La colțu' străzii

Legea educaţiei – modificată pe drumul între Guvern şi Parlament!

26 comentarii

Un fapt incredibil: o lege, cea a educaţiei naţionale, s-a schimbat pe drumul între Guvern şi Parlament. Nu ştiu în câte locuri, cu siguranţă în cel puţin unul: a dispărut ca prin farmec incompatibilitatea între funcţiile de conducere în universităţi şi funcţiile de demnitate publică.

UPDATE. Mulţumim PNL că ne citeşte blogul şi reacţionează! Ar putea să şi spună de unde au luat informaţia, dar nu ne supărăm, merge şi aşa 😉

Amendamentul a fost acceptat de Guvern, apare în declaraţiile purtătorului de cuvânt, ale Prim-ministrului şi în textul de pe site-ul Guvernului, dar nu apare în textul publicat de Camera Deputaţilor. Nu pot să nu mă gândesc că principala persoană afectată este chiar ministrul educaţiei, pentru că lacoma doamnă Andronescu şi-a rezervat scaunele de rector la UPB şi de şef la Consiliul Rectorilor, fără să-i pese de o minimă etică a conflictului de interese. Şi nu pot să nu mă gândesc că responsabil cu transmiterea textelor este ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, colegul de partid al doamnei Andronescu, Victor Ponta. Oare cei doi miniştri îşi sabotează propriul Guvern?

După angajarea răspunderii Guvernului pe legea educaţiei au apărut câteva luări de poziţie pe acestă temă. Agenţia de presă NewsIn a reclamat absenţa prevederii din textul legii. Ministerul Educaţiei a refuzat să comenteze, dar de la Roma însuşi primul-ministru Boc a precizat că în şedinţa de guvern a fost adoptat respectivul amendament.

Într-adevăr, în briefingul ţinut după şedinţă, Ioana Muntean, purtător de cuvânt al Guvernului, face referire la adoptarea acestui amendament: Persoanele care ocupă o funcţie de demnitate publică nu pot exercita nici una din funcţiile de conducere din cadrul universităţii şi trebuie să aleagă între cele două funcţii.

Mai mult, textele de lege finale sunt publicate pe site-ul Guvernului şi la legea educaţiei, articolul 251 include alineatul (5) cu următorul conţinut:

(5) Persoanele cu funcţie de demnitate publică nu pot ocupa funcţii de conducere din cadrul universităţilor.

Mergând însă pe site-ul Camerei găsim surpriza neplăcută: alineatul (5) lipseşte de la articolul 251! Dispare astfel miraculos incompatibilitatea.

Documentul publicat de Cameră, deşi este marcat la fel ca cel de la Guvern cu „15 septembrie 2009”, are o formatare diferită – font mai mic, mai puţine pagini. E limpede că între Guvern şi Parlament cineva s-a „jucat” cu textul. Ponta e responsabilul. Andronescu are interesul. Sau poate cineva de la Cameră a făcut prostia.

Întrebarea este ce text va apărea în Monitorul Oficial şi va deveni lege. Guvernul are ultimul cuvânt prin această procedură, dar la MO textele merg de la Cameră.

Şi evident marea întrebare: cum naiba e posibil ca un text fundamental pentru societate să se schimbe între Guvern şi Parlament?!

Notă: Dacă e pe aici cineva se pricepe la chestiunea tehnică, poate ia cele două pdf-uri şi le compară automat (e muncă de chinez să fie luate la mână), să aflăm dacă mai sunt şi alte „mici schimbări nevinovate”.

26 de gânduri despre „Legea educaţiei – modificată pe drumul între Guvern şi Parlament!

 1. vezi că e o eroare în primul paragraf, pentru că te referi în mod sigur la incompatibilitatea dintre funcţii de conducere în Universităţi şi demnitatea publică.

