La colțu' străzii

Bookfest de criză

Scrie un comentariu

Am fost la Bookfest. E criză şi se vede. Spaţiul alocat târgului a scăzut dramatic faţă de anii precedenţi, erau ocupate doar două săli din pavilionul lateral de la Romexpo. Cred că erau cu totul cam 25 de edituri prezente şi doar dintre cele mai cunoscute, au lipsit cu desăvârşire editurile mici ce veneau puzderie în alţi ani.

Bănuiesc că editorii au fost destul de nefericiţi, dar din punctul meu de vedere, criza a adus multe avantaje târgului. În primul rând, deşi am fost la târg sâmbătă după-amiază, erau puţini vizitatori faţă de anii precedenţi şi am putut să mă uit mai atent la cărţi. Intrarea a fost liberă şi reducerile s-au văzut mai bine ca altă dată. Nu m-a afectat lipsa editurilor mici, rareori am luat ceva de la ei şi de multe ori renunţam să mai vizitez toate standurile. Am avut noroc că nu am nimerit multe lansări de carte, mă plictisesc de moarte platitudinile spuse în astfel de ocazii şi mă enervează că blochează standul unde se face lansarea. Date fiind „condiţiile favorabile”, dar şi pentru că vine vara, proiectele se mai liniştesc, activităţi sunt mai puţine, am şi concediu, am ignorat criza şi am cumpărat mai multe cărţi ca de obicei.

Am profitat de oferta Humanitas, aceeaşi din librării, iei trei cărţi, plăteşti doar două, combinată la târg cu reduceri de preţ. Am luat două pachete de câte trei cărţi şi m-am ales cu şase titluri: Ludmila Uliţkaia – Al dumneavoastră sincer, Şurik; Douglas Coupland – Miss Wyoming; Sara Gruen – Apă pentru elefanţi; Eduardo Mendoza – Mauricio sau alegerile locale; Niccolo Ammaniti – Cum vrea Dumnezeu; Mo Yan – Sorgul roşu.

În alte dăţi de la Polirom luam cele mai multe cărţi; astăzi însă nu a mai fost aşa, poate şi pentru că am tot cumpărat din librărie apariţiile noi din Biblioteca Polirom. Am plecat de la târg cu două volume ale editurii ieşene, Tracy Chevalier – Îngeri căzători şi Curtis Sittenfeld – prep. Am completat achiziţiile de literatură cu două cărţi de la All, Giuseppe Culicchia – Ţara minunilor şi Frederica Bosco – Îmi placi la nebunie (nu îmi spun nimic numele celor doi, să vedem dacă voi avea surprize plăcute sau nu).

Nu am putut să mă abţin şi, trecând pe la standul Nemira, am făcut o achiziţie serioasă de literatură fantasy, că tot spuneam că a început să-mi placă tot mai tare. M-am bucurat să văd că a apărut un nou volum din seria Cântec de gheaţă şi foc a lui George R.R. Martin – Iureşul săbiilor. Am luat (la ofertă, desigur) toată seria Lumea Fluviului scrisă de Philip Jose Farmer (Fluviul vieţii, Zeii Lumii Fluviului, Labirintul Magic, Planul misterios, Vasul miraculos). Am aflat apoi de la colegul de blog ElTorque că e mai mult SF decât fantasy, dar nu-mi pare rău. În fine, două cărţi pe care le răsfoisem în librărie şi le-am cumpărat cu reducere, ambele scrise de Michael A. Stackpole, Hărţile prevestitoare şi Atlasul secret.

Anul ăsta nu am cumpărat cărţi de specialitate, poate şi pentru că nu le-am citit pe cele ce le am deja. Am aruncat un ochi la rafturile în cauză, dar nu m-a atras nimic. Nu ştiu dacă e de bine sau de rău. În schimb, Nicoleta a achiziţionat mai multe cărţi din zona istorie şi istoria civilizaţiilor, peste care cred că mă voi uita şi eu. Între ele, un interesant album aniversar al familiei regale la 140 de ani, îngrijit de Principesa Margareta şi apărut la Curtea Veche.

Cine a mai fost la Bookfest? Şi ce a cumpărat?

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.