La colțu' străzii

Geoană. Mircea Geoană. Preşedinte?

66 comentarii

Mircea Geoană are astăzi prima şansă pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale. Mai scriu o dată. Mircea Geoană are astăzi prima şansă pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale. Aşa ceva părea imposibil cu doar câteva luni în urmă. Sforarii PSD căutau de zor o soluţie de ieşire din impas, se vorbea despre schimbarea candidatului, ba chiar nişte liberali visători vorbeau de susţinerea lui Antonescu de către social-democraţi. Să nu mai vorbim de cum era privit Geoană acum câţiva ani, chiar şi atunci când câştiga alegerile interne din PSD: o soluţie trecătoare, de compromis, cu eticheta de „prostănac” lipită de el ca marca de scrisoare. Astăzi – să mai spun o dată? – Mircea Geoană are prima şansă pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale. Este o evoluţie explozivă a politicianului Geoană care merită măcar o clipă de atenţie. Cât de bine sau de rău ne va fi în vremea preşedintelui Geoană? Putem afla uitându-ne la Politicianul şi Diplomatul Geoană.

Politicianul. Chiar dacă uneori avem impresia că Geoană e de-o veşnicie în PSD, trebuie să ne amintim că s-a alăturat partidului doar în decembrie 2000, după ce acesta a câştigat alegerile. Preşedintele Iliescu şi premierul desemnat Năstase se confruntau cu imaginea externă de neocomunişti reveniţi la putere şi aveau nevoie disperată de un ministru de externe cu imagine bună care să continue negocierile pentru aderarea la UE şi NATO. Aşa a fost tras pe linie moartă Severin şi adus ambasadorul în SUA, nimeni altul decât Mircea Geoană. Actualul preşedinte al PSD a intrat în politică speculând oportunist momentul, după ce anterior se arătase  slugarnic faţă de Emil Constantinescu pentru a-şi păstra poziţia de ambasador.

Cred că momentul iniţial defineşte întreaga carieră politică a lui Geoană în jurul a două elemente: ambiţie şi oportunism. Nu spun că este neapărat ceva rău sau imoral aici, pentru că sunt armele oricărui politician eficient, dar trebuie să nu uităm cele două trăsături esenţiale ori de câte ori ne raportăm la potenţialul preşedinte. Mandatul de ministru de externe al lui Geonă, fără să strălucească, a fost un succes măcar pentru în martie 2004 România a aderat la NATO deşi era condusă de comunistul Iliescu şi controlată autoritar de echipa Năstase.

Ministrul Geoană a făcut ceea ce trebuia să facă: a înghiţit suficiente broaşte de la partenerii externi, a îndurat suficiente ironii şi palme muncitoreşti după ceafă de la activiştii social-democraţi. A strâns din dinţi fidel visului său de parvenire, a ştiut să lase în spatele scenei frecuşurile cu politrucii, a capitalizat imaginea bună. În acelaşi timp a învăţat politică, după tipicul occidental: cum să se îmbrace, cum să se mişte, cum să gesticuleze (vorba aia, ce frumos taie aerul când vorbeşte!), ce cuvinte să spună (mă rog, aici mai are de lucru), ce importantă e imaginea (îmi povestea un prieten, designer, cât de preocupat a fost la o apariţie într-o revistă lucioasă să i se scoată din poză cearcănele şi ridurile). Din tradiţia politică neaoşă a deprins promisiunile goale fără limite şi a reţinut cât de importanţi sunt politrucii-sforari şi baronii; mai importanţi chiar decât însuşi Iliescu…

Astfel a ajuns ambiţiosul Geoană în poziţia de membru important al PSD apropiat conducerii, păstrat în vitrina de activişti curăţei buni de arătat cârcotaşilor, alături de oameni ca Diaconescu sau Corlăţean sau Ponta. A fost printre primii care s-a trezit după înfrângerea din alegeri în 2008 şi a sesizat oportunitatea. Convinşi că vor câştiga alegerile, social-democraţii nu erau pregătiţi pentru o succesiune reală; anunţul lui Iliescu că va candida a redus entuziasmul altor doritori. Geoană a dovedit curaj, dar nu vom ştii niciodată ce a promis în schimbul sprijinului politic primit de la baroni. Iată-ne cinci ani mai târziu şi Geoană, anunţat ca şi dat afară de la PSD de la an la an, este tot acolo în fruntea ierarhiei social-democrate. Liderul de partid Geaonă nu a fost departe de ministrul Geoană: a strâns din dinţi, a acceptat umilinţe, a promis, a negociat, a linguşit, a fost ambiţios şi a speculat oportunităţile; şi a învăţat să promită şi să mintă.

