La colțu' străzii

Partidele au lipsit de la discuţia despre finanţarea partidelor

8 comentarii

GRECO – Group of States Against Corruption – este un instrument de monitorizare a mecanismelor anti-corupţie în statele member ale Consiliului Europei (CoE) şi alte state asociate, iniţiat de CoE în 2009. Procedura GRECO include analiza situaţiei, formularea de recomandări şi monitorizarea implementării acestora în statele membre. Una din cele două teme ale celei de-a treia rundă de evaluare (începută în 2007) este finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale. România a fost evaluată în 2010 şi în martie 2011 a fost publicat raportul de analiză. Acesta identifică punctele slabe în finanţarea partidelor politice şi formulează 12 recomandări pentru îmbunătăţirea situaţiei. România are obligaţia să implementeze aceste recomandări şi să trimită către GRECO un raport în care arată ce măsuri a luat pentru implemetare, până la 30 iunie 2012.

Prima (şi singura) instituţie publică care a reacţionat este Autoritatea Electorală Permanentă. La jumătatea lunii iunie a prezentat primele propuneri concrete cu privire la modalităţile de implementare a recomandărilor GRECO. Documentul arăta că sunt necesare schimbări la mai multe niveluri: legi (deci decizii ale Parlamentului), legislaţie secundară şi alocare de resurse (deci responsabilitatea Guvernului). La masa rotundă organizată la sediul AEP au participat şi reprezentanţi ai câtorva partide parlamentare (UDMR, UNPR, PSD, PNL). Nimeni de la PDL, nimeni de la Guvern. Mai rar am văzut aşa unanimitate a politicienilor în ultimii ani: au căzut de acord că la noi în ţară toate lucrurile merg bine în ceea ce priveşte finanţarea partidelor politice şi nu e cazul să schimbăm prea mult.

Tot AEP a continuat să caute soluţii la recomandările GRECO. Într-un proiect finanţat de UNDP au fost angajaţi doi consultanţi internaţionali care au sarcina să propună soluţii pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ şi instituţional cu privire la finanţarea partidelor politice. Ieri a fost organizată o masă rotundă pentru a fi prezentate rapoartele preliminare ale celor doi consultanţi. Cele două rapoarte nu sunt strălucite. Primul (Jurij Toplak) reia recomandările GRECO şi indică posibile direcţii de abordare; nu e ceva nou, dar poate fi un punct de plecare. Cel de-al doilea (Constantine Palicarsky) face o analiză a legii finanţării partidelor politice, identificând câteva puncte slabe; analiza trebuie extinsă la legislaţie secundară şi practici, altfel nu ajută prea mult.

La întâlnire au participat şi reprezentanţi ai altor instituţii publice, în principal cele implicate în controlul cheltuirii banilor: Curtea de Conturi, ANAF, ANI. Nu a venit nimeni de la Ministerul Administraţiei şi Internelor. Reprezentantul Ministerului Justiţiei a ţinut să precizeze că şi MJ consideră subiectul important şi este una din temele Strategiei Naţionale Anticorupţie. Doar că strategia asta e doar în stadiul de proiect, ceea ce probabil înseamnă că va fi implementată… dar cine zice că implementăm noi astfel de strategii?

Partidele politice au fost invitate. Toate. De trimis reprezentanţi, nu a trimis niciunul. La masă nu a fost niciun politician. Şi aici s-a terminat discuţia. Toţi cei prezenţi au fost de acord că recomandările GRECO sunt valide, că trebuie implementate, că soluţiile propuse merg în direcţia bună. Dar toţi cei prezenţi erau de aceeaşi părere şi înainte de a veni la faţa locului, iar deciziile le iau absenţii, cei care de la început au spus că nu e nimic de schimbat. Partidele au lipsit cu desăvârşire de la discuţia despre finanţarea partidelor.

8 gânduri despre „Partidele au lipsit de la discuţia despre finanţarea partidelor

 1. Odata spui ca:

  „La masa rotundă organizată la sediul AEP au participat şi reprezentanţi ai câtorva partide parlamentare (UDMR, UNPR, PSD, PNL).”

  pentru ca mai jos sa spui ca nu au participat reprezentanti de la nici un partid politic. Vorbesti cumva despre doua evenimente separate?

  Partidele politice oricum de mult timp sunt de acord cu: „la noi în ţară toate lucrurile merg bine în ceea ce priveşte finanţarea partidelor politice şi nu e cazul să schimbăm prea mult.”

  Oarecum e si normala aceasta atitudine a lor.

  ps: Descrie-mi te rog AEP. Au sediu, oameni, resurse destule sau nu?

 2. Au fost două întâlniri, prima în iunie, la care au fost și partide, a doua ieri, fără partide.

  AEP este subfinanțată. Are alocate 250 de posturi, dar ocupate doar 120. Chiar și 250 sunt prea puține pentru an electoral, când trebuie să facă și controlul finanțării campaniilor.

 3. Daca am retinut eu corect, o parte din atributiile AEP in anul electoral au fost preluate de ministerul de externe si de cel de interne?

 4. partidele sunt coruptia intruchipata ce sa cauta la o astfel de discutie

 5. Pingback: Frauda electorală: ce am învățat din lecția Ștefănești, 2008? | La colţu' străzii

 6. Pingback: România la GRECO despre incriminarea faptelor de corupție și finanțarea partidelor politice | La colţu' străzii

 7. Pingback: Reforma electorală: progrese și controverse de etapă | La colțu' străzii

 8. Pingback: Legea finanțării partidelor: cum să arunci în aer o reformă necesară prin lipsă de transparență | Date deschise @ Fundația pentru o Societate Deschisă

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.