La colțu' străzii

Când trebuie să plece Cabinetul Boc

8 comentarii

Voi continua discuţia cu joness. Eu am spus că susţin Guvernul în disputa actuală cu sindicatele; răspunsul lui este jos Guvernul cu orice preţ. Deşi cele două poziţii par ireconciliabile, cred că ceea ce le separă este doar perspectiva temporară. Şi eu cred că Guvernul Boc trebuie să plece, dar nu acum, pentru că acum este singurul care îşi asumă măsuri corecte, dar impopulare. Echipa Boc trebuie să plece dacă nu reuşeşte să implementeze planul propus, sau imediat după ce l-a implementat, pentru că cineva competent trebuie să vină cu un plan anti-criză.

Să ne amintim că pe termen scurt sarcina Guvernului este să echilibreze bugetul. Nu putem vorbi de măsuri de stimulare economică cu efecte peste şase luni atât timp cât nu avem bani pentru cheltuielile curente de mâine şi cu atât mai puţin bani pentru măsurile respective. Pentru echilibrare opţiunile sunt creşterea taxelor sau scăderea cheltuielilor, iar cele mai importante cheltuieli sunt cele cu salarii şi ajutoare sociale. Guvernul Boc este pregătit să îşi asume măsura nepopulară, dar mai bună, a scăderii cheltuielilor. Nimeni altcineva nu este dispus să facă acest lucru. De aceea spun că acest Guvern trebuie să rămână şi să fie sprijinit să-şi ducă până la capăt planul de ajustare; mai este şi posibilitatea ca în ciuda intenţie Guvernului, măsurile să nu fie aplicate, fie oprite politic sau juridic, fie din incompetenţa adminsitraţiei.

După ce trecem acest hop ne întoarcem la problema fundamentală a Cabinetului Boc: incompetenţa economică. De la începutul lui 2009, când a fost instalat primul Guvern condus de domnul Boc şi având la economie şi finanţe cam aceiaşi oameni, şi până acum, echipa domnului Boc s-a arătat profund incompetentă în materie de economie. Există riscul major ca după ce implementează măsurile de austeritate să risipească oportunitatea câştigată cu sacrificii pentru că nu ştie ce să facă.

Aşa încât Guvernul Boc trebuie să plece în una din aceste două situaţii:

 • Nu reuşeşte să implementeze măsurile de austeritate propuse, lăsând locul altcuiva care să încerce să o facă
 • După ce a implementat cu succes măsurile, lăsând locul altcuiva care poate să propună şi să implementeze un plan de redresare economică

În ambele cazuri întrebarea cheie este „cine altcineva?” Voi încerca să răspund după ce citesc replica lui joness.

8 gânduri despre „Când trebuie să plece Cabinetul Boc

 1. Joness radicalul, Ovidiu cel temperat. 🙂
  Sunt de acord cu Ovidiu, macar pentru ca nu exista absolut nici un plan „after”.

 2. Avand in vedere prima conditie enuntata de dumneavoastra precum si datele recent aparute relativ la executia bugetara (whiew, am reusit!), titlul articolului probabil ar fi trebuit sa contina cuvantul „trebuia” nu „trebuie”.

 3. Total de acord cu finalul. Dealtfel cred ca el constituie si un raspuns la intrebarea Cand? (Atunci cand exista o solutie care sa genereze incredere mai mare)

  Cum am mai zis disjunctia „masurari de stimulare economica” vs reduceri de cheltuieli e doar una discursiva. As spune chiar ca tratarea lor in secventialitate cu reducerile de cheltieli in fata diminueaza/ schimba efectul celorlalte.

  PS: daca „nu reuseste” tragedia exceda guvernul boc si o sa fie decontata de cei care l-au lasat sa incerce.

 4. Guvernul Boc nu trebuie să plece! Unde dracu găsim altul mai cinstit, mai competent şi mai iubit de cetăţeni? Viaţă lungă Guvernului Boc! Şi Înţeleptului Cârmaci! Cârcotaşilor!

 5. guvernul nu are parghii legislative sa faca reducerile,
  guvernul nu are vointa politica sa faca reducerile,
  guvernul nu are capacitate admninistrativa sa implementeze programul.

  deci, ramane sa-si dea examenul de incompetenta inca o data, si taxele vor creste asap

  astfel, vom plati mai scump servicii publice de o calitate la fel de proasta, sau chiar mai proasta, decat cele pe care le platim azi.

  orice umbra de optimism in conditiile astea mi se pare total nejustificat.

  pana cand panica va mai sta in piete…we’re out of business.

  economia romaneasca(si mondiala) are nevoie de o poveste in care sa creada ca sa-si revina, pe langa un deleverage masiv, ori la noi economia nu mai are incredere in povestitor.

 6. ps…

  desi taxele in romania par mici i believe

  we’re at the edge of laffer. more taxes = less revenue = decrease of gdp.

  romanii nu sunt dispusi astazi sa plateasca taxe mai mari. motivele sunt nenumarate…dar mi-e lene acum

 7. Plecati de la premise gresite din primele fraze cand spuneti:

  „Şi eu cred că Guvernul Boc trebuie să plece, dar nu acum, pentru că acum este singurul care îşi asumă măsuri corecte, dar impopulare.”

  Pai cum sa nu fie singurul guvern care vrea sa-si asume…, ca doar nu avem astazi in Romania 2-3 guverne! Apoi, masurile nu sunt nicidecum corecte. Sunt incorecte (economic) si nu numai impopulere, ci chiar distructive social.

  Apoi spuneti:
  „Echipa Boc trebuie să plece dacă nu reuşeşte să implementeze planul propus, sau imediat după ce l-a implementat, pentru că cineva competent trebuie să vină cu un plan anti-criză.”

  De acord ca echipa Boc trebuie sa plece, dar cat mai repede, inainte de a incepe sa implementeze planul propus.
  Daca va pleca dupa ce „la implementat”, adica a distrus, e grav.
  Trebuie sa vina atunci cineva cu un plan anti criza si anti BOC.

 8. Sunt de acord ca, caderea guvernului acum sau alegeri ar fi un dezastru pentru tara. Daca guvernul reuseste sa implementeze aceste scaderi, desi eu nu cred, atunci ar fi o prima masura buna cu valoare pe care ar lua-o de un an si 6 luni.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.