La colțu' străzii

După 20 de ani, cu optimism

21 comentarii

A trecut şi 2009, cu multiplele lui crize suprapuse, economică, politică, juridică, socială, mediatică, meteorologică sau cum vreţi să-i spuneţi. Sfârşitul lumii însă nu a venit, deşi a fost prorocit adesea. Ne îndreptăm către 2010 şi dacă ne luăm după zgomoul mediatic aşteptările sunt la fel de apocaliptice ca întotdeauna.

Au trecut însă şi 20 de ani de la revoluţia din decembrie. Au fost cei mai buni 20 de ani ai României dintotdeauna. Recunosc, am împrumutat ideea de la Adam Michnik, filozoful polonez dizident ce exclama într-un interviu acordat Wall Street Journal:

Fantastic! Fantastic! Poland has not had such 20 years in its last 400 years, 300 years. We are on the side of the West. We are sovereign. We have all possible civil rights. Democratic elections. Open borders. No censorship. That is simply a fantastic change.

Înlocuiţi „Polonia” cu „România” şi adevărul afirmaţiei nu se schimbă. N-am avut niciodată în istoria ţării vremuri atât de bune în ceea ce priveşte organizarea politică, drepturile civile, relaţiile internaţionale, deschidere şi libertate. Niciodată până acum drepturile şi libertăţile nu au fost extinse la aşa de mulţi cetăţeni şi niciodată instituţiile nu au răspuns atât de bine cerinţelor acestora. Desigur, binele este relativ, pentru că termenul de referinţă, istoria noastră, este foarte jos. Nu putem însă să negăm acumulările sigure (chiar dacă sunt lente) ce ne-au dus până aici. Timp de 20 de ani am făcut paşi mici înainte şi ne aflăm indiscutabil pe drumul cel bun. E foarte posibil ca generaţia noastră să nu mai fie în viaţă atunci când realitatea va atinge aşteptările uriaşe cu care am pornit la drum acum 20 de ani, dar dacă renunţăm la utopie şi schimbăm perspectiva cu una pragmatică trebuie să acceptăm că azi e cu mult mai bine.

Revoluţia ne-a adus democraţie şi capitalism şi piaţă. Ne-a adus libertate, dar şi responsabilităţi noi precum votul şi bunăstarea personală. Unii dintre noi le ducem mai bine, alţii mai greu. Unii pierd, alţii profită. Nu e nimic greşit aici, aşa funcţionează şi democraţia şi capitalismul şi piaţa; nu e o lume ideală, dar n-am găsit alta mai bună. Tonul acestui blog a fost de cele mai multe ori critic şi poate părea pesimist. Drept e că avem ce critica, în orice direcţie ne-am uita. Dar să-l citim din nou pe Michnik:

We are a normal country with normal problems—normal corruption, normal scandals […] We are headed in the right direction, but on a narrow path. One false step and we become Russia.

Da, chiar şi România este o ţară normală cu probleme normale. Am scăpat de statul poliţienesc şi de dictatură, ne confruntăm acum cu scandalurile şi corupţia „normale”. Ceea ce riscăm este o criză de nervi, nu ne mai e teamă pentru libertatea personală. Diferenţa este uriaşă şi am câştigat-o în aceşti 20 de ani.

Mergem înainte pe calea cea bună. Am avansat binişor, mai avem de destul de mers. Drumul e îngust, cum bine zice Michnik şi un pas greşit ne poate duce în altă parte. Cred însă că nici Polonia şi nici măcar România nu mai poate fi Rusia şi aici mă despart de abordarea istoricului polonez. Am depăşit acel moment în care pasul greşit ne-ar fi putut arunca în abisul unei dictaturi blânde.

Vom merge înainte şi în 2010. Vom face noi paşi mici în lupta cu problemele noastre normale – cu creditul, cu inflaţia, cu corupţia, cu mitocanii şi prostănacii ce ne invadează spaţiul public, cu securiştii ce nu se dau duşi şi cocalarii ce vor să le ia locul. Dar vom risca cel mult o nouă criză de nervi, căci nu ne va aresta nimeni pentru opiniile şi ideile noastre. Vom avea ocazia să folosim instituţii care merg tot mai bine (amintiţi-vă, binele e relativ!) pentru a face un pic de ordine în lumea noastră. Cu puţin noroc, vom scăpa şi de criza economică şi ne vom întoarce la descoperirea deliciilor traiului pe credit.

