La colțu' străzii

De ce nu voi vota duminică

22 comentarii

Duminică, 7 iunie, sunt alegeri pentru Parlamentul European. Nu voi vota. De când am împlinit 18 ani şi am primit drept de vot, e prima dată când nu mă prezint la vot. Nu sunt mândru de asta. Niciunul dintre partide nu m-a convins ca într-o zi aglomerată pentru mine să aloc 30-40 de minute votării. Dacă aş fi putut să votez o listă preferenţială (aşa cum se întâmplă prin alte ţări) m-aş fi dus sigur la vot şi aş fi ales câteva nume de pe toate listele. Dacă ar fi fost o duminică obişnuită şi nu una în care după-amiaza am de prins un avion, poate m-aş fi dus cu legamite până la secţie şi aş fi votat, cel mai probabil PDL. Am însă de ales între nişte liste pestriţe, fiecare având pe ea mai multe persoane de care mă ruşinez că mă reprezintă decât persoane onorabile; am puţin timp, pentru că plec şi niciun partid nu a reuşit în acastă campanie să mă convingă că merită votul. Aşa că nu voi vota.

A fost campania cea mai slabă din câte îmi aduc aminte. Doar PDL a binevoit să formuleze un program politic care să aibă cât de cât legătură cu ce face în realitate Parlamentul European. Cei câţiva intelectuali pe care îi au în fruntea listei au încercat să vorbească despre el, dar în cele din urmă s-au prins şi ei în vârtejul unei discuţii fade, golite de orice conţinut, fără semnificaţie, pe teme populiste care, cumva, ţin de politica internă, în sensul în care politica se rezumă la o bârfă mică despre ce a mai zis Băsescu. Acesta rămâne nivelul politicii şi al mass-media din România, de te întrebi ce vrem noi de la Europa.

Am încercat mai demult să cântăresc lucrurile din perspectivă europeană, ce grup politic reprezintă în PE cel mai bine interesele României. Am ajuns la PSD, pentru că socialiştii europeni sunt susţinătorii principali ai unei redistribuiri a bunăstării în Uniune, lucru care avantajează o ţară mică şi săracă precum România. Doar că aceiaşi socialişti europeni, în loc să rămână la onorabila lor preocupare de promovare a egalităţii, îşi radicalizează discursul într-o manieră orwelliană, pe teme amăgitoare precum clima, limitarea dreptului la liberă exprimare, corectitudinea politică.

Mai mult, nu aş putea să votez acest PSD, care de la reforma ce părea a se înfiripa a ajuns la penibila coabitare a dinozaurilor şi baronilor, cu un Mircea Geoană – altfel un personaj politic decent, în ciuda renumelui – menţinând un halucinant balans între Iliescu şi Vanghelie, între Năstase şi Mazăre, între Hrebenciuc şi Ponta. Pe lista social-democraţilor am găsit la start un candidat respectabil, pe Severin, două-trei nume acceptabile şi o grămadă de sinecuri. Doar că în campanie am asistat nedumerit cum chiar Severin şi-a pierdut parcă busola bunului simţ politică, cu un discurs ce pare desprins din gândirea iluştrilor săi susţinători pe panourile din Capitală, Vanghelie, Onţanu şi Piedone.

Aş fi votat PNL, chiar şi cu Antonescu în frunte, pentru Renate Weber, care rămâne candidatul mei preferat, pentru Dăianu şi Vălean şi nu m-ar fi deranjat prea tare nici alte câteva nume. Dar… cum să votez Norica Nicolai? Mi-e imposibil, şi chiar mai imposibil decât Iliescu cândva, pentru că dacă ar fi fost să aleg între Nicolai şi Vadim nu m-aş fi dus să votez, pentru că nu văd nicio diferenţă. Nicolai, Vadim, Andon, Orban, Voiculescu, Buda, Hrebenciuc, Falcă, Mazăre, Boureanu, Vanghelie, … pot să continui cu multe, prea multe nume. Mizeria politicii româneşti, ce avem mai rău, adusă la suprafaţă de jocul intereselor şi, iată, dominând principalul partid de opoziţie. Nu, nici vorbă, aşa ceva nu votez.

