La colțu' străzii

De ce candidatul cu plete (schiţă de vot raţional)

38 comentarii

Pe 22 noiembrie votăm pentru alegerea Preşedintelui şi la referendumul privind structura Parlamentului; apoi pe 6 decembrie votăm din nou, turul doi la prezidenţiale (conform legii actuale, e practic imposibil să câştige cineva în primul tur) şi în unele localităţi referendumuri privind prostituţia şi drogurile uşoare. La acest moment sunt hotărât să votez cu Remus Cernea în primul tur şi probabil voi vota cu Traian Băsescu în turul 2 (în înfruntarea cu Mircea Geoană). La referendumul naţional voi vota „nu”, atât pentru Parlament bicameral, cât şi pentru reducerea numărului de parlamentari. Las pentru un articol viitor explicarea alegerii de la referendum, voi încerca acum să fac o schiţă de vot util explicând de ce am ajuns la aceste alegeri pentru prezidenţiale.

În primul tur al alegerilor nu se votează neapărat cu viitorul preşedinte. Cadrul legislativ e aşa construit încât decizia finală se va lua în turul 2. Indiscutabil contează cine se califică, dar contextul permite un vot util şi pentru candidaţi cu mai puţine şanse. Adaptând teoria la situaţia de la noi, am compus o taxonomie proprie a votului util în primul tur.

Votul de calificare este pentru unul dintre candidaţii importanţi, cu şanse, cu scopul de a-l duce în turul 2, de unde poate să câştige alegerile. La aceste alegeri se aplică pentru primii trei candidaţi, sprijiniţi de partidele mari: Băsescu, Geoană şi Antonescu. Pe măsură ce ne apropiem de momentul alegerilor lista celor care sunt eligibili pentru un astfel de vot se poate modifica, de obicei prin eliminarea unora dintre ei. Spre exemplu, datele de sondaj arată că Antonescu pierde teren şi e foarte probabilă o finală Băsescu-Geoană. Este tipul de vot pe care îl consider cel mai atractiv.

Votul simbolic merge către un candidat cu puţine şanse de a trece în turul doi pentru că reprezintă o minoritate. Prin minoritate înţeleg un interes minoritar sau un grup social anume sau chiar nişte idei. Votul e dat ca să arate că acea minoritate se bucură totuţi de sprijin şi trebuie luată în seamă de majoritate. Este un atu în plus în negocierea continuă pe care reprezentanţii minorităţii respective o au cu alte grupuri. La aceste alegeri îi văd ca beneficiari ai un astfel de vot pe Hunor (candidatul maghiar), Cernea (candidatul cu plete) şi Potîrcă (candidatul ţigan). Ar mai putea să intre în această categorie şi Rotaru (candidatul socialist), purtătorul unui mesaj destul de radical de stânga. Este un vot pe care l-aş da fie dacă mesajul minoritar este foarte important, fie dacă nu am niciun interes la calificare.

Vot inutil cred că este orice vot acordat unor candidaţi ce nu au nici şanse, nici vreun mesaj coerent de transmis. Aici intră ceilalţi cinci candidaţi (Becali, Vadim, Oprescu, Iane şi Manole). Ceea ce-i uneşte pe aceşti candidaţi sunt dorinţa de a fi în centrul atenţie (sau de a se băga în seamă) şi în unele cazuri persistenţa unor idei puţine, dar fixe (Oprescu nu le are nici pe astea). Fiecare se reprezintă pe el însuşi şi visele sale ariviste. Nu înţeleg la ce foloseşte un astfel de vot şi de aceea l-am numit inutil; cred că şi statul acasă e mai bun decât aşa un vot.

