La colțu' străzii

Numărătoarea inversă pentru Adrian Năstase

29 comentarii

Ambasada SUA a notat mandatul procurorilor Daniel Morar şi Codruţa Kovesi cu adjective din superlativul limbajului diplomatic. Eu unul cred că respectivii şi-au rezervat o menţiune de onoare în istoria modernă a dreptului românesc, aşa şchiop şi cu o tradiţie izvorâtă din comunism cum o fi el. Gălăgia contemporană din jurul lor se va estompa peste timp iar acţiunile iniţiate sub mandatul lor ar putea reprezenta un punct de inflexiune în refacerea credibilităţii justiţiei din România. E drept că mai jos nici nu se putea cădea. Să sperăm doar că panta ascendentă va continua iar standardele vor fi menţinute, ca să citez ambasada americană.

Vă mai amintiţi stupefacţia foştilor şi actualilor conducători deranjaţi cu anchete chiar în Olimpul nomenclaturii, în care mereu o mână spală pe alta şi cu toţii ţinem aproape? Am trecut însă de momentul de perplexitate de acum câţiva ani iar acesta e meritul celor doi procurori tineri. Mai importantă rămâne acum finalizarea cu succes a dosarelor grele deschise de aceştia. Un efort complex în care resursele aruncate în joc şi armatele de avocaţi fac cu adevărat remarcabilă orice victorie a unor procurori cu salariu de bugetar.

Citesc cum azi Ion Iliescu îndeamnă „ca PSD să fie solidar cu Adrian Năstase chiar dacă va fi condamnat”. Când un roboţel sovietic precum Ion Iliescu schiţează planul B şi face asemenea declaraţii speculând un astfel de scenariu, ceva se întâmplă şi orice e posibil. Suspansul devine maxim pentru fostul premier care se pare că a început să fie numărat în ring.

De aceea vă întreb, ce credeţi că se va întâmpla peste fix o săptămână pe 15 Decembrie 2011? Se vor inflama ziarele, forumurile şi blogurile, vor curge megabiţii pe o ştire bombă sau va răsufla totul într-un mare fâs? Oare va fi Adrian Năstase condamnat în celebrul dosar Mătuşa Tamara?

29 de gânduri despre „Numărătoarea inversă pentru Adrian Năstase

 1. Personal, cred ca va fi condamnat in doua din cele trei dosare. Asa simt. 🙂

 2. Ţi-am înregistrat pariul. 😀 Ai o cotă interesantă.
  Dar strict despre ce se va întâmpla pe 15 Decembrie în dosarul Mătuşa Tamara?

 3. Il condamna…cu suspendare. A simtit si Iliescu acest lucru. 🙂

 4. Dar daca primeste o pedeapsa cu suspendare in primul proces, mai poate primi una cu suspendare si in al doilea? Si daca nu :), pedepsele se vor cumula?

 5. ce bine ca s-a lamurit miza plecaciunilor. fara aceste explicatii (miza pe Tamara de sapt viitoare), unii mai naivi ar fi putut crede ca „superlativele” erau legate de subiectul bilateral al zilei.

 6. Eu cred ca se va pune batista pe tambal in schimbul destramarii USL.

 7. #mures – de cind o poveste normala devine „plecaciune”. numai in comunism povesti normale erau servite cu „iti fac o favoare” de la coada la piine… pina la comportamentul functionarului cu cetateanul (de fapt raportul stat cetatean).

 8. plecaciunea unei ambasade catre sefii procuraturii locale.

 9. O sa ia o condamnare cu suspendare si apoi se va lua de mana cu Adrian Severin si vor patrona conferinte despre coruptia in Romania

 10. O sa fie condamnat la moarte cu suspendare. Sau condamnat la 5000 de ani de inchisoare cu suspendare. Oricare va fi varianta se face dreptate. In sfarsit vom putea spune ca justitia isi face datoria.

 11. propaganda ieftina, sub genialii kovesi si morar am retrogradat 6 locuri in topul coruptiei dupa trasparency international

 12. @Peter…nu Kovesi si Morar ne-au retrogradat ci toti romasnii care dau spagi de la doctor la politist si de la functionmarul din primarie la educatoarea de la gradinita.

  Nastase va fi condamnat pentru ca MCV-ul bate la usa iar eliminarea MCV-ului poate fi un punct mare pentru viitoarele alegeri. In plus Nastase nu mai reprezinta o forta atat de mare…

 13. Eu cred că pe 15 va primi pedeapsa cu suspendare cerută de procuror, dar la recurs va fi achitat.

  @Peter: Topul TI este topul percepţiei despre corupţie, nu al corupţiei. El nu arată neapărat câtă corupţie e într-o ţară, ci cât de mult se vorbeşte despre corupţie în ţara respectivă. Pentru procurori poate să fie un semnal bun, că au început să mai prindă câte un corupt.