Chiar suntem norocoşi, cu toţi nervii şi pesimismul nostru. Avem norocul de a trăi vremuri mai bune decât au trăit părinţii, bunicii şi străbunicii noştri. Avem norocul să ştim aproape sigur că la sfârşit de 2010 vom constata că a fost încă un an bun, privit la scară istorică, adăugat celor două decenii cele mai bune din istoria României. La mulţi ani!

21 de gânduri despre „După 20 de ani, cu optimism

 1. Doamne-ajuta!

  La Multi Ani!

 2. Foarte frumos si adevarat!
  La Multi Ani!

 3. 🙂 In sfarshit, un om care shi-a lasat isteria la garderoba si gandeshte cu creierul lui cel normal din dotare.

  Slava Domnului cel inexistent ca mai sunt si de-astia prin parcare, ca altminteri faceam icter la cate prapastii de dezastru catastrofico-depresiv am citit in ultimul timp pe fitzuicile astea blogosferice romaneshti.

  La multzi ani, normalule 🙂

 4. La multi ani.
  O familie de 2+2 optimisti.

 5. La multi ani !
  Il citisem si eu pe Michnik si mi-a mers la suflet. Cred ca aveam nevoie de asa ceva…

 6. Multi ani si buni, dragilor!

  PS: normalul creierului meu din dotare ar zice ca mereu e loc de cate o indreptare 🙂
  Uite un gand : Ovidiu n-a gasit puterea sa spuna el insusi vorbele alea, a gasit un autor strain care vorbea despre o alta tara si ne propune sa constatam ca ar putea fi valabil si pentru romania 🙂

  Merge si asa. Dar imi permit sa va urez sa traiti momente in care astfel de constatari sa fie mai … normale :))

 7. ne multumim cu putin. eu as spune sa nu ne comparam cu romania de dinainte de 89 ci cu germania din 2010.

  si nu, nu mi se pare ca romania e o tara normala, cu probleme normale.sper doar ca e pe drumul spre normalitate.

  multi ani si sa prindem si noi normalitatea aia.

 8. @La coltu’ strazii, la multi ani si multumiri pentru chibiteala extrem de placuta, pentru ratiune, pentru pasiune, pentru ludic, pentru prietenie!

 9. ecscelenta si postarea asta. si eu cred ca ne miscam in directia cea buna, doar ca pasii sunt un pic prea mici. dar, asta conteaza, directia, trendul si dorinta de schimbare reala a Romaniei – acea „schimbare la fata” de care vorbea si Cioran in cartea sa – dupa mine „biblia” poporului Roman !
  un 2010 cu realizari va doresc si sanatate ! am inclus si blogul vostru in topul finalului de an pentru mine. ma bucur pentru interactiunea avuta pe parcursul anului 2009 si sa ne intalnim, din nou, cu argumente, bun simt si inspiratie si-n 2010!
  PS : cele bune si-n Hattrick-ul nostru cel de toate zilele, succes sambata in prima etapa 🙂

 10. La Mulţi Ani! Un AN BUN cu multe bucurii!! Felicitări autorilor acestui blog, la anu’să aveţi şi mai multe subiecte de dezbatere!!

 11. La multi ani, frumos mesaj, sunt total de acord !

 12. La Multi Ani! An Nou Fericit!

 13. la multzi ani !

  si mutatzi’va si voi la bloc ca va trage corentu’ !

 14. Pingback: 21. Tot cu optimism. « La colţu' străzii

 15. Pingback: Justiţia română merge într-o direcţie bună sau într-o direcţie greşită? | La colţu' străzii

 16. Pingback: Excepţionalul an 1989. La mulţi ani! | La colţu' străzii

 17. Pingback: România după 130 de ani. Despre femei, bani şi Bucureşti la 1882 | La colţu' străzii

 18. Pingback: La mulți ani! | La colţu' străzii

 19. Pingback: Justiţia română merge într-o direcţie bună sau într-o direcţie greşită? | La colțu' străzii

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.