La colțu' străzii

La identitatea fără leac

Scrie un comentariu

Devine din ce in ce mai clar faptul ca internetul nu mai functioneaza ca o retea de calculatoare, ci ca un nor de informatii independente de platforma. Deja ne citim stirile pe telefoanele mobile, luam netul cu noi la cafenea si asa mai departe, tehnologia nu ne mai leaga de birouri si nici informatia nu se mai prezinta pe aceleasi platforme clasice. Ceea ce vreau sa subliniez in acest articol este evolutia dupa era 2.0, ordonarea hiperinformarii actuale dupa surse primare, personale, individuale.

Informatia nu va mai circula din surse separate individului, adica bloguri, ziare si asa mai departe. Aceasta se va separa complet de platformele fizice si isi va gasi sursa in indivizi, pur si simplu. Nu spun ca sursele clasice vor dispare; nici chiar cele noi, daca mai putem considera blogul o sursa noua de informatii. Lucrurile vor evolua si mai departe, in ceva vreme (5-10 ani), iar tendinta va fi una in care indivizii si comunitatile vor forma stirile prin dictatura propriilor opinii.

Ca sa dau o forma mai de inteles celor spuse mai sus, ganditi-va ca postati un link catre un clip haios de pe Youtube pe Facebook. Tocmai l-ati primit, ati ras cu gura pana la urechi si vreti sa impartasiti sentimentul si altora. Se poate, fara probleme. Veti primi like-uri si comentarii. Eh, noul internet va transforma aceste aprecieri in autoritate, preferand sursele primare prin algoritmi de o complexitate uluitoare. Va incerca sa mimeze, in esenta, societatea. Iar concluzia primara din acest exercitiu, in masura in care informarea se muta pe internet si sursele alternative formelor de mass media traditionale devin din ce in ce mai puternice, este ca vor exista oportunitati si riscuri noi in managementul informatiei. Internetul va oferi gloatei de internauti rezultatele unui singur individ sau a unui grup bine informat mai repede si mai degraba decat sa afiseze un ziar.

Intr-o anumita masura, asta deja se intampla, dar in momentul in care identitatea ta internauta devine din ce in ce mai unitara, automat responsabilitatile tale in mediu cresc, nu numai in impartasirea de informatii. Este ca si cand ai vrea sa fii ziarist si te angajezi la un ziar. Faptul ca tu publici niste informatii cu puterea institutionala in spate este similar cu ce se va intampla si peste 5 sau 10 ani de zile, ca internaut. Autoritatea si identitatea ta pe internet vor insemna enorm de mult. Asa ca fiti atenti nu numai ce publicati, dar si cum va protejati.

Nu transmit cine stie ce semnal pe radarul conspirationistilor si nu incerc sa sperii fanii intimitatii pe internet (saracii..), spun doar ca evolutia internetului va va transforma, in masura in care mediul poate oglindi realitatea, in autoritati de sine statatoare. Una e sa cauti numele cuiva pe Google si sa dai de contul lui de Facebook sau Twitter si sa faci niste legaturi deductive, alta este sa le faca internetul pentru tine.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.