La colțu' străzii

Românii şi Catedrala. Acum de ambele părţi ale Prutului

29 comentarii

Avem două ţări româneşti, judecând după cultura majorităţii, de-o parte şi de alta a Prutului. Locuitorii celor două ţări sunt cu mult mai asemănători decât le place să creadă – până la urmă tot români sunt şi unii şi alţii. Chiar dacă ţara mai mică, Moldova, e cu mult mai săracă, multe dintre problemele ei de dezvoltare sunt similare cu cele ale ţării mai mari, România; doar la o altă scală.

Unul din lucrurile pe care românii din cele două ţări le au în comun este religia. Şi unii şi alţii sunt creştini-ortodocşi, deşi păstrează o diferenţă de două săptămâni la numărătoare zilelor. Toţi sunt mândri de religia lor şi se declară buni creştini, chiar dacă de ambele părţi ale Prutului cele zece porunci şi „legislaţia secundară” sunt mai degrabă opţionale decât obligatorii. Ca să-şi arate iubirea de Dumnezeu, românii construiesc biserici şi se închină vârtos când trec pe lângă ele; nu degeaba ambele ţări îl au în panoplia de eroi fondatori pe Ştefan cel Mare, promovat post-mortem la Sfânt, cel degrabă încălcător de morală creştină, dar ce mănăstiri frumoase a făcut!

Beneficiarii principali ai iubirii creştineşti a românilor sunt popii; pe lângă bisericile nenumărate, aceştia primesc salarii de la buget şi orice serviciu religios este taxat corespunzător, după buzunarul credinciosului. De câţiva ani, popii-şefi de la Bucureşti îşi doresc o catedrală mare-mare-mare, cel puţin la fel de mare ca invidia pentru catedralele vesticilor, cei acuzaţi că s-au dedat la astfel de construcţii magnifice pe vremea când românii îi apărau de turci (şi construiau „doar” mănăstiri; nenumărate mănăstiri). Zis şi făcut: au făcut rost de teren în curtea Catedralei Comunismului, redenumită în Palatul Parlamentului, şi au început deja să stoarcă banii necesari (fără număr, fără număr) de la buget.

Nu se poate Românii de la Chişinău ca să se lase mai prejos! Nu contează că au deja o frumoasă catedrală micuţă într-un cochet parc central, perfect potrivită cu oraşul. A fost domnul primar Chirtoacă în vizită de lucru la Istanbul şi a văzut acolo cea mai mare catedrală a Estului (mă rog, temporar moschee, actualmente muzeu), Sf. Sofia. Aşa că a decis că ce bine i-ar sta şi Chişinăului cu o mândreţe de catedrală după acelaşi model (chiar, se va găsi un prieten de-al nostru, arhitect, să copieze lucrarea?), doar aşa, mai mititică, după buget. Căci de unde altundeva să se plătească lucrarea, dacă nu de la buget?!

Chiar aşa, de ce are nevoie orice ţară săracă pe timp de criză economică? De o catedrală, desigur! Una mare în ţara mai mare, una în miniatură în ţara mai mică. Că români suntem!

Nb. Chirtoacă este, cică, liberal, cum bine observa amicul VB. Dar să nu uităm că la Bucureşti candidatul socialist ne-a citit din Biblie la dezbaterea electorală finală. Iar la Chişinău fostul preşedinte comunist Voronin ne-a spus că Isus a fost comunist, lucru cu care la Bucureşti fostul preşedinte comun… ăsta, social-democrat, Iliescu, a fost în principiu de acord. Trăiască România comunist-ortodoxă!

