La colțu' străzii

Salariile profesorilor

16 comentarii

Mărirea cu 50% a salariilor tuturor profesorilor este una dintre cele câteva mari prostii populiste ce au dinamitat economia românească în anul electoral 2008, taman înainte de răbufnirea crizei globale. Legea a fost votată în unanimitate în Parlament, dar nu trebuie uitat că preşedintele Băsescu şi PDL au fost principalii susţinători ai iniţiativei. Au făcut-o ştiind că economia nu poate susţine măsura, dintr-un calcul electoral. Guvernul Tăriceanu a aruncat problema în viitor, amânând intrarea în vigoare a legii până la 1 aprilie 2009; proaspăt instalat, primul Guvern Boc a făcut acelaşi lucru, cu o nouă amânare. Şi de atunci Guvernul României, în orice format, rostogoleşte înainte castana fierbinte a salariilor profesorilor.

O parte dintre profesori au apelat la justiţie şi au obţinut hotărâri favorabile care spun că Guvernul trebuie să mărească salariile conform legii adoptate în 2008 şi să plătească diferenţele până la salariile mărite pentru toată perioada de când amână într-un fel sau altul aplicarea legii. Ajuns într-o situaţie dificilă, Guvernul doreşte să promoveze pe cale extraordinară – asumarea răspunderii – o nouă lege prin care salariile profesorilor ar urma să fie plafonate la nivelul din ianuarie anul curent (adică sub valoarea de dinainte e majorare). Motivaţia este aceeaşi ca la fiecare amânare de până acum: criza economică. Probabil că puterea are resurse politice să treacă această lege, asta însă nu garantează că nu se va ajunge din nou la situaţia iniţială după noi procese în justiţie. De asemenea, nu este o rezolvare a problemei, ci doar o nouă amânare.

Discuţia despre cum este corect nici măcar nu se mai pune, suntem deja prea afundaţi în disupta politico-juridică. Sunt multe subiecte de luat în seamă. Printre cele mai importante se numără aşezarea salarizării în educaţie pe criterii de performanţă; faptul că statistic raportul între salariile profesorilor şi PIB este unul decent, comparat cu restul Europei; şi diferenţele salariate însemnate şi greu de justificat între diverse categorii de profesori (spre exemplu, debutanţi faţă de profesori cu vechime).

Amânarea continuă a unei decizii ferme va exploda probabil în 2012, alt an electoral. Cel mai probabil scenariu este că guvernul PDL de la acel moment (indiferent că va fi Boc sau altcineva) va decide să aplice majorarea salarială, indiferent de costurile economice, pentru a obţine capital electoral, dar şi pentru că nu va mai avea prea mult loc de întors pe lângă hotărâri judecătoreşti defavorabile. Atunci se naşte întrebare: ce sens are să mai amâni? Aplicată în 2012, majorarea s-ar face fără a câştiga nimic, ar fi o oportunitate pierdută de a avansa agenda reformei în educaţie.

Opţiunea inteligentă a Guvernului ar fi să majoreze salariile profesorilor acum, cu condiţia realizării unui pact naţional pentru sprijinirea reformei în educaţie. Nu cu sindicatele, ci cu profesorii: fiecare, individual, să îşi pună semnătura pe un document principial. Acest document nici nu trebuie să fie unul nou, avem deja un Pact pentru Educaţie în vigoare. Ar trebui adăugate doar câteva vorbe care să amintească de efortul pe care acceptă să îl facă societatea, precum şi câteva valori de etica muncii, pe care profesorii nu au cum să le refuze. Să nu uităm că înainte de orice trebuie reformaţi oamenii şi nu sistemul, iar până acum Guvernul nu a făcut decât să-şi antagonizeze oamenii, antagonism ce se reflectă şi asupra politicilor propuse.

Desigur, apare şi o problemă de inteligenţă în politici economice: banii trebuie luaţi de undeva. S-ar putea ca aici să fie în continuare uriaşa problemă a Guvernului Boc.

Sursa foto: adevarul.it

16 gânduri despre „Salariile profesorilor

 1. Nu o sa fie nici o marire, deoarece nu le va permite FMI-ul, sau mai precis Comisia Europeana, al carei delegat este FMI. Cat despre diverse documente semnate ce vor declansa diverse procese de schimbare in societate, stii parerea mea. Daca le da si 1 leu in plus la leafa, semneaza orice. De schimbat insa, nu se va schimba absolut nimic in acest mod.

 2. Nu o sa fie nici o marire dintr-un motiv mult mai apropiat – Presedintele Basescu – schimbarea constitutionala propusa de el si care face referire la trecerea deficitului bugetar maxim in Constitutie va impiedica aceasta marire!

