La colțu' străzii

Drepturile Omului şi Drepturile Demnitarului

3 comentarii

Astăzi Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra propunerii preşedintelui Băsescu de revizuire a Constituţiei. Curtea a identificat mai multe schimbări propuse de preşedinte ce vin în contradicţie cu secţiunea din textul fundamental care limitează obiectul revizuirii. Între altele, CCR a constatat că propunerea de a limita drastic imunitatea parlamentarilor şi miniştrilor este neconstituţională:

Cu majoritate de voturi, constată că modificarea alin.(2) şi abrogarea alin.(3) ale art.72 din Constituţie sunt neconstituţionale deoarece au ca efect suprimarea unui drept fundamental al persoanei care ocupă o demnitate publică, încălcându-se astfel limitele revizuirii prevăzute de art.152 alin.(2) din Constituţie.

Articolul 152 alin. (2) spune că nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora. Drepturilor fundamentale le este alocat un întreg titlu al Constituţiei şi lectura celor 40 de articole ne arată că peste tot referirea se face la cetăţeni în ansamblu, cu o  singură excepţie unde sunt pomeniţi cei numiţi în funcţii publice… la Îndatoriri, mai exact la fidelitatea faţă de ţară. Dimpotrivă, Constituţia insistă să spună că Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări şi că Nimeni nu este mai presus de lege.

Întâmplător, tot astăzi Curtea Supremă a retrimis către DNA un dosar în care fostul ministru Babiuc este acuzat alături de Gigi Becali şi alte două persoane sunt acuzaţi de o escrocherie cu terenuri aparţinând Armatei, din care a rezultat prejudicierea statului cu aproape 900.000 de dolari. Curtea a constatat “nelegalitatea sesizarii Presedintelui Romaniei in vederea exercitarii dreptului de a cere urmarirea penala a unui ministru”. Detaliile nu au fost încă publicate, dar pe scurt înseamnă că e ceva în neregulă cu cererea pe care procurorul a adresat-o preşedintelui pentru a primi aprobarea de a începe urmărirea penală a fostului ministru Babiuc; nu s-a discutat pe fond, e o chestiune de procedură.

Dar de ce este nevoie să ceară magistratul voie de la preşedinte pentru a ancheta o escrocherie în care a fost implicat ministrul? Nu are nicio legătură cu politica, e o hoţie ca oricare altă (respectând proporţiile). Orice Cetăţean în situaţia respectivă ar fi anchetat şi ar fi avut dreptul să se apere în faţa justiţiei. Însă Demnitarul este un Cetăţean mai egal decât alţii! Drepturilor fundamentale ale Cetăţeanului li se adaugă, în interpretarea Curţii Constituţionale din România, Drepturile fundamentale ale Demnitarului, care-s mai mândre şi mai cornute.

3 gânduri despre „Drepturile Omului şi Drepturile Demnitarului

 1. ARTICOLUL 23: Libertatea individuală

  (1) Libertatea individuală şi siguranţa persoanei sunt inviolabile.

  ARTICOLUL 29: Libertatea conştiinţei

  (1) Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale.
  (2) Libertatea conştiinţei este garantată; ea trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc.

  ARTICOLUL 30: Libertatea de exprimare

  (1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.

  ARTICOLUL 32: Dreptul la învăţătură

  (1) Dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel profesional, prin învăţământul superior, precum şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare.

  Conform acestor articole, statul incalca drepturile omului. Plus, constitutia se contrazice. Comparati articolul 32 (1) cu articolul 48 (1). Care il alegem? Care ne convine?

 2. Dacă alte instituții ale statului le-ar fi verificat la sânge averile pe care le au și proveniența lor , astăzi am fi avut la
  CCR și ÎCCJ alte persoane , mai sărace și care ar fi dat alte hotărâri sau sentințe.

  Tot ce se întâmplă se face cu complicitatea dintre politicienii corupți , și slavă Domnului avem destui dovedidiți sau (mai mulți) nu, magistrați , despre a căror integritate sunt multe de spus, și judecători la CCR care provin tot din rândul politicienilor.

 3. Pingback: Din nou la decizia Curții Constituționale | La colţu' străzii

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.