La colțu' străzii

Susţin Guvernul!

24 comentarii

Mâine se anunţă grevă generală a angajaţilor la stat. Este organizată de Alianaţa Naţională a Bugetarilor, o nouă structură sindicală creată recent pentru a reprezenta intereselor celor ce-şi iau salariul din bani publici. Revendicările sunt aproape exclusiv de natură salarială. Cum s-ar zice, cetăţenii ce prestează o muncă în beneficiul public s-au organizat pentru a strânge cu uşa Guvernul ca să obţină bani mai mulţi în contextul noii legi privind salarizarea în sistemul public.

Nu vreau să diminuez problemele reale ce există în unele domenii din sectorul public, dar nici nu vreau să accept şantajul şi acţiunea de forţă pe care o orchestrează sindicatele (mai exact, liderii lor, unii dintre ei cu vădite simpatii politice). În acest conflict de natură financiară, eu, cetăţean român plătitor de taxe, susţin Guvernul.

Legea vizată are carenţele ei, dar este un pas înainte pentru transparenţa şi coerenţa salarizării în sistemul public. Revendicările formulate de sindicate nici nu rezolvă problemele punctuale, nici nu aduc îmbunătăţiri legii. Vor conduce doar la prezervarea situaţiei actuale, cu toate minusurile sale, dar cu toate beneficiile liderilor de sindicat.

Cred şi că generalizarea forţată „bugetari” vs „Guvern” (sau „privaţi” sau „ceilalţi”) este o capcană în care ne atrag aceste sindicate. Sunt destui angajaţi la stat care-şi fac treaba decent, poate chiar majoritatea (deşi dacă ar fi majoritatea, poate că lucrurile n-ar merge aşa prost). Grupaţi însă în această Alianţă Naţională a Bugetarilor nu sunt altceva decât o imensă masă de manevră în mâinile unor indivizi fără scrupule.

Niciodată până acum angajaţii din fiecare sector bugetar nu şi-au folosit timpul şi energia pentru a discuta problemele specifice fiecărui domeniu. Sindicatele lor nu au fost niciodată promotoare ale unei schimbări pozitive. Liderii de sindicat sunt cel puţin la fel de imorali şi corupţi ca politicienii pe care îi acuză acum. Simbioza dintre politic şi sindicate a fost întotdeauna acceptată tacit, atât timp cât politicul „a dat” ceva, cât să adoarmă cererile angajaţilor. Acest „ceva” l-am plătit toţi, fie direct, din taxe, fie indirect, prin oportunităţile ratate pentru că nu am investit banii altfel. În schimb, n-am primit nimic. În justiţie, sănătate, educaţie, administraţie, cercetare etc. lucrurile nu merg mai bine, ci mai prost. Numărul angajaţilor a crescut continuu, tot fără rezultate vizibile. A mers atât timp cât economia a crescut; acum e criză, politicul nu mai poate plăti „taxe de protecţie” sindicatelor. Acestea din urmă au trecut la represalii.

Nu-mi place acest guvern. Este lipsit de competenţele necesare pentru a administra ţara în vreme de criză şi forţează limitele democraţiei pentru interese electorale. Îmi place însă şi mai puţin şantajul bugetarilor, în vreme de criză, un şantaj iraţional, iresponsabil, imposibil de acceptat. De aceea sprijin Guvernul.

Sprijinul meu nu-l voi manifesta în stradă. Nu-mi plac adunările de genul ăsta şi mai sunt şi ocupat să muncesc ca să câştig bani pentru bunăstarea mea (asta după ce plătesc şi taxele din care vor fi plătite serviciile publice pentru care plătesc 1.4 milioane de angajaţi la stat). Măcar la acest colţ virtual de stradă să îmi declar şi eu susţinerea pentru Guvern.

Liderul alianţei-mamut, citat de Hotnews, spune: „In curand ni se vor alatura si cei din economia reala la proteste”. Lăsând la o parte cinica separare „economia reală” vs „bugetari”, sper sincer că nu se vor lăsa şi mai mulţi manipulaţi. Să reţinem numele acestui Vasile Marica. Fost vameş (locul oamenilor „integri”), are mai multă experienţă sindicală decât de muncă. Pare să-şi fi dedicat cariera de sindicalist profesionist exact unirii sindicatelor bugetarilor, ajungând iată să controleze o masă de manevră impresionantă. O căutare după numele lui ne aduce articole de ziar care-l asociază discret cu oameni ca Vântu, Iacob sau Csibi Istvan. Probabil că în anii următori îl vom vedea performând în politică (în cea social-democrată, ca orice sindicalist care se respectă) şi în afaceri.


