La colțu' străzii

Propunerea Guvernului de revizuire a Constituţiei: doar un punct de plecare

8 comentarii

Guvernul a transmis astăzi Preşedintelui un proiect de revizuire a Constituţiei. Acesta va decide dacă îl va înainta Parlamentului sau nu. A fost multă discuţie pe procedură, cu domnul Adrian Năstase şi alţi câţiva pesedişti şi liberali sărind direct la vorbe mari precum „jignirea Parlamentului”. Argumentul ar fi că de ce mai face azi Guvernul propunere dacă Parlamentul a făcut ieri Comisie. Dincolo de orgolii şi surpriza celor ce plănuiau un lung drum până la un text iniţial, fapt e că cele două nu se contrazic, ci sunt complementare. Dacă Preşedintele va înainta proiectul (foarte probabil aşa va fi), acesta va merge ca document de lucru exact la Comisia în cauză. Nu obligă nimeni Comisia să îl ia ca atare, dar e un bun punct de plecare. Că e aşa putem să vedem lesne dacă vom urmări conţinutul proiectul, publicat de administraţia prezidenţială pe site-ul propriu.

Aproape 90% din modificările propuse de Guvern se referă la trecerea la Parlamentul unicameral, opţiunea politică a majorităţii actuale. Articolele marcate pentru schimbare sunt cele în care se vorbea de „deputaţi”, „senatori”, „două camere” etc. Este o unificare stilistică binevenită dacă opţiunea finală va fi parlamentul unicameral şi benignă în caz contrar.

Alte câteva schimbări sunt propuse de Guvern la termenele în care se rezolvă unele crize instituţionale: dizolvarea Parlamentului, suspendarea Preşedintelui, numirea şi revocarea miniştrilor. Toate acestea se scurtează puţin (spre exemplu, dizolvarea Parlamentului dacă în 45 de zile, în loc de 60, nu a reuşit să treacă un Guvern). E un lucru bun.

Sunt şi însă şi câteva propuneri punctuale care schimbă unele proceduri:

 • O propunere controversată este ca în cazul suspendării Preşedintelui avizul Curţii Constituţionale să fie obligatoriu. Dacă CCR spune că Preşedintele nu a încălcat Constituţia, procedura se opreşte. Nu sunt convins că e cea mai bună soluţie.
 • Foarte bună este adăugarea unui alineat care spune că ordonanţele de urgenţă intră în vigoare doar după debaterea şi aprobarea lor în Parlament, iar această dezbatere trebuie să aibă loc în maxim 5 zile de la emiterea ordonanţei; dacă nu e în sesiune, este convocat de urgenţă. E bine că astfel se asigură o ponderarea a abuzului de ordonanţe. Nu-mi dau seama cum va funcţiona în practică, dacă Guvernul bombardează Parlamentul cu ordonanţe. Era excelent dacă propuneau să scoată ordonanţele de urgenţă cu totul.
 • Apare o prevedere hilară care spune că PM trebuie să se consulte cu Preşedintele înainte de a schimba un ministru. Atenţie, să se consulte, nu să ceară acordul. Aşa cum ne-a învăţat chiar domnul Băsescu, asta se rezolvă printr-o scrisoare, pur formal, nu înţeleg de ce e nevoie să fie trecută în Constituţie.
 • O schimbare importantă şi care trebuie discutată apare în alcătuirea CSM. Astfel, dacă acum 14 din 19 membri sunt aleşi de magistraţi, Guvernul propune scăderea acestui număr la 10. Creşte de la 2 la 6 numărul reprezentanţilor societăţii civile, dintre care 3 numiţi de Preşedinte şi 3 de Parlament. De asemenea, durata mandatului membrilor CSM ar scădea la 4 ani, de la 6 ani. Astfel creşte îngrijorător potenţialul ingerinţelor politice în activitatea CSM, iar asta cere o dezbatere serioasă.
 • Un foarte interesant alineat este propus la articolul 6, prin care se prevede obligaţia autorităţilor publice de a consulta organizaţiile minorităţilor naţionale cu privire la „deciziile privind păstrarea, dezvoltarea şi exprimara identităţii lor etnice (nb. proiectul zice entice), culturale şi religiose”. Prin ambiguitatea formulării se deschide un spectru larg de acţiuni şi revendicări ale UDMR. Sunt curios dacă naţionaliştii de servicii vor sesiza şi cum vor reacţiona.

Cam acestea sunt modificările propuse de Guvern. Este un proiect rezervat, care vrea doar să impună Parlamentul unicameral şi să limpezească unele puncte în care istoria recentă a arătat că ne putem împotmoli. Singura propunere care cere o meditaţie serioasă este cea referitoare la CSM. Problema propunerii e că e prea cuminte. Nu rezolvă alte contradicţii fundamentale ale textului Constituţiei şi mai ales nu relevă o viziune pe termen lung. Este însă, aşa cum spuneam, un bun punct de plecare.

