La colțu' străzii

E posibil un război între Turcia şi Grecia?

10 comentarii

O declaraţie a Angelei Merkel în faţa Parlamentului German, consemnată de EU Observer, a stârnit discuţii săptămâna trecută:

Nimeni să nu creadă că alţi 50 de ani de pace în Europa sunt de la sine înţeleşi. Cade Euro, cade întreaga construcţie europeană”.

A ajuns chiar şi la colţul nostru de stradă, prin articolul lui joness, care a reacţionat la ideea că Germania ar putea fi centrul unui viitor război. Pe mine declaraţia m-a dus cu gândul la conflictul dintre Turcia şi Grecia, relativ recent şi niciodată închis, dacă luăm în calcul Cipru.

Războiul greco-turc din 1919-1922 a lăsat mai multe răni decât suntem obişnuiţi să vedem, pentru că nu a fost niciodată în atenţia opiniei publice de la noi. Nu vorbim doar de rănirea orgoliului grec, cu prăbuşirea visului unei Grecii Mari pe teritoriul defunctului Imperiu Otoman, în favoarea apariţiei Republicii Turce. Sunt răni adânci cauzate de crime de război de ambele părţi.

Ocuparea Smirnei de către greci şi apoi retragerea din faţa trupelor mişcării naţionale turce au fost însoţite de masacre ale populaţiei turce de către trupele Greciei şi miliţiile locale. Apoi victoriile turcilor au fost însoţite de masacre atât în est şi sud împotriva armenilor, cât şi în nord şi vest împotriva etnicilor greci. Sunt doar două generaţii de atunci şi încă mai trăiesc supravieţuitori. Astfel de lucruri nu se uită uşor.

Şi mai există şi rana deschisă numită Cipru, doar o insulă, dar cu două state. Ocuparea Ciprului de Nord de către Turcia s-a făcut în 1974, spre supărarea Greciei. Relaţiile între actorii implicaţi nu s-au normalizat niciodată. Intenţia Republicii Cipru de a prospecta zonele maritime unde se presupune că sunt hidrocarburi a stârnit reacţia vehementă a Turciei, care ameninţă cu blocarea relaţiilor cu UE pe durata preşedinţiei cipriote (începând deci cu iunie 2012), dacă nu se ajunge la un compromis. Atena a răspuns la fel de agresiv, spunând că dacă Turcia va invada Cipru (atenţie! Turcia nu vorbise de invazie!), Grecia e gata de război.

În Turcia armata pierde încet-încet teren în faţa politicienilor populişti şi islamici conduşi de premierul Erdogan. Şi social deja se simte o întoarcere către tradiţionalism chiar şi în cosmopolitul Istanbul. Observatorii îşi pun serios întrebarea cât timp va mai rezista moştenirea republicii laice a lui Ataturk. S-ar putea ca militarii şi politicienii să-şi găsească un punct comun într-un război, eveniment care-i mulţumeşte şi pe unii şi pe alţii, având de câştigat (pentru astfel de lideri pierderile de vieţi omeneşti sunt doar victime colaterale).

De cealaltă parte, orice guvern grec se va confrunta cu nemulţumirea populară generată de măsurile de austeritate. Statul are la îndemână un arsenal militar însemnat, ca urmare a investiţiilor nesăbuite ale guvernelor anterioare. Un război care să catalizeze ura populară către un duşman tradiţional, să folosească arsenalul şi să genereze profituri pentru marea industrie ar putea să fie o cale atractivă pentru politicienii ce se agaţă de putere.

Sunt două elemente esenţiale ale echilibrului de până acum: NATO şi UE. Pentru Turcia, urmarea logică a moştenirii Ataturk este păstrarea laicităţii, continuarea reformei în sensul drepturilor universale ale omului, aderarea la UE; în această direcţie au mers energiile politice până acum. Pentru Grecia, UE a generat prosperitate şi progres. O implozie sau şi un recul al Uniunii va genera tensiuni nebănuite în ambele ţări, prin spulberarea unor idealuri colective, lăsând loc pentru alte tipuri de utopii.

Rămâne NATO, care a oferit în primul rând garanţii de securitate după atâţia ani de conflict, atât uneia împotriva alteia, cât mai ales ameninţării comune a comunismului totalitar şi expansiunii sovietice. Ameninţarea comună a dispărut. Pentru Turcia potenţial islamică NATO este important în relaţia cu Iranul, dar încurcă în cea cu Israelul. Pentru Grecia NATO nu prea mai oferă mare lucru. Fără umbrela UE, cât va dura până când politicienii şi militarii turci şi greci vor considera avantajele imediate aduse de război consolidării puterii personale ca mai importante decât garanţiile NATO?

Eu aşa citesc îngrijorarea Angelei Merkel la acest moment.

10 gânduri despre „E posibil un război între Turcia şi Grecia?

 1. îmi spuneau niște studenți greci, prin 2000, că între Grecia și Turcia existau conflicte armate, relativ izolate, care erau ascunse de către autorități și de care nu se pomenea la TV.
  s-or fi terminat?

