La colțu' străzii

Băsescu filozof practician

6 comentarii

Mai rar auzi atâtea prejudecăţi stupide adunate în câteva minute de discurs, aşa cum am a fost azi în opiniile preşedintelui despre educaţie: clasica divizare comunistă, oamenii muncii contra intelectualilor;  mitul vârstei de aur a învăţământului, presupus bun cândva; doar munca fizică e muncă adevărată; şcoala vieţii, să ştii să te descurci, e mai importantă decât educaţia formală. Preşedintele a pus laolaltă o jumătate de adevăr şi o tâmpenie, cu accentul pe tâmpenie. E adevărat că avem un deficit de muncitori calificaţi în unele domenii, iar ospătarii şi tinichigii sunt printre ele. Tâmpenia e alcătuită din conglomeratul de prejudecăţi enumerat mai sus. Între ele, Băsescu a reuşit performanţa să introducă şi elementul contemporan al educaţiei copy&paste sau o apologie al referate.ro şi alte site-uri de profil.

Am aflat în mai multe ocazii că Băsescu a fost certat cu şcoala – cea formală şi că este un admirator declarat al omului care se descurcă – şcoala vieţii, cum ar veni. Nu i-ar fi prins deloc rău preşedintelui ceva mai multă atenţie la orele acelea de „filozofie”.  Poate aşa ar fi fost ceva mai puţin bădăran, ar fi respectat mai mult oamenii şi ar fi avut o înclinaţie mai mare către civism. În absenţa lor, Băsescu a rămas doar un filozof practician.

Conceptul de „filozof practician” nu îmi aparţine. A fost dezvoltat de creştinul şi patriotul europarlamentar Gigi Becali, inspirat de învăţăturile lui Dan Pavel. Dacă aţi uitat explicaţia freegigistă, vă amintesc că filozofii teoreticieni sunt cei care citesc, în timp ce filozofii practicieni sunt cei aleşi, născuţi aşa; inutil de precizat că filozofii adevăraţi sunt cei din urmă. Dacă aţi uitat sau dacă n-aţi ştiut niciodată, daţi un click aici şi investiţi un minut de atenţie. Tot un fel de filozof practician s-a dovedit astăzi şi preşedintele Băsescu.

6 gânduri despre „Băsescu filozof practician

 1. Nici cu bucatarii si tinichigii nu stiu daca are dreptate … e drept ca nu-s produsi de „sistem” dar … la scoala vietii sunt multi romani ospatari si tinichigii … problema e pe „piata muncii” d-aia nu prea-i gasim aplicand prin romania.

  Ironia e ca nenea asta a castigat alegerile cu o sintagma … „Dreptate si Adevar” pe care a gandit-o … ca un ospatar 🙂 .

  O portie de „Bine” fara colesterol … ca Frumosu-i pe plaja la Sulina … asta-i bodega in care traim 😦

  PS: fara sa fiu contaminat de filosofiile idealist decadente … intreb si eu „din practica”… Ospatarul e suficient? … sa zicem ca poate sa suplineasca Barmanul … dar Ospatarul n-o avea nevoie de o Bucatarie cu Bucatari? ca altfel … serveste doar vorbe?

 2. buna expresia „o jumatate de adevar si o tampenie”.

 3. Pingback: imi place la Coltu’ Strazii, deci intra in blogroll… « dromichaetes.eu

 4. Trebuie să recunoşti că Băsescu este într-o campanie devastatoare pentru pierderea votului tău :))

 5. Ovidiule,

  Cred că nu ai înţeles mare lucru din vorbele alea.
  Sau, mai precis, ai înţeles ce aveai în minte cu mult înainte ca vorbele să vadă lumina cuvăntului.

  – \”clasica divizare comunistă\” ??? care ?
  probabil asta :
  – \”oamenii muncii contra intelectualilor\”
  E o aiureală !
  Este nu doar forţat ci distorsionat de-a dreptul, pentru a argumenta probabil o concluzie apriori, un \”fix\” teoretic căruia realitatea trebuie să-i corespundă sau să-şi ia bagajele şi să dispară.
  Omul vorbeşte despre instruirea oamenilor pentru activitatea de bază ce urmează să o facă în viaţa lor, pentru societate şi prin ricoşeu pentru sine. Ai idee care este raportul de filosofi-ospătari de care societatea are nevoie pentru a funcţiona ?
  Oricine poate \”filosofa\” cât are chef, (iar pe bloguri se face trebuşoara din belşug) dar nu oricine îşi poate finanţa astfel existenţa !
  O societate are nevoie de medici, şoferi, profesori de sport, instalatori, vânzători şi electricieni, ingineri de drumuri şi poduri şi de excavatorişti….
  Sarcina de bază a învăţământului instituţionalizat este să ofere societăţii pe care o deserveşte oameni astfel calificaţi încât aceasta să poată funcţiona cât mai bine iar cetăţenii să-şi folosească cât mai eficient capacităţile.
  INDIFERENT DE DOMENIU !

  – \”doar munca fizică e muncă adevărată\”
  – \”şcoala vieţii, să ştii să te descurci, e mai importantă decât educaţia formală\”

  …erori fundamentale de percepţie, de interpretare, sau cumulate.

  Pentru motivul elementar că individul vorbeşte de necesitatea FUNCŢIONĂRII sistemului de învăţământ, nu de blocarea lui.

 6. Spre deosebire de mine, care n-am înţeles nimic, ai identificat problema fundamentală: „Omul vorbeşte despre instruire” sau despre „învăţământ instituţionalizat”. Doar că e cam în urma vremurilor, că noi acum vorbim despre educaţie, care e ceva mai mult de-atât. Desigur, e nevoie de nişte filozofi să-i explice „omului” diferenţa.

  Probabil că funcţionarea „cât mai bine” a acelor oameni calificaţi nu include prea multă „filosofare”, că strică şi s-ar putea să începem, doamne fereşte, să şi gândim, ceea ce ar pune într-o lumină nefavorabilă înalţii demnitari.

  A propos, vezi că eu sunt din ăia care până acum ceva vreme vedeam în idolul tău răul cel mai mic. M-a convins recent că nu e cazul. Dar şi înainte, când eram potenţial votant Băsescu, nu-mi plăceau activiştii portocalii agresivi. Semănaţi prea mult cu ospătarii (nu că ar fi ceva rău în a fi ospătar) şi prea puţin cu filozofii.

  Şi m-ai prins, nu ştiu răspunsul la întrebarea fundamentală: „Ai idee care este raportul de filosofi-ospătari de care societatea are nevoie pentru a funcţiona?” Aşa că rogu-te, lămureşte-mă, care-i acest raport?

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.