Diplomatul. E momentul să ne uităm puţin mai în spate, în cariera diplomatică a lui Geoană. De la referent pe relaţia Franţa în 1990 la ambasador la Washington în 1996 traseul este spectaculos şi puţini sunt diplomaţii români care măcar speră la o astfel de carieră. Practic, Mircea Geoană a făcut totul în doar şase ani. Pardon, aproape totul, pentru că rangul diplomatic de ambasador l-a primit abia în 2000, deşi de patru ani făcea această muncă. Închipuiţi-vă o carieră corporatistă similară: în şase ani de la intrarea în firmă ajuns şeful celei mai importante filiale. Firesc, pasul următor e comitetul de directori, iar pentru Geoană a fost politica. Evident, Mircea Geoană nu e un geniu al diplomaţiei; doar a venit de unde trebuie şi, nicio surpriză aici, a fost ambiţios şi oportunist.

Geoană este copilul establishmentului comunist perpetuat în tranziţie. Vine din linia a doua a nomenclaturii şi a fost pregătit pentru o carieră în partid. După ce a absolvit conştiincios ingineria, aşa cum cerea ideologia, şi în timp ce era în câmpul muncii construind socialismul, Geoană şi-a început studiile politice, căci studiile de drept erau politice pe vremea aceea. Probabil că l-am fi găsit în aparatul de partid şi în câţiva ani chiar în Marea Adunare, dacă n-ar fi venit revoluţia. Pentru tânărul Geoană schimbarea de regim s-a potrivit fericit cu finalizarea studiilor de drept. A sesizat o lipsă de cadre a noii puteri şi a sărit imediat în barca acesteia, tânăr tehnocrat la MAE; trebuie să ne imaginăm că relaţiile familiei l-au ajutat, mai ales că în doar un an a ajuns director. A cochetat cu politica în mandatul lui Văcăroiu, când a fost purtător de cuvânt al ministerului.

Marea realizare a diplomatului Geoană este capitalul relaţional. Liderul PSD a profitat de orice oportunitate pentru a face o relaţie utilă, pentru a-şi face un prieten, pentru a avea o favoare de recuperat. A avut grijă să nu supere pe nimeni, să nu închidă nicio uşă, să nu rupă nicio punte. A investit constant în imagine şi asta se vede încă: mai spuneţi-mi un politician român care scrie editoriale pentru New York Times. Se poate spune că este un diplomat bun, în fond asta e treaba oricărui ambasador: să aibă relaţia bună la momentul potrivit pentru a-şi atinge scopul. Nimeni nu trimite un diplomat să lupte, rolul lui e să negocieze, iar pentru asta trebuie să fii bine primit de toţi. Iar ambiţia lui Geoană a fost satisfăcută, pe relaţiile şi imaginea lui a putut să ceară şi să primească postul de ambasador la cel mai important aliat; să mai spunem că şi aici a sesizat oportunitatea: PSD chiar nu avea din rezerva de cadre pe cine să trimită acolo şi să fie şi acceptat. A rămas celebră scrisoarea linguşitoare către Constantinescu din 1996; dar a funcţionat, Geoană a rămas ambasador în SUA.

Preşedintele. Mai spun o dată: Mircea Geoană are astăzi prima şansă pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale. Aproape sigur va intra în turul 2 cu Băsescu. Sigur va avea sprijinul lui Antonescu; liderul liberal e deja obosit şi resemnat şi se uită cu jind la scaunul de preşedinte al Senatului, de unde nu va trebui să facă nimic (modelul Văcăroiu), aşa cum îi place lui. Poate fructifica anti-băsescianismul ce bântuie ţara. Poate câştiga, toate sondajele, indiferent cine le face, îi dau prima şansă în turul 2. Ce Preşedinte va fi Mircea Geoană?

Să nu uităm caracteristicile care i-au trasat cariera în diplomaţie şi politică: ambiţie, oportunism, relaţii utile. Nu trebuie să ne aşteptăm că Preşedintele va fi altfel decât Politicianul şi Diplomatul Geoană. În primul rând nu va supăra pe nimeni, că nu se ştie când are nevoie de o relaţie. Asta înseamnă două lucruri: îngroparea reformei instituţionale, poate cu excepţia unei descentralizări-centralizatoare pe model Dragnea, şi cedarea executivului. Prim-ministrul va fi de la PSD (orice speranţe şi-ar face activiştii liberali din colaborarea cu PSD, va fi un guvern social-democrat cu PNL de decor), agreat sau chiar controlat de garda baronilor. Reforma unor domenii precum educaţia, sănătatea sau serviciile sociale se va amâna sine die. Economia se va stabiliza după modelul Năstase, pe o creştere uşoară, dar cu resursele şi beneficiile atent controlate de cei de la putere, la nivel local şi central.