29 de gânduri despre „Românii şi Catedrala. Acum de ambele părţi ale Prutului

 1. Touché !!! Mi-a placut !

 2. Ce oameni rai! Veti arde in iad. Dar inainte veti mai fi arsi o data, de viu, de catre drept-credinciosii ultragiati.

  Tz tz tz… :p

 3. A se nota ca aceasta este doar prima parte unde Ovidiu nu spune povestea catedralei cochete de langa parc si nici de ce Patriarhia de la Constantinopol poate juca un rol cel putin interesant in Republica Moldova. Adica urmeaza partea a doua pe care nu o va scrie Ovidiu. 🙂 Si nu, nu despre catedrala este vorba in intentia primarului din Chisinau si nici despre liberalism, socialism, comunism, etc. Va urma … 😉

 4. Daca s-ar face referendum in ceea ce priveste finantarea de la buget a construirii catedralei din Bucuresti, eu as vota pentru. Nu stiu de vreo tara prospera, libera, capitalista, etica, tehnologizata si tot ce vreti voi care sa nu aiba o catedrala. Capitala fara catedrala, stadion serios de fotbal si macar un tanc pentru a deschide defilarea anuala nu e o capitala europeana ci un fel de tabara temporara de nomazi, sau de oieri, eventual talcioc sau lagar de munca. Nu intamplator, toate astea sunt pazite de caini.

  Acum puteti sa tabarati pe mine, iluministilor ce vreti sa sariti peste etapele istorice. 😛

  PS: sunt totusi de acord ca nu e nevoie de o catedrala la Chisinau. Am fost acolo, am vazut, ceea ce au este intr-adevar foarte frumos si potrivit cu orasul.

 5. Explicaţiile simple sunt întotdeauna mai bune ca poveştile astea cu simbolisme îmbârligate pe care nu le înţelege nimeni. Pur şi simplu Chirtoacă dovedeşte încă o dată că prea mult timp în politică tâmpeşte.

  Cum ziceam, noroc că a fost Chirtoacă în vizită de lucru la Istanbul! Îţi dai seama, dacă se ducea în China ar fi făcut o copie în miniatură a Marelul Zid.

 6. Pai da, lucrurile simple sunt mai simple intr-adevar. Dar uneori nu prea explica tot. Pur si simplu s-ar putea sa fie mai mult de atat! Si, apropo, nu e prima data cand Chirtoaca merge in vizita de lucru la Istanbul. Numai ca de atunci pana acum s-au mai intamplat cate unele si cate altele in relatiile dintre 4 biserici.

 7. Lasati-l, bre, in pace, pe bietu om politic. Nu mai stie si el cum sa cistige al doilea mandat in vremi de restriste si voi veniti acum sa-i puneti sare pe buba. Face si el o biserica, ia si el niste voturi, e un liberal ortodox care va fi votat de hoardele de babe drept marturisitoare.

  Maaare chestie. Repede, veniti voi iluministii astia masoni si anti-religiosi sa dati cu vorbe grele in bietu om cu inclinatii de Realpolitik bizantin.

  :p

 8. Ha ha ha. Calul moare de drum lung… De ce? Pentru ca e un necugetat care-l obliga. Calul e libera cugetare ce e fortata de o ambitie proasta sa mearga mai mult decat ii permite bunul simt

  Povestea e in felul urmator: statul roman are obligatii fata de BOR inca de la domnia lui Alexandru Ioan Cuza. De atunci, unele din cheltuielile Bisericii (salarii, reparaţii, construcţii) au fost preluate de către statul român ca o compensaţie materială pentru proprietăţile preluate, aproximativ 25% din suprafaţa agricolă şi forestieră a Ţării Româneşti şi a Moldovei. Aceasta compensatie a fost intrerupta de regimul comunist care, in schimb, a confiscat intreaga avere a Bisericii. Daca, acum , Biserica ar cere retrocedarea intregii averi confiscate de comunisti, Statul Roman ar trebui sa-i dea jumatate din bugetul actual. Daca cercetam datele istorice, vom vedea ca Biserica primeste mai putin teren, pentru constructia Catedralei, decat au avut cele 2 manastiri si mai multe biserici daramate de pe Dealul Uranus. Deci, nici macar terenul primit nu este pomana statului.

  Catedrala nu se construieste cu bani de la buget ci primeste doar mici finantari de la buget. Informeaza-te inainte sa acuzi. Biserica s-a imprumutat 200 de milioane de euro de la o banca, bani ce vor fi recuperati din donatii. Finantari primeste orice cult din Romania. Si e normal: orice cult are adepti care platesc impozit la Stat.