 3. Din linkul care demonstreaza, cum frumos ziceti, „că statistic raportul între salariile profesorilor şi PIB este unul decent, comparat cu restul Europei”:
  „ar fi corect sa estimam ca un profesor are un salariu mediu brut in jurul a 32,500 lei pe an (13 salarii, inclusiv sporurile).” 🙂

 4. imi declin competenta, si dupa aia imi afirm nelamurirea: schita aia de la fundatia patriciu e in dolari ppp, or, din cate stiu, repet, fara a fi competent pe domeniu, ca paritatea puterii de cumparare se refera la egalizarea pretului unui produs intre tari si nu la nivel al salariului. daca ma insel, asta e. oricum am lua-o, chiar si uitandu-ne pe graficul ala, e exagerat a spune ca ”raportul între salariile profesorilor şi PIB este unul decent”. ce inseamna decent raportat la cat produce romania? salariu minim pe economie la incadrare si sub media pe economie la iesirea la pensie? pentru ca tot vad cifre, sa fie clar: salariul unui profesor cu 15 ani vechime nu depaseste, acum, 12000 lei net pe an.
  bun, e necesara reforma, asta-i banalitatea evidenta. cine opreste pe cei care trebuie sa o faca, sa o faca cu adevarat? iar pana atunci, intrebarea banala, de pus oricaruia, politician sau chibit care s-a opus sau se opune majorarii: daca s-ar aplica, ar fi depasit bugetul legal al educatiei, de 6% din pib?

 5. @Peter: e vorba de un profesor cu 15 ani vechime. Un debutant câştigă mult mai puţin.

  @berenger: decent, comparat cu restul Europei. Cam atât poate să plătească la acest moment societatea. Vorbim însă de o medie statistică, în spatele căreia sunt multe lucruri ce trebuie gândite diferenţiat.

  Spre exemplu, acelaşi salariu poate să asigure un nivel de trai decent într-un oraş mic, dar să ducă la limita subzistenţei într-un oraş mare. Alt exemplu, o creştere procentuală a tuturor salariilor poate duce la creşteri importante pentru cei de la vârful piramidei salariale, dar nesemnificative pentru cei de la bază. Aceste probleme nu pot fi rezolvate de o măsură ca cea luată, trebuie schimbată filozofia salarizării în educaţie. Însă la acest moment vorbim degeaba, decizia a fost deja luată, şi acum e doar amânată aplicarea. Eu spun că ar trebui să ne-o asumăm şi să încercăm să o întoarcem cumva în avantajul nostru.

  Cu siguranţă majorarea nu va duce la depăşirea procentului de 6% din PIB. Acum, pentru educaţie se alocă prin bugetul central 3% din PIB, la care se adaugă sumele care vin din bugetele locale, dar acestea sunt undeva pe la 1% din PIB, în total. Însă aceste calcule nu ne folosesc la nimic, acel 6% este o cifră artificială, o altă decizie populistă de aruncat praf în ochii publicului. Întrebarea este cât ne permitem să plătitm pentru salariile profesorilor şi în ce condiţii.

 6. singura comparatie reala cu restul europei: medie salariu in invatamant versus medie salariu pe economie. daca media europeana ofera pentru invatamant un salariu mai mare comparabil cu salariu mediu pe economie (asa cum banuiesc ca e), atunci si bugetul romaniei poate mai mult. oricum, din exemplele tale (urban mic versus urban mare, de exemplu), imi dau seama ca ”decenta” in calitate de criteriu de salarizare a absolut irelevanta. este absurd ca un profesor din bucuresti sa fie platit mai mult decat unul din buhusi pe criteriul ca viata e mai scumpa la ”capitalisti”. singurul criteriu valid este valoare adaugata (si sunt elemente de calcul), insa asta presupune o schimbare radicala, cu vouchere, asigurari private de educatie si n alte modalitati de plata a educatiei. pana atunci, insa, nimic nu e decent in salarizarea din educatie

 7. Ascultând discursurile televizate ale domnului ministru Funeriu, ar avea oricine impresia că, totul se face pentru a eficientiza munca şi a promova pe cei care muncesc.

  Aş crede şi eu dacă, în fişa de pretransferări cel care face o singură activitate, de exemplu o lecţie deschisă, nu ar fi la fel punctat cu acela care face mai multe activităţi de genul acesta. Şi atunci eu să mai cred în discursuri?

 8. Nu e vorba de niciun profesor cu 15 ani vechime, e vorba de o fabulatie.
  La ora actuala si acum citez din proiectul actual al guvernului, „Un profesor cu studii superioare de lungă durată grad didactic I cu vechime între 10 şi 14 ani va avea un salariu de încadrare de 1.391 de lei”. [http://www.ziare.com/scoala/profesori/vezi-ce-prevede-proiectul-de-lege-privitor-la-salarizarea-profesorilor]
  Dar continuati va rog, ca le spuneti mai frumos ca Boc.

 9. O singura obiectie:

  Basescu nu a fost promotor al legii, din cate imi amintesc, PDL, da. A semnat-o fara sa o retrimita in Parlament, asa e, dar in scarba. S-a si exprimat, respinsese deja legea cu majorarea pensiilor si o luase peste nas.

 10. Nu iti amintesti bine: http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Politica/107994/Basescu-a-promulgat-legea-majorarii-cu-50-a-salariilor-profesorilor.html

  „Basescu a aratat ca ideea promovata de Guvern potrivit careia nu sunt bani pentru aceste majorari salariale nu este o realitate, bugetul putand fi asezat pe prioritati, iar asigurarea resurselor pentru salariile profesorilor este doar o chestiune de vointa, mai ales in conditiile in care s-a declarat in mod repetat ca educatia este „prioritatea 0″ a natiunii romane.”