Ambiţia lui Geoană îl va face să vrea ceva grandios: fie intrarea în cartea de istorie, fie recunoaşterea internaţională. Prima o poate atinge preluând proiectul lui Băsescu, noua republică, dar atunci ar trebui să revină la reforma instituţională şi cine ştie cine se supără. La limită, poate să facă un pompos proiect care nu schimbă nimic. În schimb, în plan internaţional Geoană poate să viseze. Ca preşedinte învăţat cu protocolul va fi permanent la dineuri şi întâlniri; va da interviuri şi va scrie articole; va fi la orice masă unde se decide ceva măreţ, chiar dacă la un colţ. România are un vot în UE şi NATO şi Geoană îl va da în schimbul prieteniei de faţadă cu liderii lumii; cine ştie, poate chiar vom primi ceva în schimb, măcar din milă şi oportunism. Foarte probabil va fi totuşi mai bine ca în vremea lui Băsescu, care nu pricepe nimic din politica externă şi căruia nici nu-i place diplomaţia (că înseamnă dialog şi compromis).

Va fi bine, va fi rău? Eu cred că va fi rău, pentru că intern ne aşteaptă un viitor de asistaţi. Ne lipsesc acum iniţiativa, spiritul antreprenorial, independenţa, individualismul, ne lipsesc cetăţenii activi care să facă saltul înainte. Doar că aceştia ar deranja guvernul baronilor. Vom primi în schimbul unei linişti sociale o molcomă mediocritate asistată. Vom avea câteva milioane de cetăţeni la limita de jos a bunăstării, alte câteva milioane de cvasi-săraci, trăind din mila statului şi cu visele furnizate la televizor pe post de drog. Resursele vor fi furnizate de un sistem mixt stat-privat, cu ambele părţi controlate de aceiaşi oameni, dând statului exact atât cât are nevoie să-şi susţină minimal asistaţii. Va fi democraţie, căci aceşti oameni vor vota, cu frica zilei de mâine, cu frica schimbării. Iar România, prin preşedintele Geoană, va avea nebănuite succese internaţionale.

66 de gânduri despre „Geoană. Mircea Geoană. Preşedinte?

 1. Geoana nu va fi presedinte .

 2. Mai scriu o dată. Mircea Geoană are astăzi prima şansă pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale.

  Ne place sau nu, asta e realitatea.

 3. Si eu mai scriu o data:Geoana nu va fi presedinte .Ne place sau nu, asta e realitatea. 🙂 Parerea mea.

 4. „Va fi democraţie, căci aceşti oameni vor vota, cu frica zilei de mâine, cu frica schimbării.”

  Ma inclin. Fraza asta e stralucitoare!

  Dupa a doua citire a textului tau, am revenit la enuntul de mai sus si m-am jucat nitel cu virgulele. Am scos-o mai intai pe prima. Apoi pe a doua. Dar oricum am da-o, tot nasol iese…

 5. Geoana n-o sa fie presedinte. Iar PNL isi taie singur craca de sub picioare daca da indicatii de vot pro-PSD electoratului sau (care ma indoiesc ca o sa le urmeze in masa). Caci pe cat reprezinta sau reprezenta o amenintare PDL la independenta organizationala a PNL, pe atat reprezinta reprezinta o amenintare la adresa electorului sau dur o alianta prea stransa cu PSD.

 6. Către autorii mesajelor pe care tocmai le-am şters şi cei care gândesc ca ei: orice mesaj, inclusiv unul de susţinere politică, se poate spune într-o formă civilizată. Limbajul vulgar nu e permis la colţul stăzii!

  @mihaibeltechi: Am înţeles de prima dată ideea, că eşti de părere că Băsescu va câştiga. Pe de altă parte, dată fiind situaţia, nu putem să ignorăm varianta „Geoană preşedinte”. E cuminte să ne gândim cum ar fi, ca omul gospodar…

  @Andrei: Strict gramatical, o virgulă e în plus acolo. Dar trebuie să mă gândesc dacă vreau să o scot…

  @Bogdan: sunt de acord că mesajul „votaţi Geoană” al lui Antonescu nu înseamnă automat că toţi simpatizanţii lui vor face asta. E posibil ca Antonescu să nu o spună chiar direct, ci ceva de genul „votaţi cu cine vreţi voi, dar ţineţi minte că trebuie să scăpăm de Băsescu”. Va veni apoi Orban să zică pe şleau ce e de zis 😀

 7. Andrei, inlocuieste a doua virgula cu punct si sterge continuarea.

  Si apoi uita panourile hipnotice.
  Nu-i asa ca suna altfel?

 8. Nu vazusem virgula dupa democratie. Sterge-o si pe ea.

 9. Ovidiu, Cristi,

  Nu ne-ajuta! Ma uitam azi la niste panouri negre pe care erau aruncate cuvinte putine si albe, intinse pe toata fatada unui bloc de 10 etaje inaltime. Urata cultura politica si slabuta diplomatie la asemenea continut…

  Si fie vorba intre noi, eu unul traiesc mult mai bine decat acum 5 ani! 🙂

 10. Panourile cele negre ale cui sunt până la urmă? PSD sau PNL?

  @Cristi: lăsând la o parte chestiunea gramaticală, care oricum e discutabilă, nu ştiu dacă-nţeleg unde baţi. Probabil că vrei să spui că Geoană preşedinte e mai bine (adică mai puţin rău) ca Băsescu preşedinte. Ok, opinia asta o ştiu deja, poate să fie corectă, dar e altă discuţie.

