La colțu' străzii

De la urmaşul zărghit al lui Ştefan la cel legal al lui Preda Buzescu

15 comentarii

Oricine a trecut prin liceu cu mintea cât de cât limpede îşi aminteşte cunoscuta frază atribuită lui Ştefan cel Mare, căci Apus de Soare a fost şi este lectură obligatorie, în buna logică a naţionalism-comunismului ce încerca să găsească firul roşu de la Burebista la Ceauşescu: Moldova n-a fost a mea şi nu e a voastră, ci a urmaşilor noştri şi a urmaşilor urmaşilor noştri. Sunt mai puţini cei care îşi amintesc de cetăţeanul Cornel Cernovschi, uşor dus cu pluta, cel care interpreta ad literam fraza şi cerea nici mai mult nici mai puţin decât recunoaşterea dreptului de proprietate asupra Moldovei, în calitate de urmaş al urmaşilor lui Ştefan.

Eu mi-am amintit de domnul Cernovschi citind astăzi ştirea despre cetăţeanul Teodor Năstase, medic veterinat, fost şef al Hergheliei Ruşeţu, deci la prima vedere un om educat şi cu scaun la cap. Domnul Năstase a fost împroprietărit recent de către Tribunalul Pătârlagele cu impresionanul domeniu de 63.000 hectare teren, adică nordul judeţului Buzău, pentru că este urmaşul lui… Preda Buzescu! Da, este vorba despre acel Preda Buzescu, spătarul lui Mihai Viteazu, mare boier trăitor pe aceste meleaguri acum 500 de ani.

Dacă nu ţi-e frică şi-ai credinţă-n tine, O, tătare! vino să te baţi cu mine! Cam aşa spune o altă lectură obligatorie, poezia lui Bolintineanu, că i s-ar fi adresat Preda Buzescu nepotului hanului tătar, invitându-l la lupta care a decis soarta bătăliei. Probabil că domnului Năstase şi judecătorilor nu le-a fost frică şi au avut multă credinţă, căci altfel nu văd cum ar fi putut să reconstituie fără putinţă de tăgadă arborele genealogic care i-a dus fix la legendarul spătar Buzescu. Asta ca să nu mai vorbim de încurcăturile juridice meţionate în ştirea citată şi mai ales de strania raportare a judecătorilor la un drept de proprietate dinainte de apariţia statului pe care îl reprezintă.

Decizia nu este definitivă şi probabil va fi atacată cu recurs la o instanţă cu ceva mai multă frică de lege. Dar oare ce urmează? Vor veni urmaşii răzeşilor lui Ştefan cu hrisoavele Măriei Sale? Sau cine ştie, cetăţeanul Iulian Urban, avocat şi senator, ce se pretinde urmaşul în linie directă al Papei Urban I, va solicita şi va primi Constantinopolul. Sau, de ce nu, judecătorii români vor descoperi fiul natural al lui Traian şi Decebal şi-l vor încorona

15 gânduri despre „De la urmaşul zărghit al lui Ştefan la cel legal al lui Preda Buzescu

 1. cateodata ai motive sa te bucuri ca traiesti in Romania. 63000 de hectare, asta e chiar o avere. 630 de km patrati 21×30 km, fabulos.

 2. Cum ar arata asta in Farmville????

 3. Eu nu stiu detaliile spetei, dar daca daca omul poate dovedi descedenta si transmisia dreptului de proprietate, faptul ca curtea de justitie le-a recunoscut e un motiv de sarbatoare. Cum adica o curte de justitie nu trebuie sa recunosca drepturi de proprietate de dinaintea aparitiei statului pe care il reprezinta?!!! Pai, curtea aia reprezinta justitia sau statul?! In cazul asta, daca curtea rreprezinta statul, de ce sa recunoasca dreptul cuiva care are alte optiuni politice decat regimul actual la putere?! etc etc. Sunt doua chestii diferite, e adevarat ca intr-un sistem de drept obisnuit cu edictele, edictele revazute prin ordonante si tot asa se uita ca mai exista si LEGE, care e altceva decat legislatie. E grele.

 4. hmm.. am ceva sange de mavrocordati. Vreau Pireul, juma’ din Atena, nitel Constantinopole si trei sferturi din Moldova.

  asta-i pohta. na! 😛

 5. @Bogdan: Eu cred că Preda Buzescu avea în proprietate şi câteva mii de suflete de pe pământurile lui, după obiceiul vremii. Ar trebui ca urmaşii lor să devină iobagii domnului Năstase.

 6. @Bogdan
  Din cate consider eu, si parca si legea spune asa, se poate restitui ce a fost al lor (familiei) si a fost confiscat de comunisti la venirea astora la putere.
  Daca a fost asa atunci intr-adevar e dreptul lui, dar ma cam indoiesc. Daca prin ’45 bunicul respectivului putea spune „asta ESTE pamantul meu” (este, nu a fost) atunci da. Daca nu poate sa demonstreze cat vrea si ca e urmasul lui Burebista.

