La colțu' străzii

Să vadă poporul că muncim… nu contează ce stricăm

12 comentarii

Probabil aţi aflat deja noua „aroganţă” guvernamentală: adoptarea Codurilor Penal şi Civil prin asumarea răspunderii. Pentru cine a uitat, e vorba de un Guvern susţint de o majoritate parlamentară de 70%. Nu mai spun că e vorba de nişte legi fundamentale pentru societate, a căror proiectare ar fi trebuit să ţină cont de mult mai multe variabile şi opinii. Nu mai spun că nu ştim cât costă, ce implică, ce impact au, pentru că nu s-au făcut astfel de studii. Decizia de a alege această cale procedurală are în sine ceva bizar.

Guvernul îşi asumă Codurile în varianta prelucrată de Subcomisiile speciale (conduse de Buda la Civil şi Ponta la Penal), nu forma iniţială. Adică Guvernul nu este nemulţumit de ce a lucrat Parlamentul (cum ar putea? că tot ei sunt la putere). Nu îşi asumă textele Predoiu, ci textele Buda-Ponta. Aici intervine ciudăţenia. După ce Subcomisiile şi-au terminat treaba, urma un vot rapid în plen şi gata Codurile. După ce Guvernul îşi asumă răspunderea, urmează un vot rapid în plen şi gata. Nu se câştigă timp, ba chiar se pierde, că mai trebuie găsită o cale procedurală să scape de varianta iniţială (o vor găsi, sunt inventivi). Şi atunci de ce naiba nu au mers mai departe cu procedura parlamentară?

Simplu: să vadă poporul că muncesc. Vom avea Codurile Băsescu-Boc, Descentralizarea Băsescu-Boc, Educaţia Băsescu-Boc (cine să-l ţină minte pe Miclea?), poate se pregăteşte Constituţia Băsescu-Boc. Toate (cu excepţia Constituţiei) trecute în forţă, ignorând Parlamentul, prin ordonanţe, asumări, decrete, ordine, fără consultări, fără studii de impact, fără remuşcări. Vor fi bune, vor fi proaste? Nu ştim. Dar Preşedintele va vizita şantierele – aşa cum a promis – şi se va lăuda cu lucrările lui politice şi edilitare. Va fi Preşedintele care construieşte, împotriva mulţimii de politicieni antipatici care ştiu doar să strige jos.

Ar putea fi cartea câştigătoare pentru Băsescu şi PDL. Doar că rezultatele sunt controversate. Habar n-avem ce efecte vor avea legile astea făcute pe genunchi. Sunt semnale care dau frisoane. Spre exemplu, în justiţiei monopolurile puse de nişte găşti de notari, avocaţi sau executori judecătoreşti (cică profesii liberale!) pe „dreptate” se întăreşte; în administraţie, descentralizarea creşte puterile baronilor de la judeţ; biserici se fac mai multe decât şcoli şi şcoala se subordonează bisericii. Iar cel mai rău lucru se întâmplă la nivel central: Parlamentul cade încet în desuetudine şi ridicol, victimă pentru ambiţia politică a unui om şi a unui partid. Democraţia noastră rămâne izvor nesecat de originalitate.

12 gânduri despre „Să vadă poporul că muncim… nu contează ce stricăm

 1. Permite-mi sa te contrazic Ovidiu. O asumare deraspundere inseamna ca cine se pune cu curul inainte, pe metoda „noi suntem in guvern part-time”, votezi si ai ministri, nu votezi si cade sandramaua. Problema apare la dezbatere pe motive simple. Proiecte delege, aparent excelente, ajunse in zona amendamentelor ajung legi mutant, aminteste-ti delegea Ticu. Probabil ca asa ar fi normal, o dezbatere onesta in parlament, dar uiti ca tot acolo se ascunde si Nicolicea si Zgonea si multi alti nimeni dar de amendamente varsatori. Vorbim de aceiasi baieti care isi iarta mereu tovarasii cu urmariri penale.
  Poate legea e stramba, poate ar putea fi inca mult imbunatatita, poate ca nu e procedeul cel mai bun, dar o asumare de raspundere contrar opiniei tale e mai rapida si mai sanatoasa.

 2. Argumentul tău e că Parlamentul „strică” legile, aşa că mai bine le dăm de-a gata. Înţeleg că nu-ţi prea place democraţia, preferi o dictatură luminată. Mă rog, chestie de gust.

  Dincolo de acest principiu, argumentul tău nu ţine pentru că presupune că cei din Guvern, care fac legea, sunt mai buni ca cei din Parlament. Surpriză! Nu-s nici mai buni, nici mai proşti, sunt aceiaşi. Nu s-au strâns la Palatul Victoria şi la Palatul Cotroceni toţi politicienii buni, care se gândesc la binele poporului, iar la Palatul Parlamentului toţi cei răi, iubitori de tovarăşi cu urmăriri penale. Sunt aceiaşi şi colo, şi colo, ei fac listele, ei se aleg, ei negociază.