  Aici încercam alt fel de exerciţiu: cum va fi cu Preşedintele Geoană? La ce ne aşteptăm? De vreme ce a devenit o opţiune posibilă, ba chiar cu cele mai mari şanse de concretizare, mi se pare înţelept să mă gândesc din timp la ce va fi. Tu cum vezi evoluţia României într-un eventual mandat Geoană?

 11. @Andrei: şi eu mă înscriu între cei care trăiesc mai bine ca acum cinci ani. Dar statul român nu m-a ajutat mai deloc, dimpotrivă, mi-a pus mai degrabă piedici.

 12. N-ai mentionat nimic de cresterea impozitelor. Nu e doar o sperietoare, pregateste banii (sau back-up pt aia pe care o sa-i ia statul lui geoala in plus). 16% nu rezista cu geoala – scuze, nu pot sa-i scriu numele corect, fac eforturi sa nu pun blank in locul numelui… Oricum, nu are prima sansa decat daca te uiti la insomari & co. Sa ne scuteasca, totusi.

 13. Măcar pe plan extern Geoană va fi un preşedinte mai bun decât matelotul hăhăit. Omul a terminat ENA în Franţa, a fost ambasador, ştie cel puţin două limbi străine la perfecţie. Cred că va da o imagine mai elegantă ca şef de Stat.
  Pe plan intern, va depinde mult de care va fi structura Guvernului…

 14. Voi sunteti chiar inocenti, nu-i asa? A studiat la ENA in Franta, e buuuuuun! Ce sistem de valori pervertit ati ajuns sa aveti!
  Ca sa sintetizez, daca iese geoala cam plec din tara, va las cu el sa va vorbeasca limbi straine…

 15. geoana nici in visuri (-le sale) nu va ajunge presedinte 😆
  n-o sa fie ca la referendum insa ceva aproape, aproape 🙂
  si el si crin sunt doua nulitati!

 16. viviana, ti-am sters al doilea mesaj fiindca generalizezi patimas si ne agresezi cititorii. Revino, cand te linistesti.

 17. Interesant exercitiu de imaginatie care, insa, mie imi lasa impresia de propaganda pro Basescu. Romania nu e in stare sa aiba un guvern de ceva timp si asta dintr-unul din cele doua motive, dupa parerea mea: ori majoritatea a luat-o razna, deci baza democratiei bazata pe vot e gresita, ori Basescu greseste, minoritar fiind, insistind sa nesocoteasca majoritatea. Concret se vede haosul creat de Basescu dar asta nu conteaza, ajungem la concluzia ca Geoana va fi mai prost presedinte pe presupuneri. Transparent.

  In alta ordine de idei, daca schimbi Geoana cu Basescu sau Antonescu si situatiile particulare (astia doi n-au fost ambasadori dar au avut ascensiune la fel de rapida) articolul are la fel, cap si coada. De ce Geoana (si poate intr-un viitor articol Antonescu), atunci? Probabil pentru ca trebuie lamuriti cititorii blogului ca trebuie sa-l voteze pe comunistul Basescu ca sa nu ajunga presedinte comunistul Geoana sau „resemnatul” Antonescu.

 18. Nu pot sa fiu de acord cu Mircea Geoana presedinte. Nu cred sa existe pe scena politicii romanesti un politician mai apropiat de Moscova decat Geoana. Tocmai a aparut un articol pe Hotnews despre o vizita secreta a lui Geoana la Moscova in aprilie. Faptul ca aceasta vizita a iesit la iveala chiar in campania electorala ridica cel putin cateva semne de intrebare, dar vorba aceea….nu iese fum fara foc.

 19. Ovidiu: Nu era gramatica, era un soi de acomodare a mesajului cu realitatea 🙂
  “Va fi democraţie căci aceşti oameni vor vota cu frica zilei de mâine.” mi se pare un text bun de descriere si al alegerilor si al campaniei.

  Ca sa revenim la blana ursului din padure: Cred ca Geoana va fi un fel de EMil Constantinescu ceva mai sustint de „partid” si poate si ceva mai de stanga, dar in mare cu aceeasi atitudine tematoare de a nu face prostii. Cred ca va exista mult mai mult focus pe extern si ca pentru prima data romania va culege si beneficii din politica externa. Cred ca va stuctura guvern si partid pe baze ceva mai principiale decat a facut-o pana acum.
  Cred ca destructurarea miscarii oranj va aduce „oportunisti” inspre PSD si cred ca va exista „oaste de stransura” si dinspre „nebunii PNL. Cred ca se vor schimba raporturile dintre centru si filiale in PSD.
  Nu cred ca vom fi un popor de asistati pentru ca exista deja un numar de oameni, nu mare, care nu-si doresc asta. Si care cred ca vor fi ceva mai respectati cu un Geoana presedinte.