 14. Echipa Morar-Kovesi este la conducerea Procuraturii de mai mult de 5 ani (Morar are chiar 6 ani in fruntea DNA). Cu exceptia a zece luni in care ministrul justitiei a fost Chiuariu, acest post a fost ocupat de oameni impusi de Basescu (Macovei, Predoiu), deci procurorii aveau si sprijin politic la cel mai inalt nivel. Cu toate astea, abia in 2011 se vede un dezghet iar politicienilor si afaceristilor li se intampla ceva mai mult decat sa faca vreo 2 drumuri la DNA si apoi sa fie lasati in pace. E bine si asa, dar tot nu inteleg ce este de lauda. In mediul privat, cine naiba asteapta 5 ani ca sa incepi sa ai niste rezultate? Ca de performanta inca nu vorbim.

  Cat despre Nastase, ar fi bine poate daca ar infunda puscaria. Pe de o parte multi politicieni se vor speria iar pe de alta parte, cand balanta politica se va schimba, vor urma ceilalti: Udrea, Blejnar, Berceanu, Videanu etc. Dar si eu cred ca va lua cu suspendare: scopul va fi atins.

 15. Din cate stiu eu, cu suspendare sau nu condamnarea atrage 10 ani de interzicere a dreptului de a alege si mai ales in a fi ales.

 16. Intrebare: daca este condamnat cu suspendare mai are voie sa candideze in Parlament?

 17. fiti linistiti, fara suspendare, fara pete!

 18. Dodo,

  da, va mai avea voie; condamnarea cu suspendare nu atrage automat pierderea drepturilor electorale; urmarea e ca avem vreo 2 deputati condamnati definitv pentru acte de coruptie care activeaza in continuare in parlament. Inteleg ca exista o corectie la situatia asta in noul cod penal.

  In alta ordine de idei, vad ca li se reproseaza sefilor procurorilor faptul ca obtin condamnari asa tarziu, dupa 5-6 ani de mandat. Or, pana una alta, nu procurorii condamna. Scadeti din acest interval durata medie a amanarilor obtinute in dosarele de mare coruptie, durata de cand stau in instante, si o sa vedeti o cifra mai corecta si o sa vedeti si cine sunt responsabilii pentru situatie.

 19. Eu cred ca Nastase va primi o condamnare cu suspendare. Iar intr-un final, probabil nu in acest dosar, va si executa ceva ani de inchisoare. In opinia mea, prin interventia sa Iliescu arata ca a pierdut contactul cu realitatea vremurilor. Nu cred ca Ponta si baronii ce il sustin se vor agita pentru a il salva pe Nastase, mai ales ca au devenit constienti ca agitatia publica e complet ineficienta in astfel de situatii.

 20. @Doc: Multumim pentru completare. Dar asteptam si predictia pentru 15 Decembrie. 🙂

 21. Moromitic,

  din pacate, i-as zice pronostic. Dupa ce am vazut cazurile Bradisteanu, Romsilva s.a. nu mai pot fi sigur ca un judecator din RO ar da o condamnare in astfel de cazuri, indiferent cat de peste putinta de tagada ar fi dovedita vinovatia. Tind sa fiu sceptic in acest caz: va fi achitat, iar recursul DNA va fi amanat indeajuns de mult pentru ca, sub o viitoare guvernare PSD, sa fie abandonat sau sabotat din interior la DNA. Insult added to injury, tinand cont de faptele acuzate in dosar. Sper sa ma insel.

 22. @Doc, intr-adevar nu procurorii judeca/condamna. Dar ei fac dosarele si le trimit spre judecata. Asta este situatia numarului de dosare trimise in judecata de DNA: 2003 – 146 rechizitorii, 2004-169, 2005-111, 2006-127, 2007-167, 2008-163, 2009-168 si 2010 – 220. Probabil in 2011 numarul va fi dublu. Concluzia ar fi ca pana in 2009 la DNA s-a batut pasul pe loc.
  Iar aici este numarul condamnarilor pt mita in ultimii 20 de ani: http://www.econtext.ro/dosar–2/analiza/exclusiv-bilantul-national-al-mitei-cate-persoane-au-fost-condamnate-pentru-mita-in-romania-in-ultimii-douazeci-de-ani-top.html.
  Fie pe timpul PSD justitia era mai eficienta, fie din 2005 a scazut drastic apetenta romanilor pt mita.