A vota Cernea în primul tur este un vot simbolic. Spun asta gâdindu-mă la imaginea lui Remus Cernea şi nu neapărat la calităţile candidatului. La drept vorbind, Cernea nu a convins în campanie şi probabil ar fi un preşedinte destul de slab. În schimb, este tipul cu plete, barbă şi tricou care vorbeşte deschis de acceptarea diversităţii, de drepturi şi libertăţi fundamentale,  de ecologie, de minorităţi sexuale etc. Este altceva decât establishment-ul autohton. Că am ajuns să dau un vot simbolic se datorează în bună măsură slăbiciunilor acestui establishment, care iată generează candidaţi cu şanse dintre care mi-e aproape imposibil să aleg răul cel mai mic. De aceea nici nu mă interesează să dau un vot de calificare, mi-e indiferent care dintre cei trei candidaţi cu şanse ajung în turul 2 (am promis să-l votez pe cel mai deştept; nu e cazul, niciunul nu a arătat această calitate). Mi-ar place să văd strânse în dreptul lui Remus Cernea măcar 5% dintre voturi. Ar fi un semn mult mai bun că vrem altceva decât absenteismul sau votul alb. Am arăta că ne-am săturat de mitocani scorţoşi şi ne place mai tare de candidatul cu plete.

În turul 2 se alege câştigătorul. Aici nu mai vorbim de voturi simbolice sau inutile, dintre cei doi candidaţi votăm cu cel care ni se pare mai bun (sau, în cazul de faţă, mai puţin rău), cu speranţa că va câştiga.  Mă aştept să aleg între Băsescu şi Geoană, cel mai probabil voi vota Băsescu. Nu este o alegere simplă. Dacă-i scoatem din propriul anturaj, Geoană este de departe un preşedinte mai bun decât Băsescu. Nu este însă un concurs desfăşurat într-un sistem ideal. Sunt cu mult mai importante consecinţele alegerii unuia sau a celuilalt şi cred că va fi mai rău dacă Geoană va ajunge preşedinte. Am vorbit aici despre cum văd mandatul lui Geoană. Mi-am propus un articol similar despre un mandat Băsescu şi voi reveni la acel moment şi la motivaţia alegerii din turul 2.

38 de gânduri despre „De ce candidatul cu plete (schiţă de vot raţional)

 1. Pingback: Saptamana patimilor pe Radu 2.0 [alpha]

 2. pletosu’ ala s’a aliat cu niste „verzi” nici macar kaki !

 3. Sunt de-acord cu multe din ideile pe care le reprezinta, cred ca l-am si cunoscut la un moment dat, dar e prea la stanga in plan economic, viziune de societate si, asa, atitudine, in sensul occidental (leftish), flashy, reductionist etc. Nu orice e un drept, nu orice e discriminare, lumea e diversa si cand nu face marsuri cu curcubee (ceea ce nu inseamna ca ma deranjeaza marsuririle), si cand se mai duce pe la biserica daca vrea (fara politicieni, desigur)etc.

  P.S. ce zici tu nu e vot rational, nu exista asa ceva 🙂 decat intr/un sens restrictiv, weberian, de wert-rationalitat.

 4. Faci o alegere buna si principial importanta.Ar fi bine sa fie mai multi ca el, in toate taberele.Din pacate „verzii” sint inca un mister pt noi, si se vede ca oamenii nu inteleg ca exista o contradictie intre economie si ecologie, ca e o reactie.

 5. Schita de vot rational spui tu Ovidiule? 🙂 Votul tau pentru Cernea ar putea fi considerat rational dar chiar tu spui ‘Că am ajuns să dau un vot simbolic se datorează în bună măsură slăbiciunilor acestui establishment, care iată generează candidaţi cu şanse dintre care mi-e aproape imposibil să aleg răul cel mai mic’ … Pentru mine analiza ta de aceasta data mi se pare justa din perspectiva enumerarii tipurilor de voturi posibile. Regret nespus ca nu am posibilitatea de vot (trista organizarea pentru votul celor ce locuiesc in strainatate), dar incerc sa imi motivez familia sa mearga la vot, mai am de convins bunica 🙂

 6. Damn it. Mi-ai luat-o inainte, nasolule.

  Si eu vreau sa fac acelasi lucru: sa ii rog pe stralucitori sa il voteze pe Remus in primul tur, ca si recompensa simbolica, in ciuda limitarilor sale. Un vot de incurajare.