 2. Exact, mi se părea mie că e ceva greşit, am corectat, mulţumesc!

 3. O fi surpriza pentru tine, pe mine crede-ma ca nu ma mira deloc. Totusi, in legatura cu legea aceasta eu am doua mari nelamuriri:

  1. Care este conceptul de la baza ei: Raportul Miclea sau Codul Andronescu?

  2. Prevederile ei respecta Pactul pentru Educatie?

 4. Iote si legea salarizarii unice:

  http://www.money.ro/intern-1/surpriza-guvernului-salariile-bugetarilor-scad-cu-15-in-2010.html

  „Astfel, veniturile trebuie să scadă încă din ultimul trimestru al acestui an, potrivit proiectului de lege privind raţionalizarea cheltuielilor publice.
  […]
  Un alt proiect de lege, cel referitor la salarizarea unitară, prevede că veniturile vor fi îngheţate în 2010 la nivelul din decembrie 2009.”

 5. Ovidiu, asta e o perla de toata frumusetea categoriei „Tara lui Asa si”.

 6. @C: până la urmă, se pare că s-au sabotat singuri, Andronescu şi Boc împreună. Atunci de ce naiba mai se agită Boc tocmai de la Roma să spună că el nu ştie nimic?!

  @joness: e o amestecare între propunerile Miclea şi Andronescu-sindicate. Pe partea de învăţământ universitar e masiv preluat de la Andronescu, adică să nu se schimbe nimic în sistemul feudal care domină acum universităţile şi în care Andronescu are o poziţie privilegiată.

  Articolul de pe money.ro e tedenţios, vrea să provoace scandal. De fapt, legea salarizării unice nu e completă şi am înţeles că va produce efecte cel mai devreme prin toamna anului următor, după ce o comisie mai umblă la coeficienţii respectivi. Bine, asta e o prostie în sine, dar nici ce spune tabloidul cela nu e corect.

 7. UPDATE. Mulţumim PNL că ne citeşte blogul şi reacţionează! Ar putea să şi spună de unde au luat informaţia, dar nu ne supărăm, merge şi aşa 😉

 8. Ovidiu, ar fi fain sa-l auzim pe Crin: am inteles de la coltu’ strazii ca …

  Lasa-i si pe ei sa se umfle un pic ca sunt destepti si fac opozitie prompta!

  😀

 9. Analizând mai atent, liberalii au ratat de fapt subiectul, pentru că au vrut musai să lovească în Boc. Cronologic, proiectul a fost întâi aprobat în Guvern şi postat acolo, apoi în Parlament şi postat acolo. Modificarea apare între Guvern şi Parlament şi nu invers, cum incorect susţine PNL.

  Dacă ar fi stat să urmărească puţin conţinutul, poate că liberalii ar fi scos ceva mai interesant despre ce s-a modificat, dar atunci nu mai loveau în Boc, ci în Andronescu. Ori cu Andronescu (PSD) speră să facă o alianţă după alegeri…

 10. Am citit despre ceva asemanator la Rahoveanu saptamana trecuta. Sunt doua Romanii, cea pesedista si cea pedelista. Nu e deloc imbucurator. Nu e ok sa imparti puterea.

 11. Si totusi, ma-ntreb si eu nauc: aceasta modificare nu este totusi ditai infractiunea?!

 12. Intre timp a disparut legea de pe siteul guvernului, linkul duce (tot) catre legea salarizarii bugetarilor.

  Ia sa vedem: http://www.gov.ro/upload/articles/106607/legea-educatiei-nationale.pdf

 13. @Ovidiu: Boc e seful guvernului, Boc si-a asumat raspunderea, Andronescu nu e decat o subordonata. Daca modificarea ar fi fost facuta de secretara lui Boc ai fi vrut ca liberalii sa ceara demisia secretarei? :))

  Oricum, sarmanul Boc se pare ca nu prea stie pe ce si-a asumat raspunderea, lucru care nu stiu daca mai mira pe cineva:

  „Guvernul si-a asumat raspunderea pe legea educatiei asa cum a fost ea adoptata in guvern si trimisa la parlament. La aceasta lege ne referim”, a precizat premierul.”

