La colțu' străzii

Nu avem nevoie de un stat poliţienesc! În apărarea dreptului la protest.

34 comentarii

E foarte grav pentru sănătatea democraţiei să limităm dreptul la protest şi dreptul la adunări publice. Piaţa publică este a cetăţenilor: trebuie lăsată liberă pentru aceştia, fie că vor să se plimbe, fie că vor să protesteze. În dorinţa lor de a îngrădi aceste drept, autorităţile au trecucut de la intenţie la fapte, lucru foarte îngrijorător. Să ne amintim de semnalele din ultimele câteva săptămâni:

 • Ministerul Administraţiei şi Internelor a propus în dezbatere publică un proiect de lege prin care limita drastic dreptul la protesc, introducând inclusiv prevederea că orice adunare publică trebuie autorizată în prealabil (cum ar veni, protest doar cu voie de la stăpânire). Confruntat cu proteste energice, MAI a făcut un pas înapoi, dar fără a renunţa cu totul; ba chiar caută sprijin în hotărâri CEDO, aşa cum arată minuta publicată după o întâlnire pe marginea proiectului de lege.
 • Deputatul PDL Cezar Preda a propus un proiect de lege care spune că ofiţerii SRI ar putea fi implicaţi în cercetarea penală (cu toate precizările ulterioare).
 • Protestele pline de creativitate împotriva proiectului de la Roşia Montana, iniţial lăsate să decurgă în linişte, au fost ulterior aspru întâmpinate la Bucureşti şi Cluj, aşa cum scrie Mihai Goţiu aici şi aici.
 • În două ocazii recente, primarul Oprescu, abuzând de prevederile legii, printr-o obscură Comisie pentru Ordine Publică, a încercat să oprească manifestaţii în Piaţa Universităţii, aşa cum arată Andrei Ţăranu şi Irina Zamfirescu în textele lor. În ambele cazuri este vorba de grupuri mici de persoane, dar într-un loc simbolic. Un rezumat bun al incidentului de ieri e şi aici.
 • Conducerea Universităţii Bucureşti a reacţionat disproporţionat la o adunare a studenţilor şi altor cetăţeni, ce avea în vedere ocuparea simbolică, peste noapte, a unui amfiteatru
 • Adaug aici un articol de anul trecut din Ziarul Financiar (via Mircea Kivu), care vorbeşte despre numărul angajaţiilor în agenţiile însărcintate cu ordinea publică şi costul lor pentru bugetul de stat: Unul din cinci bugetari lucreaza la Interne, servicii secrete sau Aparare. Cei 260.000 de bugetari „speciali” consuma 4 mld. euro anual, adica aproape 40% din cheltuielile cu salariile in sistemul public.
 • Directorul SRI, George Maior, arunca o vorbă chiar zilele trecute la o lansare de carte, „atrăgând atentia asupra folosirii de catre mafii a organizatiilor neguvernamentale pentru apararea drepturilor omului in scopul de a impiedica modificarea legislatiei pentru combaterea noilor metode mafiote” (conform Hotnews). La ce organizaţii se referea Maior? Nu ştim. Dar e un bun pretext pentru orice acţiune viitoare.
 • Guvernul a propus recent un proiect de lege pentru modificarea Legii privind pregătirea populaţiei pentru apărarea ţării 446/2006, al cărui scop principal îmi pare a fi să organizeze mai bine evidenţa cetăţenilor activi de către armată. Parlamentul îl dezbate în procedură de urgenţă, motivele urgenţei fiind foarte neclare.

Fiecare dintre acestea, luată singură, ar putea fi un accident. Împreună însă reprezintă o preocupare periculoasă pentru întărirea controlului şi limitarea drepturilor fundamentale la adunare publică şi protest, în numele unei „securităţi naţionale” ce ascunde de fapt protejarea abuzurilor autorităţilor.

Suntem în vreme de criză. Când lucrurile merg prost, cetăţenii sunt înclinaţi să blameze democraţia. Asta vine pe fondul unei nostalgii după vremea comunismului, când lucrurile mergeau mai bine, în opinia unei bune părţi a cetăţenilor, tocmai cu ordinea. Este un context favorabil unui demagog abil, care să speculeze fricile populaţiei pentru a ajunge (sau a se menţine) la putere. Ultimul lucru de care avem nevoie e un stat poliţienesc puternic ca instrument de lucru pentru astfel de politicieni!