  Mai tarziu. Sa termin esantionul asta, sa recuperez un pic de somn si pe urma ma duc sa-i fac campanie lui Remus la mine pe blog. Pe gratis, bre criticilor bre, ca pletosul nu are bani nici sa treaca strada. In schimb, are ceea ce multi nu au: curaj, entuziasm si principii. Pentru asta primeste de la noi (si de la mine, si de la Flo) doua voturi, si sprijinul retoric in aceasta ultima saptamana de campanie.

  😀

 7. Ba are 50 de euro de la mine. Mentionez asta in speranta ca mai sint si altii care au posibilitatea sa faca acelasi lucru. Planul meu e sa-l rog sa-si impartaseasca experienta (inclusiv cu donatii) pt altii „romani oarecare” care ar considera posibilitatea sa candideze la functii publice, la toate nivelurile. Sint convins 1000% ca lucrurile pot merge inainte doar cu ceva singe proaspat in politica, cu ceva „gouverment of/by/for the people”.

  Un astfel de material (daca nu scrie o carte depre asta) ar putea fi apoi preluat de blogari cu multi cititori.

 8. Eu nu votez la referendum pentru ca nu mi se pare ca s-a dezbatut suficient nici pro nici contra de ce e nevoie de schimbare structurii Parlamentului.

 9. Pentru a vedea cum stau lucrurile inainte de primul tur, propun un sondaj de opinie. Pentru a nu fi un sondaj partinitor trimit aceasta propunere atat pe blogurile care il sustine pe Traian basescu, cat si cele care il sustin pe Crin Antonescu sau Mircea Geoana.
  http://patrascudan.wordpress.com/2009/11/16/sondaj-de-opinie/

 10. Ovidiu, daca imi permiti o rautate:

  Cred ca alegerea ta e mai degraba (inca) o autojustificare pentru a il vota pe Basescu in turul II decat un vot rational. 🙂

  Pe cunoscutul motiv „toti sunt o apa si un pamant”. Asa ca in primul tur dau un vot de protest apoi in turul II…ce sa fac…daca asta e situatia…doar nu o sa votez PSD-ul. 🙂

  Din afara clasei politice (establishmentului) se declara mai toti, in curand clasa asta politica o sa devina un rau la fel de des pomenit si invizibil precum teroristii lui Nea Nicu.

  Iar jucarelile lui Remus cu aruncat cu rosii si dat foc la portrete sunt doar o forma mai teribilista de a gadila Boborul cel muncitor si exploatat de Bampirii cei rai.

  As fi dat un vot de protest pentru unul care s-ar fi declarat „reprezentant al clasei politice romanesti” si ar fi argumentat ca mogulii sunt un rau mai mic decat statul condus de activisti.

  Asa, demagogie populista de stanga avem pe toate stilurile, de la manea si hora pana la hip-hop si rock alternativ.

 11. Se pare că am comunicat cumva, telepatic, cu joness. Ceea ce el spune că e o glumă („răutate”) eu cred că e o analiză: Ovidiu, cauti justificări pt votul din turul 2.
  Bravo lui Cerneacă a ajuns să se vorbească despre el! Dar atât. Nu cred că cele 1,5% voturi pe care le va aduna vor demonstra ceva. Mai degrabă un 8% pt Kelemen Hunor ar putea demonstra că Vadim si Gigi (care nu vor obtine atât, s-au fumat.

  PS Eu prefer un tur 2 Băsescu-Antonescu. Vei zice ca stiai si fără s-o spun.