Vorbeam mai sus de probleme specifice fiecărui sector. Spre exemplu, în educaţie, sunt de acord că salariile unora dintre profesori trebuie crescute. Însă ca medie venitul unui profesor se află la nivel european (raportat, desigur, la veniturile medii din ţara noastră, nu în cifre absolute). Problemele (lista nu este exhaustivă) sunt legate de veniturile mici ale debutanţilor, de lipsa de mobilitate, de lipsa instrumentelor pentru motivarea suplimentară a performerilor (din nou relativ, performer nu înseamnă neapărat să ai jumătate de clasă olimpici la un liceul cu ştaif din reşedinţa de judeţ, dar înseamnă să ai jumătate din absolvenţii clasei a opta dintr-o comună săracă la liceu în anul următor),  de sistemul feudal şi corupt de titularizări.

Alt exemplu, cercetare: salariile nu sunt motivante pentru cercetarea de performanţă. Dar şi aici avem uriaşe discrepanţe între salariile de intrare şi cele din vârgful ierarhiei, o diferenţă ce nu este justificată de acumulările în carieră. Nici aici nu există stimulente pentru performanţă, de vreme ce indiferent dacă obţii rezultate sau doar bifezi condica primeşti acelaşi salariu. Nici aici sindicatele nu abordează astfel de probleme.

În fiecare domeniu, luat în parte, găsim mai ales probleme interne (de unele din problemele specifice în justiţie şi apărarea ordinii am scris aici). Câteva sunt comune: diferenţe nejustificate între niveluri de salarizare; nu se stimulează performanţa; sistemul pervers de „sporuri” afectează grav transparenţa şi predictibilitatea carierei. Niciunul dintre sindicate nu abordează constructiv şi responsabil aceste chestiuni. Poziţia lor de negociere este una absurdă: „nu schimbaţi nimic şi daţi-ne mai mulţi bani, altfel blocăm ţara”. Unindu-se, funcţionarii, profesorii, medicii, cercetătorii etc. (adică cei ce produc bunuri publice) acoperă în demersul lor şi spinoasa problemă a companiilor de stat, gropi fără fund ale risipei.

24 de gânduri despre „Susţin Guvernul!

 1. sindicatele s au politizat, vezi liderii ajunsi mari politicieni ! iar stinga si partiduil muncii altora pe spinarea noastra….le are cu greva !

 2. Pe fond sunt de acord cu tine. Insa procedural, din ce am inteles eu din presa, guvernul si sindicatele au negociat o forma a legii ce a fost acceptata de ambele parti, dupa care insa guvernul a modificat-o unilateral.

  Asta inseamna incalcarea acordurilor cu partenerii sociali, caz in care acestia au dreptul de a trece la actiuni unilaterale de protest. As fi sustinut si eu guvernul daca domnul Boc ar fi explicat public cum revendicarile sindicatelor sunt nerezonabile (si care sunt acelea) si ca urmare a hotarat sa promoveze legea lipsindu-se de acordul social.

  Insa n-a facut asa, a preferat tactica pacalelii si a tragerii de timp. In conditiile astea eu nu sustin pe nimeni, decat cel mult pe mine, prostul care plateste pentru tot circul asta.

  PS: maine cica imi revin inspectorii de la ANV. Astia de ce naiba nu fac si ei greva? 😀

 3. Vedeti cata dreptate avea von Mises cand a scris ” Birocratia”. Vom ajunge sa avem o noua forma de guvernare – absolutismul birocratic!

 4. inteleg de ce nu sustii sindicatele si cred ca inteleg si multle probleme (am si eu catastatife intregi).

  insa nu inteleg de ce ajungi sa „sustii guvernul” ca nu e obligatoriu ca macar o parte sa fie buna 🙂

  Eu vad asa: pe o problema reala guvernul a facut niste acte. Cand s-a prezentat cu ele au fost o serie de fortari (vezi asumarea neasumata, vezi modificarile pana in ultimul ceas) … si guvernul a admis deja ca sunt imbunatatibile, ca se vor face modificari, ca se vor aduce completari etc.
  Ca persoana care crede in utilitatea birocratiei … as zice ca e corect ca guvernul sa fie trimis sa refaca dosarul pentru ca este incomplet. Asta nu inseamna ca intentia sau cerinta din dosar nu e buna.