34 de gânduri despre „Nu avem nevoie de un stat poliţienesc! În apărarea dreptului la protest.

 1. In sfirsit, ai realizat si tu, ca de cind ai deschis blogul tot ai luat la misto pe oricine spunea ca ne indreptam spre dictatura. In fine, mai bine mai tirziu decit niciodata 😉

 2. Of, vezi tu, d-asta ma enervez eu cand vad atata preocupare pentru abuzurile bisericii, caii de la Letea, Hala Matache, etc. Noi n-am reusit din pacate sa rezolvam problema Securitatii, ce a produs efecte mai grave decat o bomba atomica din 45 incoace, ba mai mult, de cand am ales intr-o voiosie un iubitor de securisti (pot sa dau din nou linkul ala din dec 2004 ce m-a facut pe mine, de 4 ori votant de Basescu, sa trec instantaneu la ura) in loc sa se diminueze se accentueaza. Singurul miting la care am participat in ultimii 10 ani de zile a fost cel de dupa hotararea Curtii Constitutionale de desfiintare a CNSAS. Stiu ca lumea s-a plictisit, stiu ca toti s-au obisnuit, asta e, traim cu ei, au castigat, doar ca asta nu inseama ca s-a terminat sau ca se vor multumi cu pozitia actuala, oricum mai favorabila decat sperau ei acum vreo 7-8 ani. Daca pot, o sa interzica si blogul asta, sa nu isi imagineze cineva ca le-ar fi jena. Acum suna SF, in cativa ani s-ar putea sa nu mai fie.

 3. Concluzia cu limitarea drepturilor fundamentale mi se pare un pic fortata. Un pic prea fortata chiar. Eu nu vad niciunde urme ale unui stat politienesc sau urme de dictatura, totalitarism si alte notiuni care sunt la moda in perioada aceasta. Daca am vorbi despre Ruisa, exemplu la indemana zilele acestea, probabil ar fi indreptatita. Dar suntem foarte departe de acel model.

  Pot sa fac un apel la calm? 🙂

 4. Domnule Voicu, incepem sa fim de acord 🙂

 5. @Raluca: ceea ce s-a întâmplat ieri a fost o îngrădire a drepturilor fundamentale. Persoanele respective au îndeplinit toate cerinţele legii şi tot nu au fost lăsaţi să-şi „spună” protestul.

  De dictatură şi totalitarism nu am spus nimic. Nu sunt de acord cu ideea „Băsescu dictator”, aşa cum am spus în repetate rânduri pe aici. Nu pot însă să nu remarc excesul de zel al „organelor” combinat cu proiecte de legi care merg în aceeaşi direcţie. Sunt prea multe ca să fie coincidenţe. Sunt doar proiecte, deci ne aflăm în faza incipientă a unui proces îngrijorător. E mai bine să strigăm acum înainte să fie prea târziu.

 6. Domnule Şelaru, avem doar unele opinii comune, nu suntem de acord. Să nu exagerăm 😛

 7. Noi când am organizat Slutwalk (marş nepolitic) am avut o grămadă de probleme cu cei din Comisia de la Primărie. Nu voiau să ne dea aprobare pentru că a doua zi se desfăşura la Parlament nu-ştiu-ce summit important şi, ziceau ei, nu se pot face adunări publice în zonele pe unde personalităţile străine sunt cazate… Deci dacă în loc de slutwalk am fi vrut să facem un marş anti-summit nu ni s-ar fi aprobat? După mintea lor, nu.
  Într-un final, după ore de aşteptare şi discuţii prelungite cu ei, ne-au dat aprobare într-o zonă semi-centrală, de la Mircea Vodă la piaţa Alba Iulia, unde am şi făcut marşul. Vă daţi seama, mai aveau puţin şi ne trimiteau să mărşăluim în Popeşti Leordeni sau pe câmp. Noi cerusem pe Academiei – Universitate- BNR, pe trotuar, fără să încurcăm circulaţia.

  Am auzit ce a păţit CeSip-ul domnului Ţăranu şi mi se pare revoltător. Dacă nici ONG-ul condus de un important politolog nu primeşte aprobare pentru o manifestaţie politică în Piaţa Universităţii, atunci cine? Şi mai ales, mi se pare revoltător că acea Comisie nu s-a sinchisit să-i dea un răspuns în scris. Probabil nu a găsit o justificare solidă pentru a nu aproba un protest împotriva comasării alegerilor.