Aş fi votat PDL, pentru că îi respect consecvenţa şi discursul Monică Macovei, pentru inteligenţa şi erudiţia lui Cristian Preda (unul din cei mai buni profesori pe care i-am întâlnit, am trecut prin trei universităţi bucureştene), chiar şi pentru TRU, cu care pot să mă aflu în dezacord şi tot să-l urmăresc cu plăcere vorbind, şi chiar şi pentru Stolojan sau Marinescu, absenţi în campanie, dar buni la jocul politic din PE. Dar toi ei, reprezenanţii PDL, girează un guvern care calcă sapă adânc la bazele democraţiei şi statului de drept prin abuzul permanent de putere. Iar în spatele celor de la începutul listei, găsim o altă ruşine, o mascaradă a schimbării generaţiei în politică, cu nişte tineri politicieni – Bodu, Antonescu, Luhan, Nazare, Niculescu – complet lipsiţi de substanţă, iar unii selectaţi parcă după chipul şi asemănarea celor enumeraţi în paragraful anterior. Chintesenţa acestor tineri rămâne cu siguranţă EBA, pe care de asemenea mi-e imposibil să o votez, pentru că ţin prea tare la educaţie şi la inteligenţă.

N-aş fi votat UDMR sau PRM, pentru că nu mă pasionează nebunii, fie că e vorba de cei doi bufoni „patrioţi”, fie că ne referim la plecatul rău de-acasă Tokes. Miluţ (cu ce a mai rămas din PNŢ) este doar o altă faţă a escrocheriei şi a Securităţii, fără să aibă însă succesul lui Felix. Abraham, independent, este Securitatea însăşi. Iar Forţa Civică este doar o încercare a unor arivişti de a profita de expansiunea populismului pentru a lua o bucăţică de putere.

Am ajuns la finalul listei de candidaţi. Ca de obicei, comentariile sunt mai degrabă negativă, alegerea ar fi din nou de tipul răul cel mai mic. Doar că de data asta nu mai am nici chef, nici timp, nici răbdare să iau şublerul să văd care e răul cel mai mic. De data asta nu votez.

22 de gânduri despre „De ce nu voi vota duminică

 1. Subtire Ovi.
  Care e treaba cu PDL si guvernul? Ai auzit-o pe Macovei in alianta cu PSD? Fii barbat si voteaza. De ce? Pentru ca ai dreptul, pentru democratia cu neparticipare e o tampenie si pentru ca votul nu e concurs de perfecti ci alegerea celui care iti poate satisface cele mai multe din doleantele tale.
  Cand spui pas guvernului si ii pui in aceiasi oala cu europarlamentarii faci o mare eroare.

 2. In prima clipa am fost aproape incantat de lista PDL. Pe masura ce a trecut timpul, entuziasmul mi-a scazut din ce in ce mai tare. Singurul pe care l-as vota ar fi Cristian Preda. Chiar daca de multe ori nu sunt de acord cu dansul, e o placere sa il urmaresc facand politica. Poate deveni un model, eu unul ii tin pumnii.
  In rest:
  -Stolojan, ca de obicei un functionar constincios si supus, complet lipsit de substanta;
  -Monica Macovei incepe sa semene cu o cantareata de muzica usoara ce a lansat odata un slagar de mare succes si il tot canta la infinit de cate ori apare in public. Pe langa detaliul ca nu sunt tocmai un fan al respectivului slagar, nu imi este deloc clar ce o sa faca europarlamentarul Monica Macovei in PE in afara de a povesti la toti cei ce ii ies in cale cum era sa o manance fiorosul Patriciu. Mult prea putin;
  -TRU in viata lui a scris frumos despre anumite subiecte politice. Insa toate acestea par a fi de domeniul trecutului. In ultimele luni l-am vazut vorbind si scriind exclusiv suete, mistouri a la Basescu si lansand declaratii abracadabrante gen „forfetarul este creatia PSD”. Ca sa nu mai spun ca primul lucru pe care l-a facut dupa ce a fost desemnat candidat a fost sa plece in vacanta. Tipic pentru un fan al lui W Bush…

  Oricum cred ca TRU va ramane in continuare mai activ in politica interna, aici e nevoie de mistourile si omagiile lui. De la PE o sa primeasca doar onorariul pentru prestatie.