  Toti sunteti suparati ca statul roman ajuta cu bani construirea unei catedrale. Dar eu, contribuabil la Stat, am dreptul sa doresc ca o parte din buget sa mearga catre biserica? Statul roman a cheltuit peste 250 de milioane de euro pentru Stadionul National. Eu nu am dorit acest stadion. Dar alti romani au dorit. Asa e si cu Catedrala. E democratie. Greu veti intelege acest lucru.

  De fapt, pe voi va deranjam noi habotnicii care avem incredere in popi si in Biserica. Dar suntem multi si contribuim la bugetul statului. Iar statul e obligat sa vireze o parte de bani acolo unde dorim. Asa spune Constitutia tarii.

  Vad ca te pricepi si la istorie. In ce carte ai citit tu ca Stefan cel Mare era ,,in-calcator” de morala crestina?

  PS Restul proverbul il pastrez pentru cei care vor acuza cheltuielile facute de BOR

 9. Nu face nicio biserica. Alegerile sunt peste 4 luni. Declaratia asta nici macar voturi nu-i aduce, iar, la baza, stirea nu a fost despre ce a spus Dorin Chirtoaca, ci despre Mitropolia Basarabiei. Habar n-are lumea din Chisinau de povestea cu catedrala.

 10. Ateii sunt si ei platitori de taxe, asa ca ei dau fara sa primeasca un zid, o maslina, un platouas.

  Sa nu se mai dea nimic de la Buget, in mod egal tuturor cultelor. Vrea drept inchinatorul lacas, sa-si faca pe banii lui.

  Desfiintam scoli si facem catedrale. Halal, ca sa fiu corect politic.

 11. @Niccolae: dacă nu ne şi afuriseşti n-ai rezolvat nimic!

  Asta cu istoria „de la Cuza încoace” îmi aduce aminte de povestea cu urmaşul zărghit al lui Ştefan şi cel legal al lui Preda Buzescu. Chiar, oare ce s-o fi mai întâmplat cu domnul acela care moştenea nordul Buzăului? Partea mişto cu istoria e că poţi să opreşti timpul acolo unde-ţi convine ţie.

  Despre Ştefan cel Mare unde putem să citim dacă nu la cronicarii vremii? Şi am aflat că omul omora, bea, se veselea, preacurvea, minţea, lucruri nu chiar creştine. Ai grijă, Niccolae, că şi furia tot păcat e!

  @Raluca: Ştiu, tu eşti prietenă cu Chirtoacă. Asta e, ghinionul tău, norocul lui 😛

 12. @ Ovidiu: tocmai pentru ca sunt prietena cu Dorin , e posibil sa stiu care e motivatia din spatele ideii. Si, apropo, stirea nu a fost despre Dorin, ci este luata dinr-un comunicat al Mitropoliei Basarabiei. Asadar stirea este despre Mitropolia Basarabiei si despre Patriarhia de la Constantinopol – nu intamplator in cadrul comunicatului este trecut Constantinopol. Dar tu nu ai vazut decat ce am postat eu pe facebook.

  Referitor la buget, banii nu vor fi luati din bugetul primariei, ci este foarte probabil sa fie construita cu sprijinul Patriarhiei de la Constantinopol si, surpriza, surpriza, cu cel al BOR.

  Stii cum e povestea asta? Poate Romania sa faca ceva referitor la Transnistria? Nu prea! Dar ar putea sa faca Polonia. Poate Patriarhia de la Bucuresti sa faca ceva in privinta Mitropoliei Moldovei si a „uneltirilor” Patriarhiei de la Moscova? Nu prea! Dar ar putea sa faca Patriarhia de la Constantinopol.

  Repet, stirea nu este nici despre Dorin, nici despre construirea unei catedrale. Dar daca tu preferi sa o vezi asa …

 13. Asta ce e, „diplomaţie religioasă”?! Mai mereu s-a sfârşit cu crudiade, jihad şi alte orori.

  Eu unul nu văd ce treabă au Bisericile astea toate în spaţiul public! Aici e marea problemă, dincolo de calcule subtile despre contraponderea dintre biserica ortodoxă rusă şi insignifianta (ca influenţă diplomatică) patriarhie a Constantinopolului. Cât despre ajutorul BOR, mă faci să râd, CEO Daniel nu va da un ban din buzunarele largi ale preoţimii locale; doar nu crezi propaganda cu banii returnaţi din donaţii? Haha.