8 gânduri despre „Propunerea Guvernului de revizuire a Constituţiei: doar un punct de plecare

 1. ovidiu, pai parlamentul unicameral e optiunea pdl,nu a majoritatii – asta daca te referi la majoritatea parlamentara, care, apropo, institutional, nici nu exista, avand parca 226 de parlamentari (pdl, udmr, minoritati) si nu 236.

  in era basescu am avut cateva crize politice. clasa politica care le-a provocat nu poate fi schimbata, constitutia care le-a permis, da. ciorna boc-basescu nu contine nimic care sa inlature astfel de crize.

  in primul rand nu impiedica o guvernare cu o sustinere netransparenta (pnl-psd, pdl-fugacii lu’ oprea). apoi, ramane in suspensie problema numirii primului ministru: majoritatea sau presedintele. urmeaza membrii guvernului, a caror revocare/numire dupa remaniere, in spiritul ciornei,par/nu par a depinde de presedinte. nu se spune ce inseamna incalcari grave ale constitutiei. in urma suspendarii din 2007, astept sa fie insirate frumos, cu liniutza. mai astept o clarificare a functiei executive a presedintelui.

  ei, nimic. doar prilej de voie buna, tocsouri si declaratii boc-ritoase sau suav-anastasiante cu vointa romanilor.

 2. Ca punct de plecare era bun orice. Dar intr-adevar, era nevoie sa existe „oriceul” asta.

  Declansarea procedurii de modificare a Constitutiei doar pentru atat e consum inutil de timp si nervi. Sa intelegem asadar ca acestea sunt doar punctele „dictate de popor”, restul sunt negociabile. Cum insa Parlamentul Unicameral n-are nici o sansa sa treaca, nici de Parlament, nici de eventualul referendum, revin la ideea initiala: pierdere de timp.

  Ieri cica s-au intalnit pentru a discuta despre reducerea cheltuielilor guvernamentale. N-am auzit nici o concluzie, sau asta e concluzia? Mai putini parlamentari, timp mai scurt de dezbatere, si ceva goodies pentru Presedinte? Si cum o sa scada cheltuielile in felul acesta?

  Mai am o nelamurire. Avand in vedere ca peste 4 ani strigam „Ole, ole, Basescu nu mai e!”, ce se mai agita portocalii cu cresterea atributiilor presedintelui? (vezi CSM, suspendare, etc) Spera la al treilea mandat, sunt retardati, sau isi propun doar sa enerveze pe ceilalti ca sa continue slagarul „noi vrem dar nu ne lasa mogulii”?

  S-au intalnit sa discute despre paine, si au produs un pic de circ. Pentru ca doar asta stiu sa faca.

 3. E sub asteptari, parerea mea. Adica Marea Reforma Constitutionala a PDL se reduce practic la introucerea unui parlament unicameral numit ridicol Camera Reprezentantilor, ca sa aminteasca ca a mai existat o camera probabil, si transformarea practic a demisiei presedintelui intr-o chestiune a CC si nu a paralamentului/electoratului sau poporului. Total neinteresant. A fost mai revolutionara reizuirea facuta de Nastase.

 4. „Creşte de la 2 la 6 numărul reprezentanţilor societăţii civile, dintre care 3 numiţi de Preşedinte şi 3 de Parlament.”
  ?
  Mie ceva-mi scapa din fraza asta …

 5. @bbbb: păi tu crezi că reprezentanţii societăţii civile sunt de capul lor? Asociaţiile şi fundaţiile legal constituite fac propuneri şi instituţiile politice aleg dintre aceste propuneri. Până acum erau doi şi alegea Parlamentul, acum Guvernul vrea să fie şase, după cum spuneam. A, că se poate întâmpla ca „Institutul meu de Politici Private” (l-am citat aici pe domnul Adrian Năstase) să propună un candidat şi întâmplător să fie cel mai bun la audieri? Sigur că se poate întâmpla, de-aia zic că se deschide uşa controlului politic.

 6. Pingback: 10 zile. Constituţia băsesciană nu e chiar aşa cuminte « La colţu' străzii

 7. Nu numai ca se doreste a fi mai multi acesti reprezentanti ai societatii civile numiti de politicieni, dar vad ca se doreste ca pe viitor sa poata fi alesi in functia de presedinte CSM (actuala Constitutie nu permite acest lucru).
  Modifica alin. (3), art.133.

 8. Pingback: My very best article « XMLRPC

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.