La colțu' străzii

„Moldova. La răscruce”

Un comentariu

Semnalez lansarea unui raport-diagnoză a situaţiei din Moldova (Basarabia) în anul 2009. O lectură utilă pentru a înţelege ce se întâmplă dincolo de Prut. Citez din introducerea volumului:

În aşteptarea unei implicări reale a comunităţii europene şi internaţionale în Republica Moldova (cu sau fără aportul României), raportul de faţă îşi propune să contribuie la o înţelegere mai profundă a stării de fapt de la graniţa estică a României şi a Uniunii Europene. Evacuarea de la guvernare a lui Vladimir Voronin şi a Partidului Comuniştilor nu înseamnă mai mult decât un prim pas în demontarea unei piramide de putere care a corupt în profunzime societatea moldovenească. Raportul scoate în evidenţă o serie de probleme structurale, instituţionale şi normative cu care se confruntă statul vecin, aşa cum puteau fi ele observate la mijlocul anului 2009, în preajma alegerilor repetate de la finalul lunii iulie. Momentul ales pentru efectuarea acestei diagnoze s-a dovedit a fi optim: multe dintre derapajele de la  tandardele democratice în funcţionarea statului moldovenesc erau uşor sesizabile încă dinaintea alegerilor, însă tensiunea generată de scrutinele repetate din 2009 le-a acutizat şi le-a făcut mult mai vizibile pentru cei dispuşi să le observe şi să le consemneze.
Suprapunerea organelor statului cu cele de partid şi concentrarea tuturor pârghiilor de conducere în mâinile preşedintelui şi a unui cerc restrâns de apropiaţi ai acestuia; corupţia generalizată în rândurile aparatului administrativ şi funcţionăresc de la toate nivelele; limitarea şi restrângerea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor; controlul mass-media publice şi private şi reprimarea celor câteva rămase independente; compromiterea cvasi-totală a actului de justiţie prin subordonarea puterii judecătoreşti de către puterea politică; subordonarea şi acapararea mediului de afaceri – toate conturează nivelul de degradare a statului de drept şi funcţionării democraţiei din Republica Moldova.

Raportul şi mai multe detalii aici

Un gând despre „„Moldova. La răscruce”

  1. Pingback: D’ale Bucureştiului « Madrizen

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.