  Repet, ştirea este despre amestecul între biserică şi spaţiul public. Despre bani publici aruncaţi pe clădiri bune doar la susţinut megalomania preoţilor şi politicienilor.

  Ai văzut în ce hal arată Facultatea de Sociologie de la Universitatea de Stat? Sau cea de Drept. Sau Universitatea în întregime. De ce nu găseşte domnul primar timp şi bani să consturiască o şcoală nouă, dacă tot e aşa luminat?

 14. Nu poti compara prezenta bisericilor in spatiul public din Romania cu prezenta Bisericilor in spatiul public din Republica Moldova, pentru ca daca in Romania este vorba despre Biserica in sine, in Republica Moldova este vorba despre Biserica – instrument. Prin urmare nici (incerta) construire a unei catedrale nu poate fi comparata cu construirea unui spital sau a unei scoli pentru ca , pur si simplu, este vorba despre altceva.

  In rest, in povestea cu Catedrala Mantuirii Neamului sunt de acord cu tine.

 15. @Ovidiu Nici-un om sanatos la cap nu afuriseste un ciot de care se impideica pe strada

  Cronicarii vremii? Grigore Ureche, cel care vorbea de anumite fapte de manie , s-a nascut cu 90 de ani dupa moartea lui Stefan cel Mare.
  Jan Długosz (cunoscut şi ca Johannes Longinus sau Dlugossius1415-1480) a fost un preot, cronicar şi diplomat polonez:,,Nu s-a îngâmfat Ştefan în urma acestei biruinţe, ci a postit 40 de zile cu apă şi cu pâine. Şi a dat poruncă în ţara întreagă să nu cuteze cineva să-i atribuie lui acea biruinţă, ci numai lui Dumnezeu, cu toate că ştiau toţi că învingerea din ziua aceea numai lui i se datoreşte.”

  Si am multe exemple de la cronicarii vremii (deci nu de la Ureche) ,care lauda virtutile lui Stefan cel Mare. Dar daca tu inveti istoria din reclamele de vin si din scenetele de comedie…ce pot sa mai spun? Eu te-as pune pe tine sa aperi o tara plina de tradatori si cu popoare in jur care te ameninta fara incetare. Nu cred ca ai da 5 ani de puscarie unui tradator. Ai folosi si tu sabia.

  @Dan Selaru
  Am explicat problema…. ateii au primit bani prin: construirea de stadioane, sali de spectacole,amenajarea de parcuri (platesti bilet la intrarea in parc?), construirea de scoli…Daca voi ateii va creati o biserica si va adunati ca membri…o sa va dea si voua. De fapt, chiar se dau bani si ateilor( ONG-uri).Pentru stadion s-au cheltuit 250 de milioane de euro. Pentru Catedrala nu stiu daca statul roman va da macar 1 milion de euro. Si eu mi-as dori sa nu-i dea nici pe astia…desi, asta nu o mai recunoaste nimeni, turismul romanesc traieste datorita bisericilor. Si din acest punct de vedere, statul este obligat fata de culte

 16. Nu poti compara prezenta bisericilor in spatiul public din Romania cu prezenta Bisericilor in spatiul public din Republica Moldova, pentru ca daca in Romania este vorba despre Biserica in sine, in Republica Moldova este vorba despre Biserica – instrument. Prin urmare nici (incerta) construire a unei catedrale nu poate fi comparata cu construirea unui spital sau a unei scoli pentru ca , pur si simplu, este vorba despre altceva.

  Te antrenezi să fii politician?! 😀

  Ăsta e un exemplu clasic de paragraf plin de truisme, dar care nu spune nimic, deci nu aduce nimic în discuţie. Singura reacţie este să dau din cap şi să zic: e scris adânc. Cum aş putea să nu fiu de acord că diferite Biserici sunt… diferite? Sau că spitalu, şcoala şi catedrala sunt fiecare… altceva? Sunt de acord! Şi la ce folosesc aceste observaţii adânci în discuţia noastră?