 20. Dorel, aici nu se face propoganda, e un cuvant greu; e ridicol sa zici asta despre niste opinii de „chibit”, care sunt de fapt niste pretexte de a dialoga cu alti chibiti destepti.

 21. Este interesant cata patima ai starnit Ovidiule. De la distanta nu pot decat sa remarc ca in ultimii 20 de ani campaniile politice din Romania s-au degradat. Este trist sa vezi ca de fapt alegerile au devenit un eveniment personal, se investeste patos, in loc sa se discute despre continut. Analiza ta este de bun simt, ai enumerat cateva argumente pentru fiecare fateta a lui Geoana si sincera sa fiu mi-ar place daca ai continua exercitiul si pentru ceilalti candidati la presedintie. Ma intreb de ce nu discutam despre platforme, despre programe politice, despre reforme? Presa / televiziunea / lumea blogosferei este plina de analize dedicate interventiei ‘dnei similare’ dnei Udrea, de atacul lui Basescu la adresa lui Cristoiu, de panouri stradale, de campaniile silentioase a lui Basescu impotriva mogulilor. Dar unde sunt analizele de continut? Este incredibil ca inca ne macina forma fara fond. Daca este sa analizezi la rece candidatul care ne poate aduce un plus valoare este Geoana, chiar daca limitata si doar externa. Astept analizele 🙂

 22. Eu cred ca sub Geoana vom avea parte de un nou tip de ticalosii. Omul nu este deloc „fraier” (saum cum i se mai zice) precum lasa sa para, din contra, e un munte de ambitie cu „skill” ridicat de negociere. Mai cred ca Basescu si-o merita „c-asa e-n tenis”, pentru toate greselile gratuite si asocierile nefericite si dubioase.

  „Poporul” stie mereu ce face si nu poate fi contrazis/contestat/ pentru alegerile sale, nici macar in gand.

  Desigur, eu mai cred ca raul mai mic e Basescu iar Geoana si toti oamenii din spatele sau (ca-n clipul electoral) vor fi adevaratul „cosmar” pentru Romania si pentru „presa” (orice-ar mai fi ramas din acest cuvant).

 23. Breb, sincer, citesc blogul de citeva zile (cam de cind am inceput sa postez) si mi-am spus impresia sincer si am si ce cred eu ca ar fi argumente (evident poti sa nu fii de acord cu ele). Sint de acord ca in linii mari vom alege cele mai putin rau presedinte si nu pe cel mai bun (chiar daca bun/rau nu inseamna aceeasi persoana pentru fiecare dintre cei care posteaza aici). Impresia mea (repet, e doar o impresie) e ca Basescu e vazut drept cel mai mic rau comparindu-se mere cu pere, respectiv un mandat real si realizarile concrete din timpul lui (Basescu) cu niste realizari presupuse ale celorlalti (Geoana/Antonescu). Mi s-ar parea la fel de ciudat si invers, sa iasa ailalti doi mai bine dintr-o comparatie de genul asta.

 24. Ideea unui Geoana pupand pulpana lui Medvedev mi se pare oribil, destin european si proatlantic ce mai.

  In primul rand Geoana e fardat excesiv, are ceva din aerul unei galinacee bine ingrijita.
  E sublim sa o asculti pe medusa, dar ea il uraste sincer pe diktator.

  Acum aud ca fiul de general secu descopera ca ar fi un fel de mic burghez. Un burghez socialist. Cred ca in mintea lui este un amestec de spaghete cu lubenita.

  Ati vazut vreun discurs de-al lui Mircea? Sunt sute de ore de exersat in oglinda si tot loveste pe langa tinta. Cand Geoana zambeste ai impresia ca Iliescu l-a strans prea tare de codite.
  De ce vorbesc de aparente? Pentru ca de fapt „marele lider”, colectionar de autografe ale lui Bush si Clinton, ce iese la shopping cu Sarkozi este de o uluitoara superficialitate. E ciocoiul perfect. Are gena lichenului, oportunist de sistem ceausist. In spatele zambetului candid se ascunde o femeie al dracu de ambitioasa.

 25. @Claudia: Şi eu sunt surprins, mărturisesc că nu foarte plăcut, de reacţiile emoţionale la o încercare de a discuta la rece. „Nu se poate să iasă Geoană” şi „Băsescu e dictator” sunt afirmaţii irelevante în context. Şi n-ai văzut nişte mesaje la care am apăsat urgent butonul „şterge”, că ieşeau binişor din cadrul bunului simţ.

  Geoană are şanse importante să ajungă preşedinte, mi se pare normal să ne întrebăm ce se va întâmpla atunci. Nu-mi foloseşte la nimic să mă trezesc pe 7 decemebrie întrebându-mă „şi acum ce facem?”.