 5. Eu sprijin guvernul ce se confruntă cu reacţia agresivă, în stradă, a sindicatelor. Nu înţeleg ce naiba vor. Uite „dialog” azi:

  PM Boc: „Daca sindicatele vin, intr-o saptamana sau intr-o luna, cu o noua ierarhizare a grilelor salariale, care se incadreaza in banii pe care ii avem si o semneaza toti, sunt dispus sa o promovez”

  Liderii de sindicat: „Nu s-a rezolvat nimic din problemele pe care noi le-am ridicat. Protestele vor continua. Vom stabili forme de lupta sindicale comune, ce pot culmina cu greva generala”

  Guvernul a oferit maximul ce-l putea oferi. Sindicatele ori nu au nicio propunere şi atunci acţiunea e strict politică, ori recunosc implicit că ceea ce cer nu se încadrează în bugetul existent şi atunci acţiunea e total iresponsabilă.

  În legătură cu actele, sunt de acord că Guvernul trebuie pus să le refacă, dacă sunt proaste (se pare că nu sunt chiar bune). Ar trebui să o facă Parlamentul, nu strada. Oricum, Guvernul pare dispus să le refacă, dacă vine cineva cu o propunere concretă.

 6. Principiile legii sunt bune, Guvernul e vai de hotia lui! Mai tineti minte coeficientii dinainte de europarlamentare? Vedeam un lider din asta de sindicat extaziat ca un profesor incepator o sa ia douajdoua (22) de milioane. Eu stateam si ma intrebam de unde scot astia banii. Chiar si pe noua lege stau si ma intreb de unde o sa scoata astia banii. Aaa stiu ce a zis Pogea „Daca vom avea crestere economica si bugetul va permite pana nu stiu cand va curge miere”. Eu stiam ca e treaba guvernului si Parlamentului sa faca asta. Asadar aia cu Daca nu ar trebui sa fie a lor ci a noastra eventual.

 7. @Ovidiu, v-am admirat in multe postari capacitatea analitica si rationamentul meticulos. Acum, insa, analiza rece si demonstrativa o inlocuiti cu o furie plina de emotie si cu argumente subrede. Numarul angajatilor in educatie, sanatate si cercetare a crescut??? Credeam ca sunteti o persoana informata.

  Va inteleg supararea si revolta fata de protestul magistratilor si v-o impartasesc in totalitate. Dar uitati ca alaturi de magistrati, rasfatatii statului si, in acelasi timp, cei mai mari „mancatori” de buget nu sunt zgomotosii dusi la inaintare de sindicalisti, ci directorasii, tacuti din clientela politica.

  Vorbiti de profesori performeri intr-o comuna saraca? Domnule Ovidiu, intr-o comuna saraca, nu exista decat putini profesori calificati, si aia pensionari. Care intr-adevar sunt mult mai buni decat productiile pe banda rulanta ale universitatilor particulare.

  Da, cu cercetarea aveti dreptate, dar vina nu o poarta nicidecum sindicalistii. Haideti sa fim seriosi, ce guvern intra in fibrilatie pentru ca sindicatul cercetatorilor face galagie? Este vorba din nou de politica clientelara si jegoasa a vechilor activisti de partid a caror caracatita ajunge pana la varf.

  Ce legatura au companiile de stat cu invatamantul si medicina? Incercati totusi sa separati lucrurile.

  Dupa parerea mea furia dumneavoastra este cat se poate de justificata. Obiectul ei este gresit. Obiectul ei ar trebui sa fie puterea, puterea fosta si actuala, puterea formata din mediocri, hoti, micinosi si mari aranjori de „pentru noi si pentru ai nostri sa fie bine”.

  Eu NU sustin guvernul, este penibil. Eu NU sustin liderii actuali de sindicat, fac doar galagie. Sunt la fel de autentici cum este PSD-ul de stanga autentica. Eu SUSTIN ideea de sindicat, ajuta la echilibrul societatii.

 8. Ce legatura au companiile de stat cu invatamantul si medicina? Incercati totusi sa separati lucrurile.

  Aş vrea, dar chiar ei, bugetarii, nu mă lasă.