 12. Maestre, si eu prefer tot un tur doi Basescu – Antonescu. Dar, pentru asta, liberalul trebuie sa ajunga acolo. Cu tot capitalul lui castigat dupa confruntarea cu Basescu, in lupta cu masina de vot PSD, nu cred ca are vreo sansa. Poate doar una simbolica generata de insusi Geoana, dupa confruntarea (neconfirmata inca, din cate stiu) cu Basescu.

  Votul simbolic cu Cernea nu ma atrage. Nu pot sa votez un candidat despre ca stiu ca nu va putea face nimic in situatia paradoxala in care ar castiga. Trebuie sa ne asumam, cred, un candidat cu sanse, altfel il ducem pe Geoana in turul doi si ne ducem in vot ca in 2000, de data asta ca sa-l votam pe Basescu.

 13. @medusa: Este unul dintre motivele pentru care eu votez „nu”. Prefer să fie un vot negativ care nu dă apă la moare unei schimbări de dragul schimbării.

  @Claudia: Eu prefer oricând un vot de calificare unuia simbolic. În acest caz nu am preferinţe la calificare, mi se pare mai bună opţiunea simbolică. Cele două se leagă şi dacă privim din sens invers, oferta slabă a partidelor mari e cauzată de degradarea vieţii politice şi calitatea scăzută a activiştilor. Un vot simbolic e binevenit să arate că suntem pe drumul greşit.

  @Dan Pătraşcu: „sondajul” tău (şi am pus ghilimele pentru că abuzul de acest cuvânt dăunează) nu ajută pentru înţelegerea situaţiei din turul 2. Cel mult ajută pentru marketingul blogului propriu…

  @joness, Călin: Nu-i aşa că e urât Băsescu?

  Din bogăţia limbii române prefer sinonimul „motivaţie”, pentru simplul motiv că aşa cum formulaţi voi îi daţi lui „justificare” un sens negativ, ca şi când ar trebui să-mi justific alegerea în faţa unui juriu moral oarecare. Îmi place să-mi motivez deciziile, dar nu simt nevoia să le justific cuiva. Nu ştiu dacă aţi observat, dar articolul e despre tipuri de vot şi despre alegerea din turul 1. Ideea că aş vota cu Cernea în turul 1 ca să am un motiv să votez cu Băsescu în turul 2 mi se pare lipsită de orice logica. Singura explicaţie pe care o găsesc e că sunteţi mult prea obsedaţi de Băsescu. Aştept cu deosebit interes articolele voastre despre „justificarea” votului pentru Geoană din turul 2. Nici nu-mi trece prin cap că singurul motiv pe care-l aveţi este ridicolul „oricine, dar nu Băsescu” 😀

  Pe Cernea îl votez pentru imaginea lui, de aceea i-am şi spus „candidatul cu plete”. Dacă îl luăm la bani mărunţi nu e cu mult diferite de ceilalţi.

  Despre ce ne-am dori să fie în turul 2… e poveste lungă. După ce terminăm de visat ne întoarcem la alegerea din Băsescu şi Geoană.

 14. Sa te justifici fata de tine, nu fata de altcineva.

  In rest, la cum merg lucrurile, pana sambata probabil argumentele pro-Basescu se vor reduce la interjectii. Nu ca asta ar schimba sau ar folosi la ceva.

 15. Ovidiu, nu avem ce să aşteptăm, ştim cum îşi va motiva joness votul dat lui Geoană în turul 2. 😀
  Bun înţeles, nu asta a fost chestiunea ridicată de el, măcar pentru că dumnealui votează candidatul pe care şi l-ar dori în turul 2, ceea ce nu-i cazul tău.
  În chestiunea legată de motivaţie, ţi-aş atrage atenţia că, afară de activişti, de fani şi de finanţatori „pariori”, numai alegătorii lui Becali, ai lui Vadim şi maghiarii au motivaţie. Toţi ceilalţi avem justificări. Că preferăm să le spunem „motivaţii”, asta-i altceva.
  În ceea ce mă priveşte, îl voi vota şi eu pe pletos în turul 1, cu „motivaţia” că-i pletos, iar pe 7 decembrie voi alege să nu-mi întrerup mahmureala de după ziua de nume a mamei şi de naştere a cumnatului pentru un motiv atât de meschin ca alegerea între Băsescu şi Geoană. Orice s-ar spune, mie nu-mi pare deloc a semăna cu turul 2 din 2000. Curat spirit civic!
  Despre Antonescu, toate cele bune , dar pe mine unul m-a dezamăgit teribil anul ăsta.
  @joness: la cum ai început, aş fi pariat că fraza a doua e un blestem 😀