 17. Nici-un om sanatos la cap nu afuriseste un ciot de care se impideica pe strada

  Trufia, Niccolae, trufia e păcat capital, ai grijă că nu se ştie niciodată unde-ţi va arde sufletul!

  Mai spune nişte pilde, că eşti amuzant. Ai ajuns la turism, de Elena Udrea nu ne spui ceva?

 18. Eu sunt si trufas si mandru si….dar am fost, cel putin, milos. La nesimtirea acestui stereotip cu afurisirea altui om, aveam un raspuns mult prea dur…si adevarat. Noi ortodocsii nu am invatat si nici nu stim sa afurism. Ortodoxia nu afuriseste ci constata starea de afurisanie. Afurisania nu este altceva decat lepadarea de Hristos. Daca esti ateu…de ce vorbesti tu de afurisanie? Oricum tu esti lepadat de Hristos prin insasi credinta ta. Dar vorbesti asa pentru ca nu cunosti termenii

  Pilde? Tu vii numai cu ,,improvizatii” din istoria populara si-mi vorbesti mie de pilde? Vorbesti de inchizitie si de jihad….discutand cu un ortodox. Daca ai citi in istorie ai gasi ca, de fapt, ortodoxia a suferit din cauza acestor ,,curente”, nicidecum nu a fost vinovata de asa ceva. A treia cruciada a fost indreptata impotriva ortodocsilor. Muntele Athos ( simbolul ortodoxiei) a fost pustiit de vreo doua ori de cruciati

 19. Clar, în numele suferinţelor de la a treia cruciadă merităm şi noi o catedrală! Una mare! Ba chiar una şi jumătate, unde prin jumătate se înţelege miniatura de la Chişinău, care cu această ocazie va reconcilia şi diversele autocefalii ortodoxe ce se ceartă din te miri ce (nu, nu din ordinul dictatorilor laici, bisericile sunt mai presus de aceştia). Mulţumesc, Niccolae, acum văd lumina! Preamărit fie CEO Daniel şi toţi managerii mari şi mici ai BOR srl!

 20. @ Ovidiu: Perfect! Ma bucur ca suntem de acord. Pentru ca in articol tu tocmai ai comparat merele cu perele: Catedrala Mantuirii Neamului cu o eventuala copie a Sf. Sofia. Eu incercam sa spun ca ratiunile din spatele construirii lor sunt diferite – in cazul in care ambele vor fi construite. Ba mai mult, la Chisinau as indrazni eu sa spun ca nici macar nu va fi construita acea copie. Nu a fost vorba decat de un comunicat al Mitropoliei Basarabiei in care a fost amintita, cu un scop precis, Patriarhia de la Constantinopol. Dar tu, plecand de la o fraza postata de mine pe facebook, te-ai hazardat si ai adus in discutie inclusiv bugetul primariei Chisinau, ai prezentat toata situatia ca si cand ar fi deja o decizie a primarului „tampit” de prea multa politica, etc.

  P.S: Acea catedrala frumoasa si cocheta de langa parc apartine inca Mitropoliei Moldovei care, desi a pierdut procesul la CEDO si ar trebui sa o retrocedeze Mitropoliei Basarabiei, nu da semne ca ar vrea sa o faca. Nu mai continui si cu slujbele oficiate pe rit vechi, Mitropolia Moldovei subordonata Patriarhiei Ruse, etc. Asa ca nu stiu in ce masura cei din Chisinau care se declara romani spun despre ea ca ar fi a lor. Multi dintre ei merg mai degraba la biserica Sf. Teodora de la Sihla care apartine Mitropoliei Basarabiei. Alte cateva detalii care fac cele doua situatii comparate de tine sa nu semene.

  In schimb sunt de acord ca, oricate biserici s-ar mai construi, nu se va ajunge la nici o reconciliere atat timp cat dictatorii laici nu vor decide asta. Si nu doar dictatorii laici ; uneori popii sunt chiar mai dictatori decat altii.

