La colțu' străzii

Moldova… lor

4 comentarii

În Republica Moldova, pe 29 iulie, vor avea loc din nou alegeri. Partidul Comunist se pregăteşte minuţios să evite greşelile de rândul trecut. Atunci nu au manipulat suficient pentru a câştiga majoritatea, de preferat una confortabilă, în Parlament. Le-a lipsit un mandat şi tocmai în acel mandat s-au împotmolit.

Sunt dintre cei care nu cred că comuniştii fură la urne. Probabil că unii activişti mai zeloşi vor încerca şi asta, dar efectul va fi marginal. Voronin şi ai lui au trişat procesul democratic de mult, creând un corp electoral neinformat, pasiv şi dependent de stat. Un număr mare de moldoveni votează instinctual comuniştii pentru că din varii motive nu văd altă variantă. Tot ce trebuie să facă deţinătorii puterii este să se asigure că aceştia merg în număr mare la vot, iar ceilalţi, mai tineri, mai informaţi, mai activi, nu votează.

Şi exact asta fac comuniştii. Sperietoarea românească agitată insistent de Voronin ţine captiv electoratul rusofil. Banii împrumutaţi de la ruşi (zvonurile sunt că ar fi garantaţi cu reţelele naţionale de distribuţie a energiei, practic vândute Moscovei) asigură loialitatea asistaţilor. Zidul de la graniţa cu România şi ignorarea deliberată a alegătorilor din străinătate anulează de facto dreptul de vot al jumătăţii de populaţie care crede în altceva. Mai e un segment de electorat ce ar vrea să aleagă raţional, care îi detestă în egală măsură pe comunişti şi pe incompetenţii lideri ai opoziţiei; pentru ei, maşina de propagandă a inventat şi o aparentă „schismă” a comuniştilor, o mască umană pentru hidosul regim Voronin.

Noi… nu facem nimic. România, stat membru al Uniunii Europene, îşi arată limitele competenţei în materie de afaceri externe. Nu ne pricepem nicicum să folosim pârghiile europene pentru a debloca ceva. Acceptăm molcom regimul vizelor şi îngreunăm situaţia cu un exces similar în ceea ce priveşte libera circulaţie a basarabenilor în România. Diplomaţia noastră e ca şi inexistentă, aşa cum ne-am obişnuit. Intern, subiectul a murit. Iniţiativele care ar viza să facă ceva în contra manevrelor comuniştilor se pot număra pe degete şi sunt susţinute doar de câţiva entuziaşti.

Totuşi, poporul (culmea, poporul) ar vrea. Interes mai există, latent, probabil inerţial, dar e acolo. Citesc într-un sondaj recent, reprezentativ naţional, răspunsurile la două întrebări. Enunţul a fost „În ce măsură sunteţi de acord cu fiecare dintre următoarele afirmaţii?„, iar afirmaţiile vizau două acţiuni concrete ale statului român:

România ar trebui să sprijine prin toate mijloacele posibile aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Acord în foarte mare măsură: 20%
Mare măsură: 32%
Nici mică, nici mare măsură: 16%
Mică măsură: 10%
Foarte mică măsură: 11%

Ţara noastră ar trebui să acorde cetăţenie română tuturor basarabenilor care îşi pot dovedi originile româneşti, chiar dacă UE nu este de acord cu acest lucru.

Acord în foarte mare măsură: 19%
Mare măsură: 28%
Nici mică, nici mare măsură: 15%
Mică măsură: 11%
Foarte mică măsură: 14%

(diferenţele până la 100% sunt non-răspunsuri)

Ar fi deci sprijin popular pentru a face… ceva. Ce? Mărturisesc, nu ştiu. Speram că avem diplomaţie şi minţi luminate care să găsească o soluţie şi să o pună în practică. Nu e însă cazul.

Zice-se că Basarabia a fost cândva a noastră. Se pare că în curând va fi a lor. Dacă va fi aşa, va fi pentru multă vreme.

4 gânduri despre „Moldova… lor

 1. Sprijin popular sigur ca exista. Prin 2006 a fost publicat un sondaj (Gallup) care spunea ca 51% dintre romani isi doresc Unirea(nu-mi amintesc sa mai fi vazut alt sondaj de acest gen).
  Acolo lucrurile se urnesc, dar este nevoie de timp pentru asta, nu vad nici eu mare isprava facuta la viitoarele alegeri (sper sa nu iasa mai rau).
  Important ar fi ca Iurie Rosca a fost sanctionat exemplar, deci oamenii isi cunosc interesul.
  Romania poate si trebuie sa atraga atentia asupra abuzurilor care se petrec acolo … si sa deblocheze acordarea cetateniei romane, desigur.

 2. încercare de răspuns pentru …ce?

  odată, sunt pe rol mai multe iniţiative de modificare a legii cetăţeniei, şi cred că e interesant demersul legislativ al lui Tudor Panţâru, (primul) parlamentar român ales în RM.

  în al doilea rând, există o declaraţie a senatorului Viorel Badea, din 2 martie 2009, care susţine nevoia unei emisiuni la TVR1 dedicate Republicii Moldova.

  nu în ultimul rând, europarlamentarii noştri (ex.: Maria Petre şi Jean Marinescu) au fost mereu atenţi la ce se întâmplă acolo şi s-au mişcat destul de bine în aprilie – au obţinut o declaraţie a Parlamentului European mult mai dură decât cea a Comisiei – vis-a-vis de evenimentele din aprilie.

  aş zice aşadar că un grad de interes există, şi încă unul mai mare ca acum câţiva ani, când nu se auzea nimic despre Republica Moldova în presa noastră. problema este că adoptarea acestor legi şi iniţiative nu asigură voturi în alegeri, de unde şi lipsa de interes politic pentru ele.

  ca impresie generală, rusofilii ştiu că integrarea Republicii Moldova şi mai ales ipotetica integrare a ei în acordul Schengen ar echivala cu o Unire. asta e ceea ce ei nu vor în ruptul capului (chiar dacă susţin integrarea RM în EU ei vor păstrarea RM pe orbita Rusiei, ca acum), asta trebuie să urmărim noi. problema Unirii se poate pune numai după aceea.

  ca observaţie generală, îmi pare rău de lipsa de proiect în care ne afundăm. nu e valabil doar pentru ce facem cu RM, e valabil pentru orice, de la 1 ianuarie 2007 încoace. am intrat în EU şi acum ne întrebăm: „bun, ce facem acum???”. nimeni cu proiecte bune pe termen mediu şi lung.

 3. Pingback: Moldova » iunior-consultant ,manegement proectului, CHISINAU, Straseni ...

 4. Pingback: Incompetenţă fără limite la MAE « La colţu' străzii

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.