  In rest…fini, nepoti, pui de secu, etc. Despre organizatia in sine nu pot sa comentez. Ar trebui sa injur.

  In ceea ce priveste PSD-ul, in afara de Severin nici nu stiu cine e pe lista si nici nu ma intereseaza.

  Pana ieri pe la pranz, eram ferm convins ca duminica NU o sa votez. Atunci am citit acest interviu: http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles%7CdisplayArticle/articleID_17332/Norica-Nicolai-cap-de-lista-al-PNL-la-europarlamentare-discuta-online-cu-cititorii-EurActiv-marti-ora-1420.html

  Mi-a placut. Mai ales asta:

  „Tot ce pot sa va spun este ca marea reforma in Ministerul Justitiei a insemnat o coniventa intre servicii secrete, magistrati si ministri, de la care nu va puteti astepta la prea multe.”

  Mi s-a parut covingatoare si explicatia data la cazul „nepoata”.

  A nu se intelege ca am devenit peste noapte fan Norica. Doar ca daca pana atunci aveam exact aceeasi opinie ca si tine in ceea ce o priveste, dupa textul ala parca nu o mai vad chiar ca un obstacol insurmontabil in ideea de vota PNL.

  Oricum motivatia mea de a merge la vot este extrem de slaba. In functie de programul zilei respective, daca nu imi este la indemana nu o sa fac absolut nici un efort.

  Insa daca o voi face, voi vota totusi (tot) cu Peneleul. De data aceasta pentru organizatie. Plastic, eu vad diferenta intre PNL si FSN ca fiind cea intre buticarul de la colt, hot, incompetent dar care face totusi gogosi pe banii lui, si functionarul de la primarie care intinde palma ca sa iti dea o stampila fara de care nu esti autorizat sa traiesti. O gogoasa mai mananc din cand in cand, dar fara stampile pot trai foarte bine, chiar MULT mai bine.

 3. Ai niște linkuri referitor la cum funcționează listele alea preferențiale în alte țări?

 4. Wikipedia oferă o foarte bună introducere a subiectului, capitolul despre sisteme electorale e bine pus la punct. Găseşti tot acolo referinţe către alte surse, cu explicaţii mai în detaliu.

 5. @TOG: Care e treaba cu PDL si guvernul? […] Cand spui pas guvernului si ii pui in aceiasi oala cu europarlamentarii faci o mare eroare.

  PDL e principalul partid de guvernare, cel care dă tonul. La partea cu abuzul de putere se înţelege de minune cu PSD, dar o mare parte din problemă vine de la cultura internă a partidului. Băsescu suferă din ce în ce mai tare de sindromul celui ce se crede menit să facă ordine, singur, împotriva tuturor, şi imprimă acest tip de gândire partidului. De aici lipsă de transparenţă, abuz de ordonanţe, zero dezbatere, decizii importante, cu impact pe termen lung, luate în pripă, fără analize de impact. Asta e o iluzie, nimeni nu se pricepe la toate, de cele mai multe ori lucrurile ies prost (vezi Coduri, descentralizare, fiscalitate, educaţie, turism, toate sunt concepute greşit şi impuse cu forţa).

  Sunt nemulţumit de acest Guvern şi, în condiţiile în care puterea e refractară la dialog, singura sancţiune ce îmi rămâne este votul.

  Guvernul şi candidaţii la PE sunt fix în aceeaşi oală: PDL. Votăm listă închisă de partid, nu oameni, nu listă preferenţială. Mi-ar place să votez Macovei, sau Preda, sau TRU, dar de fapt votez PDL, cu tot balastul partidului.