 2. De acolo va incepe WWIII, asa se spune

 3. Parintele Paisie Aghioritul, mort in 1994 si recent canonizat, profetea in numeroase interviuri despre declansarea unui razboi in zona in 2011-2012. Si numerosi pustnici si calugari de pe Athos care sunt considerati inainte-vazatori vorbesc despre scanteia care va reaprinde curand conflictul greco-turc, conflict in care vor fi atrase marile puteri si in urma caruia se vor redesena hartile statelor europene. Spun unii ca in urmatoarele luni Rusia va forta intrarea in stramtori, fapt ce va fi considerat o agresiune la adresa Turciei, care va reactiona ocupand partea greaca a Ciprului. Grecia – care s-a inarmat masiv in ultimii ani cu o mare parte a banilor europeni imprumutati – va ataca atunci Istanbulul. Pe fondul proclamarii unui stat kurd in estul Turciei, actiunea Greciei va avea succes, iar Turcia va fi principala perdanta a acestui razboi. Previziunile calugarilor din Athos (nu doar greci, ci si rusi, sarbi, bulgari, ucrainieni sau romani) par ridicole din perspectiva demografica, deoarece numai populatia Istanbulului e mai mult decat dubla fata de populatia intregii Grecii. Dar pustnicii spun ca Grecia va fi sprijinita de marile state care au interese in zona si care vor interveni folosind conflictul ca un pretext.
  Ca dam crezare sau nu profetiilor ortodoxe ale athonitilor, miscarile descrise in acest articol sunt reale si oricine a umblat mai mult prin Grecia si Turcia a venit ingrijorat de sporirea tensiunilor intalnite nu doar la nivelul oficialitatilor, ci si la nivelul oamenilor simpli. Revigorarea miscarii otomane de catre Erdogan are in ea ceva belicos, iritant si este considerata de unii o solutie pentru rezolvarea crizei financiare. Nume grele ale economiei si politicii engleze si americane vorbesc despre un razboi ca modalitate de rezolvare a crizei mondiale. Sa fie razboiul greco-turc pretextul pe care il vor folosi marile puteri pentru a reimparti sferele de influenta? Teologii si oameniii de stiinta spun impreuna ca da, iar politicienii nu vor putea multa vreme sa impiedice acest lucru. Ramane sa vedem impreuna daca au dreptate sau nu. Si sa ne imaginam ce urmari ar avea pentru Romania un astfel de conflict.

 4. Cred totusi ca avertismentul Angelei Merkel a avut o nota mai generala. O implozie a proiectului european ar avea efecte nefavorabile asupra securitatii mai multor zone. Sa ne imaginam doar ce s-ar putea intampla in Moldova si Transnistria daca dispare proiectul aderarii la Uniune. Sau in fosta Iugoslavie, sau in Ucraina. Insa probabil ca intr-un top atat al sanselor de producere cat si al pagubelor potentiale un conflict greco-turc este pe primul loc.

 5. Nu cred că va fi. Eu am citit declarația Angelei Merkel în următoarea cheie: UE este, la origine, un proiect prin care statele puneau în comun resursele pentru a putea controla o eventuală înarmare după cel de-al Doilea Război Mondial. UE este, la origine, un proiect care garanta pacea pe continentul european. Ulterior, UE a căpătat o mult mai pronunțată dimensiune economică, a devenit Uniune Europeană după adoptarea monedei euro, monedă care, în absența unor elementere identitare de sorginte culturală, a devenit cumva cartea de identitate a UE. Concluzia: cade euro, cade UE, cade proiectul care a fost creat pentru a garanta pacea pe continentul european, sunt posibile conflicte.

  Eu așa am citt declarația. Nu ca pe o amenințare. Iar Turcia, în absența altor perspective, se consolidează pe zi ce trece în putere regională cheie. Iar o putere regională are alte metode de a rezolva chestiuni nerezolvate. Nicidecum războiul. Cu atât mai mult cu cât și Turcia și Grecia sunt în NATO.

 6. Deocamdata cel putin un politician grec a considerat ca avantajele imediate ale „intoarcerii la popor” sunt mai importante decat riscul de a iesi din Zona Euro: http://www.reuters.com/article/2011/10/31/greece-referendum-idUSL5E7LV3Q820111031 😦

  „We trust citizens, we believe in their judgment, we believe in their decision,” he told ruling Socialist party deputies. „In a few weeks the (EU) agreement will be a new loan contract… we must spell out if we are accepting it or if we are rejecting it.”

 7. Populismul e clar cel mai periculos virus al sistemelor democratice. Iar deocamdata antivirusii sunt ineficienti.

 8. Pingback: Referendum a la grecque | La colţu' străzii

 9. O analiză foarte bună. Felicitări, Ovidiu!

 10. Cand sporeste rautatea/ Se scarbeste Dumnezeu!/ Deaia izbuncnesc in lume/Si razboaiele mereu!

  Ce mizeeeerie!!! Eu sunt Roman si Grecii si Turcii sunt vecini mei, Sunt student la relatii internationale si studii europene si doresc sa spun ca: NU TOLEREZ conflicte dinastea de 2 bani pentru putere! Pe Greci ii ador iar Turcii sunt prieteni, conclocuitori ai nostri in Dobrogea! Angela Merkel e o nebuna! Pana si nemtii o detesta, a castigat puterea exact cum a castigat-o USL-ul la noi, prin metode frauduloase. Razboiul greco-turc a fost o imbecilitate, nu stiu care este adevarul despre izbucnirea sa dar in mod sigur este vina doar a scarbelor care au conduc cele doua tari, despre Papandreu stie toata lumea ca e comunist si ca vrea numai conflicte cu toata lumea. Daca r fi venit la putere cine trebuia sa vina in Romania, noi am fi fost un stat tampon, intre cei doi si nu am fi permis asa ceva, dar iaca daca votati ciocoi si baroni ca nu se implica nicaieri…..ΕΛΛΙΝΕΣ! ΕΙΡΙΝΙ ΜΕΤΑΧΥ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟ!! ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΔΡΑΧΜΑ, ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ! ΔΕΝ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΑ!! Utiati-va si dvs ca grecii au mai probleme cu Uniunea Europeana si cu Drahma si pierd timpuri cu nimicuri dinastea, sa isi extinda puterea, mai intai sa o recastige pe cea pe care au avut-o, apoi mai vedem! Vaaai de capul nostru ce ne strica politicienii astia pe toti si voi ce ii toti votati!

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.