 8. Nici eu nu sunt de acord cu ideea Basescu dictator. Mi se pare un pic ridicola, atat timp cat tot felul de indivizi mai marunti isi fac de cap la nivelul lor mai rau decat isi poate permite prezidentul. Apoi nici nu cred ca individul e cauza. Sunt armate intregi de basesti, dupa cum erau armate intregi de iliesti in 89. Daca nu ar fi el, ar fi altul, atat timp cat evolutia societatii, incluzand aici si directia si capacitatea de influenta din afara, trage in directia asta.

  „Former US officials said that because the building was a government installation, it provided excellent cover. The prison didn’t need heavy security because area residents knew it was owned by the government. People wouldn’t be inclined to snoop in post-communist Romania, with its extensive security apparatus known for spying on the country’s own citizens. ”

  http://www.independent.co.uk/news/world/europe/inside-romanias-secret-cia-prison-6273973.html

  Dupa cum vedeti, americanii, oameni practici si isteti, stiu sa gaseasca partea utila in orice.

 9. Cred ca astea sunt efecte. Pararea mea este ca sursa trebuie cautata in falimentul parlamentarismului si al presei/societatii civile, firewall-urile democratiei. Parca parlamentul nostru a ajuns asemenea adunarii starilor generale din Franta medievala, adica un decor cu nume pompos, iar presa si societatea civila par a fi in totalitate cumparate sau, la fel ca opinia publica, orbite de lupa Putere-Opozitie. Cred ca s-a ajuns pana intr-acolo incat, pt oameni de buna credinta, incalcarea unor principii ce tin de abc-ul democratiei nu reprezinta nimic grav cat timp este in favoarea partii pe care o sustin. Nu reuseam deloc sa inteleg mecanismul prin care Hitler sau Mussolini au ajuns la putere cu larg sprijin popular. Ei, regimul lui Iliescu 90-92 si cel al lui Basescu 2009-2011 imi dau sansa sa inteleg pe viu. Singurul nostru scut, dar subred in ziua de azi, este ca suntem membri UE.

 10. Si cred ca intre razboaie, o multime de italieni si nemti, incepand cu mari intelectuali, gaseau la inceput ridicola ideea unei dictaturi; asa ca, dupa experientele din sec 20, cred ca paranoia este mai mult decat binevenita.

 11. @chirvase: iar exagerari, e o jignire pentru victime sa-i comparam pe Hitler si Mussolini cu… Basescu 🙂 dar hm, ce se aude de restanta aceea de raspuns din postarea trecuta? (vezi acolo la comentarii si pe mail). 🙂

 12. Legat de subiect, eu cred ca avem mai multe libertati de protest ca in SUA. Pur si simplu avem acest noroc din lipsa de reglementare de aici. Acolo e tragic.

  Lateral, as mai nota abuzurile in partneriat public-privat, respectiv mineriada Rosia Montana, suntem exact ca in ’90, opiniile contra sunt imediat mascate de TOATA mass-media.

 13. @Moromitic, nu compar persoane ci mecanisme, foarte departe de mine gandul de a-l compara pe Basescu cu Hitler. Si de altfel, cum spunea Joness, nu Basescu este cauza, el si altii profita doar de un mecanism incomplet al democratiei. Cat timp astfel de oameni se afla acolo dar si cat timp mecanismul asta este incomplet, vina este a noastra, ca popor.

 14. Dar la restanta sau mail tot n-ai raspuns.

 15. Domnu Voicu, unii se prind mai greu :-). Basescu nu e dictator, Basescu e un mic securist care aduce beneficii sistemului, fiind santajabil. Ca tot UNPR-ul, Gigi Becali, Dan Diaconescu si multi altii.

  Sistemul, cum in sfarsit observi, nu Basescu, este un pericol.