  În grevă se află aşa-zisa Alianţă a Bugetarilor, care pretinde că reprezintă mai bine de jumătate din cei 1.4 milioane de angajaţi în sectorul public. Aşa că nu pot. Singuri profesorii, medicii şi funcţionarii s-au aşezat în acelaşi rând cu angajaţii din companiile de stat, dar şi cu magistraţii şi „directoraşii” pe care îi blamaţi. Singura lor revendicare este „salarii mai mari, salarii mai mari, salarii mai mari”, nediferenţiat, pentru toată lumea, inclusiv aceiaşi magistraţi şi „directoraşi” şi angajaţi în companiile de stat.

  În faţa acestui şantaj agresiv nu pot decât să susţin Guvernul.

 9. Dar eu sunt bugetara si va las :). Eu am fost astazi la job si nu m-am pus in rand cu nimeni. De asemenea sunt de acord cu foarte liberalul joness. Nu e ciudat :)!

  Daca eu maine ies in piata si incep sa tip ca va reprezint drepturile si ca il sustin pe Becali sa devina presedinte, cei pe care ii enervez ar trebui sa va confunde pe dumneavoastra cu Becali?

  Dar sa lasam pentru un moment de-o parte falsitatea liderilor de sindicat, daca dumneavoastra ati fi semnat un contract cu patronul dumneavoastra pe un salariu de x lei si la ziua de plata ati fi constatat ca slariul este de x/2 pentru ca dupa discutii asa a decis patronul, nu v-ati fi revoltat?

 10. daca dumneavoastra ati fi semnat un contract cu patronul dumneavoastra pe un salariu de x lei si la ziua de plata ati fi constatat ca slariul este de x/2 pentru ca dupa discutii asa a decis patronul, nu v-ati fi revoltat?

  Desigur că m-aş revolta şi m-aş duce cu jalba-n proţap la ITM. După aceea mi-aş căuta altceva de lucru.

  Aş fi însă mai calm dacă patronul mi-ar spune din timp că din cauză că nu mai are bani îmi va micşora venitul peste câteva luni. Poate aş accepta, poate mi-aş căuta altceva de lucru.

  Doar că scenariul nu e tocmai corect. În cazul de faţă, aţi semnat (vorbesc la persoana a doua pentru că spuneţi că lucraţi în sectorul public) un contract de genul „salariul este X, dar staţi liniştit că vă mai dăm Y şi Z sporuri, pentru diferite pretexte.”

  Patronul nu umblă la X, ci la Y şi Z, lăsate tot timpul undeva în penunmbra aranjamentelor tacite. Mai mult, în fapt patronul chiar promite că ar putea să crească X şi în timp să depăşească X+Y+Z dacă lucrurile merg bine.

  Lucrurile astea nu se întâmplă de azi pe mâine, ci vor intra în vigoare peste mai multe luni, dându-vă timp să căutaţi o alternativă. Decizia nu este subiectivă, ci forţată de lipsa banilor.

  Ar trebui să vă bucure că în sfârşit situaţia contractului se clarifică, lucrurile devin transparente, veniturile predictibile şi nu veţi mai depinde de Y şi Z.

 11. Ovidiu, eu nu sustin Guvernul macar pentru declaratia de azi a lui Pogea, cea in care zice ca cele zece zile de concediu fara plata permit evitarea restructurarilor. Este o conceptie egalitarista care le permite sa nu faca fix ce trebuie facut. In ce priveste cercetarea, aceasta nu are, in opinia mea, ce sa caute la stat ci trebuie sa se faca in conditii de piata, doar exceptia fiind cercetarea finantata de la buget, preferabil doar pe baza de proiecte. PS: ca sa nu se produca confuzii, eu mi-am terminat ziua de lucru la 8 seara astazi.

 12. „Aş fi însă mai calm dacă patronul mi-ar spune din timp că din cauză că nu mai are bani îmi va micşora venitul peste câteva luni. Poate aş accepta, poate mi-aş căuta altceva de lucru.”

  Absolut de acord!

  Dar cum spuneti dumneavoastra, scenariul nu este tocmai corect. Patronul nu umbla la Y si Z, ci le anuleaza, si nu sunt aranajamente tacite, ci, de exemplu, sporul pentru invatamantul in mediul rural, sau sporul de doctorat. Sunt sporuri pentru lucruri concrete, lucruri care ar trebui incurajate. Iar patronul meu, domnul Boc, spune cu nerusinare sau cu extrema inocenta (si in orice caz cu maxima energie) jumatati de adevaruri. Nu spune „daca lucrurile merg bine, veti avea salarii chiar mai mari”, ci spune „veti avea salarii mai mari in 2015”, cand dansul oricum nu va mai fi prim-ministru. Sa-l dau in judecata pe domnul Boc, daca nu voi avea salariul prezis de dansul in 2015?