  Am început cu Geoană pentru că acum are prima şansă. Al doilea candidat ca şanse e Băsescu. Am şi o ciornă despre el, dar n-am avut timp să scriu mai mult; urmează. Nu voi scrie lucruri noi, pe vremea când Băsescu era marele favorit am vorbit de proiectul său, pe care l-am numit republica băsesciană.

  Ar mai fi şi Antonescu, dar şansele lui sunt mai degrabă teoretice la acest moment. Singura lui şansă e ceva însemnat şi neaşteptat, din partea lui sau a adversarilor. Cred că el şi-a cam atins limitele, dar o gafă de proporţii a unui adversar nu este exclusă.

  Deocamdată simt nevoia să scriu ceva despre votul raţional…

 26. br3b: „poporul” nu poate fi o entitate care stie sau nu ce face. indivizii da, dar „poporul” ca si constiinta colectiva ma tem ca nu exista. Exista doar indivizi care reactioneaza cum cred mai bine de cuviinta si cum se pricep. „Poporul” nu poate fi contestat pentru simplu fapt ca suporta consecintele alegerilor sale … nu pentru ca musai ar avea dreptate.

 27. @Ovidiu – mi-ar place sa cred ca romanii ar vota rational, dar daca ultimele discutii (pe blogul tau, pe diverse forumuri, in diversele articole) ne arata o radiografie a Romaniei in febra alegerilor, atunci concluzia mea e clara: irationalul domina actul votarii. Mi se pare trist si lipsit de substanta, dar in acelasi timp ma intreb daca suntem pregatiti sa ne asumam un asemenea rezultat. Indiferent de cine ne va fi presedinte, acesta nu va reusi sa satisfaca toate asteptarile. Totusi ai dreptate ce vom face dupa? Probabil va urma un alt circ care sa ne distraga atentia de la lipsa ‘painii’.

 28. @Moc … lasi senzatia ca altii „nonromanii” ar vota rational. Permite-mi sa te rog sa ne impartasesti si noua un exemplu cu un grup de oameni (sa zicem peste 100) care fac simultan o alegere „rationala”.

 29. Daca vad eu bine, Ovidiu, tu ii pui in carca lui Geoana tocmai pasivitatea in fata unor lucruri care in Romania nici macar nu sunt in ‘fisa postului’ presedintelui… Daca Basescu e un presedinte-jucator (si prin asta isi depaseste atributiile), inseamna ca trebuie sa ne asteptam ca toti cei ce urmeaza trebuie sa fie la fel?

 30. @Parvan – dupa parerea mea votul este individual prin urmare nu inteleg sensul intrebarii – alegerea rationala a unui grup de oameni?! Sa inteleg ca votul exprimat de dumneavoastra depinde de alegerea altor 100 de oameni? Daca intrebarea se refera la o alegere rationala individuala, atunci raspunsul este simplu – achizitionarea unui computer.

 31. Moc: tocmai asta nu intelegeam nici eu 🙂 commentul 27 imi lasase senzatia ca vorbiti de „alegerea rationala a unui grup” … si incercam o lamurire 🙂

  PS: exemplul este elocvent si contine si ipoteza ce s-ar intampla daca X oameni ar trebui sa achizitioneze un computer 😛

 32. @ET: nu sunt de acord cu interpretarea pe care o dai „fişei postului”. Înainte de mandatul lui Băsescu şi eu aş fi spus că preşedintele nu are treabă cu aceste lucruri. Între timp, CCR a decis că are. Asta e singura interpretare validă, indiferent care e sentimentul nostru. Alegerea unui preşedinte sau altul are consecinţe şi nu putem să ignorăm atribuţiile extinse acceptate de Curte.

 33. Atributii ca sa ce? Putere de decizie nu are, poate sa propuna si sa invite la dialog. Si in cazul lui Basescu, si in cazul lui Geoana, si in cazul lui Antonescu, asta inseamna fix 0 in Romania zilei de azi. Decat ca in cazul lui Basescu e circul garantat.

  Si eu, ca si multi altii, am fost partizanul lui Basescu. Inclusiv la referendum, cand parlamentul a incercat sa il dea jos. Intre timp m-a pierdut de sustinator. Daca tragi linie, nici la primarie si nici la presedintie nu a facut nimic durabil. Doar s-a batuit cu pumnul in piept si a prezentat lucruri de doi lei ca realizari marete. In schimb, atunci cand a avut prilejul sa taie in carne vie, n-a facut-o. De ce? Nu putem decat sa speculam.

