La colțu' străzii

Oare va obţine Paul Goma paşaportul românesc?

21 comentarii

S-a mai estompat emulaţia cu discursul Regelui revenit după 64 de ani în faţa Parlamentului însă zilele astea o anumită zonă blogosferică se încinge reluând saga unui alt exilat faimos. Da, pare straniu dar până la alte dovezi oficiale, românul Paul Goma are în continuare statul de refugiat politic în exil, un exilat care n-a revenit niciodată în ţară după ’89 tocmai pe motivul acestei lipse de identitate oficială, care i-a fost retrasă de Statul comunist şi care nu i-a fost niciodată restaurată.

Povestea e veche de cinci ani, încă de prin 2006, când s-a încercat remedierea aceste situaţii jenante.  Numai ca, din lipsă de tact, eleganţă şi diplomaţie a unor reprezentanţi ai Statului s-a ajuns la o situaţie şi mai jenantă.  Problema s-a pasat către funcţionăraşi de ghişeu care i-au comunicat foarte sec refugiatului politic Paul Goma să purceadă pe calea formală prin a face o „mică cerere” de recăpătare a cetăţeniei române şi se rezolvă.

Vă puteţi imagina reacţia unui scriitor, om al simbolurilor, autentic anticomunist, refugiat politic din 1977, în faţa unei asemenea lipse de politeţe, ca să nu zic tupeu. Tu ştiindu-te român, exilat fiind, cu tot necazul aferent acestui statut de refugiat, să ceri ce? să te declari un cetăţean francez interesat de cetăţenia română, când această cetăţenie ţi-a fost abuziv ştearsă? Aici e mai ales vorba de demnitate, nu poţi trata acest om ca şi cum şi-a pierdut paşaportul român într-o excursie prin Paris. Şi nu te doare pe tine Stat să încerci să fii mai uman, că tot oameni ai în spatele ecusoanelor şi procedurilor.

Într-un efort de oprire a acestei situaţii absurde, senatorul Varujan Vosganian a reînviat subiectul, descoperind că de fapt cetăţeanul Paul Goma încă există în arhive şi că deci nu e nevoie de nicio astfel de cerere. Paragrafele astea ar trebui întrerupte din când în când de replica lu’ Tamango: „Kafka, frate!”

Hârjoana asta birocratică îmi aminteşte de vizitatorul nostru ocazional Marius, care şi el duce o altfel de luptă absurdă cu Statul român. În toate aceste frecuşuri, „Statul” rămâne cuvânt mare şi supralicitat ce ascunde de fapt o serie de oameni cu nişte funcţii mai mult sau mai puţin robotizate. Şi e meritul unor oameni care par ciudaţi, ciufuţi şi excentrici precum cei doi atunci când lucrurile se îmbunătăţesc măcar un pic. Restul turmei conformiste n-ar ridica un deget, o reclamaţie, un telefon ofuscat, n-ar risca nici măcar o bătaie în obraz spre ghişeu. La final, excentricii ăştia ultra-minoritari sunt cei care mişcă lucrurile din loc, nu mulţimea inertă.

Dar să încheiem cu cel mai recent episod din povestea lui Paul Goma. Repet, scriitorul n-a mai călcat pământ românesc din 1977 deşi nu s-a dezis de cetăţenia sa ci i-a fost confiscată abuziv. I s-a transmis în 2006 că nu e cetăţean român, pentru ca în octombrie 2011 să i se confirme că de fapt figurează în arhive drept cetăţean. Toate  aceste întâmplări recente sunt detaliate în ultimele postări de pe blogurile Paul Goma, Varujan Vosganian precum şi Liviu Ioan Stoiciu.

Vă las să savuraţi ultimul update al întregii poveşti, cu speranţa că îl vom vedea totuşi pe acest român înapoi în ţară. Special am lăsat asta pentru final fiindcă n-ai cum să nu adori răspunsul lui Paul Goma, care nu face diferenţe între acest Stat (nou şi democratic) şi  celălalt Stat (vechi, câh, comunist) şi nu uită că Statul român i-a confiscat paşaportul românesc.

Chestiunea pasapoartelor:

Ambasada sà-mi cearà, prin postà, fotografiile noastre ale membrilor familiei mele; noi vom expedia – prin posta – fotografiile. Când pasapoartele vor fi gata, sa trimita la domiciliul nostru un functionar, pentru semnaturi. Din stradà, de la poarta imobilului, sà telefoneze (la 01 xx xx xx 44). Vom coborî toti trei, vom semna.