 13. @Liviu: Că Pogea este incompetent ne-am lămurit deja. Dar în acest caz particular, el ce să mai facă săracul? Indivizii ăia dubioşi care-şi zic lideri de sindicat şi care au o masă de manevră de câteva sute de mii de oameni exact asta cer: să nu dea pe nimeni afară. Şi să le dea tuturor salarii mai mari, bineînţeles. Probabil că pentru el doar demisia e o ieşire onorabilă din asta…

  @maraco: Să nu personalizăm instituţiile. Patronul este Guvernul (cel pe care-l susţin eu), domnul Boc este doar angajatul temporar al patronului (poate ne face vreo surpriză şi e tot acolo şi în 2015).

  E bine că ne-am lămurit că patronul a anunţat din timp ce va schimba şi din ce motive.

  Ca observaţie, eu nu sunt de acord cu cele două sporuri. Nu sunt în general de acord cu sporurile acordate la grămadă. Nu înţeleg de ce cineva trebuie să ia nişte bani în plus doar pentru că lucrează într-un anume mediu sau are o diplomă în plus. Trebuie să primească un bonus dacă face aceste lucruri ŞI are rezultate, iar decizia se ia de la caz la caz.

  Ce reproşez Guvernului este că nu publică cifre, să ştim exact despre ce vorbim. Vreau să văd cât câştigă acum fiecare bugetar (adică graficul distribuţiei veniturilor nete totale, pe categorii) şi cât va câştiga după ce intră legea în vigoare. Atunci am putea să discutăm concret.

 14. „Ce reproşez Guvernului este că nu publică cifre, să ştim exact despre ce vorbim. Vreau să văd cât câştigă acum fiecare bugetar (adică graficul distribuţiei veniturilor nete totale, pe categorii) şi cât va câştiga după ce intră legea în vigoare. Atunci am putea să discutăm concret.”

  Din nou, absolut de acord!

  „Să nu personalizăm instituţiile. Patronul este Guvernul (cel pe care-l susţin eu), domnul Boc este doar angajatul temporar al patronului (poate ne face vreo surpriză şi e tot acolo şi în 2015).”

  Totusi… Avem un anumit guvern si un anumit prim-ministru, nu cred ca putem scapa de personalizare. Guvernul nu este o institutie incolora, ci are o anumita amprenta, pe care i-o da partidul la guvernare si primul-ministru. Patronul meu este guvernul si influenta lui se schimba in functie de primul-ministru, asa cum la dumneavoastra la firma se schimba in functie de director.

  Nu sunteti de acord cu cele doua sporuri, OK. Si din nou, totusi…
  1. Cum incurajati tinerii performanti sa se duca in comune sarace?
  2. Cum incurajati tinerii sa-si faca un doctorat, adica o supra-specializare, adica un plus in slujba patronului sau a societatii?
  3. Un sofer la o firma, pentru ca duce angajatii in fiecare zi acasa, adica are rezultate concrete zilnic, poate fi mai performant decat cercetatorul doctor care lucreaza luni de zile pentru un rezultat. Soferul are un slariu mai mare?

 15. domnul Boc, spune cu nerusinare sau cu extrema inocenta (si in orice caz cu maxima energie) jumatati de adevaruri

  M-a distrat paranteza – suprinde foarte haios zelul pripit al lui Boc: si dac-ar spune ceva inocent ar face-o cu „maxima energie” 🙂 Tare.

  Revenind, banala mea banuiala e ca nepotismele si politizarea excesiva sunt cauze concrete pentru situatia existenta. O firma isi asuma riscurile nepotismelor si avem un excelent exemplu contemporan, vezi dezastrul managementului tip feudal-dinastic al lui Becali, cel mai vizibil la Steaua. Sau si mai concludent, managementul marilor afaceri de familie de la arabi sunt acum delegate aproape complet catre consultanti straini care mai departe angajeaza subcontractori, etc.

  O corporatie poate merge uneori spre paroxism cu orice fel de potential nepotism: stiu caz concret din Romania in care se specifica in contractul de munca ca daca rude de gradul 1 lucreaza la firme partenere, angajatorul isi rezerva dreptul de a rupe contractul de munca. Si atentie, clauza din contractul unui director de zona.