 16. Am uitat un apostrof :-).

 17. Daca doriti sa vedeti cum va arata implementarea propunerii de lege, priviti imagini needitate de acum 2 zile, din Piata Universitatii. Derulati de la minutul 2:30 incolo, daca va tin nervii…

 18. „hai stati toti la un loc sa va filmez” – zice reporterul…..PENIBIL este prea elegant pentru protestatarii respectvivi.
  „nasul meu a murit la revolutie!”, zice o nemultumita…… un motiv intemeiat, nu-i asa, sa ies in strada sa strig ca nu e libertate.
  am crezut ca se filmeaza pentru „in puii mei”

 19. Foarte bine ca se limiteaza dreptul la demonstratii publice. Intr-o democratie nemultumirile se exprima prin vot nu prin lovituri de stat/revolutii. Intr-o democratie minoritatea se supune majoritatii chiar daca nu ii convine. Daca majoritatea l-a votat pe Basescu minoritatea nu are dreptul sa faca demonstratii la care sa strige jos Basescu pt ca nu le place lor nu stiu-ce. Poti sa strigi ca esti nemultumit de salaraii, de pensii de lipsa autostrazilor, dar nu ai voie sa strigi Jos Basescu pt ca astfel vrei sa se treaca peste votul democratic al polulatiei si practic vrei sa nu se respecte un criteriu de baza al democratiei…votul. Se fac demonstrati cu aprobare pt ca ma trezesc intr-o zi cu Piata Victoriei sau Piata Universitatii blocate cand ma intorc de la munca si stau 5 ore in trafic. Nu e normal si nici democratic. Nu e normal ca 200 de studenti sa ocupe Universitatea…nu conteaza motivul…Daca o ocupau cerand legalizarea heroinei?! Nu e normal ca ciobanii sa blocheze drumurile nationale cerand ieftinirea motorinei…Libertatea ta se termina acolo unde incepe a mea.

 20. @d sper ca faci misto si nu crezi ce spui, tu nu pricepi ce-i democratia, democratia mai inseamna si respectarea drepturilor cetatenesti, daca tu si o gasca majoritara de trogloditi votati uciderea tuturor opozantilor crezi ca inseamna democratie?

  Sau, daca o majoritate voteaza ca tu, d, sa intri la puscarie pentru ca spui prostii, eu, care cred ca spui prostii, o sa ma opun sa intri la puscarie pentru ca dreptul tau este incalcat. Ai priceput? Nu. Stiu.

 21. @ Dan Selaru…Pai asta e democratia…dictatura majoritatii. Demos=popor + kratos=putere…puterea poporului/puterea celor multi…a majoritatii sa spunem pt ca unanimitatea e imposibil de atins.
  In democratie, deci si in Romania, sistemul politic e cel reprezentativ…adica populatia isi alege reprezentantii care ii reprezinta interesele. Astfel daca in urma votului democratic ajunge cineva presedinte el este reprezentantul celor care l-au votat si presedintele tuturor pt ca cei care nu l-au votat reprezinta minoritatea care in democratie accepta ce voteaza majoritatea. Atunci cand minoritatea decide pt majoritate e oligarhie sau dictatura.
  Statul de drept este in general acolo unde exista si democratie si se manifesta prin asa-zisa dictatura a legii…adica legea se respecta chiar daca nu ne convine.
  Exemplul dat de tine este aberant pt ca uciderea opozantilor e impotriva legii, iar o lege care sa iti permita uciderea opozantilor e impotriva drepturilor omului ci deci iar e nula.

  Eu nu am spus ca nu e ok sa demonstrezi…demonstreaza cat vrei dar respectand legea. E normal sa strigi ca esti nemultumit de politicile presedintelui sau ale parlamentului dar nu e normal sa demonstrezi impotriva lui ca persoana sau a parlamentului ca institutie si componenta tocmai pt ca trebuie sa respecti regula nr 1 in democratie…votul si rezultatul acestuia.

 22. Asa cum presupuneam, nu pricepi. Daca tu cu majoritatea ta votezi o lege ca poti ucide toti opozantii ai rezolvat problema, nu? Poti sa-i omori dupa, e legal.

 23. @joness – daca citesti asta, te rog da link-ul ala de care zici, ca ma intereseaza. Eu am luat decizia sa nu-l mai votez pe B. dintr-un cumul de informatii – vreau sa vad daca o stiam si p-asta. Multumesc.
  Altfel, eu percep in ultimii ani o lupta pentru restauratia in forta a esalonului 3 si 4 al PCR+ Securitate = love, niste frustrati avizi de putere si disperati – fara nici o valoare morala, umana si democratica – care vad vremurile de acum ca pe momentul oportun de insfacare finala a puterii politice si economice.

