La colțu' străzii

Stânga vs dreapta

20 comentarii

În continuarea, sau mai degrabă în anticiparea graficelor celor măiestre ale lui Turambar, iată două grafice mai pricăjite despre evoluţia auto-poziţionării pe axa stânga-dreapta, în sondaje, din 1993 şi până astăzi:

După cum se poate lesne observa din creşterea bucăţii roşii a celui de-al doilea grafic, cu cât ne îndepărtăm mai mult de fatidicul (pentru unii) moment decembrie 1989, cu atât poporul îşi aminteşte mai tare că e de stânga.

Tot la Turambar puteţi citi câteva vorbe despre cum votează stânga şi dreapta, iar eu vă recomand călduros să citiţi pe îndelete numărul 3 din newsletter-ul Studii Electorale Româneşti, care vorbeşte pe larg despre ideologia electoratului român, atât din perspectiva poziţionării pe axa stânga-dreapta, cât şi legat de valorilor şi opţiunile ideologice ale cetăţenilor.

Primul grafic provine din BOP octombrie  2006, al doilea din newsletter-ul SER citat; la primul am adăugat eu datele pentru 2009 şi 2010, la al doilea cele pentru 2010.

20 de gânduri despre „Stânga vs dreapta

 1. Txs, mate 🙂 Most useful info.

  Un singur comentariu: esti sigur ca sint din total populatie? Unde sint NS/NR-urile? Ca sigur trebe sa fie si de-alea, nu toata lumea este limpede si cristalina la mintea lor cea ideologica.

 2. La primul grafic e procent din total populaţie. La al doilea procent din cei care s-au auto-poziţionat (adică din ăia care stau pe sârmă în primul grafic, lol). Scrie acolo, sub grafic, cu litere mărunte 😛

 3. Pingback: Tweets that mention Stânga vs dreapta « La colţu' străzii -- Topsy.com

 4. Ciudată treabă, mai ales că zilele ăstea l-am auzit pe Cristian Preda spunând că electoratul este cu precădere de dreapta, în ultimii ani. Aduna PDL-ul şi PNL-ul şi ieşea majoritar. Problema PDL-ului, spunea el, este că nu reuşeşte să valorifice votul de dreapta. Asta în ideea în care electoratul PDL este de dreapta. Iar graficul ăsta mă pune şi mai abitir pe gânduri.

 5. Sint diferente de punere a intrebarii. Noi am pus pe o scala de la 1 la 10 si pe urma am definit categoriile „stinga” = 1 … 3, centru = 4 … 7, dreapta = 8 … .

  In cazul intrebarilor din sondajele prezentate de Ovidiu, autodefinirea este directa: „stinga”, „centru-stinga” etc.

  Ce ti-e si cu metodologia asta, dom’le. Lucrurile sint complicate si necesita ecsplicatzii tot timpul.

  🙂

 6. @Turambar: întrebarea este aceeaşi în toate sondajele, cu scală 1-10. Diferenţele sunt la culegere de date (tot ce am pus eu în grafic este faţă-în-faţă, voi aţi făcut telefonic – şi da, este o diferenţă importantă, la faţă-în-faţă se foloseşte cartelă, la telefon respondentul trebuie să îşi imagineze scala, dar să nu intrăm în fineţuri) şi la felul în care sunt grupate răspunsurile (1-2, 3-4, 5-6, 7-8, 9-10 – da, e o ţâră dezechilibrată, dar am vrut categorii mai fine). Aş putea să le calculez ca tine, dar mi-e lene, eu am şapte, tu una, calculează tu ca mine 😛

  @neagrigore: Aşa cum auto-poziţionarea partidelor nu are legătură cu acţiunile lor, nici auto-poziţionarea votanţilor nu are legătură cu ce ar vrea partidele să se creadă despre ele. Citeşte mai multe în newsletter-ul pe care l-am recomandat.

 7. Scuze, n-am stiut. Eu am fost convins sa le grupez in trei 1…3 // 4…7 // 8..10, din motive de 30-40-30, stii tu, aproximarea aia cea mai rudimentara gaussiana, care se bine aseaza atit din punct de vedere al ponderilor (20-40-20 e chiar bine si simetric), dar mai ales al lungimii intervalelor (1…3 = 3. 4…7 = 4. 8…10 = 3).