 14. Poate ma invata si pe mine cineva logica politica maghiara:

  „PNL si UDMR au depus, joi dupa-amiaza, la Camera Deputatilor, motiunea de cenzura pe tema legii salarizarii unitare”
  […]
  „UDMR a anuntat ca sustine motiunea de cenzura a liberalilor dupa ce reprezentantii Uniunii Democrate a Maghiarilor nu au reusit sa obtina, in urma negocierilor cu PDL, un amendament la noua lege a educatiei,”

 15. Asteptam explicatia pentru amatorismul cras (ca sa nu zic modificarea intentionata si infractionala). Adica, evident, asteptam sa auzim incredibila poveste a secretarei care a gresit, ca sa vezi! tocmai fisierul uploadat.

  Desigur, odata cu concedierea secretarei cu pricina, va fi data afara si femeia de serviciu care a sters praful de pe tastatura lui Boc, provocand un adevarat seism al republicii.

  In acest fel, Guvernul Romaniei condamna ferm inca o data neprofesionalismul si neglijenta la locul de munca si se arata nemilos cu amatorii din subordinea sa. 😀

  Vinovatii vor fi pedepsiti!

 16. @joness: Logica politică a UDMR e destul de uşor de intuit. Ei au un public bine definit, aşa că lucrează doar pentru el. Amendamentul în cauză cerea ca geografia şi istoria să fie predate în limba maternă până în clasa a VIII-a. Înţelegerea propusă Guvernului a fost „voi acceptaţi amendamentul, noi nu semnăm moţiunea”. Guvernul nu a acceptat, aşa că au fost nevoiţi să semneze, altfel a doua oară nu-i mai credea nimeni când ameninţau cu ceva.

  A fost o încercare de la mare distanţă, au mizat pe eventuala teamă a PDL că a adăpostul votului secret PSD va trânti Guvernul, că altfel moţiunea e un mare fâs la câte voturi are Opoziţia. N-a ţinut.

 17. A propos, azi am dat nas in nas la Sala Palatului cu Abramburica. Culmea, nu era asaltata de fani sau presa, ci din contra, statea parca speriata intre doua alte doamne, uitandu-se destul de stanjenita in jur in timp ce ele vorbeau. Mi s-a parut parca pusa la zid. Eram binisor imbracat si pentru o clipa m-am gandit s-o abordez. Pe urma mi-am dat seama ca o introducere de genul „Sunt Cercul, de La Coltu’ Strazii” sau „Am citit de legea dumneavoastra la Coltu’ Strazii” n-ar fi facut-o decat sa se sperie si mai mult.

 18. 😀 Ai haz, Cercule, ai haz. 😀

 19. Hai că cineva s-a sesizat şi a investigat situaţia, ziariştii de la Gândul. Iată şi acarul Păun:

  Luni, 14 septembrie: Guvernul se întruneşte într-o şedinţă specială pentru a dezbate amendamentele pe care le-a primit din partea Parlamentului. Peste 50 dintre acestea sunt aprobate, inclusiv cel referitor la incompatibilităţile dintre conducerea universităţilor şi funcţiile de demnitate publică. După miezul nopţii, secretarul de stat din Ministerul Educaţiei (MECI), Mihnea Costoiu, consilierul de stat al premierului, Cătălin Baba, şi un reprezentant al secretariatului general al Guvernului rămân la Palatul Victoria pentru a introduce amendamentele în text. Mihnea Costoiu pleacă de la Guvern cu varianta finală.

 20. Şi iată cine este acarul Mihnea Costoiu, nimeni altul decât omul de încredere al ministrului:

  Articol în Gazeta de Sud

 21. Ovidiu, n-ai inteles nelamurirea mea: Daca UDMR este nemultumita de Legea Educatiei, de ce a ales sa sustina motiune de cenzura la Legea Salarizarii Unice??

 22. Şi tu acum, intri în detalii. Negocierea nu a fost aşa subtilă, a fost „nu votaţi amendamentul, v-o tragem!”, mai contează pe unde le-o trag? Pe unde-i prinde, na, dacă PNL la salarizare a băgat moţiune, atunci acolo semnează şi UDMR! 😀

 23. Chiar este posibil in Romania sa devii rector fara a fi profesor universitar ?

 24. Dl. Mihnea Costoiu cred ca si-a dat seama de greseala facuta

 25. Pingback: Educația, bat-o vina. Ministrul Pricopie despre plagiat, schimbarea legii, sub-finanțare | La colţu' străzii

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.