Sa nu astepte sa-i si multumim (din inimà partidului).

Va voi multumi domniei voastre.

Paul Goma

21 de gânduri despre „Oare va obţine Paul Goma paşaportul românesc?

 1. PS: Eu am cenzurat numarul de telefon. Asa ar fi trebuit sa faca si ceilalti. Totusi, suntem pe internet.

 2. @Moromitic : Putini stiu prin ceea ce a trecut Paul Goma in iadul domiciliului fortat de la Latesti/Pietroiu/Fetesti (Latesti nu mai exista, a fost arat). Deportarile se faceau in felul urmator : familie cu 2-3-4-5-6 copii, coborati noaptea din tren, si li se indica viitorul „domiciliul” fortat : sub cerul liber, pe camp,intre 4 tarusi legati cu sfoara. Familiile mai norocoase aveau cate un copac pe petecul „domiciliului”. Nu aveau voie sa paraseasca „domiciliul” nici pentru a face rost de apa si paine. Din fericire soldatii inchideau ochii la incursiunile celor mici in afara „domiciliului” in cautare de paine si apa de pe la „bastinasi”. Tatal meu a fost unul dintre acei copii …
  Nu s-a schimbat cu mult atitudinea administratiei fata de cetateni de atunci pana acum, pentru ca sunt aceeasi slujbasi, care eventual si-au adus si clanul sa castige un salariu de pe urma impozitelor platite de catre cetateni. Si eu sunt privit la fel de ciudat cateodata de cei din jur cand ma ridic impotriva nesimitirii generalizate, sunt privit exat ca un ciufut, nebun, neadaptat de cei care prefera sa se lase calcati in picioare de catre oricine, dar au impresia ca se pot uita de sus la cei care au demnitate …

 3. Inca nu imi este clar: functionarii despre care este vorba aplica legea asa cum este ea (buna / proasta) si dl. Goma ar dori o abordare mai speciala pentru dinsul pentru suferintele prin care a trecut si pentru faima pe care o are? Sau legea este de partea dlui Goma iar functionarii cauta motive pentru a-si minimiza eforturile in rezolvarea problemei? Vorbim despre ce ar fi moral sau despre ce este legal?

  Nu de alta dar vad ca se face referire la dl. Marius (Delaepicentru, presupun) care, din cite stiu, duce o lupta pentru a schimba o lege stupida dar care este, pina una-alta, legea care se aplica in prezent. Eu as vedea o diferenta intre cele doua situatii.

 4. Pai si cu un „stat” de genul asta sa colaborez facind sluj chiar si la un recensamint?
  As renunta cu prima ocazia la cetatenia romina.
  Nu pot ramine apatrid, fiindc mi-ar ingradi drastic libertatea de miscare, si imi place sa calatoresc. Dar as schimba oricind cetatenia romina pe orice alt pasaport/buletin din spatiul UE 🙂

 5. elena: Re: Marius, asa e, a fost un typo, am modificat. Despre celelalte intrebari, habar n-am, eu unul nu m-am lamurit din linkurile alea, fiindca in general sunt doar opinii. Ideea e ca anii trec intre incapatanarea mai mult sau mai putin justificata (eu nu sunt aici sa judec) a lui Paul Goma si lentoarea birocratica a Statului roman. E absurd.

 6. – In Romania , un porc ca Plesita a fost avansat general , a primit pensie super umflata iar la moarte colegii din „breasla” au adus un pios omagiu . 😦
  – Goma are tot dreptul sa vada oricare ministru roman in functie sunind umil la usa casei cu pasapoartele lor in mina . Cerind si oficial scuze pentru modul criminal cum o gasca de infractori a tratat cetatenii acestei natiuni . Deci , in tara in care Iliescu va fi inmormintat cu funeralii de stat , imposibil de imaginat un pic de normalitate si bun simt .

 7. Eu împărtășesc nedumerirea lui Paul Goma: de ce trebuie să aflăm de pe bloguri cine și ce face? Nu ar fi mai firesc, mai onorabil ca ei să facă, iar la final să ne anunțe pe bloguri sau prin orice altă metodă că statul român i-a redat cetățenia română lui Paul Goma?

