La colțu' străzii

Reparaţiile morale pentru foştii deţinuţi politici blocate de un an

8 comentarii

De aproape 20 de ani a avut nevoie societatea românească pentru ca, prin reprezentanţii săi, să reglementeze modul în care pot fi acordate reparaţii morale foştilor deţinuţi politici şi altor persoane persecutate politic de regimul comunist. Este un gest necesar pentru a ne recupera demnitatea jumătăţii de deceniu de capete plecate. Cum putem să mergem mai departe cu fruntea sus dacă îi uităm pe cei – puţini, mult prea puţini în ansamblu societăţii – care au avut curajul să spună se opună cu orice preţ?

Legea nr. 221/2009, iniţiată la începutul anului 2007 de Ticu Dumitrescu, Marius Oprea şi Monica Macovei (la vremea respectivă Ministrul Justiţiei) a fost publicată în Monitorul Oficial la 11 iunie 2009. Legea dă dreptul la reparaţii, ce se obţin prin cereri în instanţă. Au urmat mai multe procese deschise de foştii deţinuţi şi de urmaşii lor.

După doar un an, în iunie 2010, Guvernul României încearcă să plafoneze despăgubirile prevăzute de lege prin OUG 62/2010, motivând moral gestul prin rigorile impuse de criza economică. Împotriva ordonanţei a fost ridicată o excepţie de neconstituţionalitate de către Avocatul Poporului. Totodată, în cursul anului 2010, la unul dintre procese, la Constanţa statul român, prin Ministerul de Finanţe, a ridicat o excepţie de neconstituţionalitate a legii. Ambele cereri au fost analizate în octombrie 2010 de Curtea Constituţională.

Curtea a acceptat cererea Avocatului Poporului la 20 octombrie 2010, eliminând plafoanele. Iar la 21 octombrie a respins cererea statului, însă din proprie iniţiativă a analizat şi restul legii şi a constatat prin decizia din 21 octombrie 2010 că articolul principal al legii este neconstituţional pentru că ar crea diferenţe între diversele categorii de persoane persecutate politic. Anularea acestui articol anulează legea.

Parlamentul avea la dispoziţie 45 de zile pentru a pune legea în acord cu decizia Curţii. Nu a făcut nimic. A trecut un an şi legea 221 este la acest moment inaplicabilă, prin contribuţia tuturor celor trei puteri ale statului, fiecare cu bucăţica ei.

Cam atât despre demnitatea noastră.

8 gânduri despre „Reparaţiile morale pentru foştii deţinuţi politici blocate de un an

 1. Postarea asta e de printat pentru multe agende de lucru. Sau emisiuni. Sau cabinete senatoriale. Sau consultanti politici. Sau piaristi. Sau oengisti. Sau.

 2. o mică remarcă: Monica Macovei n-a fost ministru în 2009, ci doar în perioada 2005-2007 🙂

 3. Proiectul de lege a fost pregătit în cursul anului 2006 şi trimis în Parlament la începutul lui 2007. Procedura parlamentară a durat doi ani şi jumătate, şi la momentul aprobării Monica Macovei nu mai era ministru. Cred că am specificat destul de limpede în text când a fost iniţiată legea.

 4. la 23 august 2007 (data conferintei de presa din poza anterioara) Ticu Dumitrescu sustinea ca proiectul e „mai vechi de 14 ani” si ca e sceptic in privinta aplicarii acestei legi.
  Dar insasi preocuparea pt „initiatori” e trista (pentru ca oricum toti „initiatorii” au fost marginalizati) si inutila (pt ca intentiile individuale nu pot repara singure actiunea unei societati) si e un indicator despre demnitatea noastra ca societate.
  Oricine l-ar initia si oricine l-ar sustine …. demersul de recunoastere a vinovatiei societatii in fata persecutatilor politici … este nu doar necesar ci este si urgent … pentru ca in curand oamenii astia vor muri iar societatea va ramane condamnata la complicitate cu agresorii.

 5. Sunt intru totul de acord cu comentariul privind modul cum se(nu)aplica Legea nr.221/2009.
  La ora actuala,nu exista temei legal pentru a solicita reparatii morale,intrucat art.5 lit.a din lege a fost declarat neconstitutional.A ramas,ca cei in cauza,sa solicite in temeiul art.5 lit.b daune materiale,in situatia in care ,fostului detinut politic,prin hotararea de condamnare ,i-au fost confiscate bunuri imobile/terenuri agricole/ si mobile.In instanta,veti avea insa dificultati cu dovada acestor confiscari,si mai ales cu determinarea valorii actuale a bunurilor mobile, ca:plug,grapa,caruta,vaca,oi etc.Eu am incercat sa fac dovada pretului actual de circulatie a acestor bunuri,cu martori,dar nu este de ajuns,instanta insista pentru o expertiza tehnica,care nu poate fi suportata de clienti.
  As fi recunoscator,daca cineva,mi/ar sugera de la ce organism sa procur preturile respective.

 6. Pingback: Braşov, 15 noiembrie 1987. Despre demnitate. | La colţu' străzii

 7. Pingback: Braşov, 15 noiembrie 1987. Despre demnitate. | La colțu' străzii

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.