La colțu' străzii

E nuntă mare-n cartier

3 comentarii

Astăzi în cartierul numit România e sărbătoare, o nuntă mare. Se însoară Borcea. Cum, care Borcea? Poţi să nu ştii cine e preşedinte, prim-ministru, preşedintele Academiei (repede şi fără Google!), medicul de familie, învăţătorul şi profesoara de română a copilului, dar cum să nu ştii cine e Borcea? Omul nu a creat, nu a inventat, nu a construit, nu a făcut bine nevoiaşilor, nu a ctitorit, nu a făcut legi luminate; nu e nici tânăr, nici frumos, nici deştept, nici educat, nici măcar excentric de bogat; prin voia oricărei entităţi în care credeţi, conduce de ani de zile fostul club de fotbal al miliţiei, devenit între timp instrument de spălat bani şi obţinut rezultate ruşinoase cu echipe de mâna a doua. Iar dacă tot vă mai întrebaţi cine este Borcea, aflaţi că naş îi este Becali şi cu asta deja nu mai aveţi alte întrebări.

Că a fost ştirea zilei în tabloide nu trebuie să ne mire. A fost însă ştirea zilei la ceea ce numim „televiziunile de ştiri”, adică acolo unde oamenii cu cap ar trebui să dezbată despre problemele zilei. Una dintre ele a considerat necesar să folosească un elicopter pentru acoperirea subiectului. Mai pe la prânz, urmăream o discuţie (nu chiar bună, dar mă interesa subiectul) despre examenul de bacalaureat, sesiunea de toamnă. Un ziarist, o profesoară şi un inspector şcolar spuneau unele lucruri la obiect, lucru mai rar întâlnit. Un Breaking-news a întrerupt fraza inspectorului tocmai când ajungea la politici educaţionale: Becali ieşea de la botezul pe care l-a făcut dimineaţă, pregătindu-se să meargă la nuntă de după-amiază. Ştirea urgentă era că Becali spunea ceva despre Borcea, şi a tot zis, de am rămas cu bacalaureatul neînţeles.

Şi a urmat un promo din care aflam că marea nuntă va fi comentată în direct de Corneliu Vadim Tudor, bufonul de serviciu, Florin Cioabă al doilea, auto-proclamat rege al ţiganilor, Tudor Octavian, un publicist cu umor talent pe vremuri, eşuat în prostituţie intelectuală la bătrâneţe şi, fără comentarii, Ecaterina Andronescu, profesor universitar, rector al unei prestigioase universităţi, deputat, fost ministru al educaţiei. E sărbătoare mare-n cartier, dar tristă zi în care vulgarul mahalalei a răbufnit indecent ca model de succes, amintindu-ne încă o dată cât de departe suntem de acea comunitate pe care ne-o dorim. Iar mâine cifrele de audienţă ne vor aduce aminte şi că noi, ăştia ce încă mai credem că altfel e bine şi de bun simţ, rămânem o minoritate. Ne vom întreba ce mai căutăm pe aici. Ce ne răspundem de data asta?

3 gânduri despre „E nuntă mare-n cartier

  1. Eu am făcut precum struțul care își pitește capul în nisip și crede că nu îl vede nimeni. Nu am deschis televizorul, așa că pentru mine nu a existat nicio nuntă. Deci mai stau olecuță pe aici. 🙂

  2. Cifrele de audienta confirma partial presupunerea ta. A fost subiectul care a coagulat cel mai mult interes (fara a fi nici pe departe „majoritar” in populatie) dar in cadrul subiectului audientele mari (si multe) au fost in zonele care „infierau” evenimentul.
    Banuiesc ca in multe comunitati nuntile si inmormantarile genereaza participanti, admiratori, barfe si carcoteli de pe margine… deci, daca tot apare intrebarea despre locul de plecare poate ar trebui insotita si de definiri asupra locului de ajungere. Asa ar putea aparea o mai buna definire asupra intereselor urmarite aici sau acolo.
    Raluca: strutul scapa de pericolele din proximitate dar „orizontul” se comprima mult 😀

  3. analiști financiari aveam, analiști politici la fel, iaca avem şi analiști nupțiali.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.