La colțu' străzii

Curat transparenţă, coane Guvernule!

18 comentarii

Pe 26 august, nu e doar concertul Madonna, ci şi săptămânala şedinţă de Guvern. Pe agenda de lucru sunt, ca de obicei, diverse proiecte de legi, hotărâri, ordonanţe. E normal şi legal ca aceste proiecte să fie publice, astfel încât oricine interesat sau potenţial afectat să aibă posibilitatea să îşi spună părerea. Guvernul, despre care am mai spus şi altă dată că obişnuieşte să fur… pardon, muncească în secret, nu pare a fi de aceeaşi părere. Să afli pe cale legală (adică nu prin binevoitoarele surse) ce vrea să decidă Executivul e o adevărată aventură.

De la început informaţiile sunt furnizate cu întârziere. La 9:56 PM mi-a intrat în Reader înştiinţarea de la Guvern despre agenda şedinţei de mâine (da, aşa sunt eu, abonat la rss-ul Guvernului). Să zicem că au publicat-o cu câteva minute mai devreme, stau funcţionarii până la zece noaptea să muncească (oare le plătesc ore suplimentare?). Asta cică ar fi o informaţie de presă, să stea şi ziaristul să muncească până la zece noaptea, ca să informeze cetăţenii! Pardon, am uitat că ziariştii nu se preocupă de subiecte frivole precum potenţialele decizii ale Guvernului, sunt atâtea ştiri mult mai bune despre Sexy Brăileanca, Sorin Roşca Stănescu şi Cozmin Guşă. Dar să ne întoarcem la Guvern.

Agenda este incompletă şi relativă. Chiar titlul îi spune „actele normative care ar putea să fie incluse”. Nu spune nici că sunt toate, nici că musai vor fi discutate. Apoi, după cum se poate observa pe site, e un text chior, neînsoţit de documente, adică de pârdalnicele proiecte de legi, hotărâri şi ordonanţe. Din propria experienţă, se întâmplă adesea ca proiectele cu miză să nu apară în acest tip de informare.

În cazul de faţă, prin natura profesiei, dar şi din curiozitate, mă interesează punctul numărul 4. PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea şi completarea Legii 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României. Sursele spun că proiectul în cauză a mai fost discutat „niţel” şi săptămâna trecută, deşi nu a fost pe agenda anunţată. L-au mai trimis un pic la şedinţa Coaliţiei. Mă interesează în special prevederile despre posibilitatea de a vota în altă parte decât în localitatea de domiciliu (liste speciale, secţii speciale), despre zvonul privind eliminarea prevederilor referitoarea la verificarea votului dublu, dar în general aş vrea să văd cum ar putea să arate legea.

Obişnuit cu hăţişurile site-ului guvernamental, nu mă duc la pagina iniţiative legislative, pentru că aceasta nu mai e actualizată din 2007. Mă duc la site-ul SGG, unde relativ bine ascuns (adică nu e chiar intuitiv click-ul) se găseşte o bază de date cu cele mai recente proiecte de decizii guvernamentale. Ca primă observaţiei, „cele mai noi” nu au dată de intrare; la o adică, le dăm orice dată trebuie să nu vină vreunii de la societatea civilă să zică ceva despre termene.

Încercaţi puţin funcţia de căutare, spre exemplu cu termenul „hotărâre”. Vă va răspunde prompt că nu a găsit niciun rezultat. Probabil că nu le vede pe cele 10 de pe prima pagină… În fine, cam atât cu căutarea după titlul din agendă.

Nb. Liviu m-a luminat, trebuia să caut „hotarare”, fără diacritice. O parte din actele din site sunt cu diacritice, altele fără. Cele fără diacritice încalcă direct Legea nr. 183 din 16 mai 2006 privind utilizarea codificării standardizate a setului de caractere în documentele în formă electronică. Şeful instituţiei în cauză, adică Emil Boc, este pasibil de amendă contravenţională între 3.000 şi 5.000 de lei…

Ar fi mai uşor dacă am şti iniţiatorul, că avem nişte butoane multe şi albastre. Evident că în agendă nu e trecut iniţiatorul. Să încercăm să ghicim. MAI, responsabil cu alegerile? Nu, nu e aici. SGG? Nu, nici ei. Atunci cine? Naiba ştie! Doar nu o să iau fiecare buton albastru la rând cu rezultatul (previzibil) că nu găsesc nicăieri proiectul căutat!

Deşi am fost un cetăţean încăpăţânat, care stă la zece noapte să verifice ce mai face Guvernul, tot neinformat am rămas. Degeaba am făcut legi bune pentru transparenţa decizională, degeaba suntem în secolul Internetului cu acces la cele mai noi tehnologii prietenoase, degeaba plătim o armată de funcţionari guvernamentali. Acolo unde se întâlnesc incompetenţa şi reaua-voinţă aceste avantaje pot fi lesne anulate.

Dacă se întâmplă să găsiţi pe undeva menţionatul proiect de lege vă rog să-mi spuneţi.