 21. Nu meritam o catedrala, dovada ca nu o avem. Dupa cum nu meritam nici autostrazi, nici multe altele. Meritam hore si sarbe platite de tzatza Udrea din banii din care s-ar fi putut face catedrale sau autostrazi.

 22. Raluca, uite aici ce am comparat eu, subliniat în ultima frază din articol:

  Chiar aşa, de ce are nevoie orice ţară săracă pe timp de criză economică? De o catedrală, desigur! Una mare în ţara mai mare, una în miniatură în ţara mai mică. Că români suntem!

  Am comparat atitutidea autorităţilor publice din cele două ţări.

 23. @joness: la ce ne trebuie şi o catedrală mare, nu avem deja un milion de biserici mici?!

 24. Ovidiu, iar eu am spus ca desi nu pricep de ce , in vremuri de criza, trebuie sa alocam bani de la buget Catedralei Mantuirii Neamului si care este scopul precis al acestei catedrale, in conditiile in care la Chisinau s-ar decide construirea unei catedrale cu participarea Patriarhiei de la Constantinopol, as fi ceva mai concesiva, mai ales ca acea catedrala chiar ar putea servi unui scop.

  Diferenta este ca la Bucuresti se construieste, la Chisinau nu. Autoritatile publice de la Bucuresti au alocat deja bani, la Chisinau nici macar nu se discuta despre asa ceva. De-asta tot spun ca stirea nu e despre catedrala, ci despre Constantinopol, nu e despre primar, ci despre Mitropolia Basarabiei.

 25. Ovidiu, pai asa avem si vreun milion de drumuri de tara desfundate, plus ceva poteci pe la munte. Ce ne mai trebuie autostrazi?

  Raluca, de ceva ani ma sperie „iluministii” ca s-au alocat bani de la buget, ca se construieste, ca vine Catedrala peste noi si peste Casa Poporului. Dar n-am vazut sa se miste ceva de la ceremonia aia de inaugurare a santierului, apropo de hore si sarbe.

 26. În 2009 au fost alocaţi 5 milioane lei de la bugetul de stat. În 2010 Consiliul Local Sector 2 a alocat 10 milioane de lei (deşi catedrala e în sectorul 5). Pentru 2011 CEO Daniel a solicitat în scris 20 milioane lei la momentul votării bugetului în Parlament şi a primit 10 milioane. BOR susţine că necesarul de finanţare pentru 2011 va fi de 200 milioane lei. Mă aştept la noi alocări bugetare pe măsură ce ne apropiem de alegeri şi la un mare tun în 2012.

  Lucrările sunt în grafic, cel puţin aşa scrie pe site.

 27. Waw! Singura mea parere de rau este ca am deschis aceasta pagina fara sa am punga de floricele la indemina. Ce pasiune! Ce tumult! Ce duel al literelor, cifrelor, mintilor si agheasmelor din dotare! Vizionarea unui thriller este mic copil, este sedinta de contabililtate pe linga senzatiile de vertije telectual si de bataie de inima pe care le-am resimtzit citindu-va, o voi mari retori ai neamului.

  PS: las si eu plasa asta la coada, sa ma afurisiti si pe mine, va rog. Eu dispar cinci minute, sa vad daca pe pagina cealalta s-au bagat iertari de pacate proaspete.

  :rofl:

 28. @Nicolae „Am explicat problema…. ateii au primit bani prin: construirea de stadioane, sali de spectacole,amenajarea de parcuri (platesti bilet la intrarea in parc?), construirea de scoli…”

  Si voi astia, religiosii nu va duceti pe stadioane, nu intrati intr-o sala de spectacol, nu intrati in parcuri si nu va trimiteti copiii la scoala.

  Esti din Evul Mediu? Sau vrei sa ne intoarcem in Evul Mediu? Asemenea prostii nu am mai auzit de mult. Cred ca si CEO Daniel te-ar afurisi.

 29. @Dan Selaru
  Daca ai fi gandit cu capul ai fi inteles. Dar tu ai extras doar jumatate din ce am spus eu. Ce rost are sa mai purtam o discutie in modul acesta?

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.