  In momentul de fata singurii oameni cu care ‘a colaborat’ sunt cei care il pupa in dos. Abilitati de negociere zero, toleranta zero, flexibilitate zero. Si inca e numit politician…

 34. Bun, am înţeles cum stă treaba cu Băsescu. Cum crezi că va fi mandatul lui Geoană, dacă va ajunge preşedinte?

 35. @ br3b,

  🙂 stii care-i partea nostima … postarea stearsa mi-a sugerat-o un program tv romanesc, antena 3, pe care o conduce Dana Grecu, in ziua aceea era prezent si Moise Guran, si-l intervistau pe Nica … venii vorba tocmai de „imaginea externă, …” a candidatilor … sa vezi si sa nu crezi 😆 nici „guraliva” Dana Grecu nu era convinsa – tocmai – de acest aspect… totul riguros online, de unde imi vine sa cred ca… observatia ta nu corespunde „stomacelor” (publicului) in circulaatie. Dar, E blogul tau, faci cum doresti>/b>, e limpede.

  🙂 in tot cazul inca nu am vazut in viata mea pe cineva mort in fata unui „adevar”; am vazut insa multe, multe dezastre provocate de minciuni convenabile la moment… deplanse cu onoruri de stat la funeralul decedutului, decedut cu adevarat.

 36. adio, mi-a facut placere sava cunosc 😆

 37. Ovidiu: Habar n-am. Tocmai pentru ca mi-am pierdut increderea, eu am ales altceva.

 38. Bună analiză ! Dar eu oricum votam cu domnul Mircea Geoană.

 39. Sorry… Nu mi-am manjit mana cu Iliescu nici macar in 2000, daramite acuma cu Geoana. PNL pana mor.

 40. Si, apropo, are cineva impresia ca Geoana va conduce ceva daca iese? Ha-ha-ha! Tot Ilici si Nastase vor trage hatzurile.

 41. ba mai exista cetateni responsabili, ce tot exagerati? nu exista, nu exista, fiti mai optimisti si trageti aproape de ei

 42. felix. in 2000 am facut la fel ca tine. Era 36 la 28. Acum pare mai strans 😦 si cum n-am de gand sa mor repede … incerc sa-mi apar pe termen lung dreptul de a vota „liberali”.

 43. A scris si eu mai demult: Geoana are o mare calitate – aceea de a fi insipid politic. Are mult prea multa inertie ca sa reactioneze impulsiv, ceea ce l-a propulsat mereu in fata. Dar cu totul fals. Toate trec pe langa el, si da iumpresia ca nu poate reactiona altfel decat prin niste declaratii de presa rrrautacioase.

  Omul are in schimb rabdare. Ca presedinte – totul va trece pe langa el.

 44. ..si daca nu Geoana, cine??
  cinstit..!?

 45. @ET: Da, uitasem, tu pleci. Bine că ne laşi pe noi cu Geoană 😛

  @pitapata: Dacă nu Geoană, atunci Băsescu, că aşa-i în turul 2. E mai bine aşa? 😀

 46. @Ovidiu..
  eu te intreb pe tine, tu ma intrebi pe mine!?ha,ha

  oricum, n-ai ce-i face..
  o sa fie Geoana.punct. 😀

 47. Pai daca tot s-a impartit lumea in Geoan/Basescu sa spun ca eu in turul 2 il voi vota pe Geoana.
  Pentru ca Geoana ii trimitea lui Barosso in secunda 2 4 comisari care sa-i placa. Nu trimitea unul cu sanse la limbi doar asa de-al dracu’. Pentru ca Geoana se intelegea cumva cu Rusia. Parerea mea este ca Romania pierde bani gramada pentru ca nu stie cum sa negocieze cu Rusia. Pentru ca Flutur nu-i mai bun ca Dragnea. Pentru ca am sanse sa uit cine e Presedinte 5 ani si m-am saturat sa mi se aminteasca zilnic ce zurbagiu am votat. Pentru ca e diplomat si negociator. Pentru ca astea sunt atributiile care sunt scrise clar in Constitutie ca trebuiesc Presedintelui. Pentru ca calitatile lui ne vor ajuta sa contam mai mult in EU. Pentru eu cred ca asta ar trebui sa faca Presedintele, sa scoata tara in fata, sa inghita broaste, sa negocieze, nu sa faca/desfaca majoritati in Parlament.

 48. Ovidiule, greșești. În Turul doi nu vom avea de ales între Băsescu și Geoană. Va fi un meci pro și contra Băsescu. Nu are nici o importanță cine ajunge alături de el în turul 2, trebuie înlăturat hăhăitorul șef. Altfel, va fi rău de noi.

  O spune unul care a avut încredere și a votat Băsescu și acum 5 ani și la referendumul demiterii.