  Deci, dupa propriile sale declaratii, Basescu&Boc n-au majorat salariile profesorilor cu 50% din decembrie 2008 si pana astazi pentru ca nu vor. Chestiune de vointa, asta e.

 11. Joness,

  Nu prea am inteles, sunt greu de cap.

  Eu, oricum, vorbeam de context. Si de faptul ca nu a initiat-o ci doar a semnat-o ulterior, comentand-o, aprobator; si chiar corect, dupa cum ai remarcat si tu.

  Si ca sa dea un bobarnac populist Guvernului PNL, desigur.

  Daca a semnat-o post factum si a tras si un speech, tot ulterior, insemna ca a initiat-o?

 12. De initiat, au initiat-o un grup de parlamentari, nu presedintele, guvernul sau vreun partid. Mai precis, cineva a propus amendamentul respectiv. Ovidiu vorbeste de „sustinatori”, tu de „promotori”. Basescu se incadreaza si la una si la alta. In schimb atitudinea sa nu se incadreaza deloc la „scarba”, ba chiar a promulgat legea in ciuda unui apel public si a unui document trimis de prim-ministru prin care i se cerea sa refuze promulgarea si i se prezentau motivele cererii. Si nici „post-factum” nu era, deoarece procesul legislativ nu era incheiat, fara semnatura sa legea nu intra in vigoare.

 13. Stirea aceasta http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/coalitia-mandateaza-guvernul-sa-isi-angajeze-raspunderea-pentru-limitarea-salariilor-la-profesori-221452.html m-a facut sa ma gandesc la o posibila „solutie corecta”. Daca Parlamentul (era sa zic Guvernul :P) ar adopta o lege prin care se acorda „o marire de maxim 50%, dar fara ca salariul rezultat sa depaseasca x lei”, apropo de termenul „plafonare”? Nu stiu daca este constitutional samd, dar ar putea fi o solutie de mijloc, ce ar micsora dramatic diferentele de salarizare si nici nu ar incarca bugetul cu o povara insuportabila.

  Din cate inteleg insa, actuala putere vrea nu sa plafoneze cuantumul cresterii, ci sa blocheze nivelul tuturor salariilor.

 14. Cata inventitate in cautarea de „solutii corecte” diferite de sentiinte judiciare definitive (si numeroase) si de votul politic revalidat in doua scrutine generale (partidele care au sustinut majorarea au fost revalidate in parlament, nenea care s-a opus a platit cu functia, nenea care a a apreciat ca oportuna masura si a promulgat-o a fost cel mai votat politician roman etc).

  Vointa mea politica in domeniul salarizarii personalului din educatie e fundamental diferita de cea rezultata din vot: statul trebuie sa se retraga din pozitia de angajator (ca si din cea de management) si sa ramana doar cu finantarea, reglementarea si controlul. Dorinta de egalitarism manifestata de numerosi concetateni ma sperie. Eu as miza mai degraba pe o diferentiere facuta pe baza de cerere si oferta care sa permita ca profesorul de engleza (mai greu de gasit) sa nu fie platit la fel cu cel de tehnologia materialelor; profesorul din bucuresti sa nu fie platit la fel cu cel din Movileni Olt … caci daca admitem diferentieri la resursele termice nu vad de ce ar trebui sa fie similare resursele umane.
  Privitor la votul tembel dat de „unanimitatea voioasa” m-am manifestat chiar din ziua votului si am tot insistat apoi ca-i o actiune mai grava, ca semnal, decat mult hulitele mineriade.

  Dar deciziile fiind validate, apreciez ca trebuie dat Cezarului ce-i al Cezarului. Masura cu pricina are sustinere politica majoritara si are si decizia definitiva a instantelor romanesti. A nerespecta deciziile instantelor si deciziile politice ale majoritatii cetatenilor pe baza de ce i se pare „corect”unuia sau altuia ar pune in instabilitate toate legile motivate in vointa politica majoritara sau/si hotararile judecatoresti definitive. Cu riscul de a irita „intelectualii” lui Salam si Guta … apreciez ca acest fel de impunere a executivului in fata judecatorescului sau/si legislativului … e o dictare a corectitudinii conjuncturale.

 15. http://alteopiniisiganduri.blogspot.com/2011/04/problema-salariilor-profesorilor.html

  Ar trebui dati ei in judecata ca persoane si sa plateasca din averile lor personale diferenta. Basescu & Boc & Geoana si toti tembelii. Un bun exemplu ca sa se introduca responsabilizarea politicienilor pentru declaratiile lor.

 16. Ce ma distreaza in Romania este faptul ca toata lumea face altceva decat ar trebui sa faca. Justitia si Parlamentul iau decizii executive, Guvernul si Justitia legifereaza iar uneori Parlamentul se substituie justitiei. Mai oameni buni, de ce naiba nu face fiecare ce e in dreptul lui sa faca?

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.