  În fine, strict pe cazul Codurilor, practica îţi contrazice teoria. Guvernul nu îşi asumă propriul proiect, ci cel făcut de „Parlamentul cel Rău”.

 3. Lui Băsescu îi place să fie-n tot şi-n toate, clar. Cred că a acumulat foarte multă frustrare şi acum vrea să-şi lege numele de tot felul de măreţe realizări. Subscriu şi la ideea că Băsescu va puncta electoral prin vizite pe foarte multe şantiere. Totuşi, atunci când se bate pe burtă cu oamenii simpli, parcă şi-a mai pierdut din naturaleţea din trecut. Parcă hăhăie mai forţat acum.

 4. Ovidiu,daca cei di guvern alias parlament nu se inteleg,noi oamenii de rand de ne-am intelege ?Ma bucura faptul ca prin acest articol ai explicat „ciudatenia”,ba mai mult ai relatat dandu-le mura-n gura celor care nu inteleg .Multumesc .

 5. Ovidiu vorbesc despre ce ar trebui sa fie. O dezbare e excelenta dar uiti cate cacaturi se ingroapa in parlamentul romaniei. Acum 2 saptamani au ingropat modificarea aia constitutionala care sa permita continuarea cercetarii chiar daca se cere exceptie de neconstitutionalitate. Vorbes de niste coduri modificate si mestesugite de acei parlamentari care tu vrei sa se dea in stamba in virtutea democratiei de televizor. Sa iti aduc aminte de un buget regulat cu 3000 de amendamente detot rasul care au intarziat aprobarea si manaria bisericilor lui peste prajit?
  Eu cred in dezbatere sin in ideea de parlament. Chiar mi-as dori un sistem parlamentar solid, dar ce avem acum e o comedie. Oricat vrei sa imi explici de principii uiti depersonajele care inca il mai populeaza. Ovidiu Iliescu e parlamentar frate nu Dan Selaru.
  De fapt avem o miza, adoptate repede sau taraganate la sfantul asteapta. Dezbatere incepand in iunie inseamna vacanta si moarte subita pe 2009. Inseamna un sut in cur pe zona rosie a Justitiei. Inseamna o temporizare. Inseamna stagnare. Toate astea pentru un principiu care nu se coleaza pe realitate.

 6. @turnofftheglory: adica in principiu iti place parlamentul, dar nu parlamentul Romaniei. Dupa cum banuiesc ca in principiu iti place capitalismul, dar nu capitalistii din Romania. Asa ca pentru moment, solutia ta preferata este sa avem o democratie in care legifereaza Basescu de unul singur, si un capitalism in care personajele de forta sa fie functionarii de stat Basescu, Boc, Isarescu, etc.
  Vezi, de asta am ajuns eu de cateva luni la concluzia trista ca sintagma primara si agresiva „Jos Basescu” a devenit din pacate un obiectiv politic corect, rezonabil si important in 2009 pentru cei care inca mai spera sa traiasca intr-o Romanie mai apropiata de civilizatia Europei occidentale decat de cea bizantina.

  „Dezbatere incepand in iunie inseamna vacanta si moarte subita pe 2009. Inseamna un sut in cur pe zona rosie a Justitiei.”

  Parca ne-a spus clar CE ca adoptarea grabnica a codurilor nu este conditie. Ca Basescu vrea acum repede niste „realizari marete” nu ma intereseaza. Plus ca ma indoiesc foarte tare ca mama Europa ar fi grozav de incantata de niste coduri PROASTE, dar adoptate REPEDE.

  Cat despre zona rosie, stai linistit, nu scapam de monitorizare atat timp cat Judecatorul Suprem Basescu nu a reusit in 5 ani sa prinda NICI UN HOT! Desigur, nu este vina lui, ci a railor, care in general sunt de vina pentru faptul ca Democratul Suprem are in bilant 0 la fapte si +infinit la trancaneala, sau daca preferi, la „enuntat probleme majore ale societatii romanesti”.

