La colțu' străzii

Vot şi miting

Un comentariu

Mâine se anunţă o zi lungă pentru politicieni. În Parlament se va vota cea mai nouă moţiune de cenzură, în stradă se anunţă mare miting mare. În legislativ se va juca un nou act din piesa să ne prefacem că muncim, în piaţă PSD încearcă să îşi (re)găsească vocaţia de partid de masă.

Cu doar câteva săptămâni în urmă între Putere şi Opoziţie se ducea un duel retoric pe tema plecărilor succesive ale opozanţilor din sală pentru a anula cvorumul. „Sunt nişte chiulangii, nu respectă mandatul dat de popor, iau banii degeaba”, spuneau reprezentanţii guvernării; „e o tactică politică legitimă, ei vor să-şi treacă legile, ei să probeze majoritatea”, răspundeau opozanţii. „Nu se respectă libertatea votului, deciziile se iau de partid”, acuza PDL; „este o decizie comună, de grup, toţi sunt de acord”, răspundeau PSD şi PNL.

Iată că lucrurile s-au răsturnat; PSD şi PNL reclamă înaltele principii ale conştiinţei parlamentarului, PDL vorbeşte de pragmatismul tacticilor legitime. Ca întotdeauna, ambele tabere arată că nu au probleme în a interpreta partitura cea mai convenabilă, că principiile sunt flexibile precum poporul român, cel despre care am învăţat din cartea de istorie că întotdeauna s-a îndoit ca trestia în vânt în faţa năvălitorilor, supravieţuind astfel.

După mine votul în Parlament ar trebui să fie întotdeauna obligatoriu şi întotdeauna deschis. Parlamentarii care lipsesc de la vot să nu fie plătiţi, iar dacă recidivează să îşi piardă mandatul; iar fiecare vot să fie pe faţă şi publicat de îndată, ca să ştie cetăţeanul cum a votat alesul. Doar că nu avem nici urmă de dezbatere pe tema asta, doar retorică.

Despre mitingul de mâine bănuiam de ceva vreme că este unul al PSD, pentru că sindicatele româneşti şi-au pierdut de mult capacitatea de a-şi aduce oamenii (care oameni?) în stradă. Astăzi Gândul ne confirmă, printr-o simplă anchetă. Nu e nimic rău în asta, dimpotrivă, este ceea ce PSD trebuie să facă dacă vrea să progreseze de la partidul baronilor la măcar un simulacru de partid social-democrat.

Mai mult, puterea PSD a stat încă de pe când se numea FSN (sau chiar PCR, pentru cârcotaşi) în capacitatea organizaţiilor sale locale de a mobiliza oamenii. Traian Băsescu a câştigat însă ultimele două alegeri pentru că a reuşit să mobilizeze mai mulţi simpatizanţi în ziua votului decât candidaţii PSD. Chiar dacă moţiunea pică, va fi un test important pentru echipa Ponta, dacă pot sau nu să revină în lupta politică.

Am auzit că mâine se anunţă ploaie. Cine se duce la miting?

Un gând despre „Vot şi miting

  1. Eu n-as obliga parlamentarii sa voteze, si nici nu le-as anula mandatul daca lipsesc. Cred ca rolul unui parlamentar, si in general al unui lider politic, este mai vast decat atat. Insa i-as plati strict in functie de participarea la sedinte. Daca nu ma insel, asa se si procedeaza in consiliile locale: exista o indemnizatie de sedinta, nu un salariu fix.

    In functie de participare si nu de numarul de voturi date, deoarece tin mult la ideea „votul este un drept si nu o obligatie”, si consider optiunea de a NU vota in cunostinta de cauza, si cu o alta motivatie decat „chiulesc, mi-e lene, nu ma intereseaza” drept una absolut onorabila. De altfel eu insumi am practicat-o in cateva alegeri din inalta pozitie de cetatean cu drept de vot.

    Daca domnul parlamentar alege sa isi reprezinte mandatul exclusiv vorbind la televizor (exemplu celebru: Crin Antonescu) nu l-as demite, ptr ca si vorbitul la televizor poate schimba lumea, poate chiar mai mult decat votul la vreo lege obscura. Sa il demita alegatorii la vot, daca nu le place. Insa nu l-as plati.

    Eu maine as vrea sa ma duc sa imi iau pat. 😛 Pentru ca de vreo doua saptamani sunt fixat pe scaunul de la birou (aka „acasa”), dar dupa lupte seculare am reusit sa prezint planul de business pentru la anul, si inca unul ce a placut celor ce trebuia sa le placa. Insa daca Bucurestiul va fi blocat de clasa muncitoare care se face ca munceste va trebui sa ma reorientez. Nu-i problema, dupa 2 saptamani de munca non-stop gasesc destule de facut, altceva decat a casca gura la circul jalnic al politicii romanesti. Am si niste carti de citit printre altele. Sau pot sa ma joc Wow. 😛

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.