La colțu' străzii

Establishment vs drepturi fundamentale

10 comentarii

Parlamentul a decis că la alegerile parţiale au voie să candideze doar reprezentanţii partidelor din Parlament. În consecinţă, li se interzice să candideze independenţilor şi reprezentanţilor partidelor neparlamentare.

Am aflat de la Remus Cernea că partidele politice reprezentate în Parlament (toate, fără excepţie, să nu existe dubii) au dat cu barda în dreptul fundamental de a fi ales pentru a-şi apăra poziţiile politice. Prin Legea 322/2009 Parlamentul a decis printre altele că:

La alegerile parţiale pot participa numai partidele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care, la alegerile generale, au îndeplinit pragul electoral prevăzut de prezentul titlu, individual sau într-o alianţă politică ori electorală. Alegerile parţiale se desfăşoară într-un singur tur, cel mai bine clasat candidat urmând a fi declarat câştigător.

Articolul citat nu a fost propus de Guvern, ci a fost introdus în Camera Deputaţilor, votat cu cvasi-unanimitate. Este deci voinţa politică a tuturor partidelor, fără excepţie.

Ca exemplu practic, la alegerile parţiale din Colegiul 1 din ianuarie putem avea maxim cinci candidaţi, câte unul de la PDL, PSD, PNL, UDMR şi PC. Nu candidaţi independenţi, nu candidaţi ai partidelor neparlamentare. Citez şi Constituţia:

ARTICOLUL 16: Egalitatea în drepturi
(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
(2) Nimeni nu este mai presus de lege.
(3) Funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară. Statul român garantează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru ocuparea acestor funcţii şi demnităţi.

ARTICOLUL 36: Dreptul de vot

(1) Cetăţenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv.
(2) Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.

Bănuiesc că scopul acestei legiferări este să prevină ocolirea pragului electoral prin alegeri parţiale. Dar nu sunt nicicum de acord cu această abordare. Dreptul fundamental de a fi ales este infinit mai important decât apărarea establishment-ului de „intruşi”.

10 gânduri despre „Establishment vs drepturi fundamentale

 1. Bleah. Sper ca o sa faca sesizare la Curtea Constitutionala.

 2. nu gasesc acum dar una din carcotelile mele la uninonimanalul proportional fix asta cu partialele era. Sunt curios care-i varianta corecta.

  PS: evident ca forma actuala e una din cele mai proaste posibile.

 3. Tot establishmentul a hotărît, prin nelegiferare, că cei situaţi la mai mult de 10 Km de proxima urnă de vot, dacă vor să voteze, n-au decît să parcurgă distanţa. În cazul meu, 900Km. Cu alte cuvinte, establishmentul nu legiferează în ruptul capului surmontarea pe cale poştală a distanţei. În alte ţări se decontează pînă şi cheltuielile poştale prilejuite de votul la distanţă. Pe scurt, establishmentul nu e interesat în egalizarea universalităţii dreptului de vot conform art. 36. Adică, establishmentului i se rupe de randamentul bazei de elecţie. Cu cît mai mică baza de elecţie, cu atît mai ilegitim establishmentul.

 4. Dreptul de a fi ales este unul individual, iar nu colectiv. Pe ideea asta trebuie atacată legea electorală la CCR, via AvP.

  Susţin abolirea pragului electoral încă de cînd a fost ridicat la 5%. Pragul electoral trebuie să fie egal cu norma de reprezentare a unui parlamentar.

 5. Tot sistemul electoral e varza : asa-numitul „uninominal” e un truc, o intelege de cartel intre partide, care nu e cu nimic diferit de votul pe lista, doar ca ai si niste nume pe buletinul de vot acuma. E un sistem de vot proportional, creat sa mentina ponderea partidelor actuale, nu sa responsabilizeze alesul si sa creasca controlul direct al alegatorului. Tot poporul a fost prostit pe chestia asta in mod spectaculos.

 6. Bogdan. Asta stim … zi-ne cum e cu alegerile partiale si ce se intampla cu voturile date candidatilor care pierd.

 7. Pragul parlamentar e o aberatie, la fel si conditiile foarte grele de formare a unui partid, precum si pragul de semnaturi. S-a demonstrat ca cele 200.000 de semnaturi sunt o prostie. Mai logic mi se pare sa mai lasi la semnaturi si sa-i sanctionezi pentru frauda pe cei care au 200.000 de semnnaturi dar obtin 20.000 de voturi.

 8. Pingback: Colegiul 1: securistul sau cocalarul? « La colţu' străzii

 9. Pingback: Blog de “analist politic”» Arhivă blog » Curiozități

 10. Pingback: Retragerea ambilor candidaţi la Colegiul 1 « La colţu' străzii

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.