La colțu' străzii

Presa, raportul şi pensiile

7 comentarii

Conform acordului cu FMI, trebuie să avem o lege nouă a pensiilor până la sfârşitul anului (aşa cum trebuie să avem o lege a salarizării unitare până la începutului lui octombrie). Memorandumul pentru a doua tranşă s-a semnat astăzi. Bănuiesc (Guvernul nu a publicat încă nimic, secretos ca de obicei) că prevederea cu legea pensiilor a rămas în vigoare. Undeva la Ministerul Muncii se lucrează intens. În Raportul CPARSD găsim indicii despre cum va arăta această lege.

Eu de la un ziarist responsabil aştept să dezgroape informaţiile ce lipsesc din sertarele birocraţiei. Să facă cereri de informaţii, să zgândere surse, să pună lucrurile cap la cap. Să anunţe publicul (inclusiv ONG-uri, sindicate) despre ce pregăteşte Guvernul. Să nu ne trezim iar în decembrie cu o lege de sute de pagini pe care Guvernul îşi angajează răspunderea de pe o zi pe alta.

Desigur, Guvernul procedează foarte prost pentru că nu lucrează transparent. Dar rostul presei, serviciul public real pe care trebuie să-l facă, este să facă lumină în astfel de cazuri. Nu aştept să scoată dintr-un raport de peste 350 de pagini lucrurile cele mai frivole, care aduc cea mai mare audienţă, şi să le arunce pe piaţă într-un context plin de prejudecăţi şi idei luate de-a gata.

7 gânduri despre „Presa, raportul şi pensiile

 1. Excelent punct de vedere.

 2. Ovidiu, tu vorbesti de simtul de raspundere al presei, intr-o societate in care nu poti avea incredere in presa nici macar la rubrica METEO.
  Informatia este ultimul lucru la care trebuie sa te astepti de la presa noastra. Sunt foarte curios cum va arata peste 10 ani aceasta.

 3. intrebare indiscreta, tu esti acelasi ovidiu care posteaza pe blogul acesta?

 4. oops, mi-a cazut fisa, scuza-ma 🙂

 5. @Gabriel Preda: Mulţumesc!

  @M: un subiect important. Sunt convins că sunt destui cei care, ca şi mine, ar dori să ştie mai multe pe tema asta. Dar…

  @son of alerik: Eu sper că peste zece ani va arăta mai bine! Însă pentru asta trebuie să le spunem mereu ce vrem de la ei, poate funcţionează.

  @viviana: uneori comentez pe blogul lui Cristi Pârvan. Când comentez, semnez Ovidiu. Sunt uşor de recunoscut pentru că link-ul de sub numele meu duce aici, la colţul străzii.

 6. “Nu discut amatorismul, confuziile si agramatismele din unele părţi ale raportului, ci doar câteva dintre recomandările făcute.
  1. Problemele de prioritate. Este o chestiune de înţelepciune a sistemelor. Orice sistem, persoană sau comunitate, se confruntă cu o mulţime de probleme. Trebuie să fie constient de ele, dar nu le poate aborda deodată pe toate, neavând resursele necesare. De aceea trebuie să stabilească priorităţi. Orice strategie se fundează mereu pe priorităţi, pe identificarea punctelor strategice asupra cărora trebuie să-si concentreze efortul. Accentuarea unei probleme, oricât de reală ar fi ea, reprezintă o opţiune, deturnând inevitabil atenţia de la alte probleme. Alegerea unei probleme prioritare poate orienta efortul pe o cale care să-i asigure dezvoltarea, sau poate orienta efortul pe căi neproductive. Se remarcă în mod curent si funcţia ideologică a dramatizării unei probleme. Desi reală, ea poate fi utilizată pentru a deturna atenţia de la probleme mult mai importante.
  Insist asupra acestui aspect mai teoretic pentru că acesta este de fapt eroarea fundamentală a Raportului. El reprezintă o lungă listă de probleme cu care deja suntem cu toţii constienţi si s-a scris mult despre ele. Pe lângă stilul extremist al tratării lor si cu multe imprecizii si erori, lista problemelor are două mari defecte:
  a. Lista nu este structurată pe o viziune coerentă si concentrată strategic pe lucrurile importante. Trebui să facem si asta si cealaltă si de fapt … toate.
  b. Este centrată mai mult pe dramatizarea problemelor, pe care deja le cunoastem, si aproape deloc pe opţiuni de politică socială, cu excepţia unor mici soluţii mai mult dezirabile decât practicabile.”
  Prof. Dr. Cătălin Zamfir – Director al Institutului de Cercetare a Calităţii Vietii- Membru corespondent al Academiei Române

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.