La colțu' străzii

Ironie: Băsescu moderatul…

6 comentarii

Cică peste o lună ar fi alegeri pentru Parlamentul European. Nu prea pasă multora de povestea asta, deşi este o miză simbolică acolo la vârf, unde PDL şi PSD se luptă pentru eticheta de „cel mai mare”. În schimb, tot mai multă lume e interesată de alegerile prezidenţiale. Ce face dom’le Băsescu? Candidează? Câştigă?

Să lăsăm previziunile electorale pe seama analiştilor şi să ne oprim o clipă să admirăm ironia spectacolului politic. Băsescu a ajuns să fie politicianul moderat şi cu capul pe umeri. Întrebat dacă va candida, spune că îl interesează doar redresarea economică. La lansarea candidaţilor PDL vorbeşte de investiţii şi şantiere. Aproape că îşi ignoră adversarii direcţi. Cred că găsim cheia strategiei preşedintelui în discursul ţinut de Cristian Preda la lansarea campaniei: „Singurul lor [al adversarilor] proiect politic este insultarea Preşedintelui. Aşa vor ei să se ducă și să ne ducă în Europa. Cu insulte, cu obsesii politicianiste, cu ură. În această mare de ură, noi suntem moderaţia.”

Nici nu e greu pentru Băsescu să pară moderat în competiţie cu Antonescu şi Geoană (mă suzaţi că-i ignor pe ceilalţi, dar chiar nu cred că altcineva contează). Amândoi contracandidaţii  îi dau înainte cu „eliminarea răului absolut” şi altele asemenea. L-am văzut într-o zi pe Antonescu la televizor zicând ceva pe tema asta; anterior fusese un talk-show în care îl tocaseră mărunt pe dictator. După urma altul similar. Mă întreb dacă challengerii îşi vor da seama de ridicolul propriului discurs.

Acum sunt curios cât îl va ţine pe Băsescu moderaţia. Până acum a făcut carieră cu un discurs mult mai incisiv. Ce face acum mi se pare o strategie bună, pentru că publicul ce poate fi convins – altul decât nucleele de simpatizanţi ai principalelor partide, pe care nu cred că le clinteşte cineva – ar putea să reacţioneze pozitiv la un discurs calm şi constructiv, contrapus unei strategii de genul „votaţi-mă pe mine ca să nu iasă ăla”. Să vedem însă dacă firea nu-l va trăda pe Băsescu pe parcurs.

6 gânduri despre „Ironie: Băsescu moderatul…

 1. Ovidiu, Basescu face o chestie extrem de simpla, ii lasa pe adversari sa isi consume munitia mai devreme. Ce se va intampla peste 6 luni cand retorica jos Basescu va supara urechile?
  Da stim ca sunteti anti acum domnule Antonescu spuneti-mi proiectul dumneavoastra.

 2. Care proiect ? Are careva ? Ce-i ala ?
  La final va fi „pe ei , pe mama lor … sa prindem ciolanu „

 3. Perfect de acord.

  Complet off-topic: ce naiba e asta??

  http://www.comisariat.ro/desprenoi.html

 4. Dacă tu crezi că miza alegerilor parlamentare europene este eticheta de cel mai bun dintre pdl şi pesede consider restul articolului un citat academic caţavencian.

  Deci 😀

 5. Szabo,Ivan,Melinte,Puica … nu mai stiu rezultate la semifond dar un comentariu il retin … „pastreaza resurse pentru sprintul final”, „nu forteaza simtind ca plutonul deja se sufoca”
  Cum nu conteaza decat doi candidati si amandoi sunt mai iepuri decat variantele initiale din partidele lor … chiar nu vad de ce ar fortza. Basca faptul ca fata de oricare din ei, daca ar conta doar confruntarea personala … Base i-ar spulbera si daca ar fi la 10 procente in spate.

  Dar aici nu e semifond … e pe baza votului publicului … si base duce in spate ratarile acumulate in cei 4 ani … cu ele trebuie sa se lupte, iar moderatia fata de contracandidati ii da lui sansa de a fi „raul cel mai mic” in turul 2.

 6. @joness: un ONG care si-a pus un nume cu o usoara rezonanta de autoritate si s-a asociat, nu stiu sub ce forma, cu CECCAR-ul. Pe cand lucram in sector imi umpleau mailul de spamuri usor agresive prin care ne cereau sa „ne supunem”. Cred ca nevasta-mea mai are prin inbox ceva exemple daca esti interesat.
  Banuiesc ca au fost si organizatii mai slabe de inger.
  Din cate stiu exista o prevedere legala de data relativ recenta care ar trebui sa-i oblige sa-si schimbe denumirea.

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.