 23. @chirvase: haide sa stam stramb si sa numaram drept;
  – raportul la care faci referire se uita doar la dare si luare de mita, dar mai sunt si alte infractiuni de coruptie (de exemplu trafic de influenta);
  – trebuie sa ne uitam si la calitatea persoanelor condamnate (parlamentari, ministri, secretari de stat, judecatori, procurori, ofiteri de rang inalt) inainte si dupa 2005;
  – in timp avocatii si-au perfectionat mecanismele de amanare a proceselor, de exemplu vezi aici dinamica sesizarilor catre Curtea Constitutionala care ducea la blocarea procesului penal:

  Dă clic pentru a accesa graficsesizariro.pdf


  se observa ca dupa 2004 cresterea a devenit exponentiala pana la schimbarea legii din toamna lui 2010 (a mai fost o tentativa esuata de modificare a acelei legi in 2009, a cazut la diferenta de un vot; ghici ce partide au votat impotriva?); ultima metoda aplicata este cererea de expertizare a tuturor interceptarilor; de notat ca intarzierile in judecata se fac de multe ori si cu largul concurs al judecatorilor;
  – daca vrei sa evaluezi activitatea DNA ar trebui sa te uiti la numarul sesizarilor, cel al dosarelor trimise in instanta si perioada cat dureaza urmarirea penala, plus raportul dintre cei condamnati si cei achitati o data ce au fost trimisi in judecata; o parte din datele astea le gasesti in rapoartele de activitate ale DNA care sunt online (ultimul e aici: http://www.pna.ro/obiect2.jsp?id=144);

 24. @Ovidiu: „Topul TI este topul percepţiei despre corupţie, nu al corupţiei.”
  Fals, topul Ti masoara nivelul relativ dar real al coruptiei, penru ca, evident, coruptia in sine nu poate fi masurata. Topul NU masoara scandalurile, numarul de procese, etc.
  Asa ca ramane cum am zis, propaganda ieftina petnru PDL.

  „The Corruption Perceptions Index ranks countries according to their perceived levels of public-sector corruption. The 2011 index draws on different assessments
  and business opinion surveys carried out by independent and reputable institutions. The surveys and assessments used to compile the index include questions relating to the bribery of public officials, kickbacks in public procurement, embezzlement of public funds, and questions that probe the strength and effectiveness of public-sector anti-corruption efforts.
  Perceptions are used because corruption – whether frequency or amount – is to a great extent a hidden activity that is difficult to measure. Over time, perceptions have proved to be a reliable estimate of corruption. Measuring scandals, investigations or prosecutions, while offering ‘non-perception’ data, reflect less on the prevalence of corruption in a country and more on other factors, such as freedom of the press or the efficiency of the judicial system. The Corruption Perceptions Index complements Transparency International’s many other tools that measure corruption and integrity in the public and private sectors at global, national and local levels.
  For detailed information on the 2011 Corruption
  Perceptions Index please visit http://www.transparency.org

 25. @Bogdan, exceptiile de neconstit. fac parte din urmrirea penala sau din judecata propriu zisa? Pt ca daca fac parte din ultima, atunci rezultatele DNA nu sunt influentate.
  Datele din postarea mea precendta sunt de pe site-ul DNA si arata numarul de dosare trimise in instanta. Interesant mai este raportul intre cauzele spre solutionare si cele trimise in instanta: din 2003 primele au crescut de la 1700 la 4900 in 2010 dar ultimele au ramas relativ constante. pare ca productivitatea a cam scazut.
  Singurul aspect pozitiv mi se pare cresterea numarului de persoane cu functii de conducere inculpate: de la 22 in 2003 la 244 in 2009.
  Legat de raportul ala cu mita: in 2003, 22 de persoane trimise in judecata de DNA au fost condamnate definitiv, DNA s-a infiintat in 2002). 2004 – 165, 2008-97, 2009 – 131. Se pare ca trendul ala aratat de condamnarile pt mita este real.

 26. Dupa cum ziceam mai sus: http://www.realitatea.net/adrian-nastase-achitat-in-dosarul-matusa-tamara_895708.html

  Urmeaza atacurile la Ponta. Mare lucru sa apuce USL-ul primavara.

 27. @dorel, nu cred. daca usl dispare, psd pierde alegerile. ce sens are sa fi presedintele unui psd in opozitie? nu mai bine esti, de exemplu, ministru de externe sau presedinte al camerei deputatilor dat de un partid aflat la putere, avand infuenta asupra primului ministru? in plus, mai are 2 procese iar imaginea sa publica nu este cea mai buna iar achitarea nu cred ca o va imbunatati prea mult.

  in alta ordine de idei, am aflat stupefiat ca de fapt obiectul procesului nu era provenienta celor 400 mil. dolari ci faptul ca i-a dat unuia o functie. ce procurorii lu’ peste sunt aia?

 28. Ah, nu m-am facut inteles: e mai simplu, libertatea in schimbul distrugerii USL, nu sefia PSD 😉

 29. pai nu e singur pe acolo prin psd si fara ajutor nu poate sa ii faca nimic lui ponta. si ma indoiesc ca pesedistii iubesc mai mult libertatea lui nastase decat puterea.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.