 8. Am citit textele la care face trimite articolul şi am înţeles aşa, cronologic:

  1. În urmă cu nişte ani, când a dorit să recapete cetăţenia luată abuziv de statul comunist, lui Paul Goma i s-a cerut să meargă pe calea procedurală obişnuită. A refuzat, ceea ce este un gest ce poate fi înţeles, dat fiind că cetăţenia i s-a luat în condiţiile respective. Pe de altă parte, nici funcţionarii nu aveau ce să facă, pentru că prin natura meseriei lor nu li se cere să acţioneze etic, ci legal. Ori tocmai legea – proastă – îi lega de mâini şi de picioare. Era deci nevoie de decizie politică.

  2. Recent, alte persoane au descâlcit chestiunile procedurale şi au ajuns la o decizie administrativă care recunoaşte cetăţenia lui Paul Goma. Acesta este cetăţean român.

  3. Paul Goma are nevoie de paşaport. Pentru asta trebuie să meargă la ambasadă. Refuză, cerând o procedură specială pentru el, inclusiv ploconirea unui funcţionar la uşa sa. Acesta nu mai este un gest de înţeles. Întreaga luptă a lui Paul Goma a fost împotriva societăţii în care unii sunt mai egali cu alţii şi primesc proceduri speciale şi ploconeli. De ce ar fi tocmai Paul Goma cel privilegiat acum?

 9. Pai Goma ar face bine sa crape si atunci vor fi fericiti si tortionarii si functionarii.

 10. Insistand intr-o demnitate incapatanata (si neinteleasa) omul are un rol de turnesol aratand limpede cum sunt tratati diversi romani dupa 1989. Cererea lui e simbolica, solicita un gest reparatoriu: sa-si primeasca inapoi identitatea de roman in mod demn.
  Nu e cine stie ce favor, ba chiar e derizoriu in comparatie cu jaful legalizat al adevaratelor privilegii. Asta in timp ce unii sunt in continuare mai egali decat altii si ca fosti nomenclaturisti au beneficiat de privatizari, vile, indemnizatii, favoruri care s-au legiferat fara jena si cu promptitudine maxima. Insa nimeni in 20 de ani n-a legiferat un gest reparatoriu pentru refugiatii politici, aia asa putini cati au fost. Zic ceva si prioritatile astea oficiale ale noului stat democratic. Probabil ca se asteapta pasiv sa se intample un gest reparatoriu post-mortem.

 11. @Moromitic: De fapt lucrurile sunt chiar mai complicate decât crezi. A fost legiferat un gest reparatoriu pentru condamnaţii politic şi persoanele care au fost obiectul unor măsuri administrative cu caracter politic, prin legea 221/2009 (iniţiată de Monica Macovei), care dă dreptul la reparaţii morale. Acestea se obţin prin cereri în instanţă.

  În cursul anului 2010, la unul din aceste procese, statul român, prin Ministerul de Finanţe, a ridicat o excepţie de neconstituţionalitate a legii. Curtea Constituţională a respins cererea statului, însă din proprie iniţiativă a analizat şi restul legii şi a constatat prin decizia nr. 21 octombrie 2010 că articolul principal al legii este neconstituţional pentru că ar crea diferenţe între diversele categorii de persoane persecutate politic. Anularea acestui articol anulează legea.

  Parlamentul avea la dispoziţie 45 de zile pentru a pune legea în acord cu decizia Curţii. Nu a făcut nimic. În consecinţă, legea 221 este la acest moment inaplicabilă, prin contribuţia tuturor celor trei puteri ale statului, fiecare cu bucăţica ei.

  Şi ca să vorbim şi de a patra putere, te întreb pe tine, pentru că ştiu că citeşti presa şi eşti atent la ce se întâmplă în jur, ai văzut ca povestea asta să fie pe prima pagină? Ai auzit de ea?

 12. Niciodata. E prima data cand aud de initiativa asta nascuta moarta. Si mda, e a doua oara in doua zile cand mi se confirma teoria ca unele comentarii de p-aici sunt mai valoroase decat postarea-pretext de la care au pornit.

 13. Poţi să faci o mică cercetare pe temă şi să scrii un articol.

 14. Pai comentariul tau e deja 95% articol separat (ca si cel despre Grecia-Turcia). Mai trebuie doar copertate cu introducere si incheiere.

 15. @informatorul: din nou, ai fost sters fiindca plictisesti agramat. Esti binevenit cand crezi ca poti sa ne plictisesti corect gramatical.