 24. @db: http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1607498-basescu-pasuieste-radu-timofte-conducerea-sri.htm

  Si mai „frumoase” sunt imaginile, nu stiu daca mai exista pe undeva. Inainte de intalnire, Basescu incruntat de ziceai ca o sa inghita toti SRI-istii. Am asteptat cu nerabdare momentul, credeam in el la momentul acela, ma frecam pe maini, ziceam ca „o sa ii rupa”. A iesit de acolo conciliator si politicos, de parca fusese intr-o biserica… 😦 S-a exprimat destul de limpede ca in calitate de presedinte se va baza si ii va crede pe ei, nu pe cei alaturi de care castigase campania electorala. Asa a fost.

 25. @Dan Selaru…cred ca tu nu intelegi un lucru simplu. Noi traim intr-o democratie dupa cum spune UE, OSCE, si alte institutii internationale. In democratie se respecta drepturile omului. O lege care iti da dreptul sa omori opozantii politici se bate cap in cap cu drepturile omului si deci o astfel de lege aprobata te duce intr-un regim care nu este democratie. Deocamdata se aplica regulile democratice in Romania si nu altele…una dintre regulile democratiei spune ca trebuie sa respecti legea si atunci cand demonstrezi. De asemeni demonstratii prin care se ocupa o zona sau un oras nu sunt legale pt ca ocuparea respectiva impiedica ceilalti cetateni sa foloseasca zona sau orasul ocupat. Asta echivaleaza cu incalcarea drepturilor mele de cetatean in a folosi zona vizata de Occupy…Imagineaza-ti ca indivizii din Occupy…se hotarasc sa iti ocupe intrarea in bloc si esti nevoit sa dormi la prieteni

 26. @ joness – merci beaucoup – nu era constientizata punctual, dar informatia era deja aglutinata…Oricum, stilul asta de incruntare combinata cu speech-ul „reformator” face parte din arsenalul kabuki al lui B cu care ne-a prostit pe multi pe vremuri. Mare cabotin… Cat despre cei care par inca electrizati de mascarada lui si a partidului sau de suflet – daca ai un spectacol cotidian golit de sens pe care nu-l mai crede majoritatea, e normal sa-ti inventezi (recrutezi, pregatesti, platesti) si un public pentru acest spectacol. Asa au facut – la scara mare – Ceausescu si comunistii.

 27. Domnule d.Este destul de clar din imagini ca acei protestatari nu au blocat nici un drum.Suntem o tara ,nu democratica ci semi-dictatoriala.Bine ca se aproba chefurile cu mici si seminte prajite care ocupa toata strada.Acolo jandarmii nu mai sunt asa de vajnici.

 28. @dan: ochelaristii si ochelaristele sunt spaima jandarmilor. „Se stie”.

 29. bugsy says:
  12 decembrie 2011 la 7:23 am

  De ce sa nu stam sa filmeze ? Era o intalnire extrem de calma. Reporterii venisera sa isi faca treaba, nu aveam nimic cu ei. Nici cu jandarmii. Noi doream doar sa stam la universitate si sa celebram Ziua internationala a drepturilor omului.

  Un arestat

 30. @Moromitic: de ce zici ca avem mai multe libertati de protest ca in SUA? Din ce vad din film, la noi nu se poate protesta fara permis. Asta nu e libertate de protest, nu e „freedom of assembly”. Macar in SUA cei de la Occupy au ocupat un parc luni de zile pana i-a evacuat politia.

 31. @Badita Florin: „Mircea, fa-te ca lucrezi!:
  oricum inteleg ca voi nu protestati, voi celebrati…………succes! cu prestatia, precum cea din film, nu miscati nici cersetorii din zona unde ati protestat, ma rog celebrat,….. si stii de ce?

 32. Dupa NATO, si EU incepe sa descopere ca poate e mai rentabil sa caute avantaje din colaborarea cu securistii decat sa incerce sa ii convinga pe romani ca ar putea trai liber:

  „Dar nu este una din diferenţele dintre Est şi Vest faptul că Estul este o regiune unde oamenii au învăţat să trăiască cu brutalitatea şi pot face faţă unei crize substanţial mai bine decât cei din Vest?”

  http://www.mediafax.ro/economic/directorul-erste-masurile-de-austeritate-luate-de-guvernul-roman-au-fost-brutale-de-neimaginat-in-vest-9052561

  Semnale de genul acesta mi se par mai ingrijoratoare decat mitocaniile zilnice ale lui Basescu.

 33. Pingback: Protestul şi consecinţele lui politice | La colţu' străzii

 34. Pingback: Angoasa, frica si bagatul picioarelor | La colţu' străzii

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.