 7. PS: parca a fost ceva secularizare a averilor manastiresti, tot cam pe vremea cand a primit Buzescu pamanturile. Daca mergem asa departe in timp cu restituirile ce mai conteaza +/- un an doi si dam inapoi totul la manastiri.

 8. Pentru Bogdan: Ba baiatule, cum ar fi sa vina urmasii habsburgilor si sa dovedeasca, cu acte, ca Transilvania a fost a lor…? Prin stat, autorul se refera la Romania, nu la regimul politic. Probabil esti unul dintre cei care dau vina pe Basescu si pentru asta…

 9. Ce-o fi fost in capul judecatorului ala…

 10. @kinn: Şi eu m-am gândit la asta: ce-o fi fost în capul judecătorului? Am un răspuns uman: lăcomia. Cred că judecătorul a luat o şpagă grasă de la petent şi a dat o decizie favorabilă lui. Nu-şi face griji asupra implicaţiilor. Ştie pe de o parte că decizia va fi infirmată de instanţele următoare, deci nu va avea efecte în practică. Mai ştie şi că nu va fi tras la răspundere de colegii lui, magistraţii, căci şi în acest caz acoperirea reciprocă în interiorul breslei funcţionează perfect.

 11. Hai sa privim lucrurile altfel. Pana acum cine platea darile la stat? Nimeni sau mai bine zis noi toti. Acum o sa plateasca proprietarul. Important este daca acest descendent al familiei Buzescu ne va mai lasa sa trecem prin padurile sale pe noi cei care mai „drumetim” uneori.

 12. Ca ne tragem din daci si romani este un fapt documentat cu acte istorice si de specialisti.
  Deci as vrea retrocedarea imperiului roman, inclusiv provincia romana Dacia. Restul o las mostenitorului lui Preda Buzescu.
  Asta daca nu aflu ca stra-stra-stra-strabunica mea a Vrancioaia si cer retrocedarea celor 7 munti..

 13. OMUL CARE PRETINDE CA AR FI URMASUL LUI STEFAN CEL MARE AR TREBUI SA MEARGA LA UN DOCTOR.E O NEBUNIE DI PARTEA CUIVA SANATOS LA CAP SA-L IA IN SEAMA.IN BAZA CAROR DOCUMENTE VIABILE SOLICITA EL SA-I FIE DAT STATUL MOLDOVA?!ASTA E DE-A DREPTUL RIDICOL!INCREDIBIL CA CEI DE LA TRIBUNAL II DAU CREZARE.VA DATI SEAMA CA STEFAN CEL MARE CINE STIE CATE AMANTE O FI AVUT CA ACUM 50% DIN POPULATIA MOLDOVEI DACA NU MAI BINE AR PUTEA ZICE CA SUNT URMASII ACESTUI DOMNITOR.SA FIM SERIOSI TIPUL E DUS RAU CU SORCOVA.

 14. 1. Preda Buzescu nu este legendar, ci este un personaj ISTORIC, REAL, bine atestat documentar.
  2. Arborele genealogic precum si succesiunea drepturilor de proprietate ale majoritatii familiilor boieresti moldovene ori muntenesti este relativ cunoscuta, din documente, incepand cu sec. 16. Desi arborii genealogici nu sunt chiar asa de complicati, succesiunile de regula sunt.
  3. Acest cetatean a fost improprietarit pe baza unor titluri de proprietate A: de la 1866 (care a rezolvat succesiunile anterioare ale proprietatilor Buzestilor) si B: din perioada interbelica (care practic a consemnat ce a mai ramas dupa marea expropriere – in anii 1920 s-au expropriat doar terenurile agricole nu si padurile)
  4. Judecatoarea a declarat foarte clar si de fapt clar este si in decizia respectiva ca acea decizie s-a dat pe baza situatiei din perioada interbelica si de la 1866, nu pe baza hrisoavelor.
  6. In Europa intreaga lumea, oamenii recunosc dreptul la proprietate. Numai romanii nu vor sa recunoasca ca exista asa ceva, drept la proprietate, si ca nu se poate ca statul sau hotii pur si simplu sa ia proprietatile oamenilor fara despagubiri si dupa bunul plac. Din aceasta cauza Europa e cum e si tara noastra e cum e.
  7. Daca nici urmasilor lui Preda Buzescu nu le putem retroceda proprietatile dinainte de 1945, cine dracu mai consideram ca merita sa i se retrocedeze proprietatile???

 15. O revenire peste ani, azi, când Guvernul își anunță inițierea unei legi privind Casa Regală.

  Urmașul lui Preda Buzescu a pierdut în recurs.

  http://portal.just.ro/84/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=8400000000027738&id_inst=84

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.