  Da, le calculez din nou sa vedem ce iese. Uf, ma pui la treaba 🙂 😦 :p

 8. Ce v-a iesit pe nuanta de rosu la „Diferenta intre venituri ar trebui sa se micsoreze” e menit sa te faca sa te ia cu ameteli.
  La auto-pozitionare e deja parfum, ca sa zic asa … 😦

 9. Ar fi misto si un sondaj cu intrebari care sa testeze orientarea ideologica reala a respondentilor, nu ceea ce cred ei. Probabil ca ar iesi ceva de genul 80% stanga, dar ar fi mai relevant pentru a intelege optiunile de vot, ca zau daca eu vad unde e dreapta aia in Romania…

  Oricum, asa in general imi plac socotelile astea, mai ales cele publicate azi (marti) de Turambar. 😛

  Later edit: da’ stiu, le gasesc in newsletter. 😛 Il citesc chiar acum. 🙂

 10. da’ io va-ntreb pe amundoi, Ovidiu & Turambar: din analizele astea ne putem da seama care partid romanesc e mai „umbrela” decat celelalte?!? multam 🙂

 11. Cred ca vrea sa spuna catch-all, iar raspunsul este destul de clar acum. Acum vreo 2 ani, n-ar mai fi fost la fel de clar tind sa cred. Oricum, e mai usor sa vorbesti cu toata lumea cand nu faci nimic, ci doar dai din gura.

 12. După ce toate cele trei partide mari au trecut pe la putere, răspunsul este că toate sunt catch-all, pentru că niciunul nu a avut un program consecvent ideologic şi toate s-au aruncat în măsuri populiste înainte de alegeri.

  Dacă însă ne întrebăm care dintre ele are şi succes în această postură, singurul care a rezistat şi în vremuri de restrişte este PSD, şi cred că succesul se datorează bunei organizări a aparatului de partid. PNL parcă a mai mişcat ceva pe linie baronială, dar tot e departe de o structură eficientă. PDL e foarte aproape de PSD ca şi organizare, dar incompetenţa economică pe vreme de criză îl cam îngroapă pentru cel puţin un ciclu electoral şi e posibil ca oamenii din filiale să fugă prin alte părţi; ar putea fi o şansă pentru PNL, sau pentru viitorul partid al lui Băsescu.

 13. Uf, abia acum am citit newsletter-ul si trebuie sa spun ca nu sunt deloc de acord cu impartirea si categorisirea ideologica. Stanga/dreapta oricum inseamna altceva in Romania fata de ce spune literatura de specialitate, dar parca mi-e greu sa inteleg de ce impartirea e facuta atat de strict. Chestia cu competitia, spre exemplu, nu cred ca mai e valabila pentru o stanga moderna sau chiar si pentru ce inseamna stanga din Romania. Asta ca sa nu intru in Downs si in felul in care stanga/dreapta se redistribuie in functie de ce face si ce spune electoratul, nu in functie de niste criterii absolute.

  Altfel, despre explicatia ta cu catch-all sunt 100% de acord. Cum mi-am dorit intotdeauna sa spun, PSD ar fi neoconservator in SUA, pe cand PNL ar fi blue dog, iar PDL ar incerca sa fie un fel de Tea Party, extrem de inconsistent si slab organizat insa.

 14. romanul nu voteaza dupa doctrine, de stanga sau dreapta.daca-l iei la bani marunti nu prea pricepe despre ce este vorba.el voteaza doar sa schimbe.daca el nu a dus-o bine cu x il va vota pe y cu prima ocazie indiferent de ce vrajeli i se varsa.v-am luat in blogroll

