9Binerea-lui-viktor-orban/

  ar mai fi de spus ca si tabara cealalta, cea anti-Orban a reusit zilele trecute sa stranga zeci de mii de manifestanti.

 14. Nici eu nu prea sunt de acord cu zicerea ca PNL s-a topit in PSD. La nivel declarativ (pt ca este doar in opozitie), USL este mai liberala decat PDL. Si e greu sa vorbim de PDL ca partid stat si in acelasi timp de PDL ca partid de dreapta.

  Eu am observat ca reactia partidelor la ce se intampla in strada se reduce la activitati de PR. Deja PDL ne-a innebunit cu nevoia de dialog pe toare palierele sociale, si-a scos europarlamentarii cu imagine mai spalata la atac (de remarcat ca pe de o parte PDL invita opizitia la dialog iar pe de alta parte minte grosolan in chestiunea USL care vrea sa ia fondurile europene de la gura romanilor), Boc se face ca lucreaza la autostrazi iar peste toate se ridica ideea de stabilitate. USL o tine langa cu anticipate, demisia lui Basescu si isi face imagine cu Sorin Rosca Stanescu si cu G.Zamfir. Ambele parti, ori nu stiu despre ce e vorba, ori nu ii intereseaza decat in masura in care isi ating scopul de a avea puterea.

 15. Adrian: dap pare cea mai simpla situatie de aflat opinii. Oamenii au opinii formate (ca d’aia vin in piata) si vor sa si le spuna (ca nu vin sa taca) …. dar in momentul in care introduci „sinceritatea” in validare … lucrurile se complica; iar daca ai si repere despre cum ar trebui sa arate varianta „sincera” pe care indivizii refuza sa o spuna … atunci chiar devine o situatie imposibila.

 16. Nu credeti ca deja se scrie prea mult pentru un protest de sub 5.000 de oameni la nivel national?!

 17. @Medusa: acum am văzut că Claudiu Crăciun nu mai apare pe pagina cu echipa de conducere a Mişcării Verzilor. Deci, pentru moment, a redevenit independent.

  @Andrei: orientarea ideologică a protestatarilor este o temă interesantă. Nu mă refer aici la identitatea asumată („eu sunt de stânga/dreapta”), ci la valorile exprimate. Ştim că cele două diferă în multe cazuri, dar tot avem nevoie de repere.

  Este în esenţă un protest inspirat de valorile stângii moderne, anti-capitalism, anti-globalizare. Că este îndreptat împotriva unei puteri vremelnice este doar o chestiune de moment. Oricum PDL va pleca de la guvernare după alegeri, mi se pare mai puţin interesant să discut despre „Jos Băsescu”. Dar în ce măsură există potenţial pentru linia ideologică a pieţei, asta cred că merită mai multe momente de meditaţie.

  @Cristi, chirvase: Ok, nu vreau să vă contrazic de dragul contrazicerii, se poate discuta despre existenţa unui curent liberal în programul USL, poate nu l-am urmărit suficient de atent. Daţi-mi nişte exemple în acest sens, ca să mă lămuresc şi eu.

  @didi: nu.

 18. Demonstratiile intr-o democratie sunt ceva normal. In tarile din occdient sunt demonstratii de 1000 de persoane aproape saptamanal…ca sunt impotriva guvernelor, a globalizarii, a deseurilor toxice, a bancilor, a orice…A scrie in fiecare zi pe primele pagini ale tuturor cotidienelor despre o astfel de demonstratie si a da 24/24 la televiziunile de stiri imagini si talk showuri despre ea arata faptul ca ori se doreste intretinerea ei de catre presa si aici vezi parerea lui Andrei Cornea http://www.gandul.info/news/filosoful-andrei-cornea-despre-protestele-din-piata-universitatii-este-un-fenomen-mediatic-daca-n-ar-mai-fi-televiziunile-ar-disparea-9169166 , ori faptul ca societatea romaneasca nu are gandire democratica parandu-i-se o astfel de demonstratie ceva iesit din comun…o stire echivalenta cu un razboi(doar razboaiele din golf mai erau prezentate 24 din 24 la CNN). De asemeni clasa politica este o sleahta de lasi care la o demonstratie de 1000 de insi in capitala deja se da de ceasul mortii si organizeaza sesiuni extraordinare in Parlament…pai la 100.000 de insi ce ar face???… dar la mitinguri gen Grecia???

 19. ce sa ne mai ascundem dupa deget.
  la scara istoriei, ce se intampla acum in piata e inceputul unei revolutii. o revolutie ROSIE, COMUNISTA. deocamdata cam fasaita si intretinuta doar de televiziuni (ar muri in 3 zile fara ele)
  cititi revendicarile (jos puterea actuala, poezioare istete, salarii , pensii , locuri de munca, ajutoare sociale, alocatii, ajutoare somaj, etc). 90% din cei din piata s-ar intoarce fericiti pe vremea lu’ ceasca.
  vreti asa ceva ? duceti-va acolo si protestati si voi. impreuna chiar puteti rasturna capitalismul din romania. pentru ca oameni educati si muncitori sunt mai putini. si in general nu pun osu la bataie prin piete.

 20. Alex cu amendamentul ca a cere locuri de munca, desi nu sunt convins ca protestatarii stiu exact care sunt mecanismele statului care creaza conditii propice crearii locurilor de munca in sistemul privat iti impartasesc ideile.

  Consider pe de alta parte ca exista oameni care au motive sa urasca crunt guvernarea Boc. Chiar cred ca asa cum s-au desfasurat lucrurile sunt oameni al caror echilibru fragil s-a rupt cand au inceput masurile heirupiste de austeritate.

 21. @Ovidiu, in loc de argument ca USL are un program (cat de cat) liberal, arat cu ce vine PDL prin vocea celui mai bun ministru de finante din Europa: http://www.evz.ro/detalii/stiri/gheorghe-ialomitianu-mai-bine-cresti-investitiile-decat-sa-reduci-taxele-962935.html. Curat de L din PDL.

 22. De acord. Tin sa intaresc faza cu „piata nici nu are solutii”: asta este de asteptat, nici o piata nu are solutii, si cei care reactioneaza cu „ce vreti, sa alegem USL, sa renuntam la alegerile la patru ani” gresesc. Piata este un exercitiu de coagulare intre oameni si o platforma de comunicare cu politicul, si trebuie inteleasa ca atare.

 23. nu e (numai) o revolutie comunista. e si una mafiota. asta numai in romania se poate.baietii vor desfiintarea „instrumentelor politice tip Curtea Constitutionala, ANI, DNA, CNSAS”.
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-11320184-grup-autointitulat-consiliul-national-societatii-civile-trimis-cotroceni-lista-revendicari-vezi-vor-protestatarii.htm

 24. @Glumetzu
  sa nu ne iluzionam…ei cer locuri de munca la stat.

 25. Echipa de filmare a mai avut batai de cap si cu un generator care s a stricat, dar, in final totul a iesit conform planului.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.