La colțu' străzii

Are Poliţia cont bancar?

11 comentarii

După doi ani şi jumătate de când am primit dreptul de a şofa am încasat prima amendă pentru depăşirea vitezei. M-a prins un radar fix pe DN1. Sunt vinovat, recunosc. Nu mai comentez că e un radar fix aflat la vreo 50 de metri de intrarea în localitate, după o linie dreaptă prin pădure. Trec des pe acolo şi nu apăs brusc frâna, las maşina să încetinească. Mă mir că e abia prima amendă. În fine, vorba unei prietene, am intrat în rândul lumii.

Am corespondat cu Poliţia. Întâi m-au întrebat, printr-o scrisoare trimisă prin poştă, cine a fost la volan la data respectivă, cam la două luni după eveniment. Am răspuns prompt prin fax. După încă vreo două săptămâni am primit tot prin poştă amenda. Am găsit avizul în cutia poştală, că doar poştaşul nu vine mai devreme de 11, ce contează că oamenii sunt de obicei la muncă la ora respectivă, aşa funcţionează poşta. Am fost la poştă, am luat scrisoarea, trebuie să plătesc în două zile ca să scap cu jumătate din amendă.

Acum vine partea stupidă: cică trebuie să plătesc la ghişeele instituţiilor abilitate să colecteze astfel de taxe. Presupun, extrapolând din alte situaţii, că e vorba de CEC. Dar stau şi mă întreb: de ce n-are Poliţia (sau autorităţile locale, că din câte îmi amintesc banii din amenzi merg la bugetul local) un cont bancar în care să încaseze banii? Ce e aşa greu să deschidă unul? Să pot şi eu să mă simt contemporan cu lumea modernă plătind prin Internet Banking…

11 gânduri despre „Are Poliţia cont bancar?

 1. Marcă banu’ si lasă cârcotelile, tovarăsu’!
  Serios, acum, cred că s-ar scoate o brosură interesantă cu toate aberatiile astea.

 2. Amenzile de circulatie se platesc in conturile administratiei locale. In mod normal procedezi in felul urmator: dupa ce ridici scrisoare de la posta o intrebi respectuos pe doamna care ti-o inmineaza cum procedezi mai departe, ca stie. Tot in mod normal iti va spune ca poti achita amenda prin posta, adica tot de la doamna respectiva sau de la doamna de linga (daca au separate operatiunile de distribuire a corespondentei de cea de expediere). Dupa care completezi o hirtie (de 2-3 ori ca n-o sa nimeresti din prima), dai banii de amenda la doamna si, in principiu, trimiti dovada platii catre cei care ti-au trimis amenda. Oricum pastreaza una bucata copie.
  Daca ai norocul si o patesti in Bucuresti atunci http://www.ghiseul.ro iti sta la dispozitie si toate operatiunile le faci pe net.

 3. Mulţumesc, Ionuş, nu ştiam că la Ghişeul Virtual se pot plăti şi amenzi de circulaţie. Din nefericire, deocamdată se referă doar la amenzile plătite în Bucureşti.

  Cu privire la „normalitate”, aş zice că e normal e să îmi explice în scrisoarea de la Poliţie cum să fac.

  Vestea bună e că se poate plăti într-un cont, am găsit pe site-ul Live Traffic, cu ajutorul lui Google.

  Cred că Poliţia ar putea să strângă toate informaţiile de acest gen într-o pagină web şi să pună link-ul în scrisorile standard către contraveninţi.

 4. În Braşov e mai clară situaţia: te duci frumos cu procesul verbal la administraţia financiară (Parcă 7 sau 8 locaţii în Braşov). Stai la coadă, de regulă 2-3 persoane, dai hârtiuţa şi banii, primeşti hârtiuţa înapoi şi chitanţa doveditoare a plăţii.

  Dacă procesul verbal a fost emis în afara Braşovului e indicat să trimiţi pe fax copie după acesta la organul emitent. Dacă nu trimiţi tu, e posibil să nu facă corelăriule corect şi după câteva luni te trezeşti cu o somaţie. Când prezinţi dovada plăţii renunţă la somaţie.

  P.S. Bun venit în rândul şoferilor! 😀

 5. Ne , la ce le trebuie cont ?
  Sa apara spaga pe extras ?

 6. Iar chestia cu informatiile stranse si linku … deja presupui ca la politie chiar lucreaza oameni … si ca populatia are acces nelimitat web … ambele gresite ( presupunerile )

 7. Vestea bună e că se poate plăti într-un cont, am găsit pe site-ul Live Traffic, cu ajutorul lui Google.

  Brava mai Ovidiu, daca ai platit in conturile alea prin transfer online cred te-ai mai facut de umblat cind o sa-ti platesti impozitele data viitoare (ca sa le dovedesti ca ai platit in 48 de ore). Tu nu ai vazut ce scrie acolo:
  Plata amenzilor de circulatie pe teritoriul municipiului Bucuresti poate fi efectuata atat online cat si la una din umatoarele institutii:.
  Haide bafta si poate n-o fi asa cum zic eu 😀 .

 8. Nu, n-am plătit acolo, că am citit mai atent încă o dată 😀

  În schimb am făcut altă boacănă: am aruncat plicul cu ştampila poştei. Acum nu mai am cu ce să dovedesc că sunt în termen ca să plătesc doar jumătate din sumă…

 9. Ha, si mai intrebi de ce n-are Politia cont 😛 .

 10. buna. daca primesc o amenda in brasov eu fiind din bucuresti unde trebuie sa o platesc in buc.la trezonerie sau la of.postal

 11. O poţi plăti oriunde în ţară, dar, pentru siguranţă, trimite o copie după chitanţă la „organul emitent”! 😀

Spune-ţi părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.