 6. Ce frumos ar fi cu liste preferentiale. In joaca am facut o lista cu 14 candidati pe care i-as vota, din cele 3 partide majore. Pe UDMR-isti nu prea ii stiu, in general nu prea am studiat candidatii, insa altfel ar fi fost situatia daca as fi avut o asemenea optiune. Am exclus candidaturile la misto, gen Orban:

  1. Cristian Preda
  2. Renate Weber
  3. Adina Valean
  4. Ramona Manescu
  5. Marian-Jean Marinescu
  6. Arin Avramescu
  7. Andreea Vass
  8. Monica Macovei
  9. Teodor Stolojan
  10. Adrian Severin
  11. Cristian Busoi
  12. Ingrid Zaarour
  13. Aura Pohoata
  14. Daciana Sarbu

  O gramada de blonde. 😀

 7. Doar 14? Avem 33 de votat. Hai, să te văd de unde mai scoţi încă 19 blonde 😀

 8. Sunt si eu om, in timpul in care mai caut 19 non-odiosi pot sa muncesc si sa iau bani pe ore suplimentare. 😛 Restul de 19 locuri sa le dea la scandinavi, ca asa cum bine spunea danezul acela sunt mai inteligenti decat noi. Nu m-ar deranja deloc sa ma reprezinte un suedez, iar blonde au mai multe decat noi. 😀

 9. In mod normal as fi votat cu PDL-ul, dar Matula (un profesor de grup scolar si in timpul liber omul lui Falca) pe locul 6, iar Funeriu (omul cu cel mai bun CV din toata lista) doar pe 16, e o nesimtire prea mare.

  Voi merge la vot si probabil voi vota lista PNL-ului.

 10. Dani voteaza pe cine vrei tu dar, du-te la vot.

 11. @Dani: De acord, Funeriu pe locul 16 e similar cu excluderea lui Dăianu de pe lista PNL: nesimţire baronială.

  @Ramona: dacă treci pe aici şi te întrebi unde-s comentariile tale, răspunsul e simplu: la grămada cu spam. Dacă ai ceva de spus, eşti binevenită. Dacă doar laşi link-uri la tot felul de ciudaţi, nu.

 12. Oare Ovidiu. Nu ti se pare ca Marinescu e foarte eligibil? Nu ti se pare ca TRU, Macovei si Preda sunt excelenti? L-ai ascultat sau privit pe Stolo la PE?
  Nazare bate Bucurestiul facand campanie. Face asta si nu e eligibil?
  Te-ai gandit ca dupa experienta PE acesti domni, foarte buni si rodati la PE vin in politica nationala?
  Nu inteleg de unde carcoteala. Sincer, parca vorbim de o catastrofa.
  O intrebare foarte, foarte simpla. Cum de a ajuns TRU, Macovei si Preda candidatii PDL la PE?

 13. Mie lista PDL mi se pare cea mai decenta. Nu stiu daca o sa ajung la vot. Amuzant este ca nu voi vota Basescu in toamna, dar as vota PDL acum, pentru efortul si tipul de campanie facut de Cristian Preda. Basescu sa se retraga in electoratul rural pana la ultima ulita, daca tot respinge constant urbanul care l-a facut presedinte. Sa fie sanatos cu mioarele lui electorale.

  In mod normal, as fi votat PNL, dar pur si simplu nu o pot gira pe Norica. Ca sa zic asa, intre Norica si Monica este o mare diferenta vis-a-vis de reperele mele.

 14. @Dani: mersi, imi scapase Funeriu. L-as plasa pe locul 3 in lista mea preferentiala. 18 to go!

  @breb: daca votul meu ar fi marit sansele lui Preda sau ale lui Marinescu de a intra in PE as fi votat PDL cu toata convingerea. Insa ei intra oricum, daca votezi lista, le dai o mana de ajutor unora gen Elvira Andronescu, Nazare sau sau Flaviu-Calin Rus.