 7. Ai bun simt si apreciaza !

 8. Are retorica preluata si atat. Vreau ca intr-o zi sa va folositi si mintea voastra in a judeca lucrurile nu sa debitati aceleasi tampenii de la televizor.
  Prima propozitie e o interpretare fara continut. Imi pui perceptia ta despre ce crezi tu vreau si cred.
  In a doua fraza esti pe dealuri si campii, nu stii ce contin codurile, care e forma actuala a lor dar trebuie sa spui tu ca sunt proaste. Vino te rog cu o dovada inaite de a baga platitudini. Cat despre coana europa, poate ca vrei nu un sut in fund ci o mana rasucita la spate si picioare in cap date cu voiosie de comisia europeana. Liberalii, socialistii si crestin-democratii au spus in Germania cat se poate de clar, e o nesimtire ca niste maimutoi parlamentari romani sa isi foloseasca imunitatea pentru a scapa de acuzele penale. Coruptia moare in parlament stimabile, acolo unde se pune stop joc, in mod anonim, in grup fara pic de bun simt.
  La a treia fraza efectiv nu ai nici o proba. Doar retorica faultata in ultimii 5 ani. Acelasi sindrom de taricenism vantura vorba. Probabil ca ai mai citit si prerogativele presedintelui. Probabil ca ai citit si ultimele rapoarte ale comisiei europene. Probabil ca stii ca dupa gonirea Monicai Macovei nu a fost raport al comisiei europene in care sa nu se spuna clar ca batem pasul pe loc si parlamentarul roman este cea mai mare frana in zona justitie.

 9. „Prima propozitie e o interpretare fara continut. Imi pui perceptia ta despre ce crezi tu vreau si cred.”

  Asta spui tu:
  „Probabil ca asa ar fi normal, o dezbatere onesta in parlament, dar uiti ca tot acolo se ascunde si Nicolicea si Zgonea si multi alti nimeni dar de amendamente varsatori. Vorbim de aceiasi baieti care isi iarta mereu tovarasii cu urmariri penale.”

  Asta spun eu:
  „adica in principiu iti place parlamentul, dar nu parlamentul Romaniei.”

  Q.E.D.

  „In a doua fraza esti pe dealuri si campii, nu stii ce contin codurile, care e forma actuala a lor dar trebuie sa spui tu ca sunt proaste.”

  Astept de la cei ce sustin asumarea raspunderii sa raspunda la obiectiunile DE FOND venite din diverse directii. N-am auzit absolut nimic de acest gen, doar ca trebuie adoptate repede, nu stiu de ce.

  „Liberalii, socialistii si crestin-democratii au spus in Germania cat se poate de clar, e o nesimtire ca niste maimutoi parlamentari romani sa isi foloseasca imunitatea pentru a scapa de acuzele penale.”

  Asa, si ce legatura are asta cu asumarea raspunderii, repede-repede, pe cele 4 coduri?

  „Coruptia moare in parlament stimabile, acolo unde se pune stop joc, in mod anonim, in grup fara pic de bun simt.”

  Ce a impiedicat DNA-ul si celelalte organizatii sfinte sa prinda hotii pentru care nu au nevoie de aprobarea Parlamentului? Acolo sunt blocate cate, 1-2, 5 cazuri? Asta e toata coruptia din Romania?

  „Probabil ca ai citit si ultimele rapoarte ale comisiei europene. Probabil ca stii ca dupa gonirea Monicai Macovei nu a fost raport al comisiei europene in care sa nu se spuna clar ca batem pasul pe loc si parlamentarul roman este cea mai mare frana in zona justitie.”

  Romania a fost sub monitorizare si inainte si in timpul si dupa domnia doamnei Macovei. Si nu se spune doar de parlamentari, ci si de CSM, guvern, etc.

  Cu presedinte, prim-ministru, 35% in Parlament si 70% in coalitie, partidul dreptilor si cinstitilor n-a progresat un mm. Desigur, de vina e Patriciu.

  Ba s-ar putea sa avem un progres: nu numai ca monitorizarea va continua, dar ne taie si fondurile, ca la bulgari. Desigur, tot Patriciu o sa fie de vina. Iar „singura speranta a Romaniei democrate”, stii-tu-cine, o sa ne spuna ca el se astepta la mai rau si e gata sa se retraga in cazul unui derapaj, cum ar fi de exemplu excluderea Romaniei din EU. 😀

  Cah!

 10. Ionut ai citit Amintiri din copilarie ?

 11. Am sustinut principial opriti codurile inainte de „Opriti Codurile!” dar exista si un aspect pozitiv cu graba cu care se vrea adoptarea:politicienii nu vor sa riste sa ramina fara bani de la UE in plina criza. Inseamna ca sint predictibili?

  Glory are partial dreptate dar nu intelege chestia cu discutatul de dragul discutatului si democratiei… unii nu mai au rabdare si vor sa se intimple ceva indiferent de cine si cum duce lucrurile inainte.
  Parlamentul romanii a renuntat din lipsa de interes, viziune, datorie, patriotism, lipsa de raspundere, lipsa de contact cu majoriatea (sa continui?) la statutul sau de prima institutie a democratiei,si la initiva, in favoare executivului. Care compenseaza mai mult decit bucuros (de ce sa se supuna legilor cind le pot face singuri?) cu o droaie de ordonante demne de stare de razboi (mai ales ca toate oalele se sparg in capul lui T.Basescu).

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.