 16. Si eu cred ca de Mos Niculae voi fi la ai mei, sa il serbez pe taica-miu. 🙂

 17. Mie nu mi se pare ciudat* decit „Geoană este de departe un preşedinte mai bun decât Băsescu” in consecinta „cel mai probabil voi vota Băsescu”. Nici macar justificare (ca lui joness) sau motivatie nu mi se pare.

  * am folosit cuvintul asta ca sa nu-mi mai faca Breb observatie 🙂

 18. Corect:
  „Prin minoritate înţeleg un interes minoritar sau un grup social anume sau chiar nişte idei.”

  Eroare fundamentala:
  „Votul e dat ca să arate că acea minoritate se bucură totuţi de sprijin şi trebuie luată în seamă de majoritate. Este un atu în plus în negocierea continuă pe care reprezentanţii minorităţii respective o au cu alte grupuri.”

  De ce?
  Cui o sa ii pese? Ministerului de resort? Vreunui partid? Cui? Nimanui! Pentru ca vorbim de 0,…% Daca am vorbi de ceva cat-de-cat concret, un 1,5% macar… Dar daca nu prea ai ce negocia, e greu! De fapt este imposibil.

  Iar rezultatul?
  O parte din voturi sunt de la protestatari… ok, nu au vreo utilitate.
  Dar partea de voturi de la cei cu capul pe umeri, care doar doresc sa fie auzit si mesajul lor, vor avea o dezamagire.

  Cel mai bun exemplu e Rosia Montana – Gold Corporation.
  S-a mai auzit ceva in ultimul timp, in afara de vocea corporatiei? Nu. De ce? Pentru ca: $$$

  Vreau sa mi se auda mesajul?

  Hai sa fac din tara asta un loc mai civilizat, mai normal si mai apropiat de valorile democratiei si atunci se vor auzi chiar mai multe voci…

 19. @atitudini: hm, un politician care-mi spune pe şleau că nu-i pasă de votul meu pentru simplul motiv că se adresează unei minorităţi. Curat democraţie, neamule, aşa sinceritate mai rar! E trist că acestă atitudine vine de la un membru PNL…

  Despre Roşia Montană s-a mai auzit şi în alte părţi: la Academia Română, la Casa Regală, în Justiţie, de fiecare dată împotriva proiectului RMGC. E drept că aceste voci nu au ajuns în media, pentru că acolo compania canadiană cumpărând publicitate a cumpărat şi conţinut (şi aici statul nu are niciun amestec, jurnaliştii singuri şi-au vândut conştiinţa marketingului). Dar punctele de vedere ale instituţiilor menţionate şi mai ales deciziile Justiţiei sunt împotriva proiectului. E un exemplu excelent de ce poate face o minoritate hotărâtă să-şi apere drepturile.

 20. Hm, oare e o coincidenţă sau l-am inspirat pe candidatul cu plete să scrie o scrisoare către cetăţeni?

  http://remuscernea.ro/2009/11/scrisoare-catre-alegatori/

 21. L-am vazut pe Remus Cernea azi. Imi place mult. Asa voi vota si eu, RC la prima strigare si TB la a doua. Imi pare foarte bine ca un om ca Remus a ajuns printre candidatii la presidentie. Este deja o veste buna pentru tara asta. Daca va avea un procent destul de bun, va fi o veste si mai buna. Bravo Remus!