  @Ramona: ptr ca mesajele de la spam imi erau adresate direct, iar eu pot citi acolo: Alina Gorghiu imi place, dar nu candideaza la PE, Roxana Iordache imi placea acum vreo 10 ani, inainte de a se talibaniza complet, iar Badin….brrr…intr-o alegere 1/1 l-as vota cu ochii inchisi pe TRU sau chiar pe Boc!

  @Ovidiu: esti putin rau, nu sunt mai ciudati ca altii. Ce-ai cu Alina? 😛

 15. Ovidiu, lasa interesele Romaniei. Nimeni nu reprezinta interesele Romaniei. Pleaca de la interesele tale!
  Trebuie sa existe 3-5 probleme majore care te intereseaza:euro, Turcia (Moldova), aparare si politie (FBI) europena etc.
  Daca regasesti asta la partide… voteaza partidul si cel de pe lista care are cela mai mari sanse. Exista deja o prea mare preocupare cu persoanele si nu cu pozitii si politici 😉

 16. datzi’i ‘nainte, baietzi, ca celularilii lu’ vanghelis voteaza ptr voi…
  parca atzi baut totzi apa dupa badea !
  da’ cin’ cistiga din asta ?

 17. Tio, dacă mă apuc de căutat programe la partidele româneşti, emigrez. Singurii care au încercat ceva care să semene a program european sunt cei de la PDL, dar şi acolo tot la oile noastre se întorc. La PNL şi PSD am găsit nişte scrisorele semnate Antonescu, respectiv Geoană, care încep amândouă (ce coincidenţă) cu „Dragă prietene” şi sunt o înşiruire de declaraţii populiste.

  Singurul reper rămâne politica grupului din PE în care-i trimitem pe ameţiţii noştri, presupunând că vor fi loiali şi vor fi capabili să influenţeze ceva. Doar că o alegere raţională, din postura de cetăţean al României, mă duce inevitabil către socialişti. Dacă aş ignora că locuiesc în România şi m-aş duce exclusiv după valori, mă apropii de populari. Dar unde mai e raţionalitatea alegerii dacă ignor realitatea? Poate să revin la ideea iniţială şi să emigrez…

 18. Si care e necazul cu socialistii? Ne este frica de socialisti? Sau orice roman care se respecta trage spre dreapta acum (care este… dar nu este ;-))? La fel e si cu mine.
  Si eu am facut testul ala si am ajuns la UDMR si la socialisti (vezi blogul meu). As vota definitiv cu UDMR dar cu PSD doar daca ar fi macar 10% social-democrati europeni.
  Buna observatia cu grupurile de care apartin dar se pare ca ptr A.Severin nu ajuta nimic 😉

 19. @joness
  Ti-am trimis acele linkuri sa citesti acele articole,doar atat .
  @Ovidiu
  Merci esti foarte amabil dar promit ca data viitoare voi da linkuri portocalii .

 20. Adica p-astia sa ii votez eu?!?

  http://www.cotidianul.ro/du_iu_spic_romgleza_testul_limbii_straine_cu_aspiranti_la_parlamentul_european-87005.html

  NO WAY!

  As vota poate pentru trimiterea lor in Congo, in nici un caz la Bruxelles!

 21. Si…cu dedicatie speciala pentru fanii Basescu, cititi aici si cruciti-va!

  http://www.conta.ro/forum/index.php?showtopic=36194&st=0

  Nu e banc, e trista realitate a Romaniei anului 2009. Eu cred ca este cazul sa incepem sa ne scriem memoriile si sa facem poze pentru a putea povesti copiilor cum era pe vremea capitalismului in Romania.

  PS: de supararea de tip putinist pe bancile care nu vor sa sustina guvernul n-am zis nimic.

  Dar as fi curios sa aflu ce parere are liberalul Cristian Preda despre aceste actiuni si declaratii. Altfel, am vazut ca este foarte atent si neiertator cu alde Crin & Norica.

 22. Pingback: Ce ziceţi de Funeriu pentru portofoliul Ştiinţă şi cercetare? « La colţu' străzii

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.