La colțu' străzii

Intamplari de prin scolile rurale, la 30km de Bucuresti

8 comentarii

Toata lumea s-a agitat in aceasta perioada cu sesiunea a doua de BAC.
Eu tin sa va povestesc doua intamplari, tot scolare, de la tara, primar si gimnazial. Personaj principal, aceeasi directoare de scoala.

Prima poveste

O invatatoare foarte buna a pregatit niste copii mai bine decat o fac altele, si a avut rezultate bune la concursurile scolare faza pe tara cu vreo 7-8 copii. Exista un foarte bun program al ministerului invatamantului (nu stiu al cui, bine ca exista) de premiere a scolilor/dascalilor cu elevi care au rezultate foarte bune la aceste concursuri. Se lasa la latitudinea directorilor de scoala ce se face cu acei bani, dar directiile sunt : prime pentru respectivii dascali, conditii mai bune pentru scoala, premii pentru copii (carti, dotari, etc.).

In acest caz suma acordata datorita performantelor copiilor si invatatoarei (meditatii pe gratis, da, exista asa ceva) ar fi undeva la echivalentul in lei a 700 de euro. O suma bunicica pentru mediul rural. Din aceasta suma, nu a ajuns nimic la cine ar fi trebuit sa beneficieze de ea : copii, invatatoare sau scoala, in ordinea importantei. S-ar fi topit pentru stingerea unor „nevoi si datorii” ale scolii. Rezultatul este ca invatatoarea a anuntat pe parintii respectivilor copii sa nu se mai astepte din partea dumneaei la dedicatia din anul scolar trecut. Sursa este sigura, unul dintre nepotei facand parte din acel grup de copii cu rezultate bune.

A doua poveste, aceeasi scoala, aceeasi directoare.

Un elev de gimnaziu a castigat la un concurs international un loc intr-o tabara internationala alaturi de ceilalti participanti cu rezultate bune. Voucher-ul a venit in plic pe adresa scolii, cu mentiunea celui care trebuia sa beneficieze. Cum-necum, s-au invartit si zapacit niste chestiuni administrative in asa fel incat alt elev a ajuns in tabara internationala, si celalalt a primit o excursie/tabara in tara. Parintii au depus nenumarate plangeri la inspectorat si minister. Directoarea le-a explicat ca are o pila asa de sus incat nu ii pasa cate plangeri vor depune. Explicatia confirma ca ceva necurat s-a intamplat cu respectivul voucher. Mai departe, la sfarsitul de an, elevul a fost „omis” de la anuntarea si primirea premiului I in timpul festivitatii de final de an scolar.

Dupa aceste traume aplicate psihicului unor copii pentru meschine interese materiale oare ce procentaj de promovare a BAC-ului or avea copiii din acea scoala peste cativa ani ?

8 gânduri despre „Intamplari de prin scolile rurale, la 30km de Bucuresti

 1. Am si eu d-astea dar dintr-un orasel mic de provincie. Intr-o scoala bunicica copiii (de clasa a III-a) au fost scosi in parc la facut curatenie. Nici o problema cu ideea, singurul comentariu al unui parinte a fost legat de faptul ca nu li s-au dat copiilor manusi. Ei bine… respectivul elev a devenit, brusc, din elev de 10 pe linie, un elev mediocru. Problema s-a rezolvat prin mutatul la alta scoala unde, surprinzator, elevul si-a revenit la normal.

 2. @Cristina : La ce am povestit eu, in cazul al doilea, parintii iau in calcul mutatul la Bucuresti. In primul caz, nu isi permit decat sa inghita in sec si sa isi vada de viata. Parintii din cazul tau nu au incercat sa faca niste demersuri, ceva, pe undeva? S-au lovit tot de pile ?

 3. Pilele se rezolvă cu bâta. Şi anume se strâng din rudele şi vecinii copilului nedreptăţit, iar profesorul/directorul vinovat are la finalul operaţiunii geamuri sparte, maşina distrusă, preferabil picioare şi mâini rupte. La ceas de noapte, desigur.

  Eu unul nu cred în atitudinea de mioriţă neajutorată.

 4. Mda, istorii de genul acesta imi amintesc si eu din perioada studiilor, fie de pe timpul lui Ceausescu, fie de la inceputul anilor 90. Tragic este ca nu s-a schimbat nimic. Si nu este singurul domeniu, sunt prea multe lucruri in tara aceasta ce par a fi prinse intr-o intepenire fara sfarsit. 😦

 5. Trist! Mi-e greu sa nu fiu de acord cu @dAImon

 6. @lloopp: Avand in vedere ca exista alternativa unei scoli la fel de bune au preferat sa o mute. Nu cred ca si-au pus macar problema sa faca ceva reclamatii. Din pacate, as spune.

 7. Dap, ăștia sunt directorii care ”vor sti ei mai bine” ce e de făcut pentru scoala si ce profesori să selecteze pentru a intar la clasă. Pe mâna acestor directori lasă Ministerul Educației școlile românești.

 8. verisoara mea profesor a fost ani de zile cu participare de copii la concursuri nationale. Nu a primit niciodata ceva in plus pt asta. Evident, niciun suport de la director, minister etc.
  Intr-un final, a preferat sa abanoneze catedra si sa lucreze in clubul copiilor.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.