  Eu cred ca toti bugetarii ar castiga simpatia populatiei daca ar blama „nepotismul politic” din sistemul de stat. Acolo sunt gaurile negre si presiunile de tot felul.

  Un profesor, un medic sunt de mii de ani niste repere ale oricarei comunitati. Nu inteleg cum accepta acele sume oficiale absolut mizere. Le inteleg nemultumirile: medicii au un salariu oficial de toata jena! iar profesorii, la fel, si au mai si fost mintiti acum un an intr-un mod ultraparsiv de Parlament.

  Medicul, profesorul sunt personaje cu o situatie materiala buna, peste decenta, in orice comunitate normala, sanatoasa. Exceptia care intareste regula e chiar societatea romaneasca fiindca la noi ambii isi obtin statutul respectiv pe piata neagra, prin plicuri „neoficiale” si meditatii asijderea.

 16. Ovidiu nu stiu pe ce cifre vorbesti tu, dar numarul de profesori asa cum e acum metodologia nu are cum sa creasca. Pe scurt numarul de profesori evolueaza dupa cum evolueaza numarul de elevi.

  P.S. Am auzit ca o titularizare costa cam 5000 de euro!

 17. Totusi eu tot nu inteleg de ce protestele astea nu ar reprezenta interese legitime si sint neparat „şantaj şi acţiunea de forţă ” (ca si cu magistratii…) ???? De ce?
  De ce nu pastram putin proportiile (cit in procente e interes legitim, cit e politica, cit e manipulare) si sarim imediat peste cal?
  Cind sint legitime? Cind e PNL/PSD-ul la putere?

 18. Nu înţeleg ce legătură are culoarea politică a guvernului. Eu m-am referit la conţinutul revendicărilor şi la modul de punere în practică a protestului.

 19. @maraco:

  1. Cum incurajati tinerii performanti sa se duca in comune sarace?

  Dau posibilitatea comunităţilor să îi atragă prin diverse beneficii suplimentare (casă, teren, salariu mai mare). Decizia se ia la nivel local, de la caz la caz, printr-un contract individualizat între şcoală şi profesor, nu la nivel central, pentru toată lumea la fel.

  2. Cum incurajati tinerii sa-si faca un doctorat, adica o supra-specializare, adica un plus in slujba patronului sau a societatii?

  În primul rând, studiile superioare sunt gratuite (în număr limitat, dar suficient de mare). Apoi, prin măsura de mai sus, celor care îşi cresc abilităţile profesionale şcoala le poate oferi un contract mai bun.

  Aici mai am două observaţii. În primul rând, diploma de doctorat nu certifică abilităţile absolventului; chiar dumneavoastră pomeneaţi mai sus de cum se obţin diplome în ziua de azi. Dacă dau nişte bani unui posesor de diplomă doar pentru că o are nu fac altceva decât să-l încurajez să cumpere acea diplomă de la o fabrică gen „Spiru Haret”.

  Al doilea lucru, nu sunt convins că doctoratul este potrivit pentru un profesor din preuniversitar. Îl văd mai degrabă valoros pentru cei ce fac cercetare.

  3. Un sofer la o firma, pentru ca duce angajatii in fiecare zi acasa, adica are rezultate concrete zilnic, poate fi mai performant decat cercetatorul doctor care lucreaza luni de zile pentru un rezultat. Soferul are un slariu mai mare?

  Acest lucru e adevărat doar dacă măsurăm performanţa exclusiv prin „rezultate concrete zilnice”. Eu n-am spus aşa ceva nicăieri şi nici nu sunt de acord. Mi se pare o greşeală să facem aşa ceva. Deci răspunsul e nu, şoferul nu are un salariu mai mare exclusiv pentru acest criteriu (dar poate să aibă un salariu mai mare dacă patronul – o firmă privată – consideră că productivitatea muncii lui justifică acest salariu)

 20. @Glumetzu

  Eu am vorbit de numărul total de angajaţi la stat, care a crescut mult în ultimii an. În unele sectoare a crescut, în altele a scăzut, per total a crescut.

 21. Pingback: Vor fi proteste violente în România? « La colţu' străzii

 22. Pingback: Susţin Guvernul! « La colţu' străzii

 23. Pingback: Vasile Marica e cel mai bun ţap ispăşitor | La colţu' străzii

 24. Pingback: Susţin Guvernul! | La colţu' străzii

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.