 16. Păi nu există cumva un istoric al evenimentelor din 1977, cel puțin la Securitate? Nivelul de la care s-a dat directiva de a i se retrage cetățenia trebuie să fie mai mic,cel mult egal cu cel de la care i se va restitui (nu cred că operatorii de la ghiseu aveau asemenea atribuții pe atunci). Să apelăm la cine are acces la arhivă! Iar ca bonus că a supraviețuit atentatelor prin pronie divină, să i se dea mult-încercatului Paul Goma și familiei sale tot ce e necesar, pentru ca urmașii nostri să nu ne condamne! Vor face goimi acest lucru?

 17. Statul roman ar trebui sa se autosesiseze si justitia sa dea o decizie de anulare a actului din 1977 ,prin care i s-a retras cetatenia romana .O copie a acestui document sa i se trimita oficial dlui Paul Goma ,inclusiv cu invitatia unor organisme de cultura romanesti: Ministerul Culturii,sau Uniunea Scriitorilor ,Organizatorii Targului de carte BOOKFEST sau GAUDEAMUS, unde ar putea avea un stand special si intalniri cu cititorii.Cu siguranta ar fi un eveniment.
  Noi,in schimb, ne invartim in jurul cozii,..sa faca el cerere,etc…

 18. Stimate si necugetate Ovidiu ( cel putin in comentariul cu ” privilegii” pt Paul Goma ),
  Frati lacuitori ai Tzerei Romanesti, veri de ce neam veti fi ( (c) T. Vladimirescu ),

  Nu e vorba de nici un privilegiu special pt Goma. Juridic, se cheama, simplu : principiul simetriei. Adica : statul roman i-a luat cetatenia lui Goma, fara cererea impricinatului, deci tot statul roman trebuie sa/i redea lui Paul Goma cetatenia, si tot fara cerere . Asta, desigur,daca statul democratic actual nu are aceeasi parere despre tradatorul Goma ca statul dictatorial din 1977 … Orice alte argumente sint, dpdv juridic, discutii de berarie.
  Politic si civic, e clar : nu doar statul actual nu recunoaste statura uriasa si unica al lui Paul Goma, dpdv civic si istoric, dar si restul societatii, in cvasi/totalitatea ei, e ori analfabeta in cazul ” Goma „, ori rauvoitoare, dusmanoasa sau letargica. Ceea ce spune suficient despre degradarea morala si intelectuala a populatiei carpato-danubiano-pontice . Parerea mea …

 19. Toti ii uram sanatate domnului Goma. In rest, ca e ca nu e VV intr-un fel sau altul, ai fost cenzurat pentru incrancenare de bodega, revino p-aici cand nu mai scrii mesaje din carciuma, vei fi binevenit. Si apropo, pentru injuraturile tale viitoare, „ma-sa” se scrie cu cratima.

 20. Citez : „Numai ca, din lipsă de tact, eleganţă şi diplomaţie a unor reprezentanţi ai Statului s-a ajuns la o situaţie şi mai jenantă.”

  Draga, nu este nicio lipsa de tact, eleganta si diplomatie. Acesta-i caracterul conducerii politice si statale instaurata in dec 1989 si nu trebuie sa ne mire.

  Pentru uimitzii care cred ca Paul Goma doreste sa fie mai egal ca altii eu am curajul sa afirm ca nu este asa. Domnia Sa stie precis ca „stigmatul” aplicat lui il face indezirabil in Romania iudaica(a lui Tesu). Ca urmare, daca ar face cerere, ar rezulta doua variante :
  – nu i se aproba cererea si atunci de ce s-o mai faca;
  – i se aproba, vine in tara si este aruncat dupa gratii ca negationist si antisemit; si atunci de ce sa mai faca cerere ?

  Mai era o „personaja ” care sustinea ca Paul Goma ar dori sa-l umileasca pe „umilul” angajat(probabil vasnic securist) al ambasadei, aducandu-i pasaportul la usa casei. Nici poveste ca un DOMN de talia lui Paul Goma sa umileasca un roman. Dar facea haz de necaz stiind in ce situatie penibila vor sa-l duca unii. Om inteligent, ca noi toti romanii de altfel. Din pacate legea si catusele sunt in mainile altora nu ale romanilor ca sa-si poata face dreptate conform omeniei si legii.

  PS. Scuze ca atasez asa tarziu acest comentariu fata de data ultimului comentariu afisat. Abea acum am nimerit intamplator acest blog.

 21. si se termina si anul 2015 ……

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.