La colțu' străzii

Democrație la Universitatea din Cluj: cum corupe puterea

9 comentarii

În ultimii câțiva ani am remarcat la mai multe persoane cu experiență și pricepere în educație uimirea privind atitudinea anti-reformistă a lui Andrei Marga, cel care atunci când a fost ministru a inițiat prima încercare de schimbare profundă a unui sistem de educație anchilozat. Cred că universitarul clujean este un bun exemplu al vechii vorbe care spune că puterea corupe. Obsesia de a fi în control l-a transformat radical pe fostul ministru reformist.

Andrei Marga este acum la finalul celui de-al patrulea mandat de rector la universității. Mai mult, între 2004 și 2008, pentru a dribla prevederile legale, a inventat și înființat funcția de președinte al universității, pe care a și ocupat-o. Noua piedică în cale rămânerii la putere – prin intermediari, dacă direct nu se mai poate – este vârsta. Fatalitate, Marga a îmbătrânit și ar trebui să se pensioneze. Este una din mizele împotrivirii oarbe față de noua lege, care impune ieșirea la pensie a profesorilor ce au atins pragul de vârstă, lucru necesar pentru a face loc unor tineri și speranței unei schimbări de mentalitate. Iată că fostul ministru a găsit o portiță juridică și pentru această problemă: anul sabatic pentru pensionari.

Site-ul www.democratieubb.ro, realizat de „opoziție”, ne prezintă această nouă șmecherie. Miza este păstrarea actualelor contracte de muncă timp de un an, prin trimiterea pensionarilor într-un an sabatic (prevedere a noii legi , inspirată din practica universităților occidentale, prin care universitarii de marcă pot primi la fiecare șase ani de muncă unul pentru urmărirea unor proiecte personale, astfel încât să se scuture de uzura zilnică și să aibă șanse de a aborda și ale subiecte). Așteptarea politică este ca după un an să fie la putere o altă majoritate, care să schimbe legea în vigoare și să elimine prevederea pensionării la termen. Reveniți din anul sabatic, gerontocrații clujeni ar avea din nou puterea la îndemână.

Tot pe site-ul citat găsim și stenograma ultimei ședințe a Senatului UBB. Dincolo de discursul halucinat al lui Marga despre legionari și alți „dușmani”, este relevantă atitudinea față de unicul contestatar al propunerii, Dan Sandor, Conferenţiar universitar, Senator din partea Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării. Acesta nu mai este un coleg, ales de către colegi în Senat. Marga îl jignește, îi aruncă cuvinte grele, îi refuză dreptul la opinie. Toate acestea pentru că adusese în discuție argumente legate de legalitatea și oportunitatea propunerii. Argumentele au fost ignorate, atacul furios s-a îndreptat împotriva persoanei.

E tristă povestea personală a omului Marga, corupt de putere. Și mai tristă este situația universității clujene. Iar cel mai trist ar fi ca acest Marga, de astăzi, să devină ministru al educației naționale în viitorul guvern USL.

9 gânduri despre „Democrație la Universitatea din Cluj: cum corupe puterea

 1. Este surprinzator totusi ca in Senat a fost un singur vot impotriva. Acum relativ la lista persoanelor de pe lista remarc faptul ca sunt (cel putin in domeniul in care mai stiu cate ceva) personalitati de prestigiu. Insa maniera in care s-a procedat in sedinta (inclusiv numirile – a se vedea interventia decanului de la Sociologie) lasa mult de dorit.
  Iar faptul ca Marga se afla in conflict de interese (fiind pe lista ar fi trebuit sa lase un prorector sa prezinte punctul respectiv de pe ordinea de zi si sa stea chitic in banca lui) si ca a „combatut” cu atata vehementa intr-o maniera inadmisibila este un argument in plus ca intradevar puterea corupe.
  PS Relativ la „ar trebui sa se pensioneze” eu stiu urmatoarele. Anul trecut cand a facut cei 65 de ani a primit in plic (fara ca universitatea sa solicite in vreun fel) de la entitatea de resort a judetului Cluj decizia de pensionare. 😉 Doar ca o hotarare a Senatului UBB a lasat deschisa continuarea si dupa pensionare – pana la finalizarea mandatului – a unui mandat de conducere aflat in derulare.

 2. Pai da, Rector 4 mandate, presedinte 4 mandate, apoi inventam pozitia manager 4 mandate, etc samd. Cunoastem reteta ridicata pe plai mioritic la grad de mare arta : presedinte cu 3 mandate dintr-un maxim de 2, autosuspendare , nu-mi dau demisia, dati-ma afara daca puteti, sa se revizuiasca, primesc, dar sa nu se schimbe nimic …
  Din pacate in majoritatea universitatilor romanesti se aplica dictonul „those who can, do, those who cannot, teach”. Este un proverb japonez care suna asa : „In general oamenii care trec de o anumita varsta o iau un pic razna. Daca ai trecut de aceasta varsta si nu iei in calcul aceasta posibilitate inseamna ca deja ai luat-o razna.”

 3. trist este ca intr-o tara care si-a epurat relativ recent lumea academica pe motive politicie .. asistam din nou la epurari venite din interese politice non-academice care se impun celor din universitati.

  Nu-mi place Marga (am si motive personale pe care le-am mai explica pe aici) dar convingerea asta ca cei din universitati sunt tampiti si trebuie impusa vointa unor politicieni populisti (sau oricum validati nonacademic) pentru mine este foarte trista.

 4. Este foarte adevarat ca puterea innebuneste omul, il face paranoic. Cu cat perioada de sefie e mai mare ,cu atat persoana aflata in functie considera ca este de neinlocuit,ca nimeni nu se mai poate ridica la valoarea lui. Domnul Andrei Marga si-a construit un discurs,acelasi, pentru a impresiona auditoriul si il prezinta ,atat la sedintele din Senatul UBB si pe la televiziuni( l-am urmarit saptamana trecuta la RealitateaTV).Trebuie sa il convinga cineva ca mai exista intelectuali in UBB in afara dumnealui, personalitati care au o activitate deosebita , oameni de valoare care sunt capabili sa conduca UBB-ul.
  Cum credeti, domnule Marga ,ca mai reusiti, in prezent , sa convingeti profesorii ,studentii, opinia publica ,ca sunteti un om de buna credinta ,cand dumneavoastra, nu respectati niciunul din principiile conducerii democratice. Oricine are curajul de a nu impartasi aceeasi opinie ca a dvs. il declarati dusman.Acelasi stil il incurajati si il promovati in Senat cand se fac alegeri pentru functia de Prefect al Sudentilor.
  DEZGUSTATOR!!!
  Poate mai exista oameni care cred , totusi ,in DEMOCRATIE!!!

 5. Oricum daca stau sa ma gandesc se putea si mai rau. Daca impricinatul Marga intra in concediu prenatal si apoi de ingrijire a copilului?
  Acum stiu ca e cam greu (chiar si cu tehnica moderna) dar sa nu-i dam idei ca poate infiaza un bebelus… sau isi gaseste o tanara mama purtatoare.

 6. Pingback: Dreptul de a alege si a fi ales – acum intr-o noua prezentare: UBB | La colţu' străzii

 7. Cristina este insamantata …

 8. La UBB candidaţii înscrişi până acum sunt Daniel David şi Cristina Ciumaş.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.