 22. Nu l-am văzut pe Cernea astăzi, dar prestația de astăzi a lui Geoană începe să mă determine să nu-i dau obolul pentru intrarea în turul 2.

 23. Scuze, iar m-a „pacalit” tastatura folosita in viteza. Corectura: „presedintie”, nu „presidentie”.

 24. L-am ascultat pe Cernea aseara. Bun, domnule, bun, de bun simt, cu ceva verb si replica. Din pacate nu-l voi vota, pentru ca aseara l-am vazut si pe Geoana la tonomati si m-am hotarat sa fac tot ce tine de mine sa nu-l ajut pe omul asta sa ajunga in turul doi. Asa ca nu votez simbolic pentru ca simbolismul din pacate nu ne da de mancare.

 25. Pingback: Pe cine as vota eu? « Gramo

 26. Pingback: Tweets that mention De ce candidatul cu plete (schiţă de vot raţional) « La colţu' străzii -- Topsy.com

 27. Cei care cred în democraţia adevărată au doar două opţiuni duminică:
  – votul ca aici: http://www.youtube.com/watch?v=WReTbvWd_mg
  – votul anulat

  Dar în niciun caz să stea acasă, că aşa nu se schimbă nimic.

 28. Da.
  Cat despre Cernea, poate peste 5 ani, daca nu dispare intre timp de pe scena politica.

 29. În turul I fiecare se luptă pentru ceva, pentru orice, dar nu pentru fotoliul de la Cotroceni. De abia în turul II se va da această pseudo luptă.

  Băsescu se luptă să menţină un avans cât mai mare faţă de urmăritori. Şi să nu-şi consume capitalul de imagine pe prezenţa masivă a susţinătorilor proprii în turul I în defavoarea prezenţei în turul II.

  Geoană se luptă să-şi păstreze locul în finală, unde speră, cam degeaba, după umila mea părere, să fie beneficiarul votului negativ anti Băsescu. Problema este că el nu va reuşi să atragă destule voturi pozitive şi va genera un val masiv de voturi negative anti Geoană.

  Antonescu se luptă să iasă în acceaşi categorie cu Geoană, nu cu Oprescu. Teoretic are încă şanse la turul II, dar sunt foarte mici. Dar pierderea la o diferenţă prea mare în faţa lui Geoană îi poate submina poziţia în cadrul partidului.

  Oprescu se luptă să ocupe locul 4. Cu un procent cât mai mare. Pe care să-l „vândă” în turul II. Teoretic lui Geoană. Dacă va putea.

  Kelemen se luptă să menţină o prezenţă la vot substanţială în rândul minorităţii maghiare pentru a avea ce negocia în turul II.

  Vadim i Becali se luptă pentru poziţia a şasea. Dar vor împărţi voturile radicale şi nu cred că vor depăşi 3%,

  Restul se luptă să facă imagine. Şi să nu iasă ultimii. Poate că Remus Cernea, de exemplu, este mai potrivit pentru Preşedinte decât majoritatea celor de mai sus. Dar nu are nicio şansă atâta vreme cât nu va avea în spate măcar un partid mare.

  Dacă mi se permite un pronostic:
  TB – 34%
  MG – 27%
  CA – 18%
  SO – 10%
  KH – 6%
  VT – 2%
  GB – 2%
  Restul – 1%

 30. Basescu preferabil lui Geoana? Nashpa…

 31. CSOP, ora 15:00:
  Traian Băsescu – 37%
  Mircea Geoană – 30%
  Crin Antonescu – 20%

 32. Pingback: Mitocanul la execuţia mediatică « Liberalii pentru Băsescu

 33. Pingback: Ce poate fi mai abject decât stânga? «

 34. Pingback: Despre regretul de a fi votat « La colţu' străzii

 35. Pingback: Cu cine votăm la colţul străzii « La colţu' străzii

 36. Pingback: Mitocanul la execuţia mediatică | La colțu' străzii

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.