 49. Mda, matematic e foarte greu sa mai piarda… Si totusi, ceva nu se leaga:
  http://rational-idealist.blogspot.com/2009/11/superman-la-piata-ro.html

 50. Ovidiu, felicitari pentru articol, sper sa n-ai dreptate cu Geoana. In opinia mea Basescu e ca un caine care latra dar nu musca. Am fost dezamagit, as putea zice ca n-a facut mai nimic, dar macar latra. Nu e ca si Constantinescu care mieuna si se recunostea invins. Nu ma sperie faptul ca Basescu va iesi presedinte si va continua scandalul cat ma sperie haita care a sarit pe el de cateva luni incoace. Mi-as dori sa iasa presedinte si sa le rupa capu’. Dar astea sunt doar vise…

 51. Astazi un vechi prieten ce a facut cariera in PSD-ul local imi spunea ca sondajele, „alea pe bune”, dau scorurile urmatoare pentru primul tur:

  Basescu – 32%
  Geoana – 30%
  Antonescu – 24%.

  Omul e insa convins de victoria finala caci dupa primul tur ar trebui sa intre in actiune „intelegerile vechi”. L-am intrebat daca nu ii e frica ca pierd locul in turul 2 si mi-a spus ca Crin e la maximul posibil, peste nivelul partidului si ca nu are cum sa scoata mai mult.

  Toata discutia m-a facut insa sa cred ca „Mircea Geoană NU are astăzi prima şansă pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale. Mai scriu o dată.”

 52. Geoana are de trecut una sau doua confruntari directe televizate cu Basescu inaintea turului 2. Ii va fi tare greu.

 53. Sigur are sa fie pentru ca oamenii vor locuri de munca nu somaj sau zile neplatite.
  De asemenea nu dorim coruptie. Acum iti dai seama imediat ca esti pacalit.Nu te lamureste nimeni din ce cauza nu ai primit locul de munca ravnit.

 54. Pingback: Votul meu negativ. Anti-Geoană în ambele tururi « La colţu' străzii

 55. terminatia ESCU in cap imi vine grea, e tare iarba asta sau ce pula-mea

 56. de iasa dinou Basescu ne amaneteaza pe toti.
  Nu merita PD-L ca is prea multi hoti fara scoala care stiu numa sa fure.

 57. sper din tot sufletul ca iese Basescu… Doamne-ajuta!

 58. Dupa cum anticipam la postul 52, daca Geoana ar fi gasit un motiv (oricare, ca nu-i convine ora, locul, moderatorul) sa nu se prezinte la confruntarea directa ar fi fost presedinte acum.
  Lipsa de reactie (sau maidegraba balbaiala) la acuzatia lui Basescu privitoare la vizita in barlogul lui Vantu i-a venit de hac.

 59. Eu cred ca si tupeul de a merge aiurea la Timisoara a avut rolul sau major.

  Doua greseli nefortate.

 60. Au fost mai multe, dar cea mai mare si mai stupida ramane vizita la Vantu din seara dinaintea dezbaterii. E imposibil de gasit o explicatie logica pentru o asemenea actiune fara a lua in calcul factorul „prostie”.

 61. Acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare:

  Telefonul lui SOV, miercuri pe după-amiază: ţâââââr – ţââââââr – ţââââââr
  – Mda
  – Sorine, Traian la telefon.
  – Salut Traiane!
  – Ştii, vroiam să te întreb dacă ai mai auzit ceva de Popa ăla.
  – Care Popa?
  – Ăla de era mâna ta dreaptă la FNI…
  – Nicuşor…
  – Ăla! Tocmai l-au săltat băieţii prin Indonezia…
  – Parcă auzisem ceva…
  – Nu-i aşa că ar trebui extrădat în România? Cât mai curând?
  – Evident Traiane. Dacă a furat banii trebuie să plătească!
  – Bănuiam eu. Hai că mai vorbiM, mă sună Nuţi. PA!
  – Baft… Beeeeeeeeeeeeep.
  N-a, a-nchis. Undei numărul lui Mircea??? A , aici!
  – Alo! Mircea? Sorin la telefon. Nu vii pe la mine, trebuie să discutăm ceva…
  – Stai că nu sut în Bucureşti. Ştii, campania. Sunt pe la Iaşi.
  – Când te întorci, atunci. E urgent.
  – Am invitaţie la TV. Trebuie să apar…
  – Mircea! Nu contează ora, e urgent. Când termini tu te aştept. Ştii că trebuie să discutăm ce se mai difuzează pe RTV, fondurile pentru cănile şi păturile din teritoriu,…
  – Bine Sorine. Ajung când pot.
  – OK. PA!
  Iar căutări prin agendă…
  – Da Domnu’ Vântu, răspunde o voce în redacţia AC.
  – Trimiţi imediat la mine la bloc cinci fotografi. Cei cu aparatele cele mai performante.
  – Dar Şefu’… Ştii.. Sunt toţi pe urmele lui Nuţi, lui Cocoş…
  – N-auzi? Acum îi trimiţi la mine. Nu contează nimic altceva. Ai înţeles?

  Urmarea?
  – Câţ

 62. Tot nu scuza prostanaceala lui Mircica.

 63. A, dar nu e o scuză. E doar un pamflet.

 64. P.S. Nu-mi place că nu pot edita postările ulterior. 😀

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.