18 gânduri despre „Curat transparenţă, coane Guvernule!

 1. Cum adica nu sti initiatorul?

  Un buton albastru pentru initiatorul: „Presedintia”, „Traian Basescu”, „Zeus”, „Profesorul” sau ceva asemanator nu era?

  Normal ca la restul nu gasesti nimic, ce vrei sa isi riste postul??

 2. Preşedinţia nu are drept de iniţiativă legislativă. Aşa zice Constituţia.

 3. Atunci incearca la Ministerul Turismului.

  Iti dai seama ca alegerile prezidentiale sunt o buna oportunitate de impulsionare a turismului intern, regional si rural.

 4. Pentru tine, am verificat. Oficial, Ministerul Turismului n-are nicio propunere. Zero. Nimic. Ministerul Turismului nu propune, doar face.

 5. apai, coane, itzi dai sama ca e bataia feshtelui acu’ cu posibilitatea votului dublu la alegerile prezidentziale. il auzisem odata pe bocanila (observatzi ironia fina, va rog !) ca vrea sa foloseasca retzeaua informatica a scolilor ptr a’l preintimpina. bine’ntzeles ca nu se va putea. caaaci, baetzii vor adopta metoda „in sabii sa ne batem, in ciorapi sa ne mirosim, sau in microbuze sa ne alergam”.

 6. Cautarea dupa „hotarare” a dat rezultate, la fel şi cea după „64/2008”. Căutarea după „370/2004” nu a dat niciun rezultat, deci nu te mai chinui.

 7. joness e incorigibil !

  la tema precedenta:

  oricit de ticalos il potzi crede pe basescu, nu’i atit de fraer incit sa se dea legat pe mina atitor intermediari ce’ar trebui implicatzi ‘ntr’o mizerie ca aia de care’l acuza ciripoi.
  a repetat’o de nenumarate ori in legatura cu neinterventzia sa pe linga procurori.
  daca nu’l da in judecata pe ipochimen cu atit mai bine ptr adversari. el stie ca are o campanie electorala de dus unde risca sa’si rupa gitu’…

 8. Liviu m-a luminat (am actualizat şi articolul), trebuia să caut „hotarare”, fără diacritice. O parte din actele din site sunt cu diacritice, altele fără. Cele fără diacritice încalcă direct Legea nr. 183 din 16 mai 2006 privind utilizarea codificării standardizate a setului de caractere în documentele în formă electronică. Şeful instituţiei în cauză, adică Emil Boc, este pasibil de amendă contravenţională între 3.000 şi 5.000 de lei…

  Desigur, proiectul pe care-l caut eu nu apare în baza de date.

 9. @ ‘neatza nikule! M-ai visat aseara, ca nu inteleg de ce ma pomenesti aici? 🙂

 10. Tu chiar crezi că-i pasă cuiva de Legea 183?

 11. Pingback: Diacritica. Baze legale. « diacritica

 12. Întrebarea era retorică, evident că şi mie îmi pasă. Motiv pentru care sunt catalogat uneori drept „figurant”.

  Atât timp cât instituţiile publice nu-şi dotează angajaţii cu tastaturi cu layout românesc nu cred că este normal să se aplice sancţiuni. Iar atât timp cât nu se aplică sancţiuni respectarea legii va ţine de opinia şi intransigenţa conducătorilor de instituţii în solicitarea folosirii diacriticelor.

 13. Mai mult, apar nişte incompatibilităţi pe care nu mi le explic. Este frecvent necesar să transform textul în Tahoma pentru a vedea diacriticele la transferurile între un Word 2003 sub XP, un Word 2003 sub Vista, un Word 2007 sub XP şiu un OpenOffice în Ubuntu (cu true type fonts instalate), în toate combinaţiile posibile. Aceeaşi problemă a apărut şi între două calculatoare care au, ambele, instalat Word 2003 sub XP.
  Bineînţeles că la retransformarea în alt font, diacriticele rămân pe tahoma, ceea ce dă un aspect urât.

 14. Problema apare adesea şi când se transferă documente Word de pe OSX pe Windows.

  E legată în principal de implementarea eronată a caracterelor româneşti în ediţiile vechi ale Windows. Mai exact, caracterele „ş” şi „ţ”, până la Windows XP, sunt desenate cu sedilă dedesubt, iar în limba română corect este cu virgulă. La Vista fonturile sunt corectate, dar asta implică probleme de compatibilitate între versiuni diferite de Windows.

  Un articol lămuritor despre ş şi ţ găseşti pe site-ul lui Cristian Secară, una din persoanele care a contribuit major la standardizarea diacriticelor.

  Tot la el, un alt articol cu explicaţii despre problema din cu Vista. Mai sunt şi alte articole interesante pe tema asta pe acelaşi site.

 15. Pingback: Pot fi deschise mai multe secţii de vot în străinătate « La colţu' străzii

 16. Pingback: O bilă albă pentru Ponta: agenda ședințelor de guvern | La colţu' străzii

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.