 15. ‘neata, Ovidiu 🙂 eu am vazut, in graficele lui Turambar, ca PSD isi trage voturi in principal de la stanga si de la nedefiniti, dar are si un bazin de centru pe care-l poate exploata; PNL pare mai larg raspandit, pe centru, dreapta si nedefiniti; iar PDL pare sa aiba un appeal ceva mai interesant la stanga decat la nedefiniti, fiind bine ancorat in dreapta si in centru…

  stiu ca, initial, „catch-all” se referea la categorii si/sau clase sociale, da’ am senzatia ca s’a evoluat spre „umbrela,” care nu mai e ancorata in clase (ca nu cred ca mai sunt relevante), ci in inclinatii ideologice, asa cum propune si Turambar… deci, pot trage concluzia ca PDL e mai „umbrela” decat PNL, in timp ce PSD e mai inchistat…

  senzatia mea este ca, daca nu se mai intampla ceva spectaculos, reprezentarea politica de tip 30-30-30% poate ramane neclintita, cu efectul nedorit al blocajului parlamentar pe care il cunoastem… de unde, daca as fi in pozitie decizionala, as trage concluzia c’ar trebui sa modific ceva, pentru a impulsiona stabilitatea guvernarii, adica as renunta la sistemul proportional si-as trece rapid la unul majoritar 🙂

  si, culmea, daca raspandirea mai larga in baza (ideologica) de alegatori ar fi un bun predictor al rezultatului unui vot majoritar, iar figura prezentata de Tuambar s’ar pastra, atunci PDL si PNL ar avea succes mai mare decat PSD intr’un scrutin majoritar, in ciuda faptului ca cifrele tale arata indreptarea electoratului catre stanga… how ironic, innit?!?

 16. Codru, acum nu trebuie să crezi chiar tot ce zice Turambar 😛

  Joke aside, problema principală a acestor modele – aşa cum comentam şi la cel mai recent post turambarian – este că în practică înclinaţiile ideologice sunt un predictor slab de vot, iar poziţionarea pe axa stânga-dreapta unul foarte slab. Desigur, există o minoritate îndrăgostită de vorbe precum „dreapta” sau „liberal” şi care îşi dispută pe bloguri şi pe la conferinţe apartenenţa la aceste curente, dar democraţia se face cu majorităţi, iar rotiţele care pun în mişcare majoritatea cetăţenilor ce se îndreaptă către vot nu prea sunt cele ideologice.

  Asta nu reduce din valoarea de adevăr a observaţiei că actuala formulă electorală nu va conduce prea curând la o majoritate unicoloră, ci ne vom menţine în zona a 3-4 partide parlamentare şi o gaşcă de minoritari şi migranţi. Ceea ce nu e chiar aşa rău. Acum un an şi ceva aş fi zis la fel, că dau cu dragă inimă reprezentarea mai bună pe stabilitate guvernamentală şi susţin un mecanism majoritar de împărţire a mandatelor. Doar că între timp peisajul instituţional s-a înrăutăţit şi am asistat la abuzuri ale tuturor puterilor asupra celorlalte puteri, dar mai cu seamă ale Executivului (deşi nici cu Judectării nu mi-e ruşine), iar în acest nou peisaj Parlamentul, în prostia lui, rămâne „cel mai normal”, tocmai pentru că nu are o majoritate solidă.

  Dacă o majoritate slabă, dar cu un Executiv ambiţios, e în stare să facă atâtea trăznăi, trebuie să fim al naibii de atenţi cu mecanismele de control înainte de a ne propune să aducem la putere o majoritate solidă şi stabilă.

  (dar ăsta e alt subiect despre care mi-aş fi dorit să scriu, da’ nu am fost vreme, aşa că am profitat de provocarea ta ca să fac o divagaţie)

 17. buna divagatie 🙂 perfect de acord 🙂 o zi buna, Ovidiu!

 18. Ce importanta are sondajul cand partidele manipuleaza electoratul iar cei bogati manipuleaza partidele?
  Nu sunt monarhist, dar dece nimeni nu intreaba daca electoratul simpatizeaza cu Casa Regala a Romaniei care, daca am inteles bine, are azi peste 2 milioane de simpatizanti? Va doresc sarbatori fericite, cu stima S.R.

 19. @stelian r : Presupusii simpatizanti ai casei regale se vor injumatati la disparitia Regelui Mihai. Din pacate urmasii nu se ridica nici pe departe la inaltimea Altetei Sale.
  Pe langa asta sa stii ca a functionat foarte bine propaganda comunista cum ca ar fi plecat din tara cu ‘jde vagoane de haur, multi mai cred inca gogoritele acestea.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.