La colțu' străzii

Alianţa PDL-PSD netezeşte în Parlament drumul către exproprieri la Roşia Montana

12 comentarii

Scriam acum câteva săptămâni despre argumentele de principiu împotriva proiectului minier de la Roşia Montana, punând pe primul loc chestiunea proprietăţii (garantată, după cum se ştie, de Constituţie):

Mai sunt destui proprietari de terenuri în zona ce urmează a fi afectată ce nu doresc să renunţe la agricultură şi să vândă. E dreptul lor, garantat de Constituţie. Compania mizează pe presiuni sau, în ultimă instanţă, pe exproprieri în interes public. Dar sunt două interese private contrare, ce ar trebui să fie egale în ochii statului. Mai mult, rolul statului este să balanseze dezechilibrul de putere şi să reacţioneze atunci când cel mai tare (compania) abuzează şi îl ameninţă pe cel mai slab (micul proprietar). Atât timp cât există proprietari ce nu vor să plece de pe locul lor, nu ar trebui să existe exploatare, în numele unor principii cu mult mai valoroase decât tot aurul din lume.

Am aflat astăzi (mulţumesc, Andreea!) că în timp ce la lumină se numără tonele de aur, în birourile Parlamentului se pregăteşte în linişte soluţia la această „problemă”. O modificare la Legea Minelor include o modificare de fond a legii exproprierii prin care interesele companiilor miniere trec înaintea dreptului de proprietate al cetăţenilor români. Proiectul de lege a fost depus încă din mai 2009 de senatorii Ioan Ruşeţ (PDL) şi Toni Greblă (PSD). Într-o primă fază, Guvernul a dat aviz negativ proiectului. Totuşi, acesta a fost adoptat tacit de către Senat şi a ajuns pe agenda Camerei Deputaţilor. Iată cum sună articolul cheie al proiectului legislativ:

Art. 10(1) Prin derogare de la prevederile art. 6 din Legea 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, cadrul juridic pentru reglementarea măsurilor în scopul asigurărilor terenurilor necesare desfăşurării lucrărilor miniere pentru exploatarea substanţelor minerale utile este cel prevăzut la art 10(2) – 10(17).

Art. 10(2) Se declară de utilitate publică lucrările miniere pentru exploatarea substanţelor minerale utile, care se execută în baza unei licenţe de exploatare.

Ceea ce urmează este o procedură de expropriere specială pentru activităţi miniere, care pune în mâinile titularului de licenţă (adică o companie privată) conducerea întregului proces şi decizii cheie privind despăgubirile. După acelaşi model proiectul include derogări de la prevederile Legii Codului Silvic, de la ordonanţa guvernului privind protecţia patrimoniului arheologic, de la legea fondului funciar, de la legea privind autorizarea lucrărilor de construcţii şi de la legea privind urbanismul şi amenajarea teritoriului, toate în favoarea titularului de licenţă de exploatare minieră. Ghici ce companie din România a avut în ultimii ani probleme cu toate aceste legi? Desigur, RMGC, pentru proiectul de la Roşia Montana.

La Cameră, proiectul a primit în doar o lună şi jumătate avize favorabile de la Comisia economică, Comisia pentru cultură, Comisia pentru buget şi Comisia juridică, şi aviz negativ de la Comisia pentru administraţie publică. Ulterior a primit aviz favorabil de la Comisia pentru agricultură.

Comisia pentru industrii, cea sesizată, a cerut încă o dată opinia Guvernului. Şi acesta s-a răzgândit, venind în iunie 2010 cu un aviz favorabil, dar cu mai multe observaţii şi recomandări de modificare. Aceste observaţii ale Guvernului nu afectează chestiunile de fond, adică legiferarea unor proceduri speciale în interesul companiilor miniere. Urmează ca după reluarea activităţii Parlamentului, Comisia pentru industrii să facă raportul final şi proiectul să fie votat în plen, cel mai probabil în luna septembrie.

Nu e aşa că toată ofensiva recentă de demonstrare a utilităţii proiectului de la Roşia Montana capătă o nouă imagine?

Reclame

12 gânduri despre „Alianţa PDL-PSD netezeşte în Parlament drumul către exproprieri la Roşia Montana

  1. Te dau mai departe

  2. exproprieri, un r in plus.

  3. ce trist……..

  4. Se dovedeste inca o data faptul ca antipatiile politice dispar in momentul in care se poate roade un ciolan, sau ficatii propriului popor.

  5. Eu am semnat petitia : http://www.rosiamontana.net/ si mi-am aratat disponibilitatea de a participa la manifestatii, se mai baga careva?

  6. Eu din principiu nu (mai) semnez petitii online. Mi se par patetice si inutile, scuze. N-au nicio putere, ba mai mult, consuma entuziasm aiurea.

  7. lloopp: „am luat act cu îngrijorare” ca in 2009 au existat initiative comune ale membrilor coalitiei de guvernare a momentului … e de mare angajament civic 😀

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.