La colțu' străzii

Case, legi şi arhitecţi

Scrie un comentariu

Tocmai am citit în Evenimentul Zilei un lung articol de investigaţie depre construcţiile ilegale din Sinaia. Este impresionant efortul de documentare al autorului (păcat de scrierea stângace, poticnită şi de înclinaţia spre tabloid a editorului ce s-a ocupat de text şi a adăugat titluri). Constat cu tristeţe că lista ce pare interminabilă de clădiri construite ilegal se potriveşte perfect în peisajul contemporan; la fel se întâmplă peste tot pe unde se scot bani mulţi din imobiliare. Am rămas însă pe gânduri citind de legăturile ipocrite între investitori şi arhitecţi.

Să fim înţeleşi, nu iau în discuţie estetica. Nu ştiu să spun dacă o casă veche din cărămidă e mai frumoasă decât un bloc din sticlă şi oţel. Nu ştiu nici care e mai „bun”. Cred că în acest fel de cazuri decizia trebuie să ţină cont de multe variabile: dorinţa proprietarilor în egală măsură cu opinia comunităţii, adică a celor ce ar putea fi afectaţi de alegere; regulile de securitate din construcţii, precum şi cele de mediu trebuie să fie respectate nesmintit; tradiţia locului, dezvoltarea economică (cu toate aspectele ei), opinia experţilor trebuie luate în calcul echilibrat. Rezultatul acestei complexe ecuaţii se codifică într-o lege şi apoi aşa rămâne, fără tocmeală.

Aflu din ziar că s-a stabilit prin lege o zonă arhitectonică protejată şi că există investitori fără scrupule care vor să o ignore. Până aici nimic nou, aşa e peste tot, ba chiar nu mai surprinde nici că investitorii, în complicitate cu politicul (dacă nu cumva chiar se suprapun), câştigă la scor lupta cu legea. Mai nou există o campanie de salvare a oraşului, intitulată chiar aşa, „Salvaţi Sinaia”, care îşi propune să facă scandal când se încalcă legea. E iniţiată şi condusă de nişte arhitecţi. Aici începe nebuloasa.

Cel care a proiectat unul dintre primele blocuri-mamut apărute în cartierul istoric al oraşului este chiar Dan Manea, promotorul campaniei „Salvaţi Sinaia!”, spune sec articolul. Oare domnul Manea o fi organizat un protest împotriva propriului proiect? Desigur, arhitectul scoate şi o scuză bâlbâită la întrebările ziaristului.

Mai scrie ziaristul, printre multe exemple, de un caz de care îmi amintesc şi eu că s-a vorbit la televizor. Săparea fundaţiei unui bloc cu 40 de apartamente, de patru ori mai înalt decât este permis,  a dus la o prăbuşire a terenului, formarea unei râpe, ameninţarea şi chiar afectarea altor case. Surpriză, buclucaşul proiect fusese proiectat de arhitecta Andrada Nemethi, şi ea parte din grupul care a susţinut campania „Salvaţi Sinaia!” şi avea o autorizaţie de construire ilegal eliberată de primărie.

În anii ’80, actualul Preşedinte al Uniunii Naţionale a Restauratorilor de Monumente Istorice din România, arhitectul Călin Hoinărescu, a făcut planurile zonei arhitectonice protejate, planuri încă în vigoare. Acelaşi domn Hoinărescu, deşi se arată mândru de planurile făcute anterior, nu are niciun scrupul să proiecteze nişte blocuri în zonă, probabil pentru bani serioşi şi să găsească scuze ipocrite acestui gest. Graţie unui PUZ realizat de restaurator în urmă cu un an, dezvoltatorii unui complex imobiliar au obţinut derogări care le vor îngădui să construiască aproape dublu faţă de cât le permitea regulamentul de urbanism. „Parametrii din PUG sunt orientativi, trebuie interpretaţi de la caz la caz”, justifică arhitectul temeinicia planşelor pe care le-a desenat.

Am preluat doar trei exemple din textul pe care vă recomand să-l citiţi. Dar în spatele fiecărei ilegalităţi de acest fel stă câte un arhitect care a făcut planul, de multe ori unul cu faimă, care vorbeşte frumos la conferinţe şi activează în diverse asociaţii cu scopuri nobile. Vorbim de zero deontologie şi 100% ipocrizie, pentru bani mulţi, foarte mulţi.

Autorul articolului l-a intervievat pe preşedintele Ordinului Arhitecţilor, Şerban Sturdza, care critică dur proiectele incriminate. Este intervievat însă şi un alt „păcătos”, primarul Vlad Oprea, baronaş local implicat direct şi indirect în toate aceste afaceri dubioase, iar după cum se ştie gura păcătosului adevăr grăieşte: „Câte avertismente scrise, câte amenzi şi de câte ori a retras semnătura vreunui arhitect preşedintele Şerban Sturdza ca pedeapsă pentru clădirile pe care aceştia le-au proiectat în Sinaia?”.

Chiar aşa, câte? Răspunsul e simplu: cam tot atâtea câte sancţiuni pentru malpraxis a dat doctorilor Colegiul Medicilor, sau penalizări de la CSM pentru magistraţi, sau în orice altă breaslă presupus „profesie liberală”, dar ajunsă ipocrit monopol mafiot (avocaţi, notari, profesori chiar). Practic, niciuna, corb la corb nu-şi scoate ochii. Dar hai să facem nişte asociaţii să protestăm, că dă bine.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.